Istoria umană poate fi privită ca pe o conștientizare care încet începe să răsară, că noi suntem membrii unui grup mai mare. Inițial loialitățile noastre erau doar pentru noi și familia noastră imediată, după aceea, pentru grupurile rătăcitoare de vânători-culegători, apoi pentru triburi, așezări mici, orașe-state și apoi pentru națiuni. Am lărgit cercul celor pe care îi iubim. Acum, noi am organizat ceea ce sunt modest descrise drept super-puteri, care includ grupuri de oameni din medii etnice și culturale divergente care într-un anume sens lucrează, împreună - cu siguranță o experiență de umanizare și formare a caracterului. Dacă vrem să supraviețuim, loialitățile noastre trebuie extinse în continuare, pentru a include întreaga comunitatea umană, întregul Pământ. Mulți dintre cei care conduc națiunile vor considera această idee ca fiind dezagreabilă. Ei se vor teme să își piardă puterea. Vom auzi multe despre trădare și lipsă de loialitate. Statele-națiune bogate vor fi nevoite să își împartă bogăția cu cele sărace. Dar alegerea, după cum a spus odată H. G. Wells într-un context diferit, este clară: UNIVERSUL sau NIMIC.
Carl Sagan în Cosmos
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Loialitățile noastre sunt față de specie și față de Planetă. Noi vorbim pentru Pământ. Datorăm obligația noastră de a supraviețui, nu numai nouă înșine, ci și Cosmosului, vechi și vast, din care am venit aici.
citat celebru din Carl Sagan
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Unul dintre motivele pentru care cred cu tărie în oameni este pentru că știu că ceea ce se vede în afară este aproape irelevant pentru orice ființă. Da, este adevărat că atragem ceea ce suntem. Că banii pe care îi avem, oamenii cu care ne înconjurăm și rezultatele noastre în viața exterioară sunt o reflectare a abilităților noastre și a lumii noastre interioare. Însă eu nu mai judec oamenii după ce sunt și după ce au, ci după ce AR PUTEA FI. Fiecare om este o ghindă care poate deveni un stejar dacă această ghindă este plantată pe un teren fertil și este îngrijită suficient de mult ca să poată prinde rădăcini. Eu am ales să cred în potențial, să pun preț, mai mult decât pe ceea ce este, pe ceea ce poate fi.
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nero i-a acuzat pe nedrept și i-a executat în cele mai grele chinuri pe acei oameni numiți creștini, care erau răi pentru lucrurile abominabile pe care le făceau... întâi au fost prinși cei care își recunoșteau credința, iar apoi, folosind informațiile culese, marea lor majoritate au fost condamnați, nu atât pentru crima de a fi ars orașul, ci pentru ura pe care o nutreau față de rasa umană. Iar moartea lor era transformată, în plus, și într-un sport: ei au fost omorâți de câini, fiind îmbrăcați în piei de animale, sau au fost răstigniți ori arși, iar când lumina zilei se stingea erau folosiți drept lămpi pentru noapte.
citat celebru din Tacit
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Semnificațiile vieții noastre și a planetei noastre fragile sunt după aceea determinate doar prin propria noastră înțelepciune și prin propriul nostru curaj. Noi suntem custozii sensului vieții. Tânjim după un părinte care să aibă grijă noi, care să ne ierte pentru erorile noastre, și să ne salveze de greșelile noastre copilărești. Dar cunoșterea este preferabilă ignoranței. Este cu mult mai bine să îmbrățișezi adevărul dur decât o fabulă liniștitoare. Dacă tânjim după un scop cosmic, atunci să ne găsim noi înșine un obiectiv demn.
citat celebru din Carl Sagan
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Suntem singurii creatori ai realității noastre. Nimic nu se întâmplă fără voia noastră. Trebuie doar să ne observăm, să privim îndeaproape creația, numai astfel putem să ne dăm seama de puterea imensă care zace în noi. Și acum o să fie cârcotași care se îndoiesc de această putere și o să spună că multe lucruri se întâmplă fără voia lor. Bineînțeles! Și total de acord, nu trebuie negate celelalte realități și nici nu are sens efortul de a încerca să le modificam, poate doar pentru ego, dar tu nu ești ego-ul. Suntem unul, însă ne manifestam diferit, prin propriile intenții creatoare. Avem puterea de a alege ce vrem să acceptăm și ce nu. Iar când nu accepți ceva, nu o face din ură sau cu un sentiment negativ, ci conștientizează simplu spunându-ți: asta nu e pentru mine!
citat din Valentin Bărbulescu
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Prin clase înțelegem mari grupuri de oameni care se deosebesc între ele după locul pe care-l ocupă într-un anumit sistem de producție socială istoricește determinat, după raportul lor (de cele mai multe ori formulat și consfințit prin legi) față de mijloacele de producție, după rolul lor în organizarea socială a muncii și, deci, după modul de obținere și după mărimea acelei părți din avuția socială de care dispun ele. Clasele sunt grupuri de oameni dintre care un grup își poate însuși munca altuia datorită locului diferit pe care îl ocupă într-un anumit sistem de economie socială.
Lenin în Marea inițiativă
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Poate ai simțit și tu, ca și mine, de multe ori, că deși depui eforturi mari pentru a progresa, pentru a obține ceea ce îți dorești, progresul este greoi sau inexistent. Ba uneori poate chiar te simți dat înapoi. Ei bine, asta se întâmplă pentru că toate traumele noastre, care au lăsat urme adânci în felul în care funcționează creierul și emoțiile noastre, sunt fiecare dintre ele ca o piatră de moară. Cum poți să alergi când ai pietre de moară la gât? Cum poți să urci munți sau să zbori cu pietrele de moară după tine? Mai degrabă te îneci și ești doborât. De aceea spun că ce nu te omoară, rareori te face mai puternic. De multe ori te slăbește, te îmbolnăvește și te traumatizează într-un fel care te va afecta pentru tot restul vieții. Asta dacă nu folosești singura cale posibilă de a lega ceea ce simți, emoțiile tale, de puterea ta mentală, de a înțelege, de a vindeca aceste emoții și traume, iar astfel să devii, poate pentru prima oară după copilărie, cu adevărat liber.
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Relele lumii sunt cauzate nu de agresivitatea primordială a indivizilor, ci de identificarea lor cu grupurile. Când renunți la identitatea individuală pentru a te identifica cu un grup care nu este întreaga specie umană, devii parte dintr-un subgrup al umanității. Mai devreme sau mai târziu, vei considera grupul respectiv ca fiind central, iar celelalte grupuri ca fiind periferice. Vei ajunge să vezi lumea împărțită în "noi"și "ei": noi înșine și ceilalți, proletari și burghezi, salvați și condamnați, opresori și victime, tribul acesta și alt trib. Și întotdeauna consideri că cei cu care te identifici sunt superiori celorlalți. Divizarea în grupuri duce inevitabil la inegalități sau la iluzia inegalității. Vârful evoluției umane este atins prin găsirea identității proprii și refuzul de a ne pierde pe sine printr-o identificare cu grupul care transcende sinele.
citat din Arthur Koestler
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Trăim aici viața noastră separată și viața unei alte ființe, mult mai cuprinzătoare, care include ființările noastre separate așa cum corpul nostru include toate celulele separate care îl alcătuiesc. Și de aceea activitatea noastră spre binele acelui Întreg nu se irosește, așa cum nu se irosește activitatea celulelor pentru întregul organism. Poate de aceea moartea este doar un transfer al conștiinței dintr-o persoană separată într-o ființă mai cuprinzătoare, care include persoanele separate. Și asta probabil fiindcă întreaga viață omenească este numai sporirea continuă a conștiinței.
Lev Tolstoi în Despre Dumnezeu și om din jurnalul ultimilor ani
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Capacități intelectuale de seamă n-au apărut pe planeta Pământ decât în ultima zi a Calendarului Cosmic. Funcționarea corelată a celor două emisfere cerebrale constituie un instrument pe care ni l-a dat natura pentru ca noi să supraviețuim. Este puțin probabil să putem supraviețui dacă nu folosim întregul potențial creator al inteligenței noastre umane. "Suntem o civilizație științifică." spune Bronowski. Aceasta înseamnă o civilizație în care cunoașterea și integralitatea cunoașterii sunt esențiale. Cuvântul știință nu este decât denumirea latinească a cunoașterii... Destinul nostru este cunoașterea.
Carl Sagan în Balaurii Raiului
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
În trecutul nostru se află victoriile noastre pe care le-am integrat pentru a deveni mai evoluați, precum și rănile noastre, eșecurile și traumele noastre. Pe unele le-am depășit, iar pe altele nu. Și prima mare problemă în viața noastră sunt rănile pe care încă nu le-am depășit. Ele se numesc traume psihologice și creează găuri în sufletul nostru, care dacă nu sunt reparate, vindecate, vor face ca orice punem în sufletul nostru să se piardă, așa cum se pierde apa pe care o torni într-o sită. Apoi, după ce vindeci rănile trecutului, te poți pune pe treabă pentru a urmări visurile și obiectivele din viitor, însă trăind cu adevărat prezentul, zi de zi, construind pentru viitor și oferindu-ți plăcerile vieții.
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Toți avem o busolă interioară, în sufletul nostru, care știe clar ce experiență avem nevoie să trăim, ce oameni să întâlnim și ce decizii să luăm. Vocea aceasta este poluată și acoperită de multe ori de vocea minții noastre, galăgioasă dar foarte ineficientă pentru evoluția și fericirea noastră. Pentru a discerne între cele două, trebuie să știi că varianta curajoasă a deciziei vine din inimă iar cea cu frică vine din minte. Deci pentru a face alegerea corectă, de cele mai multe ori cea curajoasă e cea care te va duce pe calea cea bună și sănătoasă.
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Căci v-am dat, întâi de toate, ceea ce și eu am primit, că Hristos a murit pentru păcatele noastre, după Scripturi. Și că a fost îngropat și că a înviat a treia zi, după Scripturi. Și că S-a arătat lui Petru, apoi celor doisprezece. În urmă, S-a arătat deodată la peste cinci sute de frați, dintre care cei mai mulți trăiesc până astăzi, iar unii au și adormit. După aceea, S-a arătat lui Iacov, apoi tuturor apostolilor. Iar la urma tuturor, ca unui născut înainte de vreme, mi S-a arătat și mie.
Sfântul Pavel în Epistola întâi către corinteni a Sfântului Apostol Pavel, 15:4-8
Adăugat de Laura Soare
Comentează! | Votează! | Copiază!
Fiecare talent care ni s-a dat, pentru că fiecare dintre noi are talente, ne-a fost dat cu un motiv anume. Cu fiecare dintre aceste talente pe care le-am primit vine și responsabilitatea ca noi să-l modelăm și să-l dezvoltăm, apoi să-l aplicăm în lume într-un fel care să îmbogățească viața altor oameni. Oamenii care nu vor să stabilească un scop cu privire la tot ceea ce vor de la viață și apoi să urmărească acest scop cu curaj sunt de fapt oameni cu foarte multă frică în ei. Sunt speriați. Au umbre care trebuie examinate și probleme care trebuie vindecate.
Robin Sharma în Descoperă-ți destinul (2010)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cred că te iubesc
Cred că te iubesc
pentru toate
acele momente pe care le-am spus
sau nu ți le-am spus;
Te-am văzut râzând,
când goală, tăcerea a vorbit cu
corpul meu de frunze,
devenind floare și nor.
Cred că te iubesc,
pentru că nu știu nici o altă dragoste
în afară de ce mi-au spus ochii tăi,
pentru că tot ceea ce există
este pentru că suntem
într-un cer.
Vocea, în această noapte
care nu se termină niciodată
sau poate începe atunci se termină,
vocea ta este vocea mea,
singurele sunete
care vorbesc despre tine.
poezie de Corina Mihaela Soare
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Răsplata sau pedeapsa vin în această viață, nu în cea de apoi. Și vin zilnic, ca și consecință pentru fiecare gând, emoție și faptă. Uneori, după ce punem fapte, gânduri și emoții zi de zi într-un taler, balanța se înclină decisiv înspre bine sau înspre rău. Și noi numim asta noroc sau ghinion, soartă sau providență când de fapt suntem arhitecții fericirii sau nefericirii noastre. Când se întâmplă un lucru bun, vrem să ne atribuim merite, când se întâmplă ceva rău, să ne declinăm responsabilitatea. Însă oricât de mult vrei să îți declini responsabilitatea, să ascunzi rahatul sub covor, să te minți pe tine, în continuare balanța începe să se încline și vei avea un ghinion care poate fi prevăzut, care este programat și care este implacabil. Sunt oare unii oameni condamnați la nefericire și în același timp atât de orbi încât să nu vadă că tot ce au e propria operă?
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Chiar dacă plătesc taxe pe avere și pe moștenire, bogații au găsit modalități de a transmite o mare parte a proprietății lor descendenților. Majoritatea celor care ajung în vârf sunt avantajați de la început - ei provin din medii profesionale sau bogate. Studiile referitoare la oameni care au ajuns bogați arată că aproape niciunul nu pornește de la zero. Marea majoritate a celor care "au făcut bani" au realizat acest lucru moștenind sau primind măcar o mică sumă inițială - pe care apoi au folosit-o pentru a face și mai mulți bani.
Anthony Giddens în Sociologie
Adăugat de Homo Novus
Comentează! | Votează! | Copiază!
Profesorul Levy: De-a lungul vieții suntem puși în situația de a lua decizii extrem de dificile și de a face alegeri de principiu. Doar unele sunt majore, cele mai multe sunt mărunte. Totuși, alegerile pe care le facem ne definesc. Suntem, în cele din urmă, suma alegerilor noastre. Evenimentele se desfășoară atât de imprevizibil, de nedrept. Fericirea nu pare a fi fost inclusă în planul creației; noi suntem cei care, având puterea să iubim, facem ca universul nepăsător să capete un sens. Totuși, cei mai mulți dintre noi continuă să caute bucurie în lucrurile simple, ca familia, profesia și speranța că viitoarele generații vor înțelege mai mult.
replică din filmul artistic Delicte și fărădelegi, scenariu de Woody Allen (13 octombrie 1989)
Adăugat de Georgiana Mîndru, MTTLC
Comentează! | Votează! | Copiază!
Biblioteca ne conectează cu înțelegerea și cunoașterea extrase dureros din natură, de cele mai strălucite minți care au fost vreodată, cu cei mai buni profesori, strânse de pe întreaga planetă și din toată istoria noastră, pentru a ne instrui fără să obosească, și să ne inspire să ne aducem propria contribuție la cunoștințele colective ale speciei umane. Eu cred că, starea de sănătate a civilizației noastre, profunzimea conștientizării privind sprijinul acordat culturii noastre, și grija noastră pentru viitor, toate acestea pot fi testate prin cât de bine ne suținem bibliotecile.
citat celebru din Carl Sagan
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ființa umană face parte integrantă dintr-un ansamblu mai mare, pe care noi îl numim Univers. Ea este limitată de timp și spațiu. Omul se experimentează pe sine, gândurile și sentimentele sale, ca fiind separate de restul Universului, dar aceasta nu este decât o iluzie optică a conștiinței sale. Această iluzie este un fel de închisoare în care trăim cu toții și care ne limitează la dorințele noastre personale și la afecțiunea pentru cele câteva persoane din jurul nostru. Misiunea noastră este de a ne elibera din această închisoare prin lărgirea cercului compasiunii astfel încât aceasta să îmbrățișeze toate creaturile vii și întreaga natură, în toată splendoarea ei. Chiar dacă nimeni nu poate realiza în totalitate acest lucru, însăși încercarea de a-l transpune în practică ne conduce la eliberare și reprezintă un fundament pentru siguranța noastră interioară.
citat celebru din Albert Einstein
Adăugat de Radu Liviu
Comentează! | Votează! | Copiază!