- educație
- Educația înseamnă dezvoltarea minții din interior, astfel incât să te ajute să discerni problemele și să le faci să fie în favoarea ta, nu împotriva ta. Această educație o poți dobândi doar de unul singur, pentru că nimeni nu-l poate educa pe altul în acest sens.
definiție de W. Clement Stone
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Gill (când Nemo e blocat în filtrul de alimentare, iar ceilalți sunt gata să-l ajute să iasă): Să nu-l atingă nimeni! Nimeni să nu-l atingă.
Nemo: Poți să mă ajuți?
Gill: Nu. Singur te-ai băgat acolo, poți să ieși singur.
Deb: Ah, Gill...
Gill: Vreau doar să văd că reușește, bine? Stai calm. Dă din aripi și din coadă.
Nemo: Nu pot. Am o aripă lovită.
Gill: Pe mine nu m-a oprit niciodată. (Se întoarce și-i arată lui Nemo aripa lui lovită.) Doar concentrează-te la ce vrei să faci. (Nemo iese din filtru.) Perfect.
replici din filmul artistic În căutarea lui Nemo
Adăugat de Liliana Stefan
Comentează! | Votează! | Copiază!
Pentru a dezvolta câmpul mental, trebuie înțelese două principii ale minții: unul este reducerea, celălalt dezvoltarea. Pentru a dezvolta câmpul mental omul trebuie să învețe să iubească, să ajute pe alții, și să ofere necondiționat; pentru a reduce câmpul mental omul ridică ziduri în jurul său, astfel devenind egoist, interesat doar de propriul câștig, și, în cele din urmă, profund nefericit.
Swami Rama în Calea focului și a luminii, volumul 2 (1988)
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
E mai bine să fie doi decât unul singur, căci pentru osteneala lor au plată mai bună; și dacă unul cade, fârtatele său îl ridică; dar vai celui ce este singur când cade, că el nu are pe un altul care să-l ridice. Și dacă vor dormi doi, le va fi și cald; dar unul, el singur, cum se va încălzi? Iar de se va ridica unul împotriva lui, cei doi îi vor ține piept; că funia întreită nu se rupe curând.
Solomon în Ecclesiastul, 4:9-12, traducere de Bartolomeu Anania
Adăugat de TraianD
Comentează! | Votează! | Copiază!
Și oare la ce anume se referă persoana când spune că "ea chiar privește in interior!"? Se referă la doamna minte, nu-i așa? Dar a privi în interior nu înseamnă deloc a privi mintea, pentru că tot ceea ce e în minte e doar "exterior" cu pretenții de interior. A privi cu adevărat în interior nu înseamnă a privi tot exteriorul prin minte ci înseamnă a vedea în spatele minții! Ai recunoscut tu această neclintire eternă a Conștiinței? A privi în interior înseamnă a privii, a te topi fulgerător în oceanul imobilității veșniciei, și nu a privi la gândurile care nu se mai termină. Mintea se mișcă încontinuu și vede, dar cel care vede mintea agitată se mișcă? Se schimbă vreodată? Îi pasă lui de ce vrea sau nu vrea mintea? A privi în interioritate înseamnă a te scufunda în neclintirea vieții veșnice, în conștiință, în Sine. E atât de simplu și e atât de evident!
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă ești un om educat și evoluat în interior, vei putea să privești ce e bun în oameni, să lași deoparte defectele lor, să nu judeci asupru și să poți să discerni ce e bun la toți cei din jur și să înveți. Astfel, devenind tu un om mai bun și mai prosper. Dacă îți vei alege oamenii ce îți plac și pe care îi admiri după criteriul "perfecțiunii", vei rămâne singur pe lume, înecat în propria ta prostie și ignoranță. Nu e nimeni perfect și fără păcate. Dar tu ia ce e bun, nobil și util de la toți, admirându-i pentru aceste lucruri. Admirația deschide canalele de învățare și transmitere a informației și a înțelepciunii. Invidia și judecata închid aceste canale. Deci ce alegi?
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Prea multă nedreptate
Unul vrea avere, altul în stradă cere.
Unul stă în palate, altul în frig se zbate.
Unul are poamă, altul nu are mamă.
Unul huzurește, altul sărăcește.
De ce Doamne, oare, astfel ai lăsat,
Unul prea mult are, altul e sărac?
Unde e dreptatea, unde e frăția?
Unde-i libertatea, unde-i omenia?
Unde-s astea toate? Cine le împarte?
Cine Doamne, cine nu gândește bine?
De ce fiecare luptă pentru sine?
Luptă până moare și tot pier destine.
Doamne,
noi credem în Tine că poți îndrepta.
Că Tu poți face bine în dreptul fiecăruia:
Să împarți dreptatea-n lume, cum Biblia spune.
Să fie frate cu frate, pace și liniște în toate.
Doar Tu poți să împarți pe pământ
dreptatea între oameni, acel lucru sfânt.
poezie de Dumitru Delcă (decembrie 2022)
Adăugat de Dumitru Delcă
Comentează! | Votează! | Copiază!
Anihilarea, detronarea minții este acest răsărit al Conștiinței și nu mă refer la ceva ce poți să faci tu. Există o curgere acolo, e ceva natural. Când vezi că nici cunoașterea nu te duce la recunoaștere, atunci tu te desprinzi inclusiv de cunoaștere. În momentul în care această desprindere are loc, resorbția minții în propria ei Sursă, în Conștiință, se întâmplă, nu o faci tu. E un moment de Grație. Se întâmplă pur și simplu. Și, în acest moment, tu vezi că ești cu adevărat plenitudinea, că ești acest Vid desăvârșit.
Atmaji Maharaj în Acest Acasă este de o Veșnicie Aici. Satsang cu Atmaji, partea I
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Adevărul rămâne adevăr chiar dacă nu-l înțelegem, nu avem încredere în el sau îl ignorăm.
citat din W. Clement Stone
Adăugat de Cristiana
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cerul își întinde aripile
Se sprijină unul pe celălalt.
E ca și cum n-ar exista altă lume.
Ei își șoptesc unul celuilalt secretele.
Cuvinte frumoase pentru dragostea eternă.
În visele lor, se văd unul pe altul.
Din nou și din nou, ei fug de realitate.
Ei visează la un astfel de loc.
În cazul în care se au doar unul pe altul,
Vor construi propriul lor castel,
Sperând că vor trăi împreună pentru totdeauna.
poezie de Eugenia Calancea (27 iunie 2018)
Adăugat de Eugenia Calancea
Comentează! | Votează! | Copiază!
Werther: Să mori! Ce înseamnă asta? Visăm când vorbim de moarte. Am văzut pe mulți murind. Însă omenirea e atât de mărginită, încât nu poate concepe un început și un sfârșit pentru existența ei. Ca și acuma, de pildă, sfârșitul meu, al tău, iubito! Într-o clipă... despărțiți, departe unul de altul... poate pe veșnicie!... Nu, Lotte, nu!... Cum pot eu să pier? Cum poți tu să pieri? Existăm doar! A pieri!... Ce înseamnă asta? E doar o vorbă, un sunet gol pe care inima mea nu-l simte!... Mort, Lotte, una cu pământul rece, atât de strâmt, de posomorât!...
Lotte: Nu mai e oare pe lume nicio fată care să-ți împlinească dorința inimii? Înduplecă-te și caută, și îți jur că ai s-o găsești. Încă de mult mă neliniștește și pentru dumneata și pentru noi îngrădirea asta la care singur te supui. Înduplecă-te! O călătorie are să te facă să mai uiți; trebuie numaidecât. Caută, găsește o ființă demnă de dragostea dumitale, și pe urmă întoarce-te, ca să putem gusta împreună fericirea unei adevărate prietenii!
replici celebre din romanul Suferințele tânărului Werther de Goethe (1774)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nici eu și nimeni altcineva nu va fi vreodată expert în ce înseamnă propria ta viață, propriul tău suflet, propria ta împlinire și fericire. Doar tu ești. Și tu ai în tine un extraordinar profesor, ghid interior care îți vorbește însă nu știi să îi asculți vocea. Cel puțin, nu încă. Intuiția mea mi-a spus întotdeauna că avem o comoară interioară și am folosit această expresie de sute de ori în acești ani ce au trecut. Acum însă, această comoară interioară o văd mai bine și mai clar ca niciodată în fiecare ființă umană. Pot să enumăr concret și specific ce conține, cum arată, cum se poate folosi și cum ne poate face viața extrem de bogată și în exterior și în interior. Sufletul nostru este scopul căutării noastre și răspunsul la întrebările noastre și orice ni se pare că trăim acum are ca singur scop să ne ducă la această întâlnire extraordinară cu comoara noastră interioară.
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
A da ascultare unei autorități este negarea inteligenței. Asta s-ar putea să ne ajute temporar să ne ascundem de dificultățile și problemele noastre. Dar, a evita o problemă înseamnă doar să o intensifici, și prin acest proces, auto-cunoașterea și libertatea sunt abandonate.
citat celebru din Krishnamurti
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Una din frumoasele compensații în această viață este că nimeni nu poate încerca sincer să ajute pe altcineva fără să se ajute pe sine.
citat din Charles Dudley Warner
Adăugat de Elena Gheorghe
Comentează! | Votează! | Copiază!
Problemele nu dispar. Pe măsură ce evoluezi, ele devin din ce în ce mai mari. Când aveai 10 ani problema era că nu ai bani de buzunar. Acum ai un venit dar ai și alte probleme. Poate trebuie să te întreții singur dar cel puțin ai banii tăi. Probleme însă sunt mai mari. Apoi îți faci o firmă. Câștigi mult mai mulți bani însă stresul și cheltuielile au crescut și ele mult, precum și responsabilitățile. Problemele nu dispar niciodată ci devin direct proporționale cu puterea noastră de a le duce pe umeri. Paradoxul e că în timp ce problemele tale devin din ce în ce mai mari, tu poți să devii din ce în ce mai fericit. "Când o să am, și când o să fiu, am să fac" este păcatul pe care mulți oameni îl fac. Nu vei avea niciodată fericirea dacă nu reușești să fii fericit chiar în clipa asta pentru că privind la viața ta, erai mai rău acum mult timp. Dacă după tot drumul pe care l-ai parcurs, după ce ai supraviețuit și încă ești în picioare, nu poți să fii recunoscător și fericit, când crezi că vei fi? Problemele tale vor deveni și mai mari pe măsură ce viața trece. Știind acest lucru ce ai de gând să faci diferit începând din acest moment?
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dezvoltarea personală înseamnă pur și simplu să înveți lucruri noi ca să te descurci mai bine în viață. Să citești o carte, să înveți o limbă străină, să faci un curs de perfecționare pentru carieră. Cum ar fi să faci niște sport din când în când? Ce-ar zice cei din jurul tău dacă i-ai suna uneori doar să vezi ce fac? Ce-ar zice soțul sau soția dacă i-ai propune să faceți ceva plăcut, doar voi doi pentru a vă scoate relația din monotonie? Dezvoltarea personală înseamnă să accepți că viața nu stă după tine, și că dacă tu ești mai bun, viața ta va fi mai bună!
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Diana: Te cred. Ce-ai obținut însă? Nu ai nimic al tău...
Traian: N-am, dar aș putea oricând; cine crezi că mi-ar refuza? Ce folos însă? Ce mi-ar trebui casă, vilă sau apartament de lux în centrul orașului, mașini și toate celelalte? N-am nevoie de nimic! Mă lipsesc de toate acestea! Am tot ce-mi trebuie aici și sunt mulțumit de modul în care o duc; nu-mi plâng de milă.
Diana: Puteai avea mai multe...
Traian: Pentru ce? La ce mi-ar fi fost necesare, de moment ce sunt singur?
Diana: Puteai avea soție, copii, nu să rămâi singur, burlac...
Traian: Soție?! Dacă nu tu, de alta mă lipsesc... Copii?! Am unul, dar tu mi l-ai luat, l-ai înstrăinat de mine. Însă nu-mi doresc altul. El îmi e de ajuns.
Diana: Off... Ajungem de unde am pornit. Deci, totuși, din cauza asta îl trimiți atât de departe de mine, în această misiune, să nu știu nimic de el în următorii 13 ani... Dar, te rog... Nu-l înstrăina de mine, nu-l trimite departe! Lasă-l aici, acasă, lângă mine!
Traian: Eu nu-l trimit nicăieri; el a ales această cale. De altfel, puteai fi conștientă de acest risc încă de când l-ai înscris să învețe aici, la acest Institut. A fost pregătit pentru a deveni astronaut; se pare că a reușit prea bine acest lucru, pentru că la ora actuală, fără a-l lăuda, este cel mai bun!
Diana: Fugi de realitate, dar știu că e mâna ta aici. Doar tu aveai interesul să-l îndepărtezi de mine, de Iulian... Nu înțeleg, cum poți fi atât de crud? E totuși fiul meu...
replici din romanul Proxima, Partea I: "O misiune specială" de Cornelia Georgescu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Decât să cauți "liniștea minții", pentru că absolut nimeni nu a găsit o astfel de utopie EFEMERĂ, nu mai bine vezi că nu ești o astfel de gălăgie "nesfârșită"? Doar recunoaște Conștiința, ea este deja dintotdeauna și pentru totdeauna Pace infinită și nu zgomotul finit al minții care încearcă să fie pacificat tot de către zgomot.
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Tot ce te înconjoară te poate ajuta sau te poate trage înapoi. Tu alegi.
citat din W. Clement Stone
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Orice poate mintea concepe, poate obține.
citat din W. Clement Stone
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Traian: Și acum, scuză-mă, te rog, dar trebuie să plec.
Diana: Bine. Nu te rețin. Și totuși, de ce nu l-ai ajutat? Presupun că puteai opri ancheta; puteai interveni.
Traian: Recunosc, puteam, dar Luci n-a vrut; nu m-a lăsat să-l ajut. De ce crezi c-am venit cu el vineri seara, după ce-a fost depusă reclamația? Acum e prea târziu. Să nu pleci din Institut! Vei fi chemată; va trebui să dai o declarație și să răspunzi întrebărilor ce ți se vor pune.
Diana: La întrebări voi răspunde, dar o declarație împotriva fiului meu nu voi da niciodată!
Traian: Diana, n-a zis nimeni să dai o declarație împotriva lui, ci doar o declarație, atâta tot.
Diana: Ah, așa mai merge... Traian, te rog, nu-l lăsa singur! Fă tot posibilul și ajută-l cu ce poți. Nu-l abandona!
Traian: Trebuia să-ți dai seama că nu-i nevoie să mă rogi să procedez astfel; eu oricum voi fi alături de el, îl voi sprijini, atât cât se va putea, doar e fiul meu la urma urmei.
Diana: Nu mai spune asta!
replici din romanul Proxima, Partea I: "O misiune specială" de Cornelia Georgescu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!