Natural, nemulțumirile și reproșurile se ivesc exclusiv sau cel mai adesea în prietenia bazată pe interes; scopul relațiilor dintre ei fiind interesul, prietenii de acest fel au pretenții din ce în ce mai mari, imaginându-și veșnic că au mai puțin decât li se cuvine și plângându-se că nu obțin tot ce li se datorează după merit. La rândul lor, cei ce le fac binele se află în incapacitatea de a face față unor cerințe atât de mari din partea beneficiarilor lor.
citat celebru din Aristotel
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi citate despre prietenie, citate de Aristotel despre prietenie, citate despre superlative, citate de Aristotel despre superlative sau citate despre nemulțumire
Citate similare
Perfectă este însă prietenia dintre oamenii cu noblețe spirituală, adică cei ale căror afinități izvorăsc din virtute. În același fel își doresc ei binele unul altuia: ca oameni de virtute;și oameni de virtute ei sunt în însăși esența lor. Iar a dori binele prietenului pentru prietenul însuși înseamnă a fi prieten în sensul cel mai înalt (pentru că o astfel de prietenie se datorează structurii interioare a celor ce o resimt și nu unei stări accidentale). Prietenia lor durează atât timp cât dau dovadă de virtute, iar virtutea este durabilă. Și fiecare dintre ei este bun atât în mod absolut, cât și în raport cu prietenul său, căci, oamenii cu noblețe spirituală sunt nobili în sens absolut și în același timp utili unii altora. E de la sine înțeles că asemenea prietenii sunt rare, oamenii de acest fel fiind puțini. Această formă de prietenie este deci perfectă atât prin durata sa, cât și prin celelalte trăsături, și în toate privințele fiecare primește și oferă celuilalt același lucru sau ceva asemănător, așa cum trebuie să fie între prieteni.
citat celebru din Aristotel
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și citate despre dorințe, citate de Aristotel despre dorințe, citate despre înălțime, citate despre timp, citate de Aristotel despre timp, citate despre perfecțiune sau citate de Aristotel despre perfecțiune
În prietenia erotică însă, uneori cel ce iubește se plânge că iubirii sale pasionale nu i se răspunde la fel, chiar și când întâmplarea face să nu aibă nimic demn de iubit; la rândul său, cel iubit se plânge adesea că celălalt, care la început îi promisese totul, acum nu-și respectă niciuna dintre promisiuni. Asemenea lucruri se întâmplă când primul iubește urmărind plăcerea, celălalt interesul, și când nici unul, nici altul nu găsește în legătura lor avantajul urmărit. Și cum acestea erau mobilurile prieteniei lor, ea este sortită să se destrame când scopurile pentru care s-a întemeiat nu sunt atinse. Spre deosebire de ele, prietenia bazată pe afinități de caracter, neexistând decât pentru ea însăși, rezistă în timp.
citat celebru din Aristotel
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre început, citate de Aristotel despre început, citate despre promisiuni, citate despre plăcere, citate de Aristotel despre plăcere, citate despre plâns sau citate despre erotism
Când se bazează pe interes, prietenia dispare o dată cu interesul, pentru că cei doi nu erau prieteni unul altuia, ci ai profitului. De aici rezultă că prieteniile bazate pe plăcere sau pe interes sunt posibile și între doi oameni vicioși, și între un om virtuos și unul vicios, și între unul nici virtuos, nici vicios, și oricare altul. Este clar însă că prietenia bazată pe valoarea persoanlă nu este posibilă decât între oameni de virtute, căci oamenii vicioși nu se simt atrași unul de altul decât dacă e vorba de un interes. Dimpotrivă, a avea încredere unul în altul, a nu se nedreptăți niciodată unul pe altul și toate celelalte calități cerute unei adevărate prietenii caracterizează prietenia dintre oamenii virtuoși.
citat celebru din Aristotel
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre posibilitate, citate despre încredere, citate despre valoare, citate despre prietenie adevărată, citate despre calități sau citate despre adevăr
Prietenia bazată pe plăcere prezintă o oarecare similitudine cu prietenia perfectă (căci și oamenii de virtute se agreează unul pe altul); la fel și cea bazată pe utilitate (căci și oamenii de virtute sunt utili unii altora). Și între prietenii din aceste două categorii, prietenia își atinge maximum de durată când ea își oferă unul altuia același lucru (de pildă, plăcerea), și nu numai același, ci și provenind din aceeași sursă (cum este cazul prieteniei dintre oamenii de spirit), ceea ce nu se poate spune și despre relațiile dintre un îndrăgostit și iubitul său. Aceștia din urmă nu-și află plăcerea în aceeași sursă, ci unul o găsește în a-și vedea iubitul, celălalt în atenția cu care este înconjurat de primul. Dar când floarea tinereții se stinge, se stinge adesea și prietenia lor (căci pe de-o parte vederea celui iubit nu mai inspiră plăcere, pe de alta el nu mai este obiectul acelorași atenții). Și totuși, în multe cazuri prietenia lor își păstrează durata, dacă intimitatea i-a făcut să-și iubească unuia altuia caracterul, grație asemănării la care i-a adus.
citat celebru din Aristotel
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Vezi mai multe citate despre iubire, citate despre tinerețe, citate despre intimitate, citate despre inteligență, citate despre flori sau Ne poți propune o poezie de dragoste?
Când prietenia se bazează pe interes, ne iubim prietenii pentru propriul nostru bine, iar când se bazează pe plăcere, îi iubim pentru propria noastră plăcere. În ambele cazuri, prietenul nu este iubit pentru ceea ce reprezintă el în esența sa, ci în măsura în care ne este util sau plăcut. Asemenea prietenii au deci un caracter accidental, de vreme ce persoana iubită nu este iubită pentru ceea ce este ea însăși, ci întrucât poate oferi fie un avantaj, fie o plăcere. În consecință, prieteniile de acest fel se destramă ușor, cei în cauză neputând rămâne prea mult timp aceiași ca la început: în clipa în care încetează să fie plăcuți sau utili, încetează și să fie prieteni. Or, utilitatea nu este ceva durabil, ci variază după împrejurări. Prietenii de acest fel nu cunosc intimitatea relațiilor, pentru că adesea nici nu se agreează unii pe alții;nici unul dintre ei nu simt nevoia să caute societatea celuilalt dacă nu este vorba de vreun interes, pentru că nu se simt atrași unul de celălalt decât în speranța obținerii unui bun.
citat celebru din Aristotel
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Aristotel despre iubire, citate despre cunoaștere sau citate de Aristotel despre cunoaștere
Între științe, o considerăm pe cea aleasă pentru ea însăși și în vederea cunoașterii ca fiind în mai mare măsură înțelepciune decât pe cea aleasă pentru foloasele ce decurg din ea. De asemenea, este în mai mare măsură înțelepciune știința care se află mai presus decât cea situată mai prejos. Știința care cunoaște cu ce scop trebuie săvârșită fiecare acțiune este suverana științelor și se află mai presus decât știința supusă ei;căci scopul acțiunilor este binele lor, iar, în general, scopul este supremul bine în cuprinsul întregului firii.
citat celebru din Aristotel
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre știință, citate de Aristotel despre știință, citate despre înțelepciune sau citate de Aristotel despre înțelepciune
În cazul lui Algol din constelația Perseu, soarele cel mic se află la vreo 4-5 milioane de km depărtare de cel mare, dar bine-nțeles, că cei doi sori având diametre destul de mari, suprafețele sunt mult mai aproape decât centrele lor și depărtarea de la centru se socotește. Oricine, după ce a găsit pe Algol, poate să pândească una din eclipsele lui, căci e curios să vezi cum această stea, aproape egală în strălucire cu α din Perseu, se face din ce în ce mai mică, ajungând la fel cu steluțele cari o înconjoară. Astronomii calculează cu un an mai înainte ziua, ora și minutul când începe o asemenea eclipsă și aceste date se găsesc în calendarele și anuarele astronomice.
Victor Anestin în Cum să înveți stelele
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre eclipsă
- citate despre Soare
- citate despre ore
- citate despre minute
- citate despre constelații
- citate despre calendar
- citate despre calcule
- citate despre astronomie
Firescul dintre ipocriți
Sunt cel mai mic dintre cei mari
Ori cel mai beat dintre cei treji,
Cel mai fricos dintre viteji
Sau mai creștin între barbari.
Cel mai civil dintre civili
Și cel mai seamăn dintre semeni,
Cel mai fălos dintre umili
Ori cel mai vitreg dintre gemeni.
Cel mai disciplinat rebel
Și cel mai dificil discipol,
Sunt cel mai demodat model
Și sunt cel mai frumos ridicol.
Cel mai trufaș dintre smeriți
Cel mai fidel dintre adulteri,
Firescul dintre ipocriți
Și cel mai demon dintre îngeri.
Sunt cel ce sunt cum mă vedeți
Succint pierdut în amănunt,
Luați-mi totul dacă vreți
Ori mă lăsați așa cum sunt.
poezie de Ovidiu Vasile
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Vezi și următoarele:
- poezii despre îngeri
- poezii despre superlative
- poezii despre smerenie
- poezii despre fățărnicie
- poezii despre frumusețe
- poezii despre frică
- poezii despre fidelitate
- poezii despre creștinism
- poezii despre alcoolism
Cei a căror prietenie se întemeiază pe virtute sunt animați de zelul de a-și face reciproc binele (acest lucru fiind propriu virtuții și prieteniei); or, o astfel de emulație nu poate da naștere nici la reproșuri, nici la certuri, căci nimeni nu se poate supăra pe cel care-l iubește și-i face binele, ci, dacă are delicatețe sufletească, se revanșează făcând la rândul său binele;iar cel care-l depășește pe celălalt prin binele care i-l face, obținând astfel ceea ce își dorea, nu ar putea aduce reproșuri prietenului său, pentru că fiecare dintre ei aspiră spre bine. Nici în prieteniile întemeiate pe plăcere asemenea incidente nu au loc dacă se bucură să-și petreacă timpul împreună; și ar părea de-a dreptul ridicol cel ce i-ar reproșa prietenului că nu-i face plăcere prezența lui, din moment ce nimic nu-l obligă să-și petreacă timpul împreună cu el.
citat celebru din Aristotel
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre supărare, citate despre suflet, citate despre reciprocitate, citate despre naștere sau citate despre hărnicie
Fiecare își imaginează că problemele LUI sunt cele mai mari, că viața LUI e cea mai grea și că experiențele SALE de viață sunt cele mai pline de sens și lecții de viață. E doar o iluzie. Nu ești mai valoros cu nimic față de cel de lângă tine. Până când nu vei învăța să te regăsești în fiecare ființă umană din lumea asta, nu vei înțelege ce cauți aici. Dacă ai fi mai bun decât oamenii din jur nu te-ai fi născut la fel ca ei, nu ai fi pe aceeași planetă cu ei, luptând cu aceleași probleme, trăind la fel și murind la fel. Nu în diferențele noastre vom găsi răspunsurile ce le căutăm, ci în asemănările dintre noi. Când oamenii se adună la un loc și lucrează și luptă împreună pentru același scop comun, având aceleași valori, atunci se întâmplă cele mai mari minuni și realizări ale ființei umane. Așa că data viitoare, înainte să judeci pe cineva, umblă un pic în papucii lor și trăiește experiențele lor.
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre viață, citate despre învățătură, citate despre planete, citate despre lecții, citate despre imaginație sau lecții de engleză
Tinerii au pasiuni puternice și tendința de a și le satisface chiar și într-un mod nechibzuit. Au sângele fierbinte și sunt iuți la mânie. Datorită dragostei lor față de onoare nu pot suferi să fie jigniți și se indignează dacă li se pare că n-au fost tratați cum se cuvine. Țin prea puțin la bani pentru că n-au învățat încă ce înseamnă să fii lipsit de ei. Au principii foarte înalte, pentru că viața nu i-a umilit încă, sau pentru că nu s-au deprins încă cu inevitabilele ei îngrădiri. Ar prefera să facă mai degrabă fapte nobile decât altele folositoare. Viețile lor sunt orânduite mai degrabă după sentimente decât după rațiune. Ei cred că știu totul și sunt absolut siguri de asta. De fapt, tocmai de aceea ei fac lucrurile într-o măsură prea mare.
citat celebru din Aristotel
Adăugat de Emil Dogaru
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre sânge, citate despre principii, citate despre onoare sau citate despre bani
Prin lux ne condamnăm la suferințe mai mari decât cele inventate până acum de mânie sau de răzbunare sau produse de cei mai mari tirani celor mai răi dintre oameni.
citat din William Temple
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre suferință, citate despre lux sau citate despre inventatori
La murele cele mai mari, mai coapte și mai gustoase se ajunge cel mai greu, printre cei mai mari rugi, cu ghimpii cei mai mulți și mai mari, plătind cel mai mare tribut în înțepături.
aforism de George Budoi din Mâncarea în aforisme, epigrame, poezii, pamflete și satire (4 septembrie 2021)
Adăugat de George Budoi
Comentează! | Votează! | Copiază!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Nu ești mai valoros cu nimic față de cel de lângă tine. Până când nu vei învăța să te regăsești în fiecare ființă umană din lumea asta, nu vei înțelege ce cauți aici. Dacă ai fi mai bun decât oamenii din jur nu te-ai fi născut la fel ca ei, nu ai fi pe aceeași planetă cu ei, luptând cu aceleași probleme, trăind la fel și murind la fel. Nu în diferențele noastre vom găsi răspunsurile ce le căutăm, ci în asemănările dintre noi. Când oamenii se adună la un loc și lucrează și luptă împreună pentru același scop comun, având aceleași valori, atunci se întâmplă cele mai mari minuni și realizări ale ființei umane. Așa că data viitoare, înainte să judeci pe cineva, umblă un pic în papucii lor și trăiește experiențele lor.
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Unii dintre cei mai mari oameni din Statele Unite, din domeniul comerțului și productiei, se tem de ceva. Ei știu că undeva există o putere atât de organizată, atât de subtilă, atât de atentă, atât de completă, de perseverentă încât nu au curajul să o vorbeasca de rău sau să o condamne, decât în șoaptă.
citat din Woodrow Wilson
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre perseverență, citate despre frică, citate despre existență, citate despre curaj, citate despre comerț sau citate despre Statele Unite ale Americii
Dintre toate tiraniile, tirania exercitată pentru binele victimelor sale este, poate, cea mai insuportabilă. S-ar putea să fie mai bun traiul sub un stăpân care te exploatează decât sub oameni omnipotenți cu pretenții de moralitate. Cruzimea stăpânului care te exploatează poate la un moment dat să adoarmă, lăcomia sa poate să se sature, dar cei care ne chinuiesc pentru binele nostru ne vor chinui fără încetare, făcând acest lucru cu acordul propriilor lor conștiințe.
citat clasic din C.S. Lewis
Adăugat de Elena Gheorghe
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Vezi mai multe citate de C.S. Lewis despre superlative, citate despre somn, citate despre moralitate sau citate despre conștiință
Puterea, forța de "temut" a unor înalți demnitari precari, a unor oameni politici corupți, oriunde în lume, se datorează nu atât propriei lor personalități nefaste în raport cu cetățenii, cât mai ales, existenței rețelelor de tip plasă din jurul lor, și constituite din miliardari corupți, sisteme polițienești și de informații privat/publice antidemocratice, "slugi" din procuratură, justiție, administrație.
Adrian Ibiș în Cugetări. Reflecții etice și socio-filosofice (martie 2013)
Adăugat de Adrian Ibiș
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre politică, citate despre justiție, citate despre informații, citate despre forță sau citate despre corupție
Puterea, forța de "temut" a unor înalți demnitari precari, a unor oameni politici corupți, oriunde în lume, se datorează nu atât propriei lor personalități nefaste în raport cu cetățenii, cât mai ales, existenței rețelelor de tip plasă din jurul lor, și constituite din miliardari corupți, sisteme polițienești și de informații privat/publice antidemocratice, "slugi" din procuratură, justiție, administrație.
Adrian Ibiș în Cugetări. Reflecții etice și socio-filosofice (2013)
Adăugat de Adrian Ibiș
Comentează! | Votează! | Copiază!
Și ce dacă toți cei din jurul tău sunt atât de ahtiați și dornici să exploreze tot ce e în exteriorul lor? Lasă-i să exploreze, tu rămâi cu tine și cu inima ta, în liniștea și solitudinea ta. Mai devreme sau mai târziu, vor înțelege cu siguranță și ei că adevărata fericire nu se găsește decât în inimă. Așadar, tu ești deja cu 3 pași înaintea lor că deja începi să explorezi acest lucru! Nu te da după alții! Asta am făcut eu foarte multă vreme, și nu doar că nu am găsit fericirea așa cum speram, dar m-am mai și pierdut pe mine în măști și roluri care nu-mi aparțineau! Rămâi cu tine și direcția ta! E cel mai important lucru din lume!
citat din Diana Pârje
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre inimă, citate despre fericire, citate despre singurătate, citate despre siguranță sau citate despre măști
După o vreme (II)
După o vreme înveți că dacă stai lângă cineva pentru că-ți oferă un viitor bun
înseamnă că mai devreme sau mai târziu vei dori să-ți recuperezi propriul trecut.
După o vreme înțelegi că doar cine este capabil să te iubească
așa cum ești, cu toate lipsurile tale, fără intenția de a te schimba,
te poate face cu adevărat fericit.
După o vreme înveți că dacă stai lângă cineva
doar pentru a-ți ușura singurătatea,
vei sfârși iremediabil prin a nu mai dori să vezi deloc acea persoană.
După o vreme înveți că prietenii adevărați sunt puțini
și că cine nu luptă pentru ei, mai devreme sau mai târziu,
se va trezi înconjurat de fățarnici.
După o vreme înveți că vorbele spuse la mânie
continuă să-i întristeze pe ceilalți întreaga lor viață.
După o vreme înveți că toată lumea își poate cere scuze,
dar iertarea vine doar de la inimile mari.
După o vreme înveți că dacă îți jignești profund un prieten
se poate întâmpla ca prietenia voastră să nu mai fie niciodată aceeași.
După o vreme realizezi că deși ești fericit cu prietenii din jurul tău,
tânjești după cei pe care i-ai abandonat.
După o vreme înțelegi că fiecare experiență trăită
alături de cineva este irepetabilă.
După o vreme realizezi că oricine umilește sau disprețuiește
o altă ființă omenească va suferi curând aceeași umilință și același dispreț.
După o vreme înveți să-ți croiești drumul astăzi,
pentru că poteca zilei de mâine nu există.
După o vreme înveți că grăbind, îmbrâncind lucrurile să se întâmple
nu faci decât să obții un rezultat diferit de cel pe care ți-l dorești.
După o vreme realizezi că mai binele nu locuiește în viitor,
ci chiar în acest minut.
După o vreme realizezi că, exact în clipa când ești fericit cu cei din jurul tău,
ți-e dor de cei absenți.
După o vreme înveți să ierți și să ceri iertare,
să mărturisești că iubești, că ți-e dor, că îți trebuie ceva,
că ai nevoie de prieteni pentru că în cavou
acestea toate nu au nici un înțeles și-i deja prea târziu.
Nu lăsa nimic și niciodată să se întâmple prea târziu.
Dar, din nefericire, numai după o vreme...
poezie clasică de Jorge Luis Borges, traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre prietenie, poezii despre iertare, poezii despre viitor, poezii despre viață, poezii despre timp, poezii despre iubire, poezii despre dorințe, poezii despre adevăr sau poezii despre învățătură