- virtute
- Virtutea este fundamentul amiciției; pentru a o păstra nu este nevoie decât de caritatea reciprocă. Aceasta este simplă și nu are nevoie de farduri, nu cere nimic din cele exterioare. Și dacă ea găsește multe avantaje fără a le căuta (căci cine ar putea enumera foloasele și farmecele prieteniei?), caritatea n-are nevoie de stimuli exteriori, este mulțumită de ea însăși, ea este pentru sine un pinten și o recompensă.
definiție celebră de Petrarca
Adăugat de Corneliu Tocan, Ph.D., M.Sc.
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Nu există niciun lucru care să fie veșnic plăcut, pentru că natura noastră nu este simplă, ci include și un al doilea element, diferit de primul, în virtutea căruia suntem ființe coruptibile, astfel încât, dacă unul dintre aceste două elemente se află în activitate, această activitate este, din perspectiva naturii celuilalt element, contrară naturii; când cele două elemente se află în echilibru, actul ce rezultă nu ni se pare nici plăcut, nici neplăcut. Dacă ar exista o ființă cu o natură simplă, aceeași activitate ar fi pentru ea totdeauna cea mai plăcută. Dar, pentru noi "schimbarea în toate ne este plăcută" din cauza unei laturi rele a naturii noastre; căci, la fel cum omul rău este schimbător, și natura care are nevoie de schimbare este rea, ea nefiind bună pentru că nu este simplă.
citat celebru din Euripide
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Religia formală este necesară în acest moment al evoluției omului dintr-un singur motiv: frica. Dacă se spune că fără religie ar fi anarhie, este adevărat doar din acest punct de vedere. Cât timp omul este posedat de frică, se comportă violent, și în acest context, evident că este nevoie de bici pedeapsa "divină" și legală - pentru a-l ține sub control. Din momentul în care omul devine conștient, se eliberează automat de toate condiționările care îl țin în întuneric și implicit, de frică. Când acest lucru este realizat, omul înțelege instant că totul este pentru el și în favoarea sa, și că nu are nevoie nici de pastor și nici de bici pentru a trăi. În acea clipă ar realiza ceva extrem de important: ar înțelege că nu el are nevoie de religia formală, ci că de fapt, religia formala are nevoie de el pentru a menține lucrurile în mișcare și pentru a păstra paradigma pe care ea însăși a creat-o. Fără contribuția inconștientă a omului, această paradigmă, bazată în totalitate pe frică și pe manipulare, ar cădea precum un castel de nisip.
Paul Avram în Detox sufletesc - religia formală
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Existența noastră în corp ne face, în cele mai multe cazuri, să uităm motivul pentru care am venit aici. Corpul nu are nici o aspirație spirituală. El are nevoie numai de satisfacții materiale pentru ca să existe în această lume. El are nevoie de mâncare, băutură, sex și, de fapt, de tot ceea ce un animal are nevoie. Partea spirituală nu apare în primele luni de viață ale omului și acesta este motivul pentru care el s-a născut în realitatea aceasta, iar, din punctul lui de vedere, partea spirituală nu există deloc.
Michael Laitman în 1000 de sfaturi pentru viață, XXVIII - Corpul și sufletul
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Adevărul este că posezi tot ceea ce ai nevoie. Nu ți s-a refuzat nimic din ceea ce ai nevoie. În acest sens, nu poți "avea nevoie" decât de ceea ce nu ai nevoie. Rămâi, te rog, în cadrul acestui paradox. Nu încerc să încâlcesc lucrurile.
Paul Ferrini în Liniștea inimii
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Zero
Aceasta este iubirea noastră, care-și
modifică sensul continuu. Nu știu dacă
iubirea aceasta este poezia noastră, sau
invers. Vrei să fii tu însuți? Ai nevoie de mine?
Poate că e iadul, poate e raiul. Poate că e
amândouă la un loc. Poate că are nevoie de
un zero absolut. Tot ce știu este că ea trebuia
să ardă în interior. Dar nu poate să ardă, pentru
că iubirea noastră este un paradis nebun.
E ceva ce trebuia să știi înainte de a mă atinge.
Trebuia să știi că dragostea nu poate fi decât divină.
poezie de Marieta Măglaș din Poeme
Adăugat de Marieta Măglaș
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cele mai agreabile persoane din jur sunt cele împăcate cu sine. Doar cine se află în armonie cu sine, doar cine se place pe sine (sau măcar încearcă), este capabil să-i placă și pe cei din jur și să se facă plăcut și de ei. Cine se înfățișează exact așa cum este, fără să se prefacă, și nu vrea să fie un exemplu pentru nimeni este per se o persoană agreabilă. În schimb, cine se străduiește cu îndârjire nu reușește decât să îi calce pe nervi pe toți cei din jur.
Alexander von Schonburg în Arta conversației sau eleganța ignoranței (2015)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Lupta de a-ți afla locul în univers are nevoie de un început epic pentru a te mărturisi Lui, căci fără El te risipești: El este Echilibrul, Infinitul și Lumina; este Prezența totală în toate pământurile și nepământurile cosmosului. Fundamentul religios rămâne o zonă periferică în universalismul divin, rugăciunea un balsam în vremuri de restriști sentimentale.
Camelia Oprița în Alergând spre iubire, fugim de catastrofe interioare
Adăugat de Camelia Oprița
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă nu ai ceva acum, este absolut în regulă: le vei avea în viitor. Dacă nu le vei avea nici în viitor, e pentru că nu ai nevoie de acele lucruri. Sufletul nu are nevoie de ele. Doar ego-ul le cere.
Doina Postolachi în Scrisul, între vindecare și destin (2014)
Adăugat de Doina Postolachi
Comentează! | Votează! | Copiază!
I: Ce este iluzia? A. M: Credința mintii ca ești liber de ea este iluzia. I: Ce este libertatea? A. M: Eliberarea de minte cu toate "alegerile" sau credințele ei despre "libertate" este Libertatea. I: Este libertatea o stare a minții? A. M: Absolut nu, libertatea este de minte, nu pentru minte, de gând, nu pentru gând, de "eu", nu pentru "eu". I: Atunci cine se mai bucură de libertate dacă nu mai este "eu"-l? A. M: Libertatea este bucurie, fericire în ea însăși fără subiect și fără obiect. Când conștiința se recunoaște pe sine ca și conștiință explozia de fericire care are loc este definită drept ananda-beatitudine nețărmurită fără formă. I: Este libertatea o stare trecătoare? A. M: Cu siguranță nu, libertatea este liberă atât de stările trecătoare cât și de cele aparent netrecătoare. Ea este dincolo de orice așteptare sau dualitate.
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nu avem nevoie decât de noi înșine pentru a ne înfrânge pornirile, dar uneori avem nevoie de alții pentru a discerne ceea ce este îngăduit să urmăm; la aceasta folosește prietenia unui om înțelept, care vede pentru noi, dintr-un alt punct de vedere, ceea ce ne interesează să cunoaștem bine.
Jean-Jacques Rousseau în Julie sau Noua Eloiză (1761)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nu e nevoie să ai un copil pentru a fi mamă. Aceasta este doar condiționare socială. Corpul în care te-ai născut ca femeie este înzestrat cu iubire, ceea ce este suficient. Înainte de a da naștere unui copil, este necesar să dai naștere iubirii din tine. Apoi, poți deveni mamă pentru oricine: pentru soțul tău, pentru pisică, pentru flori sau pentru copilul tău. Maternitatea este iubire, nu contează dacă ai sau nu copii.
citat din Mahavatar Babaji
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
- Tao
- Tao este drumul și drumețul. Drumul fără început și fără sfârșit pe care îl bătătoresc toți muritorii, dar pe care nimeni nu l-a creat, căci drumul acesta este viața însăși. El este totul și nimic. Din el purced toate, toți trec pe aici, îndreptându-se spre același infinit, se adaptează lui, ca să se întoarcă tot acolo de unde au plecat. Este un pătrat fără colțuri, un sunet pe care auzul nu-l poate percepe, o imagine cu forme neînchegate. Este o plasă imensă ale cărei ochiuri sunt largi ca nesfârșitul mărilor, și totuși nimic nu se poate strecura printre el. Este sanctuarul unde își găsesc cu toții refugiu. Nu este nicăieri, dar nu e nevoie să te uiți pe fereastră, ca să-l vezi lângă tine. De la el înveți taina să nu mai dorești dorințe, ci să lași lucrurile să-și urmeze cursul lor. Este cel care se umilește pentru a se mântui, căci cel ce se umilește se va înălța și trufașul se va umili. Decăderea este însăși esența succesului, iar succesul nu este el însuși decât o intermitență a decăderii, căci cine ți-ar putea spune dinainte clipa când înfățișarea unui lucru va întoarce cealaltă față. Cel care tânjește după dragoste, o va găsi în liniștea și inocența începutului. Blândețea asigură izbânda celui care atacă și mântuire celui care se apară. Ca să fii puternic, va trebui să-ți înfrângi înainte de toate, propriile tale porniri.
definiție de W. Somerset Maugham în Fumul amăgirilor, XLVIII
Adăugat de Oana Dima
Comentează! | Votează! | Copiază!
Din ziua în care mă îndrăgostisem de el, am decis că așa este corect. M-am convins că poți, ușor, să fii fidel cuiva, când este la o mare depărtare de tine. De ce să înșeli pe cineva, doar pentru că ai nevoie de o plăcere fizică? Înseamnă că ceea ce te leagă de acel om e doar bucurie trupească. Atât. Nu este iubire. Dacă, poate, ai nevoie de o consolare, o vorba bună și nu o primești de la omul care te iubește, doar pentru că este departe, citește o carte. Recitește sms-urile lui, cele mai tandre. Declarațiile de iubire. Amintește-ți cele mai frumoase momente, sau scrie-i tu. De ce să îl înșeli? Poate că acel om nu se pricepe la cuvinte. Dar dacă îl iubești cu adevărat, simți în inima ta și în sufletul tău susținerea lui, și cea de care ai nevoie. Abia atunci când ești fidel unui om, îl meriți cu adevărat.
Doina Postolachi în Maeștri din cotidian (2015)
Adăugat de Doina Postolachi
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nu este nevoie să știi unde mergi. Nu este nevoie să știi de ce mergi. Tot ceea ce e nevoie să știi este faptul că mergi plin de veselie; dacă faci acest lucru, nu poți greși.
citat celebru din Osho
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nebunii aveau nevoie de un tratament, și nu să fie disprețuiți. La fel este cazul cu toți infractorii, întrucât nu cred că nici un infractor este născut infractor. Modul cum au fost crescuți, societatea care i-a format i-au făcut infractori. Și, de vreme ce mintea lor este de la început răufăcătoare, este nevoie să le schimbi întreg felul lor de gândire. Nu este de folos să-i înlănțuiești, să-i arunci în pușcărie, să-i bați. Asta nu înseamnă nimic. Trebuie, pur și simplu, să le aduci aminte că dacă sunt infractori, vor fi infractori pentru totodeauna!
citat celebru din Osho
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Omul este o ființă liberă, o conștiință creatoare: doar ființa care suferă este o ființă necesară. Existența fără nevoi este o existență superfluă;o ființă fără nevoie este o ființă fără cauză;o ființă fără suferință este o ființă fără esență. O ființă fără suferință nu este nimic altceva decât o ființă fără sensibilitate, fără materie.
citat din Ludwing Feuerbach
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Totul există în Liniște. Dincolo de aparențele sunetelor, dincolo de totalitatea zgomotelor, Liniștea este fundamentul creației, care, neîncetat, e prezentă fără a pretinde nimic. Liniștea nu cere, Liniștea nu condiționează, Liniștea nu așteaptă, pentru că Ea este lipsită de nevoi. Liniștea se oferă pe Sine, se dăruiește în mod necondiționat și susține, fără efort, existența sunetului. Căci în spatele sunetului se află Liniștea din care provine sunetul; în profunzimea sunetului, se află Liniștea din care s-a dezvoltat sunetul; în inima sunetului, se află Liniștea din care a pornit sunetul. Inima sunetului este locuită de Liniște, iar această Liniște se îngrijește de buna funcționare a sunetului, chiar dacă sunetul nu este conștient de ceea ce se află în inima sa. Căci Liniștea nu face zgomot și nu cere atenția sunetului - tocmai de aceea este nesfârșită.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște, Liniștea, Partea I
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Când oamenii mă întreabă dacă un dumnezeu a creat universul, eu le spun că acea întrebare în sine este fără sens. Timpul nu a existat înainte de big bang, așa că nu există timp în care dumnezeu să poată să facă universul. Este ca și cum ai cere indicații pentru a ajunge la marginea Pământului; Pământul este o sferă; nu are o margine; așa că a o căuta este un exercițiu inutil. Fiecare dintre noi este liber să creadă ce vrea, și este punctul meu de vedere că cea mai simplă explicație este că nu există nici un dumnezeu. Nimeni nu a creat universul nostru, și nimeni nu ne dirijează destinul. Asta mă duce spre o realizare profundă; Probabil că nu există rai, și nici viață după moarte. Avem doar această viață ca să apreciem marele design al universului, și pentru aceasta eu sunt extrem de recunoscător.
citat clasic din Stephen Hawking
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Obiectul este "instituit" (creat, produs) de către conștiința însăși ca deposedare și înstrăinare a ei. Principalul este că obiectul conștiinței nu este nimic altceva decât conștiința de sine, sau cu alte cuvinte, obiectul nu este nimic altceva decât conștiința de sine obiectualizată, conștiința de sine ca obiect.. Deci, obiectul este, potrivit existenței sale, simplă negativitate, neant, simplu obiect al gândirii abstracte. Negativitatea coincide cu durerea, suferința, necazul, răul.
citat din Ludwing Feuerbach
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cine este bogat în interior nu mai are nevoie de bogății exterioare.
aforism de Ana Truta (2019)
Adăugat de Ana Truta
Comentează! | Votează! | Copiază!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!