Tabu-urile care se referă la arbori, plante, locuințe, așezări omenești, sunt nestatornice și nu se pot supune decât regulii că este tabu tot ceea ce, dintr-o cauză oarecare, stârnește teama sau este neprietenos.
Sigmund Freud în Totem și Tabu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi citate despre tabu, citate despre plante, citate despre frică, citate de Sigmund Freud despre frică, citate despre copaci sau citate despre botanică
Citate similare
- tabu
- Tabu sunt însă nu numai toate persoanele, ci și toate localitățile, obiectele și stările pasagere care sunt purtătoare sau sunt sursa unei însușiri misterioase. Tabu este de asemenea interdficția care provine din această însușire și în sfârșit, în sens literal, ceea ce este în același timp sacru și mai presus de lucrurile obișnuite, implicând periculosul, impurul, neplăcutul.
definiție celebră de Sigmund Freud în Totem și Tabu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și citate despre timp, citate de Sigmund Freud despre timp, citate despre sfârșit sau citate de Sigmund Freud despre sfârșit
Restricțiile legate de tabu sunt întrucâtva altele decât înterdicțiile religioase sau morale. Ele nu pot fi raportate la porunca unui zeu, ci de fapt se impun de la sine; se disting de interdicțiile morale, caz în care greșelile se orânduiesc într-un sistem care dclară renunțările universal valabile drept necesare și fundamentează această necesitate.
Sigmund Freud în Totem și Tabu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre religie
- citate de Sigmund Freud despre religie
- citate despre moralitate
- citate de Sigmund Freud despre moralitate
- citate despre interdicții
- citate de Sigmund Freud despre interdicții
- citate despre greșeli
- citate de Sigmund Freud despre greșeli
Ceea ce numim fericire, în sensul cel mai strict al termenului, rezultă dintr-o satisfacere mai degrabă imediată a nevoilor care au atins o mare tensiune, ceea ce, prin natura sa, nu este posibil decât sub formă de fenomen episodic.
Sigmund Freud în Angoasă în civilizație
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre superlative
- citate de Sigmund Freud despre superlative
- citate despre posibilitate
- citate de Sigmund Freud despre posibilitate
- citate despre natură
- citate de Sigmund Freud despre natură
- citate despre fericire
- citate de Sigmund Freud despre fericire
Consider că este o cauză suficientă aceea căreia nu-i lipsește nimic din ceea ce este necesar pentru producerea efectului. O asemenea cauză este și o cauză necesară căci, dacă ar fi posibil ca o cauză suficientă să nu producă efectul, atunci i-ar lipsi ceva din ceea ce-i trebuie pentru a-l produce, iar în cazul acesta nu ar fi suficientă. Dar dacă este imposibil ca o cauză suficientă să nu-și producă efectul, înseamnă că o cauză suficientă este și o cauză necesară. De aici este evident că tot ceea ce se produce, se produce cu necesitate, căci orice lucru care se produce are o cauză suficientă, fără de care nu s-ar fi produs;tot de aceea, acțiunile voluntare sunt necesitate.
citat din Thomas Hobbes
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre voluntariat sau citate despre imposibilitate
Tabu este un cuvânt polinezian, a cărui traducere ne pricinuiește dificultăți, deoarece nu mai suntem în posesia noțiunii pe care o denumește.
Sigmund Freud în Totem și Tabu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre traducere, citate despre cuvinte sau citate de Sigmund Freud despre cuvinte
Am studiat angoasa nevrotică și am spus că ea se manifestă în trei maniere diferite: mai întâi ca anxietate generală, angoasa imprecisă, gata să se atașeze oricăror interpretări noi; capabile să-i furnizeze un pretext; aceasta este ceea ce se numește anxietatea de așteptare, așa cum este, de exemplu, în nevroza de angoasă tipică. Apoi, ca angoasă puternic legată de unele reprezentări determinate, așa cum este cazul a ceea ce numim fobii; totuși, putem găsi chiar și aici o legătură cu un pericol exterior oarecare, dar teama de acest pericol pare extrem de exagerată. În sfârșit, ca angoasă isterică sau angoasa care însoțește nevrozele grave.
Sigmund Freud în Angoasa și viața instinctuală
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre pericole sau citate de Sigmund Freud despre pericole
Pot de acum să concep visul ca un substitut al oricărui conținut sentimental și intelectual al asociațiilor de idei la care analiza m-a făcut să ajung. Nu știu încă prin ce proces aceste idei au dat naștere visului, dar pot să afirm deja că este o greșeală să nu se vadă în acesta decât un fenomen material fără importanță pentru psihologie și care nu are altă cauză decât activitatea persistentă a unor grupuri de celule în timpul somnului.
Sigmund Freud în Interpretarea viselor
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre visare, citate de Sigmund Freud despre visare, citate despre somn, citate de Sigmund Freud despre somn, citate despre psihologie, citate de Sigmund Freud despre psihologie, citate despre naștere, citate de Sigmund Freud despre naștere, citate despre idei sau citate de Sigmund Freud despre idei
Ce anume te împiedică să treci la fapte atunci când te confrunți cu o problemă? Teama că nu o să faci ceea ce trebuie? Sau teama de un succes care ar contrazice ceea ce simți tu despre tine? Indiferent dacă este vorba de teama de eșec sau teama de succes, nu are importanță atâta timp cât rezultatul este același: amânarea, inacțiunea și, la final, eșecul.
Herbert Harris în Cele 12 legi universale ale succesului
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre eșec sau citate despre succes
O cunoaștere mai precisă a formațiunilor obsesive se poate obține pe două căi specifice. În primul rând, se observă că visele pot aduce veritabilul text al unui comandament compulsional, text care nu este cunoscut în timpul zilei decât într-o formă mutilată și denaturată, ca o telegramă deformată. Textul obsesiilor apare, în vise, sub formă de fraze enunțate, împotriva regulii potrivit căreia discursurile din vise provin din discursurile din starea de veghe.
Sigmund Freud în Omul cu șobolani
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre telegraf, citate despre cunoaștere sau citate de Sigmund Freud despre cunoaștere
Niciun critic nu este mai capabil decât mine însumi să sesizeze clar disproporția dintre problemele și soluția pe care le-o dau și, ca îndreptățită pedeapsă ce o voi primi, nici una dintre regiunile psihice în care am pătruns, zone neexplorate de niciun muritor până la mine, nu-mi va purta numele sau se va supune legilor mele.
Sigmund Freud în scrisoare către Fliess (mai 1900)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre legi
Tulburările psihice nu sunt accesibile unei acțiuni decât în măsura în care ele constituie efecte secundare ale unei afecțiuni organice oarecare.
Sigmund Freud în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
În legătură cu problema angoasei, teama nevrotică s-a transformat în teamă reală, în frică de unele pericole exterioare. Această situație alarmantă, privită obiectiv, poate să nu aibă nici o importanță pentru psihic. Ceea ce este de temut este mai curând modificarea pe care această rănire este capabilă să o provoace în viața psihică.
Sigmund Freud în Angoasa și viața instinctuală
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre viață sau citate de Sigmund Freud despre viață
La începuturile tabu-ului încă nu exista o seaprație între sacru și necurat. Chiar de aceea lipsea îndeosebi orice noțiune care să poată fi luată vreodată în sensul opus. Animalul, omul, așezarea umană atinse de tabu sunt demonice, nu sacre și prin urmare, nici necurate în sensul căpătat mai târziu. Tocmai acestei semnificații de demonic, încă indiferentă, având o poziție intermediară, cu care nu este permisă intrarea în contact, i se potrivește mai bine termenul tabu, deoarece reliefează o caracteristică rămasă în cele din urmă pentru totdeauna comună sacrului și necuratului: teama de a le atinge. Dar această suprapunere persistentă a unor caracteristici importante evidențiază în același timp faptul că între cele două domenii a existat o concordanță originară, care mai întâi s-a diferențiat datorită unor condiții noi și care, în final, s-a dezvoltat în elemente contrare.
Sigmund Freud în Totem și Tabu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre existență, citate despre început, citate despre zoologie, citate despre indiferență sau citate despre animale
Cum plângem din cauza tristeții. Tristețea urmată de iubire, de bucurie sau, în general de o cauză oarecare, face ca inima să împingă mult sânge prin artere și de acolo mulți vapori spre ochi care se transformă în lacrimi. Este nevoie pentru aceasta de tristețe, fiindcă răcind tot sângele, îngustează porii ochilor. Dar întrucât, pe măsură ce îi îngustează, micșoreză și cantitatea de vapori pe care ei trebuie să-i lase să treacă, producerea lacrimilor nu mai este posibilă, dacă în același timp cantitatea acestor vapori nu este sporită de o altă cauză oarecare. Și nu există ceva care să o sporească mai mult decât sângele care este trimis spre inimă în pasiunea iubirii. De aceea observăm că cei triști nu varsă neîncetat lacrimi, ci numai la intervale, atunci când meditează din nou asupra obiectelor pe care le îndrăgesc.
citat celebru din Descartes
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre tristețe, citate despre sânge, citate despre iubire, citate despre inimă, citate despre plâns, citate despre bucurie sau Ne poți propune o poezie de dragoste?
Mulțimea este impulsivă, mobilă și iritabilă. Ea se lasă condusă aproape în exclusivitate de inconștient. Impulsiunile de care ea ascultă pot, după împrejurări, să fie nobile sau crude, eroice sau lașe, însă acestea sunt întotdeauna atât de imperioase încât însuși interesul consevării se șterge în fața lor. Nimic nu este premeditat în această mulțime.
Sigmund Freud în Psihologia colectivă și analiza eului
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre lașitate sau citate despre eroism
Ceea ce este remarcabil în impulsurile sexuale este plasticitatea lor, facultatea pe care o au de a-și modifica scopul, facilitatea cu care își schimbă satisfacția într-o alta, precum și temporizarea de care sunt capabile.
Sigmund Freud în Angoasa și viața instinctuală, Feminitatea (1991)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre sex, citate de Sigmund Freud despre sex, citate despre schimbare sau citate de Sigmund Freud despre schimbare
Nu este același lucru să știi ceva tu însuți sau să ți se spună de altcineva, medicul preluând rolul eficient al acestui altcineva; el face uz de influența pe care un om o exercită asupra altuia sau, dacă ne amintim că psihanaliza înlocuiește ceea ce este derivat și atenuat prin ceea ce este originar și radical, atunci vom spune că medicul apelează în această operă de educare la anumite componente ale iubirii.
Sigmund Freud în Eseuri de psihanaliză aplicată
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre medicină, citate de Sigmund Freud despre medicină, citate despre medici, citate de Sigmund Freud despre medici, citate de Sigmund Freud despre iubire sau citate despre eficiență
Transmisibilitatea unui tabu constituie probabil acea caracteristică prin care s-a motivat încercarea înlăturării sale cu ajutorul ceremoniilor de expiere.
Sigmund Freud în Totem și Tabu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre ajutor sau citate de Sigmund Freud despre ajutor
Pierderea și imposibilitatea de a găsi obiectele puse la păstrare interesează în mod deosebit, din cauza multiciplității de interpretări de care sunt susceptibile aceste două acte ratate și a diversității tendințelor la care se supun ele. Ceea ce este comun tuturor acestor cazuri este voința de a pierde; ceea ce diferă de la un caz la altul este motivul și scopul pierderii. Pierdem un obiect atunci când e uzat, când avem intenția să-l înlocuim cu altul mai bun, când a încetat să să ne mai placă, când îl deținem de la o persoană cu care am încetat de a fi în bune relații sau când a fost achiziționat în împrejurări la care nu mai vrem să ne gândim. Faptul de a lăsa să cadă, să se deterioreze sau să se spargă un obiect poate servi acelorași scopuri. Experiența vieții sociale arată că copiii nedoiți și născuți în afara căsătoriei sunt mult mai fragile decât recunoscuți ca legitimi. Acest rezultat nu este urmarea tehnicii grosiere a făcătoarelor de avorturi, ci se explică printr-o oarecare neglijență în îngrijirile date acestor copii. S-ar putea ca îngrijirea obiectelor să aibă aceeași explicație ca și aceea a îngrijirii copiilor.
Sigmund Freud în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre copilărie, citate de Sigmund Freud despre copilărie, citate de Sigmund Freud despre imposibilitate, citate despre diversitate, citate despre căsătorie, citate de Sigmund Freud despre căsătorie sau citate despre comerț
Actele ratate sunt fenomene care se produc când o persoană pronunță sau scrie, dându-și seama sau nu, un alt cuvânt decât cel pe care vrea să-l rostească sau să-l aștearnă pe hârtie (lapsus); când citește într-un text imprimat sau manuscris un alt cuvânt decât cel realmente tipărit sau scris (falsă lectură); sau când aude altceva decât ceea ce i se spune, fără ca această falsă percepție auditivă să țină de o tulburare organică a aparatului auditiv.
Sigmund Freud în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre lectură, citate de Sigmund Freud despre lectură, citate despre tipografie sau citate despre hârtie