- tabu
- Tabu sunt însă nu numai toate persoanele, ci și toate localitățile, obiectele și stările pasagere care sunt purtătoare sau sunt sursa unei însușiri misterioase. Tabu este de asemenea interdficția care provine din această însușire și în sfârșit, în sens literal, ceea ce este în același timp sacru și mai presus de lucrurile obișnuite, implicând periculosul, impurul, neplăcutul.
definiție celebră de Sigmund Freud în Totem și Tabu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi citate despre timp, citate de Sigmund Freud despre timp, citate despre tabu, citate despre sfârșit sau citate de Sigmund Freud despre sfârșit
Citate similare
Tabu-urile care se referă la arbori, plante, locuințe, așezări omenești, sunt nestatornice și nu se pot supune decât regulii că este tabu tot ceea ce, dintr-o cauză oarecare, stârnește teama sau este neprietenos.
Sigmund Freud în Totem și Tabu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și citate despre plante, citate despre frică, citate de Sigmund Freud despre frică, citate despre copaci sau citate despre botanică
La începuturile tabu-ului încă nu exista o seaprație între sacru și necurat. Chiar de aceea lipsea îndeosebi orice noțiune care să poată fi luată vreodată în sensul opus. Animalul, omul, așezarea umană atinse de tabu sunt demonice, nu sacre și prin urmare, nici necurate în sensul căpătat mai târziu. Tocmai acestei semnificații de demonic, încă indiferentă, având o poziție intermediară, cu care nu este permisă intrarea în contact, i se potrivește mai bine termenul tabu, deoarece reliefează o caracteristică rămasă în cele din urmă pentru totdeauna comună sacrului și necuratului: teama de a le atinge. Dar această suprapunere persistentă a unor caracteristici importante evidențiază în același timp faptul că între cele două domenii a existat o concordanță originară, care mai întâi s-a diferențiat datorită unor condiții noi și care, în final, s-a dezvoltat în elemente contrare.
Sigmund Freud în Totem și Tabu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre existență, citate despre început, citate despre zoologie, citate despre indiferență sau citate despre animale
Restricțiile legate de tabu sunt întrucâtva altele decât înterdicțiile religioase sau morale. Ele nu pot fi raportate la porunca unui zeu, ci de fapt se impun de la sine; se disting de interdicțiile morale, caz în care greșelile se orânduiesc într-un sistem care dclară renunțările universal valabile drept necesare și fundamentează această necesitate.
Sigmund Freud în Totem și Tabu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre religie
- citate de Sigmund Freud despre religie
- citate despre moralitate
- citate de Sigmund Freud despre moralitate
- citate despre interdicții
- citate de Sigmund Freud despre interdicții
- citate despre greșeli
- citate de Sigmund Freud despre greșeli
Există multe alte fenomene care se apropie de actele ratate, dar cărora această denumire nu li se potrivește; le numim acte accidentale sau simptomatice. Ele au de asemenea caracteristicile unui act nemotivat, insignifiant, lipsit de impotanță și mai ales superfluu. Dar ceea ce le deosebește de actele ratate propriu-zise este absența unei intenții contrare și perturbatoare venind să contrazică o intenție primară. Ele se confundă, pe de altă parte, cu gesturile și mișcările care servesc drept expresie emoțiilor. Fac parte din această categorie de acte ratate toate manipulările, în aparență fără scop, pe care le executăm, ca și cum ne-am juca, cu veșmintele noastre, cu vreo parte a corpului nostru, cu obiectele care ne stau la îndemână; melodiile pe care le fredonăm aparțin aceleiași categorii de acte, caracterizate în general de faptul că le suspendăm, tot așa cum le-am declanșat, fără motive aparente. Ori eu nu ezit să afirm că toate aceste fenomene sunt semnificative și pot fi interpretate în același fel ca toate actele ratate, că ele constituie mici semne revelatoare ale altor procese psihice în deplinul înțeles al cuvântului.
Sigmund Freud în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre muzică
- citate despre mișcare
- citate de Sigmund Freud despre mișcare
- citate despre jocuri
- citate de Sigmund Freud despre jocuri
- citate despre ezitare
- citate de Sigmund Freud despre existență
- citate despre cuvinte
- citate de Sigmund Freud despre cuvinte
- citate despre corp
Tabu este un cuvânt polinezian, a cărui traducere ne pricinuiește dificultăți, deoarece nu mai suntem în posesia noțiunii pe care o denumește.
Sigmund Freud în Totem și Tabu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre traducere
Numai de pasiuni depinde tot binele și tot răul în această viață. Căci sufletul este imediat prevenit despre lucrurile care-i sunt dăunătoare corpului numai de senzația de durere pe care o încearcă și care produce în el mai întâi pasiunea tristeții, apoi ura pentru ceea ce a pricinuit această durere și în al treilea rând dorința de a se elibera de ea. În același fel, sufletul este imediat prevenit despre lucrurile folositoare corpului numai printr-o anume desfătare, care stârnește în el bucuria și dă naștere apoi iubirii pentru ceea ce se presupune a fi cauza ei și, în sfârșit dorinței de a dobândi ceea ce ne poate face să persistăm în această bucurie sau să mai gustăm apoi una asemănătoare.
citat din Robert Boyle
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre dorințe, citate despre bucurie, citate despre viață, citate despre tristețe, citate despre suflet, citate despre naștere, citate despre iubire, citate despre durere sau Ne poți propune o poezie de dragoste?
În termenul tabu și în sistemul pe care îl desemnează se imprimă un aspect din viața psihică al cărui înțeles ne scapă. Mai înainte de toate trebuie admis faptul că nu se poate ajunge la o înțelegere fără a pătrunde în profunzime credințele în duhuri și demoni caracteristice popoarelor și triburilor sălbatice.
Sigmund Freud în Totem și Tabu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Sigmund Freud despre viață
Este imposibil să știm a priori dacă conținutul manifest al visului trebuie să fie luat în sens simbolic sau în sens propriu, deoarece există pe deasupra simboluri individuale și nenumărate fluctuații în folosirea simbolurilor generale. Ceea ce se știe cu siguranță este faptul că nu toate materialele sunt simboluri.
Sigmund Freud în Interpretarea viselor
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre simbolistică, citate de Sigmund Freud despre simbolistică, citate despre visare, citate de Sigmund Freud despre visare, citate despre siguranță, citate despre imposibilitate sau citate de Sigmund Freud despre imposibilitate
Omul este constituit din două părți: esență și personalitate. Esența omului este ceea ce este el. Personalitatea omului este "ceea ce nu este el". "Ceea ce nu este el" înseamnă: ceea ce este venit din afară, ceea ce a învățat, sau ceea ce reflectă toate urmele impresiilor exterioare lăsate în memorie și în senzații, toate cuvintele și toate mișcările care i-au fost inoculate, toate aceste sentimente create prin imitație, toate acestea "care nu sunt el", toate alcătuiesc personalitatea.
P.D. Ouspensky în Fragment dintr-o învățătură necunoscută
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre învățătură
- tabu
- Prin tabu înțelegem, potrivit sensului general al cuvântului, orice interdicție inclusă în obiceiuri și moravuri, sau în legi lămurit formulate, de a atinge un lucru, de a-l pretinde pentru propria folosință, sau de a utiliza anumite cuvinte prohibite, așa încât, în definitiv, nu există nici un popor și nici o treaptă de cultură care să fi scăpat de sancțiunea prin tabu.
definiție de Wilhelm Wundt
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre legi sau citate despre cultură
O devenire se numește naturală când ea provine din natură. Lucrul din care provine ceva îl numim materie; acel ceva prin care provine e un lucru ce există în chip natural; lucrul provenit este sau un om, sau o plantă, sau altceva de acest fel, și acestea sunt lucrurile pe care noi le numim mai ales substanțe. Toate ființele a căror devenire e datorată fie naturii, fie artei, au o materie, căci fiecare din aceste ființe are posibilitatea de a fi și, totodată, de a nu fi, iar această posibilitate constituie pentru fiecare lucru materia lui.
Aristotel în Metafizica, VII, 7
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre posibilitate, citate de Aristotel despre posibilitate, citate despre natură, citate de Aristotel despre natură, citate de Aristotel despre existență, citate despre devenire, citate de Aristotel despre devenire, citate despre artă sau citate de Aristotel despre artă
Unele dintre imaginile pe care le întîlnim în visele noastre cele mai incoerente sunt de asemenea rezultatul unei transpuneri. Ignorăm, este adevărat, dacă această transpunere a avut drept obiect o dorință.
Sigmund Freud în Interpretarea viselor
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre superlative, citate de Sigmund Freud despre superlative, citate despre imagine, citate de Sigmund Freud despre imagine, citate de Sigmund Freud despre dorințe, citate despre adevăr sau citate de Sigmund Freud despre adevăr
Vom constata că acte ratate și amnezii se produc de asemenea la persoane care, departe de a fi obosite, distrate sau iritate, sunt normale din toate punctele de vedere și numai mai târziu, tocmai ca urmare a actului ratat, se atribuie acestor persoane o iritare pe care ele refuză s-o admită.
Sigmund Freud în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Semnificația termenului tabu ne-a parvenit prin două sensuri opuse. Pe de o parte, pentru noi înseamnă sacru, consacrat, iar pe de altă parte dezagreabil, periculos, interzis, necurat.
Sigmund Freud în Totem și Tabu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre repulsie, citate despre pericole sau citate de Sigmund Freud despre pericole
Credința fermă a bolnavului în delirul său nu se datorează unei dereglări a discernământului și nu provine din ceea ce este eronat în delir. În orice delir se ascunde un grăunte de adevăr, el conține ceva care merită crezut și tocmai acest ceva constituie sursa convingerii bolnavului, justificată în aceste limite.
Sigmund Freud în Eseuri de psihanaliză aplicată
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre limite sau citate de Sigmund Freud despre limite
Comice sunt și toate grimasele care exagerează expresia normală a emoțiilor, chiar dacă sunt involuntare, ca la persoanele bolnave de coree; iar cel care nu se pricepe la muzică va găsi comice mișcările energice ale unui dirijor modern, pentru că nu le înțelege rostul.
Sigmund Freud în Eseuri de psihanaliză aplicată
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre umor, citate de Sigmund Freud despre umor, citate despre comedie, citate de Sigmund Freud despre comedie, citate despre boală sau citate de Sigmund Freud despre boală
Suntem.... asemenea unei căruțe sau unei calești.... care circulă pe un drum simbolizând viața sau, mai degrabă, Calea Vieții. Drumul pe care circulă Caleașca este unul de pământ. Ca toate drumurile de pământ, el are, de o parte și de alta a sa, hârtoape și movile, pietre, urme și șanțuri. Gropile sau locurile mai ridicate și pietrele sunt dificultățile, loviturile vieții. Urmele sunt schemele deja existente pe care le preluăm de la alții și pe care le reproducem. Șanțurile, mai mult sau mai puțin adânci, reprezintă regulile. Limitele peste care, dacă trecem, negreșit vom primi o pedeapsă.... Acest drum are uneori curbe care împiedică vizibilitatea sau, alteori, traversează zone de ceață sau de furtuni. Toate sunt etape ale vieții noastre, de-a lungul căreia "ne rătăcim" sau ne este greu să vedem clar ori să anticipăm un obstacol, căci nu putem zări nimic din ceea ce se află "în față".
citat din Michel Odoul
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre obstacole sau citate despre anticipație
Comicul nu se naște decât dacă avem prilejul să utilizăm pentru același proces reprezentativ, în mod simultan sau într-o succesiune de intervale apropiate, două moduri diferite de reprezentare între care se stabilește comparația; diferența comică rezultă din această comparație. Asemenea diferențe de consum psihic se nasc din compararea a ceea ce ne este străin cu ceea ce ne este propriu, a obișnuitului cu neobișnuitul, a evenimentului așteptat cu evenimentul real.
Sigmund Freud în Eseuri de psihanaliză aplicată
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Sigmund Freud despre naștere
Transmisibilitatea unui tabu constituie probabil acea caracteristică prin care s-a motivat încercarea înlăturării sale cu ajutorul ceremoniilor de expiere.
Sigmund Freud în Totem și Tabu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre ajutor sau citate de Sigmund Freud despre ajutor
Cuvântul de spirit este produs, în timp ce comicul este descoperit în primul rând la persoane și doar prin transfer la obiecte, situații etc. Nu persoanele străine, ci propriile noastre procese de gândire constituie sursa plăcerii pe care o datorăm cuvântului de spirit.
Sigmund Freud în Eseuri de psihanaliză aplicată
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre plăcere, citate de Sigmund Freud despre plăcere, citate despre gânduri sau citate de Sigmund Freud despre gânduri