Idealul moral cel mai înalt pentru care luptăm este să rămânem în armonie cu lumea fizică, aceea în care ne manifestăm fericirea, fără să rupem cu lumea morală, aceea care ne stabilește demnitatea.
citat celebru din Schiller
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi citate despre înălțime, citate despre superlative, citate de Schiller despre superlative, citate despre idealuri, citate despre fizică, citate despre fericire sau citate de Schiller despre fericire
Citate similare
Lumina și căldura alcătuiesc idealul cel mai înalt al omenirii.
citat celebru din Schiller
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și citate despre lumină
Adevărata morală, ca și adevărata politică, este aceea care caută să-i apropie pe oameni unii de alții ca să-i facă să-și făurească cu eforturi comune, fericirea lor mutuală. Orice morală care separă interesele noastre de acelea ale asociațiilor noștri este falsă, absurdă, contrară naturii.
citat clasic din Baronul d'Holbach
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre politică, citate despre natură, citate despre moralitate sau citate despre absurd
Fericirea este satisfacerea tuturor înclinărilor noastre (atât extensive, după varietatea lor, cât și intensive, după grad, precum și protensive, după durată). Numesc pragmatică (regula prudenței) legea practică determinată de mobilul fericirii; iar morală o numesc pe aceea, dacă așa ceva există, care nu are alt mobil decât demnitatea de a fi fericit (lege morală).
Cea dintâi sfătuiește ce trebuie să facem, dacă vrem să avem parte de fericire, cea de-a doua ordonă cum trebuie să ne purtăm pentru a fi numai demni de fericire. Cea dintâi se bazează pe principii empirice; căci altfel decât prin experiență eu nu pot ști nici care sunt înclinările ce vor să fie satisfăcute, nici care sunt cauzele naturale ce pot produce satisfacerea lor. A doua face abstracție de înclinările și de mijloacele naturale de a le satisface și consideră numai libertatea unei ființe raționale în genere, și condițiile necesare, fără de care nu ar putea fi armonie, după principii, între această libertate și distribuirea fericirii, și deci ea poate cel puțin să se bazeze pe simple Idei ale rațiunii pure și să fie cunoscută a priori.
Immanuel Kant în Critica rațiunii pure
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre libertate, citate despre legi, citate despre prudență, citate despre principii, citate despre idei, citate despre existență sau citate despre diversitate
Plăcerea fizică nu este decât o plăcere; poate ceva mai mare decât celelalte, dar, oricum, o plăcere ca oricare alta. Nu reprezintă decât un aspect - și nu cel mai important - al relației pe care o numim iubire. Lucrul esențial este adevărul, încrederea care se stabilește între doi oameni, două suflete, două spirite... cum vrei să-i spui. Că adevărata infidelitate este cea care ascunde infidelitatea fizică. Pentru că lucrul care nu trebuie să existe niciodată între doi oameni, care și-au oferit unul altuia dragostea, este minciuna.
citat clasic din romanul Magicianul de John Fowles
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Participă la discuție!
Vezi mai multe citate despre plăcere, citate despre iubire, citate despre infidelitate, citate despre încredere, citate despre suflet, citate despre minciună sau Ne poți propune o poezie de dragoste?
Jurnalismul este imposibil fără o poziție morală. Fiecare jurnalist este un moralist. Asta este inevitabil, în mod absolut. Jurnalistul este cineva care privește lumea și modul în care funcționează, cineva care analizează de aproape lucrurile în fiecare zi și ne spune ce vede, este cineva care reprezintă lumea. Jurnalistul nu poate să-și facă munca fără a judeca ceea ce vede.
citat din Marguerite Duras
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre jurnalism sau citate despre imposibilitate
Cultura nu presupune, în mod necesar, rigoare morală; din cultură nu se poate deduce un cod moral. Întâlnim, de aceea, din păcate, nenumărați oameni de cultură admirabili prin cunoștințele lor, dar pe care, omenește vorbind, nu dai doi bani: e plină lumea de lepre cultivate, de cărturari insalubri, de autorități intelectuale lipsite de orice autoritate morală. Dacă așa stau lucrurile și așa stau! atunci cultura se face vinovată de a-ți da o prea mare libertate: libertatea de a te ocupa de orice, în orice condiții.
Andrei Pleșu în Minima moralia
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre cultură, citate despre autoritate, citate despre vinovăție, citate despre murdărie sau citate despre bani
Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse a preferat să-și piardă sufletul decât să-și piardă scaunul de patriarh, a preferat să piardă Raiul pe lumea cealaltă decât să piardă bunurile lumești pe care i le aduce funcția de patriarh pe lumea asta, "omului lui Dumnezeu" i-a fost mai frică de judecata criminalului Vladimir Putin, președintele Rusiei, decât de judecata lui Dumnezeu. Pentru vanitosul patriarh Kirill nu contează exemplele martirilor care s-au sacrificat pentru credința în Dumnezeu și în Hristos și din iubire de oameni. De aceea patriarhul Kirill îl susține pe teroristul de stat Vladimir Putin și armata rusă teroristă, care au invadat Ucraina fără un motiv întemeiat și fără o declarație oficială de război și au adus iadul în această țară, de aceea "omului lui Dumnezeu" nu îi e milă deloc de copiii și civilii nevinovați (mame, tați, bunici, bolnavi etc.) care sunt uciși de acești teroriști, de aceea nu îi e milă nici măcar de bisericile și spitalele care sunt distruse de acești teroriști.
George Budoi în Religia în aforisme, epigrame, poezii, pamflete și satire (15 martie 2022)
Adăugat de George Budoi
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre religie
- citate despre terorism
- citate despre creștinism
- citate despre Rusia
- citate despre biserică
- citate despre tată
- citate despre sacrificiu
- citate despre război
Femeia ideală nu este aceea lângă care ai putea fi fericit, ci este aceea fără de care nu poți să trăiești.
citat din Ghada Amer
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre viață sau citate despre femei
Fericirea albinei și a delfinului este aceea de a exista. Pentru om fericirea este aceea de a ști toate acestea despre albină și delfin și de a se minuna de ele.
citat din Jacques-Yves Cousteau
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre delfini, citate despre apicultură sau citate despre albine
Lumea anilor 1990 și după aceea, nu va aparține managerilor sau celor care pot să pună numerele să danseze. Lumea va aparține leaderilor pasionați oamenilor care nu numai că au cantități enorme de energie, dar pot energiza pe cei pe care îi conduc.
citat din Jack Welch
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre timp, citate despre numere sau citate despre energie
Toată lumea vrea să dirijeze pe toată lumea. Toată lumea se împotrivește să fie dirijată de toată lumea. Astfel se stabilește un echilibru cel puțin dinamic.
citat celebru din Eugene Ionesco
Adăugat de MG
Comentează! | Votează! | Copiază!
Pentru că femeia este aceea care știe să se lupte chiar cu un dușman mai puternic decât ea, pentru a salva integritatea, sănătatea, fericirea și căldura persoanei pe care o iubește.
Cristian Andrei în Cine m-a făcut femeie?
Adăugat de Emilia Nedelcoff
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre sănătate, citate de Cristian Andrei despre iubire, citate de Cristian Andrei despre femei sau citate despre dușmănie
(...) fiecare om cu atât mai mult un scriitor legitimează în chip diferit epoca pe care a trăit-o, adică în funcție de propria-i biografie. Cei care, în temnițe, au pierit, sau cei care au ieșit din detenție striviți moral și psihic (căci, nu-i așa?, idealul "omului nou" era un individ gregar, distrus moralmente și mutilat în demnitatea lui de om și de intelectual) legitimează epoca respectivă ca un regim opresiv, care a ucis ființa spirituală a neamului.
Ștefan Augustin Doinaș în Interviu realizat de Daniel Cristea-Enache
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre scriitori sau citate de Ștefan Augustin Doinaș despre scriitori
Omul se îmbracă, are o locuință, vorbește, umblă, mănâncă, merge călare sau cu trăsura, fumează, se îmbată și se dezbată, acționează după reguli date și invariabile, în ciuda diferențelor destul de neînsemnate ale modei, care mărește sau simplifică lucrurile, însă rareori le desființează. De aceea, codificarea legilor acestei existențe exterioare, aflarea expresiei ei filosofice, constatarea neorânduielilor dintr-însa era o lucrare de cea mai mare însemnătate. Starea societății ne transformă nevoile, trebuințele, preferințele în răni, în boli, prin excesele la care ne dedăm, mânați de dezvoltarea pe care le-o imprimă gândirea. De aici și titlul, preluat din știința medicală: unde nu există boală fizică, există boală morală. Patologia vieții sociale este o Antropologie completă, de care lumea științifică, elegantă, literară și familială duce lipsă.
Balzac în Patologia vieții sociale (1839)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre medicină, citate despre boală, citate despre vorbire, citate despre mâncare sau citate despre modă
Ochii noștri
Ochii noștri sunt făcuți pentru lumină.
Probabil poartă în sine esență divină,
Căci îi simt cum deosebesc adeseori
Culorile norilor dintre culori.
Ochii noștri poartă în sine
Aripi de înger și raze senine.
De aceea privesc lung în noapte
Și cred răsăritul întotdeauna aproape.
Ochii noștri caută. Mereu asta fac.
Oglinzile în care se descopăr le plac,
Deși știu că sunt o minciună
Imaginea ce li se oferă de bună.
Ochii noștri în întuneric vor lumină.
De-i pui sub obroc se vor stinge în tină.
Însă idealul lor e să devină
Candelă ce arde și face lumină.
Ochii noștri poate nu știu
Să privească atent în negrul pustiu!?
De aceea pentru ei ce nu are culoare
Nu are nici gust, nici valoare.
Ochii noștri nu pot nici în vise
Să vadă frumoasele idealuri promise.
În lumea lor cuvântul, se pare,
Este o minciună întâmplătoare.
De aceea, cred, ar trebui să-nvățăm
Lumea și în negru s-o colorăm.
Să obișnuim ochii să ne iubească,
Trăire interioară să ne dăruiască.
poezie de Mircea Nincu
Adăugat de Aurora Cretan
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- poezii despre negru
- poezii despre idealuri
- poezii despre întuneric
- poezii despre îngeri
- poezii despre visare
- poezii despre valoare
- poezii despre promisiuni
- poezii despre ochi
- poezii despre nori
Când spui că este prea mult rău în lumea asta admiți că este și bine. Când presupui că există bine admiți că este un astfel de lucru ca legea morală pe baza căreia faci diferența dintre bine și rău. Dar dacă presupui o lege morală, trebuie sa admiți un Dătător de lege morală, dar El este cel pe care vrei să il negi, nu să îl dovedești. Deoarece dacă nu este niciun Dătător de lege morală, nu este lege morală. Dacă nu este lege morală, atunci nu există bine. Dacă nu există bine, nu există rău. Care e întrebarea ta?
citat din Ravi Zacharias
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre bine și rău
Se știe doar că, în general, pasiunea nu poate fi făcută să cedeze prin rațiune, ci prin constrângere. Căci omul virtuos, adică cel ce trăiește pentru frumosul moral, se va supune rațiunii, pe când cel vicios, care nu aspiră decât spre plăcere, trebuie constrâns prin suferință, ca un animal la jug. De aceea se și spune că pedepsele aplicate celor în cauză trebuie să fie cele care se opun cel mai mult plăcerilor preferate de ei.
citat celebru din Aristotel
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Aristotel despre plăcere, citate despre zoologie, citate de Aristotel despre zoologie, citate de Aristotel despre viață, citate despre suferință, citate de Aristotel despre suferință, citate despre frumusețe, citate de Aristotel despre frumusețe, citate despre animale sau citate de Aristotel despre animale
- altruism
- Altruismul este un sistem moral care susține că omul nu are nici un drept de a exista pentru sine însuși, că slujirea altora este singura justificare a existenței acestuia, și că auto-sacrificiul este cea mai înaltă datorie morală, valoare și virtute. Aceasta este baza morală a colectivismului, a tuturor dictaturilor.
definiție de Ayn Rand
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre valoare sau citate despre dictatură
Oamenii care conduc lumea nu au niciun interes să-i facă pe proști să citească. În cel mai fericit caz, le vor vinde cărțile care îi prostesc și mai mult. Tocmai de aceea, o carte bună e atât de puțin mediatizată și atât de greu de găsit...
citat din Ionuț Caragea (27 septembrie 2014)
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Vezi mai multe citate despre cărți sau citate despre prostie
Lumea mea
Lumea din care vin eu
e lumea iubirii.
Ea are o strălucire orbitoare.
Poate de aceea
venirea mea te-a amețit!
Întinde, mâna
spre aripa ce-mi crește
când sunt în preajma ta
și vei simți un porumbel
cuibărindu-se la pieptul tău.
poezie de Ioana Voicilă Dobre din Darul meu
Adăugat de Ioana Voicilă Dobre
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre porumbei, poezii despre mâini, citate de Ioana Voicilă Dobre despre mâini, poezii despre iubire, citate de Ioana Voicilă Dobre despre iubire, poezii despre creștere, citate de Ioana Voicilă Dobre despre creștere, poezii despre aripi sau citate de Ioana Voicilă Dobre despre aripi