
Micile naţiuni nu cunosc senzaţia fericită de a exista dintotdeauna şi pentru totdeauna; toate au trecut, într-un moment sau altul al istoriei lor, prin anticamera morţii; confruntate mereu cu aroganţa celor mari, ele îşi văd existenţa veşnic ameninţată sau pusă sub semnul întrebării, fiindcă existenţa lor este o întrebare... Micile naţiuni formează o altă Europă, a cărei evoluţie e în contratimp cu evoluţia celor mari. Un observator poate fi fascinat de intensitatea adesea uimitoare a vieţii lor culturale. Se manifestă aici avantajul micimii: bogăţia evenimentelor culturale este pe măsura omului; toată lumea poate cuprinde această bogăţie, poate participa la viaţa culturală în ansamblul ei, de aceea, în ceasurile ei cele mai bune, o naţiune mică poate aminti de viaţa dintr-o cetate greacă antică.
Milan Kundera în Testamente trădate
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!


Citate similare

Lumina care radiază din timpul marilor scriitori nu poate păli niciodată, pentru că existenţa umană este mereu uitată de om însuşi şi de aceea, descoperirile romancierilor, oricât de ciudate ar fi ele, nu vor înceta să uimească.
citat din Milan Kundera
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!

Statul de drept este statul care înţelege şi respectă libera exprimare a cetăţeanului, precum şi promovarea scriitorului care participă la dezvoltarea vieţii culturale în societate. Rezistenţa şi existenţa unui popor se reflectă prin viaţa spirituală şi culturală a societăţii.
Camelia Opriţa în Să ai libertatea în mâinile tale, Ziua Mondială a Scriitorilor (3 martie 2011)
Adăugat de Dobrin Filip
Comentează! | Votează! | Copiază!


Activitatea vieţii se manifestă prin iubire. Omul nu poate spori iubirea din sine, pentru că iubirea este esenţa vieţii înseşi. Omul poate numai să distrugă piedicile din calea manifestării iubirii. În asta constă viaţa omului, iar eforturile lui trebuie îndreptate în această direcţie.
Lev Tolstoi în Despre Dumnezeu şi om din jurnalul ultimilor ani
Adăugat de Gabrine94
Comentează! | Votează! | Copiază!




Istoria umană poate fi privită ca pe o conştientizare care încet începe să răsară, că noi suntem membrii unui grup mai mare. Iniţial loialităţile noastre erau doar pentru noi şi familia noastră imediată, după aceea, pentru grupurile rătăcitoare de vânători-culegători, apoi pentru triburi, aşezări mici, oraşe-state şi apoi pentru naţiuni. Am lărgit cercul celor pe care îi iubim. Acum, noi am organizat ceea ce sunt modest descrise drept super-puteri, care includ grupuri de oameni din medii etnice şi culturale divergente care într-un anume sens lucrează, împreună - cu siguranţă o experienţă de umanizare şi formare a caracterului. Dacă vrem să supravieţuim, loialităţile noastre trebuie extinse în continuare, pentru a include întreaga comunitatea umană, întregul Pământ. Mulţi dintre cei care conduc naţiunile vor considera această idee ca fiind dezagreabilă. Ei se vor teme să îşi piardă puterea. Vom auzi multe despre trădare şi lipsă de loialitate. Statele-naţiune bogate vor fi nevoite să îşi împartă bogăţia cu cele sărace. Dar alegerea, după cum a spus odată H. G. Wells într-un context diferit, este clară: UNIVERSUL sau NIMIC.
Carl Sagan în Cosmos
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!




Marile naţiuni s-au comportat întotdeauna ca gangsterii, iar micile naţiuni ca prostituatele.
citat din Stanley Kubrick
Adăugat de Corneliu Tocan, Ph.D., M.Sc.
Comentează! | Votează! | Copiază!


Cheia tuturor ştiinţelor este semnul de întrebare; toate descoperirile le datorăm întrebării: "cum?". Înţelepciunea în viaţă constă, poate, în a te întreba mereu: "de ce?".
citat celebru din Balzac
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!



O anume femeie nu este o simplă făptură printre alte făpturi; ea poate înlocui pentru mine nu numai orice altă femeie; ea poate înlocui societatea, bunurile culturale şi materiale, neamul omenesc şi chiar şi lumea.
citat celebru din Lucian Blaga
Adăugat de Fumed
Comentează! | Votează! | Copiază!



Liniştea nu înseamnă tăcere. Tăcerea este cuprinsă în Linişte sau tăcerea poate deveni Linişte. În clipele de tăcere, încă mai pot exista războaie interioare - aceasta nu este Linişte, căci nicio urmă de război nu poate exista în Împărăţia Liniştii. Tăcerea poate ascunde un vulcan interior, care poate erupe oricând şi la exterior. Tocmai de aceea este necesară această conştientizare: tăcerea are potenţialul de a deveni Linişte, însă, atâta timp cât încă mai există zgomot interior (conflict interior), tăcerea nu se poate integra în Linişte, căci, în Tărâmul Liniştii, tot ceea ce nu este Linişte nu îşi poate susţine existenţa. Prin conştientizarea şi acceptarea Liniştii de dinaintea zgomotului, conflictul îşi pierde din forţa de existenţă, iar astfel are loc transcenderea zgomotului şi eliberarea de sub efectul războiului interior. Această eliberare poate veni în mod spontan, dacă privirea este păstrată constant asupra fundalului în care se întâmplă ceea ce se întâmplă.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Linişte, Liniştea, Partea I
Adăugat de George Aurelian Stochiţoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!



Nu ne simţim umiliţi de greşelile comise de noi, ci de gândul că această umilinţă poate fi văzută de toată lumea.
citat din Milan Kundera
Adăugat de Abdul
Comentează! | Votează! | Copiază!

Problema cu Naţiunile Unite este aceea că în timp ce democraţia în cadrul naţiunilor este cea mai bună formă de guvernământ existentă, democraţia între naţiuni poate fi un dezastru moral, în special dacă unele naţiuni nu sunt democraţii.
citat din Jonah Goldberg
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!



Plăcerea ţine de simţuri şi, cu toate că poate da uneori senzaţia fericirii, îi lipseşte sensul. Fericirea, în schimb, se bazează pe existenţa unui sens şi se poate păstra de multe ori în pofida unor condiţii exterioare potrivnice. Este stabilă şi persistentă. În timp ce plăcerile sunt un bonus al vieţii, fericirea este o obligativitate.
citat din Dalai Lama
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!



- durere
- Durerea este gloria celor mari. Din toată creaţiunea, numai omul poate să se bucure de această glorie a durerii.
definiţie celebră de Rabindranath Tagore
Adăugat de Adriana Pleşca
Comentează! | Votează! | Copiază!


Valoare şi evidenţă
Cu puţină măiestrie
Omul pune-n evidenţă,
Încă din copilărie
Valoare şi existenţă.
Iară, în adolescenţă,
Când viaţa are fregvenţă,
Urcă anii tinereţii
Şi atinge vârful vieţii.
Apoi e convins că poate
Trăi şi-n maturitate.
O maturitate lungă,
Ce-l pregăteşte s-ajungă
Şi în pragul bătrâneţii,
Perioada grea a vieţii.
Când a trecut viaţa toată
Existenţa e stopată.
Odată cu existenţa
Valoarea-şi pierde evidenţa.
Nu mai e copilărie,
Nu mai e adolescenţă,
Tinereţea nu te-îmbie,
Nimic nu are fregvenţă.
Iar după maturitate
Bătrâneţea îţi dă moarte.
Toate rămân în trecut,
Valoarea ţi-a dispărut.
poezie de Dumitru Delcă (10 ianuarie 2013)
Adăugat de Dumitru Delcă
Comentează! | Votează! | Copiază!


Educaţia se poate cumpăra pentru un individ sau pentru un grup de indivizi, dar nu se poate cumpăra pentru o naţiune. Resursa umană rămâne în continuare cheia reuşitei unei naţiuni.
citat din Klaus Werner Johannis
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!

Gloria cuiva poate fi rivalizat. Faima cuiva poate fi depăşită. O bogăţie poate fi întrecută de o bogăţie mai mare. Toate plăcerile lumeşti sunt eclipsate de bogăţia interioară, doar iubirea este singurul sentiment infinit care nu are transcendent.
aforism de Cînepă Ştefan din Dumnezeu este lumina conştiinţei noastre, Reflecţii Maxime Axiome IX
Adăugat de cinepa
Comentează! | Votează! | Copiază!



40 de aforişti reuniţi într-o colecţie memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referinţă!
Existenţa lui Brahman, a Sinelui sau a lui Dumnezeu Imanent, nu poate fi demonstrată, pentru că El este dincolo de capacitatea de percepţie a simţurilor şi de puterea de cuprindere a minţii; însă aceasta poate fi dedusă prin anumite experienţe obişnuite din viaţa de zi cu zi.
citat din Swami Shivananda
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!


Înţelege-L pe Creator. Cabala este cunoscută ca învăţătura celor ascunse (nistar) pentru că ea poate fi înţeleasă de către o persoană, doar în măsura în care este capabilă să îşi transforme proprietăţile interioare. Prin urmare, persoana nu poate transmite percepţiile sale altora, dar poate şi ar trebui să îi ajute pe ceilalţi să urmeze aceeaşi cale.
în Rambam, Ilchot Yesodot Torah
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!

Toţi maeştri spirituali de mâna a doua vorbesc repetitiv-obsesiv despre "evoluţie spirituală". E ca un fel de ghiveci cu şocuri de înaltă tensiune. De mic eşti invitat la competiţie; - să iei note mari, să iei premii, să fii pe primul loc, să mergi la olimpiade, să fii primul "şoim al patriei", etc. Competiţia din copilărie ia forma autodepăşirii, transformării în societate şi a "evoluţiei" în spiritualitate. Se vorbeşte despre evoluţia în paşi, în 7 paşi, evoluţia în cuplu, despre evoluţia în avalanşă, despre evoluţia prin reîncarnări succesive, etc. etc. "Nivelul tău evolutiv" e de vină că tu nu înţelegi anumite lucruri. Prin "evoluţie" toţi aceşti oameni înţeleg o creştere de la inferior la superior, de la piatră la om, de la un nivel grosier la cel subtil, etc. Cam 99% din aceşti oameni habar nu au ce spun şi nici măcar nu bănuieşte că ceea ce suntem cu adevărat nu este mutabil, divizibil, nu se poate schimba şi implicit nu poate evolua sau involua. Atunci cum ne putem recunoaşte adevărata noastră fiinţă veşnic perfectă, imuabilă, pură dar totuşi lipsită de orice atribut? Putem face asta doar într-un singur fel, descoperind ce anume este Real în noi. Iar asta nu ia timp, nu implică nici o evoluţie ci doar desprinderea naturală de fals.
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochiţoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!

Adorabile fiinţe necuvântătoare care în lumina lunii aleargă după un fluture mare - spectator la concertul greierilor născuţi pentru a verii sărbătoare, pisicile, prin existenţa şi personalitatea lor, ne spun cât de ingenios şi bun este Dumnezeu şi cât de frumoasă, dulce ca un magiun poate fi viaţa celor care Lui I se supun.
aforism de Michelle Rosenberg
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!


Orice abandon, părăsire şi trădare este un cadou pe care îl primeşti şi care are la bază acelaşi mesaj: Eu, cel care te părăsesc/abandonez/trădez nu îţi mai pot fi de folos în drumul tău de evoluţie şi acum te opresc mai degrabă decât să te propulsez, te sabotez în loc să îţi amplific puterea. De aceea voi pleca, însă nu ştiu să o spun sau să o fac mai frumos decât înţeleg în acest moment al existenţei mele. Ştiu doar că într-un fel sau altul misiunea mea cu tine în acest moment al vieţii e gata şi există forţe mai mari decât mine, nevăzute şi implacabile, care mă împing să plec. Poate vei percepe experienţa ca fiind dură, urâtă, plină de suferinţă sau poate vei trece uşor peste ea. Mesajul e acelaşi: mă dau la o parte din calea ta pentru că nu mai îţi pot fi de folos. Mergi înainte pentru că ţi-e deschisă calea pentru a trece pe următoarea treaptă a evoluţiei tale.
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochiţoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
