Viteza este forma de extaz dăruită omului de reŹvoluția tehnologică. Spre deosebire de motociclist, alergătorul e prezent în trupul său tot timpul, silit să gândească întruna la oboseala și bătăturile lui; omul care aleargă își simte greutatea, vârsta, este mai conștient ca oricînd de sine și de curgerea vieții sale. Totul se schimbă când, pentru a dobândi viteza, reŹcurge la ajutorul unei mașini: trupul lui iese atunci din joc, iar el savurează o viteză pură, o viteză în sine, o viteză-extaz.
Milan Kundera în Lentoarea
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Viteza a treia
Eu nu mă iscodisem ce este lumina.
De fapt, nici nu știam că există.
La fel a fost cu Dumnezeeu:
Când m-am întrebat ce-o fi,
S-a cam supărat pe mine,
Îndepărtându-se cu viteza luminii
La pătrat.
Atunci, l-am conceput ca pe un triunghi,
Întrucât mai zăream
Numai două linii paralele,
Îndepărtându-se asimptotic
Spre una singură.
Asta m-a făcut să cred că Dumnezeu
E un punct...
Fix atunci
N-a mai fost.
Cu iubirea am pățit la fel:
Când m-a simțit iubind, și-a luat zborul
Din stomacul meu, ca niște fluturi,
Gonind cu viteza luminii
La cub.
Dumnezeu, cu viteza Lui,
A creat lumea cu două viteze:
Viteza luminii
Și viteza iubirii.
Dar cea mai mare dintre toate
E
Viteza iubirii!
poezie de Marius Robu din Aproape alb (13 aprilie 2013)
Adăugat de Marius Robu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Putem să-i zicem teleportare atât timp cât un obiect se deplasează cu o viteză apropiată de viteza luminii pentru simțurile noastre, pare că e instantanee deplasarea. Se întrevăd deja experimente în care obiecte macroscopice să se deplaseze cu fracțiuni din viteza luminii.
citat din Nicolae Victor Zamfir
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ghepardul
(Cel mai rapid animal, aleargă cu o viteză de circa 125 km/h.)
Cu o viteză colosală,
El prinde prada în alergare,
Leoaica-i însă o rivală,
Când iese pe teren la vânătoare.
epigramă de Mircea Ursei
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Omul ca și organism este pentru lume ceea ce este un vârtej pentru un râu: omul și lumea sunt un singur proces natural, dar noi ne comportăm ca și cum am fi invadatori și jefuitori într-un teritoriu străin. Pentru că atunci când individul se definește și se simte ca o personalitate separată sau ca un ego, el râmâne în necunoștință de cauză că trupul său real este un tipar de energie care dansează și care pur și simplu nu apare de la sine. Apare doar în concert cu celelalte tipare nenumărate - numite animale, plante, insecte, bacterii, minerale, lichide și gaze. Definiția unei persoane și sentimentul normal de "EU" nu includ în mod eficient aceste relații. Tu spui: "Eu am venit pe această lume." Nu ai venit; Ai ieșit din ea, la fel cum iese o creangă dintr-un copac.
citat din Alan Watts
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
PENTRU IGNORANȚII CARE REFUZĂ SĂ SE VACCINEZE ÎMPOTRIVA COVID-19: partea I.
Pentru ignoranții care refuză să se vaccineze împotriva COVID-19, lăsându-se manipulați de diversioniștii care spun că realizarea unui vaccin dura în trecut 5-10 ani, iar vaccinurile anti-COVID-19 au fost realizate în mai puțin de 1 an. În antichitate omul se deplasa pe jos sau cu calul, în timp ce acum se deplasează cu avioane cu reacție. Un om se deplasează pe teren plan, la pas, cu o viteză de 5 km/h, în fugă ‒ cu 10 km/h, un maratonist merge cu cca 19 km/h, un om bine antrenat face 40 km/zi, iar recordul mondial la atletism este de 9,58 s la 100 de m. Un cal merge la pas cu 5 km/h, la trap de rulare ‒ cu 7 km/h, la trap întins ‒ cu până la 50 km/h, iar un cal poate face în galop 30-50 km. O motoretă Mobra mergea cu o viteză maximă de 70 km/h. Un autoturism Dacia 1300 mergea cu o viteză maximă de 144 km/h. Un bolid Bugatti Chirron Super Sport merge cu o viteză maximă de 490 km/h. Un avion de pasageri Airbus A380 zboară cu o viteză de croazieră de 1050 km/h. Un avion de vânătoare supersonic F-35C Lightning II (Fulgerul) zboară cu o viteză maximă de 2000 km/h (de 1,6 ori mai mare decât viteza sunetului).
George Budoi în Sănătatea și boala în aforisme, epigrame, pamflete și satire, Pentru ignoranții care refuză să se vaccineze împotriva COVID-19 (25 decembrie 2020)
Adăugat de George Budoi
Comentează! | Votează! | Copiază!
Solidaritatea este opera unui sacrificiu conștient, este ultima verigă în înălțarea morală a voinței și este ținta spre care se îndreaptă cultura; solidaritatea se produce prin încordarea și stăpânirea de sine. O societate cu suflete diferențiate opune imitației rezistență, iar unitatea între membrii ei nu se poate dobândi decât prin sacrificiu voit al persoanei fiecăruia. Solidaritatea este o armonie cucerită prin lupta omului cu sine însuși, prin recunoașterea altora, după ce fiecare s-a cunoscut pe sine.
Constantin Rădulescu-Motru în Psihologia poporului român
Adăugat de Avramescu Norvegia Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Sigur sunt campion la viteză! Viteza cu care schimb canalul tv., când se anunță publicitate. Fracțiuni de secundă!
aforism de Ananie Gagniuc
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Emil Cioran a fost profet. A sosit clipa pe care filozoful a considerat-o inevitabilă, aceea a căderii umanității din timp. Din acest moment, omul, suportând, umil, cea de a doua izgonire din paradis, suportând trauma celui de al doilea paradis pierdut, nu mai trăiește cu nostalgia edenului, ci cu nostalgia timpului. Astfel, viața individului social contemporan nu mai reprezintă un flux temporal continuu, o plenitudine, ci timpul lui se înșiră ca mărgele pe ața vieții, clipă lângă clipă. Totuși, între două clipe se produce un break, greu calculabil, imposibil de anticipat într-un cosmos măsurat cu viteza luminii, dar el există. O spărtură ca un tunel adânc în drumul existențial imaginat ca destin, pe care individul a încorporat-o inconștient, astfel că, pentru omul căzut din timp, accidentul, întâmplarea sunt forme de a fi, sunt necesități care se pot manifesta ca întâmplare în orice clipă. În orice clipă, deci, individul poate străbate cu o viteză superluminică, viteza, deocamdată, doar intuită a gândului, distanța de la extaz la agonie, de la sublim la ridicol, de la vis la abis, de la normalitate la anormalitate
Corneliu Sofronie în Măsură pentru Diavol și bunul Dumnezeu (2003)
Adăugat de Victor teodorescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Viteză
eu pe asfalt prefăcută în mii de bucății
duse de vânt spre case nelocuite și piscuri înalte.
Viteză
în secolul în care nu mai ai timp să digeri sentimente,
când toate vin ca o avalanșă ușor controlabilă.
Viteză.
Eu, tu, ei și toate intimitățile false pline de iubire
care prin crăpături țâșnesc sânge și nimic.
Viteză.
Eu plec de când am venit și încă nu pot să mă desprind
de pânza plină de clei incolor si inodor.
Viteză.
În scris că vorbele sunt mai greu de uitat
fiindcă se scriu cu sevă si toate-s celeste.
poezie de Cezara Moraru
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Fiecare automobil are multă viteză în el. Ideea e să scoți viteza din el.
citat din A.J. Foyt
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
În Italia există o singură limită de viteză: viteza maximă a autovehiculului vostru.
citat din Jeremy Clarkson
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Viteza mare și impulsul mare nu au răbdare, nu au finețe, bruschează. Viteza mică nu are curaj, are prudență, iar viteza nulă este lene sau inerție.
aforism de Ștefan Mîrzac din Cuvinte cu dor de miez, Viteză (2016)
Adăugat de Ștefan Mîrzac
Comentează! | Votează! | Copiază!
- trupul omului
- Trupul omului nu este un lucru sau o substanță dată, ci o continuă creație. Trupul omului este un sistem energetic care nu va fi niciodată o structură completă; niciodată static, în continuă reconstrucție și deconstrucție interioară; îl distrugem pentru a-l înnoi.
definiție de Norman O. Brown
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
După teoria lui Einstein, timpul este relativ, cu condiția ca noi să ne apropiem de viteza luminii, s-o atingem sau s-o depășim. După scrierile lui Rambam, toată natura noastră și toată lumea noastră se află sub viteza luminii. Aceasta nu în sensul că spiritualitatea se află deasupra vitezei luminii, ci că lucrurile sunt legate. Timpul este numai rezultatul percepției omului și a simțirilor lui.
Michael Laitman în 1000 de sfaturi pentru viață
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Timpul este funcția rapidității cu care se schimbă pozele în filmul nostru propriu, ca fapt și consecință, de la o poză la alta. Noi simțim timpul în funcție de simțirile pe care le experimentăm în acel timp. Dacă luăm, spre exemplu, situația omului care se află așteptând într-un dop de circulație, când el se grăbește la o întâlnire importantă, el simte fiecare secundă ca fiind eternitatea. În comparație cu aceasta, omul care ia cina cu iubita lui la restaurant are impresia că timpul zboară, iar dacă analizăm cele două situații, amândoi stau pe aceeași axă a timpului și acela care stă două ore în dop și acela care petrece două ore la restaurant, numai că simțirile lor crează senzația timpului. Dacă eu pot să diger fiecare poză din viața mea și să trec cu viteză la o altă poză, aceasta se numește că scurtez timpul. Dacă nu sunt în stare să diger fiecare poză și rămân prins în ea până o diger, o învăț și mă descurc în ea, abia atunci sunt pregătit să trec la o altă poză, deoarece toate aceste poze sunt obligate să creeze în mine pregătirea pentru simțirea Puterii Superioare și dorința de a fi ca Ea. Asta este tot ceea ce acest film trebuie să mă învețe pe mine.
Michael Laitman în 1000 de sfaturi oentru viață
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Instructorul a cedat în fața zelului dovedit de copil și i-a strecurat în taină mai multe imagini de meditație pe care, la drept vorbind, învățăcelul nu era deloc obligat să le cunoască și folosească. În general, de când pornește și până în clipa când își atinge ținta, un alergător poartă în spirit imaginea acelui lama care trebuie să-l elibereze de invizibila sa povară. În tot acest timp, trupul lui aleargă fără oprire și, cu toate că nu vede nimic din drumul parcurs, el se pricepe să-i ocolească toate obstacolele și face chiar minuni de îndemânare, datorită unui soi de simț lăuntric ascuțit la maximum. Vreme de săptămâni întregi, dacă trebuie, trupul i se mișcă zi și noapte, fără să simtă oboseala, foamea ori setea. Alergătorul nu este un simplu om decât în scurtele răstimpuri când așteaptă să-i fie încredințat vreun mesaj. Atunci doar bea el ceai cu unt și doarme; atunci se lansează în discursuri stupide despre viață și moarte; atunci participă pe deplin la condiția umană.
Ioan Petru Culianu în Pergamentul diafan
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dincolo de limitele formelor, există nemărginirea Lipsei De Formă, care locuiește în adâncul Infinitului. Întoarcerea la Liniște are loc prin intermediul Liniștii, fără grăbirea pașilor, fără accelerarea procesului. Totul vine de la Sine atunci când te eliberezi de sine. Totul vine de la Liniște, atunci când devii liber de sunet - liber de sunet, continuând să exiști și să dansezi în lumea sunetului, prin intermediul Liniștii. Dansul atinge forma sa cea mai pură, când dansatorul ascultă Liniștea din spatele sunetului, iar dacă un dansator dansează fiind conștient de Liniștea transcendentă a dansului, toate privirile vor fi atinse de strălucirea dansului său, căci Liniștea vorbește prin cel ce o ascultă și ajunge în inimile celor care îl privesc pe cel ce grăiește despre Fiirea Nevăzutului.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște, Conștiința Pură
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Omul poate să-și realizeze esența doar atunci când o realizează obiectual, adică atunci când prin "forțele sale esențiale" produce o lume exterioară, materială, obiectuală, în crearea căreia el există cu adevărat. Crearea practică a unei lumi de obiecte, prelucrarea naturii neorganice este autoafirmarea omului ca ființă generică conștientă. În această activitate omul se manifestă conform genului său, ca ființă umană, spre deosebire de plante, animale și lumea anorganică.
Immanuel Kant în Critica rațiunii pure
Adăugat de Andrei
Comentează! | Votează! | Copiază!
Newman: Așa că am băgat viteză să ajung acasă ca să salvez viața prietenului meu și am fost oprit pentru exces de viteză. Da, recunosc că aveam viteză mare, dar era pentru a salva viața unui om! Un prieten apropiat. O persoană nevinovată care tot ce voia de la viață era să iubească, să fie iubit și să devină bancher.
replică din filmul serial Seinfeld
Adăugat de Alina-Olimpia Miron
Comentează! | Votează! | Copiază!
Din Oceanul de Liniște, s-a format un val - un val care călătorește atât cât este necesar să călătorească, după care se va reîntoarce în Ocean. Pentru a călători conștient, valul a fost dotat cu conștiență proprie, însă, văzându-se separat de celelalte valuri, a început să simtă frică - frica de a fi pe cont propriu. Această frică, la fel ca oricare formă de frică, apare în clipa în care privești Viața ca fiind separată de tine. Această percepție distructivă a valului a creat numeroase fobii, temeri și anxietăți, care nu îi permit valului să conștientizeze Cine Este El Cu Adevărat. Valul își privește forma, se identifică total cu forma și uită că, de fapt, el nu este forma valului, ci apa care se manifestă prin respectiva formă. Cu cât va fi mai aproape de mal, cu atât forma valului se va diminua, iar atunci el va deveni mai conștient de Sine - și suferința va lua sfârșit.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște, Conștiința pură
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!