Impresia generală, pe care am avut-o atunci și o păstrez și acum despre acea coregrafie este inconștiența cu care a fost realizată de Nijinski... cât de departe era de ceea ce voisem! Compunând Ritualul primăverii, îmi imaginam aspectul ei scenic ca o serie de mișcări ritmice de o extremă simplitate executate de blocuri compacte de oameni, cu un efect imediat asupra spectatorului, fără amănunte de prisos și complicații care să trădeze efortul. Numai Dansul Sacru cu care se încheie lucrarea era destinat unei singure dansatoare. Muzica acestei piese, clară și precisă, cerea la rândul ei o coregrafie corespunzătoare, simplă și ușor de înțeles. Dar și aici Nijinski, deși a intuit caracterul dramatic al dansului, nu a ștuit să-i redea esența într-un mod inteligibil, și a complicat-o în mod inutil, datorită incapacității sau lipsei de înțelegere.
Igor Stravinski în Cronica vieții mele
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Dansul este o artă, prin dans poți împărtăși celorlalți ceea ce simți. Multă lume spune că a dansa este simplu, dar ei se referă la coregrafie și nu la dans in sine, adevăratul înțeles al dansului se reflecta în emoțiile pe care le transmitem atunci când dansăm, mesajul pe care îl facem cunoscut celor din jurul nostru. Fiecare dans are povestea lui și fiecare ne povestește câte ceva.
citat din Claudia Bianca Roselli
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Esență
Ți-am dăruit toate cărțile pe care le-am publicat,
Trupul și sufletul, fiecare jupuit și însângerat.
Și, totuși, esența pe care ele-o conțin, bunăoară
Chiar într-un singur poem, este deosebit de clară,
Chiar într-un singur poem este evidentă și-amară:
Pe acest pământ, aici aproape sau departe,
Fără dragoste e numai teama care ne desparte.
poezie clasică de Pearl S. Buck, traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Am fost întotdeauna atletică și o bună dansatoare, așa ca îmi place să fac coregrafie pentru lupte.
citat din Katrina Law
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Relația noastră literar-erotică-hipnotică a continuat câțiva ani (...), o relație cu «ups and downs», eu purtându-mă cu o inadmisibilă dezinvoltură, cu inconștiența și chiar cruzimea tinereții, în ciuda venerației pe care o aveam pentru el (nu-i puteam spune «Dane», cum îmi cerea) sau poate tocmai datorită acestei venerații care mă copleșea...
Nina Cassian în Relația cu Ion Barbu
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Expresia nu a fost niciodată proprietatea imanentă a muzicii și nu a putut condiționa în nici un caz rațiunea ei de a fi. Dacă, așa cum se întâmplă aproape întotdeauna, muzica pare să exprime ceva, este de fapt o iluzie și nicidecum o realitate. Este pur și simplu un element adăugat care, printr-o înțelegere tacită și înrădăcinată, i-a fost împrumutat, i-a fost impus, ca o etichetă, ca un protocol, în sfârșit, un aspect exterior care, din obișnuință și inconștiență, a ajuns să fie confundat cu esența ei. Muzica este singurul domeniu în care omul realizează prezentul. Din cauza imperfecțiunii naturii sale, omul este sortit să sufere trecerea timpului fără ca vreodată să poată face în așa fel ca prezentul să devină real și, deci, stabil. Fenomenul muzicii ne-a fost dat cu singurul scop de a pune o ordine în lucruri și, mai ales, o ordine între om și timp. Pentru a se materializa el pretinde așadar în mod necesar și unic o construcție. În momentul în care s-a desăvârșit construcția și s-a obținut ordinea, totul a fost spus. Ar fi în zadar să se caute și să se aștepte altceva. Tocmai această construcție, această ordine la care s-a ajuns este cea care produce în noi o emoție cu totul deosebită, neavând nimic comun cu senzațiile obișnuite și cu reacțiile noastre datorate impresiilor vieții cotidiene.
Igor Stravinski în Cronica vieții mele
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Sunt foarte puține filme sau piese de teatru, ori altele, despre oameni cu adevărat fericiți și cu vieți perfecte. Fiecare o dă în bară într-un anumit fel și aici intervine efortul - de a-ți da seama cum să faci să pară credibil și real modul în care prezinți problemele cuiva despre care inevitabil nu știi de fapt nimic. Vreau să spun că nu este incitant să fii tot timpul fericit. Nu cred că aș putea face asta!
citat din Anna Paquin
Adăugat de Veronica Șerbănoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Muzica lui Ceaikovski, care face tuturor impresia că este specific rusească, este adesea mult mai profund rusească decât lucrările cărora li s-a aplicat eticheta facilă de pitoresc moscovită. Această muzică este la fel de rusească precum versurile lui Pușkin ori cântecele lui Glinka. Deși nu a explorat sufletul țăranului rus, Ceaikovski și-a tras în mod inconștient seva din rădăcinile adânci ale rasei noastre.
citat clasic din Igor Stravinski
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
- muzică
- Muzica este un act al minții omenești, care pune ordine în lumea sunetelor.
definiție clasică de Igor Stravinski
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Este una din căile naturii să ne simțim mai apropiați de generațiile îndepărtate decât de cele care ne preced imediat pe noi.
citat din Igor Stravinski
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ceea ce ne preocupă este mai puțin tonalitatea propriu-zisă, decât ceea ce s-ar putea numi polaritatea sunetului, a unui interval sau chiar a unui complex sonor. Polul sunetului constituie, într-un anumit fel, axul esențial al muzicii... Orice muzică, fiind numai o secvență de impulsuri și de repaus, este ușor să se conceapă că apropierea sau îndepărtarea polilor de atracție determină oarecum respirația muzicii. Prin faptul că polii noștri de atracție nu se mai află în centrul sistemului închis al sistemului tonal, îi putem întâlni fără să fie necesar să ne mai supunem protocolului tonalității. Căci nu mai credem în valoarea absolută a sistemului major-minor, fondat pe acea entitate pe care muzicologii o numesc scara lui do.
Igor Stravinski în Poetica muzicală
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
* * *
Sunt oameni care, deși te însoțesc, nu înseamnă că îți sunt alături.
Sunt oameni care, deși îți sunt alături, nu înseamnă că sunteți împreună.
Sunt oameni care, deși te aud, nu te ascultă. Sunt oameni care, deși te ascultă, nu te înțeleg și nu le pasă.
Sunt oameni care, deși te privesc nu te văd. Sunt oameni care deși de văd, nu te cunosc.
Sunt oameni care, deși îți sunt alături, sunt foarte departe de tine...
Sunt oameni care, deși te mângâie și te îmbrățișează, nu te iubesc.
Sunt oameni care, deși te însoțesc pe drumul tău și îți fac promisiuni, într-o zi vor coti brusc pe alte drumuri...
poezie de Irina Binder
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Participă la discuție!
Lia: Deci, Luci, ce era atât de important, încât nu suferea amânare?
Lucian: Cu excepția faptului că te iubesc și că ți-am găsit jurnalul, iar astfel am reușit să aflu că, de fapt și tu ții la mine?
Lia: Păi, da; cu excepția acestor amănunte... Poți trece peste ele?!
Lucian: Cred că da; pot.
Lia: Atunci, spune-mi!
Lucian: Păi... Nu știu cum sau cu ce să încep.
Lia: De preferință, cu începutul.
Lucian: Cu începutul?! Bună idee. Păi, să vedem... În cazul ăsta, ar trebui să stabilesc exact care ar fi începutul. În mare parte, e vorba despre domnul To Kuny.
Lia: Ah, despre dânsul...
Lucian: Da, întocmai, despre dânsul. Ți se pare interesant sau nu?
Lia: Bineînțeles că e interesant!
Lucian: Încă vrei să pleci în oraș sau nu?
Lia: Luci, vezi bine că stau aici, cu tine, așa că spune-mi o dată!
Lucian: Desigur... Deci... Luna trecută, de 1 aprilie a fost ziua dumnealui, iar datorită tabloului în care i-am pictat chipul, mi-am amintit vag unele lucruri referitoare la dânsul; ți-am povestit atunci, imediat. Însă, în plus față de atunci, mi-am amintit multe alte amănunte. Spre exemplu, numele dânsului; pe când atunci îi știam doar inițialele, P. V. Acum îi știu întreg numele.
Lia: Serios? Și care ar fi acesta?
Lucian: Victor... Preda Victor!
replici din romanul Proxima, Partea a-IV-a: "Adio, Proxima!" de Cornelia Georgescu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă admitem existența liberului arbitru fiecare acțiune umană este un miracol inexplicabil, un efect fără cauză. Iar dacă încercăm să ne reprezentăm această libertate de indiferență ne vom convinge în scurt timp că în prezența unei asemenea noțiuni rațiunea este complet paralizată: înseși formele înțelegerii o resping cu oroare, căci principiul rațiunii suficiente, principiul determinării universale și al dependenței reciproce a fenomenelor constituie forma cea mai generală a înțelegerii noastre, care, datorită diversităților obiectelor pe care le consideră, adoptă, la rândul ei, aspecte extrem de diferite.
citat din Lucilo Vanini
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dincolo de limitele formelor, există nemărginirea Lipsei De Formă, care locuiește în adâncul Infinitului. Întoarcerea la Liniște are loc prin intermediul Liniștii, fără grăbirea pașilor, fără accelerarea procesului. Totul vine de la Sine atunci când te eliberezi de sine. Totul vine de la Liniște, atunci când devii liber de sunet - liber de sunet, continuând să exiști și să dansezi în lumea sunetului, prin intermediul Liniștii. Dansul atinge forma sa cea mai pură, când dansatorul ascultă Liniștea din spatele sunetului, iar dacă un dansator dansează fiind conștient de Liniștea transcendentă a dansului, toate privirile vor fi atinse de strălucirea dansului său, căci Liniștea vorbește prin cel ce o ascultă și ajunge în inimile celor care îl privesc pe cel ce grăiește despre Fiirea Nevăzutului.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște, Conștiința Pură
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă în teatrul-dans dansatorii sunt tratați ca niște actori, iar coregrafia ca o mizanscenă, ca o regie, eu fac pe dos: tratez actorii ca pe niște dansatori și spectacolul ca pe o coregrafie. Chiar dacă e un spectacol de teatru acest spectacol nu-l tratez ca pe o regie, ci ca pe o coregrafie în care fiecare fir de păr este important acolo unde este. Dacă se poate controla, bineînțeles. Pe dansatori, dacă sunt profesioniști, îi transform în actori și după aceea îi retransform în dansatori.
Gigi Căciuleanu în AGERPRES, interviu (13 februarie 2015)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Tu afirmi că ar trebui să am si eu o religie, că un om fără religie e un om fără "Dumnezeu"! Ok, atunci te întreb la rândul meu, oare ce religie avea Buddha, dar Profetul, dar IIsus? Oare nu cumva toți acești oameni au încercat să ne redea libertății salvându-ne din ghearele oricărei religii? Poate că ceea ce ne-a învățat toți acești înțelepți și eliberați este că Dumnezeu, Sinele, Vidul nu poate fi monopolul nici unei religii, nici unei persoane sau grup extremist. Religiile sunt foarte utile celor care sunt îndrăgostiți de dezbateri spirituale lungi și sterile, dar nu acelora care vor să-l realizeze direct pe Dumnezeu. Orice religie pornește de la o premisă falsă, și exact această premisă face ca orice religie să fie servită ca deșert la masa timpului, adică să aibă început și sfârșit. Premisa falsă despre care vorbesc este aceea că pentru a avea nevoie de o religie, condiția falsă este să te fi desprins mai întâi de Dumnezeu, iar dacă o să îmi spui că nu ești desprins, care ar mai fi atunci scopul religiei tale?
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Momentele în care am descoperit un adevăr, intervalele în care am învățat lucruri importante, despre mine sau despre oamenii din jurul meu, i-au adus de fiecare dată ceva și profilului meu public. Tot ceea ce am dobândit și tot ceea ce am înțeles de-a lungul unei vieți cu destul de multe împliniri a lucrat în sprijinul profesionistului care am vrut să ajung. Viața mea privată a fost, pentru cei mai mulți, invizibilă. De fapt, ca orice om, mi-am folosit în public tot ceea ce am descoperit ca fiind valoros în viața simplă, de zi cu zi: calmul, discreția, înțelegerea. Au fost bunuri prețioase, pe care am vrut să le protejez ca să le pot cultiva în continuare. Nu cred că, dezvăluindu-le sursa, le pun în pericol.
Klaus Iohannis în Pas cu pas (2014)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Singura armă pe care am avut-o a fost dansul meu, cu care am luptat ca un general, fără o armată.
citat din Maya Plisetskaya
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nu putem ști clipa precisă a înfiripării unei prietenii. Ca și atunci când, umplând un vas strop cu strop, există o picătură care să dea pe dinafară, tot așa, într-o serie de amabilități, va fi și una care să facă inima să se reverse.
citat din James Boswell
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Orice om îți aduce viața în cale, fii atent la ceea ce poți să înveți - despre tine, despre ceilalți, despre viață. Nu te agăța de relațiile care te rănesc, ci învață și însușește-ți lecțiile iar apoi mergi mai departe. Atunci când înțelegi că fiecare experiență poartă în ea un sâmbure de înțelepciune, viața ta devine mult mai clară, mai simplă și mai ușoară.
citat din Ursula Yvonne Sandner
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!