Tot ceea ce primește aprobarea rațiunii adevărate este solid și veșnic, face ca spiritul să devină puternic și îl înalță mereu la o sferă superioară: cele ce sunt prețuite fără convingere și sunt considerate bune de către mulțime îi fac să se umple de orgoliu numai pe oamenii care se complac în deșertăcini. Numai rațiunea este neschimbătoare și fermă în judecată, pentru că ea nu este sclava, ci stăpâna simțurilor.
citat celebru din Seneca
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Folosul dă măsura necesarului: dar în ce fel se poate măsura ceea ce este de prisos? Sunt totuși unii care se scufundă în plăceri și, obișnuindu-se cu ele, nu mai pot trăi altminteri și sunt cu adevărat nefericiți pentru că ajung în situația în care ceea ce este de prisos să le devină necesar. Nu se bucură de plăceri, ci le sunt sclavi și ajung să-și iubească propriile lor nenorociri;se ajunge pe culmea nefericirii atunci când faptele nedemne nu numai că amuză, ci fac chiar plăcere și nu mai există nicio cale de a le îndrepta pe cele ce erau cândva defecte, iar acum au devenit obiceiuri.
Seneca în Scrisori morale către Lucilius
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Apa vie și Apa moartă sunt emisferele lumii noastre. Ieșirea din sferă se face numai în stare de hidrogen și de oxigen, potrivit rațiunii Apei... Noi suntem rațiunea Apei..
aforism de Ion Pachia-Tatomirescu
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Teroriștii pot să arunce cu bombe în tine și ești dintr-o dată lipsit de puteri. Deții o mulțime de bombe atomice, dar, uneori, acolo unde este nevoie de un ac nu ai ce face cu o sabie. Poți avea sabia; asta nu înseamnă neapărat că ești într-o poziție superioară față de omul care are acul, pentru că sunt scopuri în care numai un ac este potrivit, iar sabia este de prisos.
citat celebru din Osho
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Toate bunurile care sunt supuse sorții devin rodnice și plăcute dacă cel ce le ține în stăpânire se are și pe sine în stăpânire și nu este în voia lucrurilor. Este o greșeală, să te gândești că soarta te lasă să ai ceva bun ori ceva rău: ea ne dă plămada pentru bine și pentru rău și temeiurile a ceea ce va deveni pentru noi un rău sau un bine. Spiritul este mai puternic decât orice soartă, rânduiește de la sine lucrurile într-o direcție ori într-alta și este cauza propriei sale fericiri ori nefericiri. Dacă este rău, le întoarce pe toate în rău, chiar și ceea ce părea să fie cu totul bun;dacă este drept și pur, îndreaptă relele sorții, îndulcește greutățile și necazurile și știe să le îndure, iar pe cele potrivnice le acceptă cu tărie și curaj.
Seneca în Scrisori morale către Lucilius
Adăugat de Traian
Comentează! | Votează! | Copiază!
- bogăție
- Bogăția este sclava omului înțelept, stăpâna celui prost.
definiție celebră de Seneca
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cele considerate drept rele de către o epocă sunt de obicei răsfrângerea inactuală a celor considerate odinioară bune, atavismul unui ideal anterior.
aforism celebru de Friedrich Nietzsche din Dincolo de bine și de rău, Aforisme și interludii
Adăugat de Veronica Șerbănoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Lăsați cercetarea speculativă, sterilă și veți fi gradat eliberați de toate neliniștile. Deosebirea dintre "desigur" și "poate că" este destul de mică. Dar între o faptă bună și una rea deosebirea este foarte mare. Vai! Greu e să nu-ți fie frică de ceea ce se tem oamenii. Suntem într-un pustiu fără iubire, sterp și aparent fără de sfârșit; totuși oamenii se zoresc bucuroși - ca și cum s-ar urca primăvara pe culmi! Numai eu sunt sfios. Dorințele mele n-au încolțit încă. Sunt ca un copilaș care n-a zâmbit încă mamei sale. Rătăcesc la întâmplare, ca un pripășit care nu știe încotro s-o apuce. Toți ceilalți au prisos, eu singur sunt despuiat de toate. Sunt o minte simplă și știu doar că nu știu nimic. Oamenii sunt luminați, numai eu trăiesc în beznă; ei sunt toți isteți, numai eu sunt spiritul greoi. Sunt agitat ca oceanul, umblu fără oprire. Fiecare are un lucru; eu singur sunt incapabil să mai posed ceva. Sunt deosebit de toți ceilalți oameni prin modul meu de a fi. Da, dar mă odihnesc în preajma preaslăvitei Maicii Mele și a Universului.
Lao Tse în Tao Te King, 20
Adăugat de Lucian Velea
Comentează! | Votează! | Copiază!
În timp ce adevărata viață fericită este o siguranță fermă și încredere nezdruncinată în ea, ei adună pricini de neliniște și pe drumul plin de riscuri al vieții ei nu numai că poartă poveri, dar le și trag; în felul acesta ei se depărtează tot mai mult de realizarea celor ce vor, și cu cât se străduiesc mai tare, cu atât se înlănțuiesc mai mult și sunt purtați înapoi; ceea ce se întâmplă cu cei care aleargă într-un labirint: însăși iuțeala îi face să rătăcească și mai tare.
citat celebru din Seneca
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Mustrarea de cuget este un soi de tristețe care provine din îndoiala noastră că un lucru pe care îl facem sau l-am făcut nu este bun. Ea presupune neapărat îndoiala. Căci dacă am avea deplină siguranță că ceea ce facem este rău, ne-am abține de la a face acest lucru, pentru că voința aspiră numai spre lucruri care au măcar aparența că sunt bune. Iar dacă am fi siguri că ceea ce am și făcut este rău, am simți căință, iar nu numai mustrare de cuget. Dar rolul acestei pasiuni constă în a ne face să cercetăm dacă lucrul de care ne îndoim este bun sau nu și a ne împiedica de a-l mai face altădată, cât timp nu ne-am asigurat că este bun. Dar întrucât ea presupune răul, cel mai bine ar fi să nu avem niciodată prilejul de a o simți. O putem de altfel preveni prin aceleași mijloace prin care ne putem lipsi de nehotărâre.
citat celebru din Descartes
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Divinitatea este activă în domeniul viului și nu în cel al morții; ea se găsește în ceea ce devine și este în schimbare, iar nu în ceea ce este devenit și încremenit. De aceea rațiunea, în aspirația ei către divin, nu trebuie să aibă de-a face decât cu ceea ce devine, cu viul, în timp ce intelectul se va ocupa de ceea ce este devenit, de cele pietrificate, cu scopul de a profita de pe urma lor.
Goethe în convorbire cu Eckermann
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nu este bine să tindem cu nerăbdare spre cele care nu sunt făcute și nici nu este bine să ne dezgustăm prostește de care sunt făcute. Cel care dorește mereu ceea ce nu face și disprețuiește ceea ce face, nici nu se bucură de cele prezente, nici nu se mulțumește cu viitorul. Căci el abandonează înainte de a desăvârși ceea ce începe și înfăptuiește înainte de vreme ceea ce trebuie început. Așadar, este bine să fii mulțumit de binele propriu și să sporești bunurile prezente cu cele ce vor urma, iar nu să le îndepărtezi în vederea celor viitoare. Căci schimbarea bunurilor este ușurătate, dar practicarea lor este virtute, și căile celor care resping bunurile cele vechi în vederea celor noi și ale celor care urcă de la bunurile inferioare la cele superioare sunt foarte diferite. Căci cine caută schimbarea este greu de mulțumit, așa cum cine vrea să înainteze este plin de zel. Astfel, avansează în chipul cel mai drept cel plin de zel în vederea a ceea ce este optim, fără a fi dezgustat de ceea ce este doar bine, și cine îndură mai întâi ca să ajungă apoi unde vrea la timpul său.
Hugo de Saint-Victor în Meditații spirituale
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Bunurile întâmplătoare sunt foarte diferite între ele pentru că sunt prețuite după folosul pe care îl aduc celui ce le are. Bunurile adevărate însă au un singur țel: să fie în armonie cu natura; iar trăsătura aceasta este egală în toate. Cel care le stăpânește fără rațiune nu le ține mult timp; chiar și fericirea, dacă nu e bine strunită, devine apăsătoare. La fel stau lucrurile și cu binele: un bine se manifestă în plăcerile intense, un altul în împrejurări triste și grele; unul este stăpân peste bunăvoința sorții, altul i-a îmblânzit cruzimea: amândouă sunt deopotrivă feluri de bine, chiar dacă unul a străbătut o cale lină și plăcută, iar celălalt o cale aspră.
Seneca în Scrisori morale către Lucilius
Adăugat de Aura
Comentează! | Votează! | Copiază!
Intuiția este facultatea spirituală mult superioară rațiunii; când te încrezi în ea, te conduce către tot ceea ce dorești, tot ceea ce tu ai nevoie.
Florence Scovel Shinn în Poarta secretă care duce la reușită
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Printre realități, există și materie există și suflet, și acestea sunt într-un singur loc, căci nu există un loc separat al materiei și unul separat al sufletului(cum ar fi unul pe pământ pentru materie și unul în aer pentru suflet), ci locul sufletului este separat, în sensul că nu se află în materie. Aceasta înseamnă faptul că sufletul nu este unit cu materia, iar același lucru nu se poate naște și din suflet și din materie, adică nu se poate naște din materia ca substrat (pentru că ea nu este formă)și anume este separat. Materia așezându-se pe sine însăși sub suflet este luminată de el și nu poate să pună stăpânire pe cel de la care primește lumină;sufletul nu poate suporta materia fiindcă din cauza acestei materii rele este incapabil să vadă. Aceasta este căderea sufletului: faptul de a veni astfel în materie și de a deveni slab, fiindcă nu toate puterile sale sunt active, fiindcă materia le împiedică să își ocupe locul pe care sufletul îl deține și oarecum se opune și face să devină rău ceea ce a luat ca pintr-un fel de furt, până când sufletul reușește să se întoarcă la starea lui superioară. Așadar materia este și cauza slăbiciunii din suflet și cauza viciului. Căci este ea însăși rea mai înainte ca sufletul să devină rău, este de fapt răul inițial.
citat clasic din Plotin
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Amalgamă
motto: Orice "este" are o rațiune de a fi.
Mihai Eminescu
... și floarea are rațiunea de a fi
și steaua care ieri va răsări
cuvântul care fu la început
și castitatea boțului de lut
în toate cele bunul Dumnezeu
a pus pecetea propriului Eu
suflare în nimic instantaneu
și rațiunea rațiunii în mereu...
poezie de Iurie Osoianu (20 martie 2019)
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
O minte sănătoasă înlătură tot ceea ce este împotriva rațiunii, în afară numai de cele ce privesc religia, unde se cuvine să crezi fără a cerceta.
Anatole France în Ospătăria la Regina Pedauque, X (1893)
Adăugat de Mareșalul
Comentează! | Votează! | Copiază!
Audioteca Citatepedia
Voce: Michelle Rosenberg
Femeile sunt precum merele neculese. Cele mai bune sunt în vârful pomului. Majoritatea bărbaților nu vor să se întindă după cele bune fiindcă se tem să nu cadă și să se rănească. Preferă, în schimb, merele căzute pe jos, care nu sunt la fel de bune, dar ușor de luat. Merele din vârful pomului se gândesc că este ceva în neregulă cu ele, când, de fapt, sunt extraordinare. Trebuie numai să aștepte să apară bărbatul potrivit, care să fie suficient de curajos să urce până în vârful pomului.
citat celebru din Sigmund Freud
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Participă la discuție!
Există plăceri false și adevărate. False sunt cele care apar odată cu senzația și cu părerea neadecvată și se găsesc împletite cu suferința. Adevărate sunt cele proprii numai sufletului însuși prin el însuși, însoțind intelectul și înțelepciunea, fiind pure și neamestecate cu suferința, fără ca vreodată să fie urmate de vreun fel de căință.
citat celebru din Platon
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ați întâlnit tipul - întotdeauna îngrijorat, îngrijorat, îngrijorat. De ce sunt atât de neliniștiți acești indivizi? Deoarece nu au petrecut ceva timp cu schițarea viitorului. În multe cazuri, trăiesc încercând să câștige aprobarea altcuiva. În acest proces, ajung în cele din urmă "să cumpere" viziunea altcuiva despre modul în care ar trebui să fie trăită viața. Nu este de mirare că sunt îngrijorați - se uită întotdeauna în jur, caută aprobarea pentru tot ceea ce fac.
Jim Rohn în 7 Strategii pentru obținerea bogăției și fericirii
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Logica spune că un om este puternic atunci când face ceva ce alții nu pot să facă. Dacă un om poate să ridice 200 de kilograme și mulți nu pot, acel om este mai puternic decât ceilalți care nu pot. Dacă un om poate să alerge 100 de kilometrii și ceilalți nu pot, este mai puternic. Dacă un om poate să îndure frig sau căldură mai mult ca alții, este mai puternic. Atunci în iubire cum măsurăm puterea ca să ne dăm seama ce este ea de fapt? Cine în iubire face ce nu pot alții să facă, acela este un om puternic. Și ce fac majoritatea? Se îndrăgostesc. Sunt atrași de o altă persoană și poate chiar o iubesc cu acea iubire adevărată. Cealaltă persoană nu le răspunde conform așteptărilor. Cealaltă persoană înșeală și acordă iubire altor persoane. Majoritatea oamenilor în această situație se închid în ei și spun "nu am să mai iubesc!". Oamenii sunt răi. "Dacă nu primesc prima oară, nu mai dau." Aceștia sunt oamenii slabi, pentru că sunt majoritatea. Mă uit în jur și văd că oamenii sunt răniți, spun cuvinte precum "nu voi mai iubi niciodată". Așadar, iubirea și capacitatea de a iubi sunt caracteristici ale oamenilor puternici. Există și o altă categorie de oameni care după ce au fost loviți în miezul sufletului lor, iubesc mai tare, mai mult. Să iubești continuu și mai mult este putere, pentru că puțini pot să o facă.
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!