Este mare diferența între dorință și voință: dorința care plutește cu moliciune pe nori; voința care aleargă pe picioare prin pietre; una care așteaptă totul de la întâmplare, alta care nu cere nimic decât de la ea însăși.
citat din Edmond About
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Dorința care se naște din bucurie, este în aceleași împrejurări mai puternică decât dorința care se naște din tristețe. Dorința este însăși esența omului adică o sforțare prin care omul năzuiește să-și mențina existența. De aceea dorința care se naște din bucurie este ajutată sau sporită prin insuși afectul bucuriei;pe când dorința care se naște din tristețe este micșorată sau înfrânta de însuși afectul tristeții.
Baruch Spinoza în Tratat despre îndreptarea intelectului
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dorința de a fi ca celălalt este o emoție naturală, care te îndeamnă să te străduiești să fii mai mult. Este copilașul de doi ani care se străduiește și se chinuie să ajungă la clanța ușii pe care fratele mai mare o poate atinge. Nu e nimic rău în asta. Nu e nimic rău într-o asemenea dorință.
Neale Donald Walsch în Conversații cu Dumnezeu, volumul II (1997)
Adăugat de Lucian Velea
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nimic nu-și are originea în sine, ci în acțiunile altui agent imediat. Așadar, atunci când pentru prima dată pofta sau voința unui om se îndreaptă asupra unui lucru pentru care anterior nu nutrea nici poftă, nici voință, cauza acestei reorientări a voinței nu este voința însăși, ci altceva ce nu stă în puterea ei. Prin urmare, cum este mai presus de orice îndoială că voința este cauza necesitantă a actelor voluntare și că, din cele expuse mai sus, voința este în mod necesar cauzată de alte lucruri independente de ea, rezultă că toate actele voluntare au cauze necesare și, deci, sunt necesități.
citat din Thomas Hobbes
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
- voință
- Voința este energia care stă în spatele oricărei acțiuni pe care o întreprindem. Voința are însă nevoie de congruența dintre minte și inimă, dintre rațiune și emoții pentru că dacă mintea spune una iar inima alta, voința nu va ști de cine să asculte. De aceea, pentru a-ți ușura viața și a da voie voinței să îți alimenteze acțiunile ce vor duce la rezultate, ai grijă că ceea ce gândești, ceea ce simți și ceea ce faci, să fie una.
definiție de Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă un om se abandonează pe el însuși, chiar dacă își păstrează bogăția, sau oricare alt bun, este ca și cum a renunțat la toate lucrurile. Un astfel de om este cel care nu se tulbură de nimic, care nu este legat de nimic, care nu și-a atașat binele său suprem de nimic altceva, care este complet cufundat în voința divină. El poate totul.
citat din Johhanes Eckhart
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Diferența principală dintre dorință și obiectiv este puterea de acțiune. Când ai doar o dorință în minte, ai activat în tine rolul de copil care cere părintelui ce își dorește. Când ai transformat dorința în obiectiv, ai activat în tine rolul de adult, capabil să își asume responsabilitatea pentru acțiunile sale.
citat din Marius Simion
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Când cineva studiază un material și tânjește să-l înțeleagă, această dorință arzătoare este numită "rugăciune". Pentru că o rugăciune este o lipsă, însemnând că cineva imploră pentru lipsurile sale, așa încât Creatorul îi va satisface dorința. Stăruința în rugăciune este măsurată prin dorință, atâta timp cât există un lucru de care cineva are neaparat nevoie, dorința pentru acel lucru este mai mare. În concordanță cu măsura nevoii, așa este și măsura dorinței arzătoare. Există o regulă ca, în lucrurile pentru care cineva depune cel mai mare efort, străduința crește dorința și persoana vrea să primească împlinire pentru deficiența sa. Astfel, o dorință este numită "rugăciune", "muncă din inimă".
Baal HaSulam în Shamati
Adăugat de Adriana Pleșca
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nimic nu e mai periculos decât intimitatea a două ființe între care nu există repulsie fizică. Prin viața lor independentă și ocupațiile care îi silesc deseori să lase deoparte eticheta, artiștii sunt mai expuși acestor primejdii decât cei care duc o viață așezată și prozaică. Trebuie așadar să le iertăm unele porniri neobișnuite și unele impresii mai inflăcărate. Opinia este de obicei mai îngăduitoare cu cei care rătăcesc în furtună decât cu cei care navighează pe o mare liniștită; ea le cere artiștilor să posede focul sacru și e firesc ca flacăra ce arde pentru desfătarea și entuziasmul publicului să ajungă să-i consume pe ei înșiși.
George Sand în Ea și El
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Viața - infinit de suflete
Și e pustiu, e rece...
În sufletu-mi de gheață
Și strig mereu: Mai vreau o viață!
Încă o viață!
O viață simplă, dulce,
Cum și-o închipuie oricare
O viață în care toți ar fi iubiți
De orișicine, de fiecare.
Om să fii și să iubești,
Că... ai o singură dorință,
Ce-ți poate fi îndeplinită
Din simpla ta voință.
Voința de a iubi,
Voința de a trăi,
Voința de a uita,
Voința de a ierta.
poezie de Ecaterina Mereuță (21 iunie 2016)
Adăugat de KittyM
Comentează! | Votează! | Copiază!
Iubirea este mai mult decât dorința fizică de a te culca cu o femeie (această dorință este, înainte de toate, acel instinct pe care ți-l poate trezi un număr neînsemnat de femei care-ți traversează viața), iubirea adevărată însă, este dorința de a te trezi dimineața lângă cea care a adormit în brațele tale și această dorință nu ți-o trezește decât o singură femeie.
Eugenia Johrend în Pas în doi
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Plăcerea fizică nu este decât o plăcere; poate ceva mai mare decât celelalte, dar, oricum, o plăcere ca oricare alta. Nu reprezintă decât un aspect - și nu cel mai important - al relației pe care o numim iubire. Lucrul esențial este adevărul, încrederea care se stabilește între doi oameni, două suflete, două spirite... cum vrei să-i spui. Că adevărata infidelitate este cea care ascunde infidelitatea fizică. Pentru că lucrul care nu trebuie să existe niciodată între doi oameni, care și-au oferit unul altuia dragostea, este minciuna.
citat clasic din romanul Magicianul de John Fowles
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Participă la discuție!
- voință
- Voința nu este o simplă dorință, ci o satisfacere, dar este și dorință și înfrânare, și dorință și renunțare în același timp.
definiție clasică de A.S. Makarenko
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
- dorință
- Dorința este o frământare a sufletului care îl determină să voiască pentru viitor lucruri pe care și le reprezintă ca fiindu-i convenabile. Dorința pe care o avem când năzuim spre un anumit bine este însoțită de iubire și apoi de speranță și bucurie, în timp ce aceeași dorință atunci când năzuim să ne depărtăm de răul contrar acestui bine, este însoțită de ură, teamă și tristețe, din care cauză este socotită contrarie sieși.
definiție celebră de Descartes
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Împiedicându-se, Ahile
Ea nu te mai așteaptă demult, răpită în sine
de o dragoste mare,
ca o biserică goală, în care lumina se subțiază,
prinsă în cârlige de aer,
ca o carte care se citește pe sine, ca un sărut sărutându-se,
ca o mână pe sine ținându-se strâns.
Tu mai faci câțiva pași, cum făcea Zenon, eleatul,
zăpăcit de acest adevăr uriaș: fericit nu-i cel care aleargă,
ci acela pierdut dinainte de alergare,
acela care se știe fără de mâini și picioare.
Nu-i nimic de făcut, e toamnă.
Și toamna, nimic altceva decât o nouă și dulce femeie,
îngrijorată puțin de-a sa frumusețe,
ca o biserică goală, în care lumina se subțiază,
ca o carte care se citește pe sine, ca un sărut sărutându-se,
ca o mână pe sine ținându-se strâns.
poezie de Dorin Cozan
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ești în mijlocul unui război. O bătălie între limitele mulțimii care îți cere să renunți la visele tale, pe de o parte, și puterea adevărată a viziunii tale de a crea și de a realiza lucruri extraordinare, pe de altă parte. Este o bătălie între cei care îți vor spune ce nu poți să faci și acea parte din tine care știe și a știut dintotdeauna că ești și că poți mai mult decât ce se vede în mediul tău înconjurător, mai mult decât obiectele și lucrurile neînsuflețite care ne posedă. Adu-ți aminte în fiecare zi că un vis, sprijinit de voința neobosită de a-l realiza, este într-adevăr o realitate ce poate sosi din clipă în clipă.
citat din Anthony Robbins
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Voința nu poate fi numită cauză liberă, ci numai necesară. Voința nu este decât un anumit mod al gândirii, fiecare volițiune nu poate să existe, nici să fie determinată la acțiune, decât dacă este determinată de o altă cauză, și aceasta iarăși de către alta, și așa la infinit. Deci, în orice chip ar fi concepută voința cere o cauză de către care să fie determinată să existe și să acționeze, și de aceea ea nu poate fi numită cauză liberă, ci numai necesară sau constrânsă.
citat clasic din Descartes
Adăugat de Andrei
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dorința de bogăție este pur și simplu capacitatea de dezvoltare a vieții, căutându-și împlinire; orice dorință este efortul unei posibilități neexprimate de a se produce. Puterea care caută să se manifeste este cea care determină dorința. Ceea ce te face pe tine să îți dorești mai mulți bani, este același lucru care face planta să crească; este Viață care își caută exprimare deplină.
Wallace D. Wattles în Știința de a deveni bogat
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cu toate că legile nu pedepsesc intenția, totuși o acțiune care constituie începutul unei infracțiuni și prin care se manifestă deci voința de a o săvârși merită o pedeapsă, deși mai mică decât cea cuvenită pentru săvârșirea infracțiunii însăși.
citat clasic din Cesare Beccaria
Adăugat de MG
Comentează! | Votează! | Copiază!
Totul e să nu mă sperii de nimic. Singura mea armă de foc pe frontul vieții e liniștea, calmul în fața a totul și a toate, în fața întâmplării. Totul e o întâmplare. Viața însăși e o întâmplare...
Ion Băieșu în romanul Balanța
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Legea morală nu exprimă deci altceva decât autonomia rațiunii pure practice, adică a libertății, și această autonomie este însăși condiția formală a tuturor maximelor, singura prin care ele pot fi de acord cu legea practică supremă. Dacă prin urmare materia volițiunii, care nu poate fi altceva decât un obiect al unei râvniri, care este legată, cu legea, intervine în legea practică ca condiție a posibilității acestei legi, de aici rezultă heteronomia liberului arbitru, anume dependența de legea naturală, de a urma vreun impuls sau vreo înclinație, și voința nu-și dă ea însăși legea, ci numai preceptul pentru supunerea rațională la legile patologice; dar maxima, care în chipul acesta nu poate conține în sine niciodată forma universal legislativă, nu numai că nu creează în acest mod nicio obligație, ci este ea însăși contrară principiului unei rațiuni pure practice, prin aceasta contrară deci și simțământului moral, chiar dacă acțiunea care provine din el ar fi conformă legii.
Immanuel Kant în Critica rațiunii practice, Legea fundamentală a rațiunii pure practice (1788)
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!