Pierderea și imposibilitatea de a găsi obiectele puse la păstrare interesează în mod deosebit, din cauza multiciplității de interpretări de care sunt susceptibile aceste două acte ratate și a diversității tendințelor la care se supun ele. Ceea ce este comun tuturor acestor cazuri este voința de a pierde; ceea ce diferă de la un caz la altul este motivul și scopul pierderii. Pierdem un obiect atunci când e uzat, când avem intenția să-l înlocuim cu altul mai bun, când a încetat să să ne mai placă, când îl deținem de la o persoană cu care am încetat de a fi în bune relații sau când a fost achiziționat în împrejurări la care nu mai vrem să ne gândim. Faptul de a lăsa să cadă, să se deterioreze sau să se spargă un obiect poate servi acelorași scopuri. Experiența vieții sociale arată că copiii nedoiți și născuți în afara căsătoriei sunt mult mai fragile decât recunoscuți ca legitimi. Acest rezultat nu este urmarea tehnicii grosiere a făcătoarelor de avorturi, ci se explică printr-o oarecare neglijență în îngrijirile date acestor copii. S-ar putea ca îngrijirea obiectelor să aibă aceeași explicație ca și aceea a îngrijirii copiilor.
Sigmund Freud în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre copilărie
- citate de Sigmund Freud despre copilărie
- citate despre viață
- citate de Sigmund Freud despre viață
- citate despre naștere
- citate de Sigmund Freud despre naștere
- citate despre imposibilitate
- citate de Sigmund Freud despre imposibilitate
- citate despre diversitate
- citate despre căsătorie
- citate de Sigmund Freud despre căsătorie
- citate despre comerț
- Ne poți propune o poezie de dragoste?
Citate similare
Se pierd obiecte atunci când te-ai certat cu cei care le-au dăruit și când nu mai vrei să te gândești la aceștia. Se mai pierd obiecte și atunci când nu mai ții la ele și vrei să le înlocuiești cu altele, mai bune. Aceleiași atitudini cu privire la un obiect îi corespunde, firește, faptul de a le lăsa să cadă, de a le degrada, de a le sparge. Oare este o simplă întâmplare atunci când un școlar pierde, distruge, strică obiectele sale de uz curent, cum ar fi ghiozdanul sau ceasornicul său, chiar în ajunul zilei sale de aniversare?
Sigmund Freud în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi citate despre școală, citate despre timp, citate de Sigmund Freud despre timp, citate despre ceas, citate despre ceartă, citate despre cadouri sau citate despre aniversare
Toate aceste acte ratate sunt incidente a căror înrudire intimă este pusă în evidență de faptul că termenii care le desemnează au prefixul comun "ver" (de exemplu, "versprechen" lapsus, "verlesen" falsă lectură, "verhören" falsă audiție, "verlagen" imposibilitatea de a găsi un obiect pus de-o parte), incidente care, în totalitatea lor, au un caracter insignifiant, sunt în majoritatea lor de scurtă durată și fără mare importanță în viața oamenilor. Numai arareori unul dintre aceste fapte, de exemplu pierderea unor obiecte, capătă o anumită importanță practică. De aceea, actele ratate nu trezesc mare interes, nu dau loc decât la afecte superficiale etc.
Sigmund Freud în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și citate despre superficialitate, citate despre lectură sau citate de Sigmund Freud despre lectură
Care dintre cele două facultăți este mai nobilă: rațiunea sau voința? Vorbind la modul absolut, rațiunea este o facultate mai nobilă, deoarece rațiunea posedă obiectul prin intermediul cunoașterii, îl conține prin asimilare mentală, în timp ce voința tinde spre obiect ca formă externă și este mai bine să posezi perfecțiunea obiectului în sine decât să tinzi spre el ca obiect ce există în afara ta. Așadar, în privința obiectelor fizice, a le cunoaște este mai bine și mai nobil decât a le dori, deoarece prin cunoaștere posedăm în noi înșine formele acestor obiecte, iar formele respective există într-un fel mai nobil în sufletul rațional decât în obiectele fizice. Pe de altă parte, deși a poseda un obiect prin rațiune este, în sine, mult mai bine decât a tinde spre el prin dorință, în anumite privințe, voința poate fi mai nobilă decât rațiunea, datorită unor motive accidentale.
citat din Sfântul Toma de Aquino
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre cunoaștere, citate despre dorințe, citate despre suflet, citate despre perfecțiune sau citate despre existență
Regulă unică și procedeele multiple de compoziție se aplică tuturor imaginilor compozite de care abundă visul și din care ar fi superfluu să se dea exemple. Ele ne apar mai puțin stranii din momentul în care renunțăm să le asimilăm obiectelor percepției noastre în stare de veghe și ne amintim că ele rezultă din acțiunea de condensare a visului și servesc la punerea în valoare, într-o manieră concisă și frapantă, a caracterului comun diferitelor motive care intră în combinare. Analiza este aceea care ne permite să descoperim acest caracter comun, căci tot ceea ce putem conchide cel mai adesea din conținutul visului este că există o necunoscută, o valoare x, comună tuturor acestor imagini eteroclite. Disociind aceste imagini, analiza ne va conduce direct la interpretarea visului.
Sigmund Freud în Interpretarea viselor
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre visare
- citate de Sigmund Freud despre visare
- citate despre imagine
- citate de Sigmund Freud despre imagine
- citate despre valoare
- citate de Sigmund Freud despre valoare
- citate despre superlative
- citate de Sigmund Freud despre superlative
- citate de Sigmund Freud despre existență
Se înțelege de la sine că trăsătura esențială a acestor cazuri (în care interpretarea trebuie, spre a-și găsi confirmarea, să aștepte evenimente ulterioare) constă în faptul că contextul psihic actual ne este necunoscut sau este inaccesibil investigației noastre. Interpretarea are în acest caz doar valoarea unei simple prezumții căreia nu-i acordăm prea mare importanță. Mai târziu survine un fapt care arată că prima interpretare era justificată.
Sigmund Freud în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Voința este o cantitate de energie pe care toți o avem, zilnic, într-o cantitate limitată. Problema constă în faptul că o folosim prost, ca să ne apărăm de ceea ce NU vrem să facem în loc să o folosim pentru a face ceea ce trebui. Folosim voința când ne certăm cu alți oameni sau când avem stări emoționale proaste. De aceea mulți oameni sunt tari la micul dejun dar varză la cină și noaptea. Și-au pierdut toată voința pe parcursul zilei. Voința este o energie care se folosește în mod inteligent pentru crearea de noi obiceiuri și apoi noile comportamente nu mai necesită voință și o poți folosi la altceva.
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre prostie, citate despre noapte, citate despre limite, citate despre inteligență, citate despre energie sau citate despre apărare
Sinele și Ego-ul
Toate care sunt limitate de formă, aparență, sunet sau culoare sunt numite obiecte.
Printre ele, doar omul este mai mult decât un obiect.
Deși, asemeni obiectelor, are formă și aparență,
el nu este limitat la formă.
El este mai mult de-atât.
El poate trece dincolo de formă.
Când el e dincolo de formă și de aparență, dincolo de "aceasta" și de "aceea,"
unde-i comparația cu alt obiect?
Unde este conflictul?
Ce poate sta în calea lui?
El se va odihni în locul lui etern care este ne-locul.
El se va fi ascuns în propriul lui mister de nepătruns.
Esența lui curge către propriile-i rădăcini în Unul.
Vitalitatea, puterea lui se ascund în secretul Tao.
poezie de Chuang Tzu, traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre limite, poezii despre sunet, poezii despre secrete sau poezii despre odihnă
După ce am stabilit limitele, punctul de plecare poate fi considerat acela că actele ratate sunt acte psihice care rezultă din interferența a două intenții. Acesta este primul rezultat al psihanalizei în ceea ce privește actele ratate; psihologia n-a bănuit nicicând aceste interferențe și nici fenomenele care decurg din această cauză. Psihanaliza a reușit acest lucru extinzând considerabil domeniul psihicului, anexând psihologiei fenomene care anterior nu-i aparțineau.
Sigmund Freud în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre psihologie, citate de Sigmund Freud despre psihologie sau citate de Sigmund Freud despre limite
Când cineva uită de o întâlnire pe care a acceptat-o și la care el însuși este hotărât să meargă, motivul cel mai verosimil al uitării ar trebui căutat cel mai adesea în puțina simpatie nutrită față de persoana cu care urmează să se întâlnească. În acest caz, analiza ar putea să demonstreze că tendința perturbatoare se raportează nu la persoană, ci la locul unde trebuia să aibă loc întâlnirea și care era evitat din cauza unei amintiri penibile legată de acel loc.
Sigmund Freud în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre amintiri sau citate de Sigmund Freud despre amintiri
Actele ratate sunt fenomene care se produc când o persoană pronunță sau scrie, dându-și seama sau nu, un alt cuvânt decât cel pe care vrea să-l rostească sau să-l aștearnă pe hârtie (lapsus); când citește într-un text imprimat sau manuscris un alt cuvânt decât cel realmente tipărit sau scris (falsă lectură); sau când aude altceva decât ceea ce i se spune, fără ca această falsă percepție auditivă să țină de o tulburare organică a aparatului auditiv.
Sigmund Freud în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre tipografie, citate despre hârtie, citate despre cuvinte sau citate de Sigmund Freud despre cuvinte
Actele ratate rezultă dintr-un compromis; ele arată că fiecare din cele două tendințe este pe jumătate ratată și pe jumătate izbutită, că intenția nu este nici complet suprimată și făcând abstracție de unele cazuri izolate nici cu totul intactă. Producerea acestor efecte de interferență sau de compromis cere anumite condiții particulare.
Sigmund Freud în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
În cazul actelor ratate, tebuie ținut cont de diviziunea în cele trei grupe a acestor fenomene: a) lapsusul, cu subdiviziunile sale în erori de scris, de lectură, falsă audiție; b) uitarea, cu subdiviziunile sale corespunzătoare obiectului uitat (nume proprii, cuvinte străine, impresii); c) confuzia, pierderea, imposibilitatea de a regăsi un obiect pus de-o parte; erorile nu interesează, decât în măsura în care decurg din confuzie, uitare etc.
Sigmund Freud în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre uitare, citate de Sigmund Freud despre uitare, citate despre greșeli sau citate de Sigmund Freud despre greșeli
Cazurile de uitare de proiecte sunt în general atât de clare încât nu putem câtuși de puțin să le utilizăm în vederea scopului pe care îl urmărim și care constă în a deduce din contextul psihic indiciile referitoare la semnificația actului ratat. În consecință, ne vom referi la un act prin excelență lipsit de claritate, echivoc: pierderea de obiecte și imposibilitatea de a găsi obiectele puse bine. Că intenția noastră ar putea să joace un rol în pierderea de obiecte, accident pe care adesea îl resimțim în mod dureros, vi se va părea fapt neverosimil.
Sigmund Freud în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre durere sau citate despre accidente
Lapsusul cel mai frecvent și mai frapant este acela care constă în a spune exact contrariul a ceea ce voiai să spui. Este evident că în acest caz relațiile tonale și efectele de similitudine nu joacă decât un rol minim; ca o substituire a acestor factori se poate invoca faptul că există între contrarii o strânsă afinitate conceptuală și că ele sunt extrem de apropiate în asociația psihologică. Avem exemple istorice de acest gen: un președinte al Camerei Deputaților din Austria a deschis într-o zi ședința cu cuvintele: "Domnilor, constat prezența unui număr de... membri și în consecință, declar ședința închisă."
Sigmund Freud în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre președinte, citate despre parlament, citate despre numere, citate despre istorie sau citate despre Austria
Când vă aflați în prezența cuiva care are tendința să uite nume, cercetarea analitică vă va permite întotdeauna să constatați că, dacă anumite nume îi scapă, nu este pentru că îi displac sau îi evocă amintiri dezagreabile, ci pentru că la el se includ în alte lanțuri de asociații cu care ele se află în rapoturi mai strânse. S-ar putea afirma că aceste nume sunt legate strâns de aceste lanțuri asociative și sunt respinse de alte asociații ce se pot forma după împrejurări. Amintindu-vă de asociațiile mnemotehnicii, veți constata nu fără oarecare uimire, că unele nume sunt omise ca urmare a însăși asociațiilor care sunt stabilite în mod intenționat pentru a evita fenomenul uitare.
Sigmund Freud în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre repulsie, citate despre cercetare sau citate de Sigmund Freud despre cercetare
În erorile de lectură ne aflăm în prezența unui context psihic care diferă net de acela al lapsusurilor verbale și de grafie. Una din cele două tendințe concurente este aici înlocuită printr-o excitație senzorială, ceea ce poate că o face mai puțin rezistentă. Ceea ce citim nu mai constituie o emanație a vieții noastre psihice, ca în cazul a ceea ce ne propunem să scriem noi înșine. De aceea erorile de lectură constă, în cea mai mare parte a cazurilor, într-o substituție completă. Cuvântul de citit este înlocuit printr-un altul, fără a mai exista în mod necesar un raport de conținut între text și efectul erorii, substituția făcându-se în general în virtutea unei simple asemănări între două cuvinte.
Sigmund Freud în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cuvintele nu sunt lucrurile pe care le reprezintă. Cuvintele pe care le folosim pentru un obiect niciodată nu descriu întregul obiect. Orice spunem noi că este - NU ESTE! Un obiect are multe caracteristici pe nivele diferite precum sunt cel microscopic, și cel submicroscopic. Majoritatea acestor caracteristici ne sunt necunoscute și astfel ele nu sunt incluse în cuvântul pe care i-l dăm, în numele obiectului. Orice ai putea spune că "este" obiectul, ei bine nu este.
citat clasic din Alfred Korzybski
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Alfred Korzybski despre cuvinte
În alte cazuri se pierd obiecte care nu și-au diminuat cu nimic valoarea, cu singura intenție de a aduce un fel de sacrificiu sorții și de a fi astfel cruțați de o altă pierdere de care ne temem. Analiza arată că această manieră de a conjura soarta este destul de răspândită la noi și că din acest motiv pierderile noastre constituie adesea un sacificiu voluntar. Pierderea mai poate fi expresia unei sfidări sau a unei autopedepse. Pe scurt, motivele mai îndepărtate ale tendinței de a ne debarasa de un obiect prin pierdere sunt nenumărate.
Sigmund Freud în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre voluntariat, citate despre sacrificiu, citate despre frică sau citate de Sigmund Freud despre frică
Tu ești o forță a binelui și a pozitivismului sau ai mai degrabă tendința să vezi jumătatea goală a paharului? Atunci când cineva împărtășește ceva cu tine, ai tendința să îi arăți ce nu este bine, să-l critici sau să-l demoralizezi? Ție îți place să te afli în preajma oamenilor optimiști sau a celor care sunt veșnic nemulțumiți? Evoluția nu poate să aibă loc atunci când avem o atitudine negativă, când criticăm și distrugem visurile noastre sau ale celor din jur. Asigură-te că gândurile și cuvintele tale încurajează întotdeauna cel mai bun rezultat posibil și împărtășește și cu cei din jurul tău acest mod de gândire și acțiune. Transformă orice situație negativă într-o lecție pozitivă și mergi încrezător mai departe pe calea ta.
citat din Ursula Yvonne Sandner
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre gânduri, citate despre încurajare, citate despre încredere, citate despre promisiuni, citate despre posibilitate, citate despre optimism, citate despre nemulțumire sau lecții de engleză
Când cineva uită sau, în ciuda eforturilor sale, nu reține decât cu mare greutate un nume care îi este totuși familiar, suntem în drept să presupunem că respectivul încearcă vreun resentiment cu privire la purtătorul acelui nume, ceea ce îl determină să nu se gândească bucuros la el. Uitările numelor sunt reflectări la destăinuirile legate de contextul psihic în care s-a podus unul din aceste acte ratate.
Sigmund Freud în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre greutate sau citate despre bucurie