Când un necunoscut se apucă să făurească teorii astronomice, tot mai merge, nu-l ia nimeni în seamă, când însă se apucă de teorii astronomice un personaj cunoscut, fie în orice ramură de activitate omenească, apoi răul e foarte mare. Îl cunoașteți pe colonelul Marchand, "eroul de la Fachoda"; i-am admirat toți curajul, dar de la întreprinderile sale războinice în Africa și până la priceperea în astronomie e o mare depărtare. A fost destul ca acest fost erou să scrie în "Gaulois" că el nu crede în legea gravitațiunei lui Newton, că ceia ce am văzut noi în primăvara acestui an nu era cometa Halley, ci... Procyon! Că adevărata cometă se va întoarce în septembrie, când va fi cu totul strălucitoare... și iată pe toți nenumărații cititori de ziare convinși cu toții de adevărul spuselor lui Marchand. Mi-au spus nu știu câți: "Ai văzut ce spune eroul de la Fachoda... A înfundat pe astronomi!" A lua pe Procyon însă drept cometa Halley însemnează a nu cunoaște deloc bolta cerească și în acest caz, nu ai dreptul să vorbești de ea. E mai probabil că Marchand și-a bătut joc de cititori.
Victor Anestin în revista "Orion" (1910)
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre eroism
- citate despre cunoaștere
- citate despre comete
- citate despre astronomie
- citate despre vorbire
- citate despre primăvară
- citate despre legi
- citate despre jurnalism
- citate despre curaj
Citate similare
Când grecii au văzut fulgerele din cer, i le-au atribuit lui Zeus, bine? Și când aborigenii au văzut cometa Halley, au zis că este un șaman atotputernic. Asta e capcana care ne ispitește. Nevoia de a explica.
citat din filmul serial Minte-mă
Adăugat de IvanovCecilia
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi citate despre indigeni, citate despre Zeus sau citate despre Grecia
Lia: Ly, cu timpul ai să înțelegi și tu că, în ciuda aparențelor actuale, Luci e totuși deosebit, în felul lui. Nu ți-a vrut niciodată răul.
Ly: Sper să nu te înșeli.
Lia: Ai văzut doar că a recunoscut totul în fața celorlalți, deși nimeni nu i-a cerut acest lucru; nimeni nu-l putea obliga...
Ly: Și crezi că a procedat corect? A vrut numai să demonstreze cât e de sincer, dar nu știu ce-a câștigat prin asta.
Lia: Poate că nimic. Dar a fost sincer și corect. A avut curajul de a vorbi, de a recunoaște totul. Altul, în locul lui, n-ar fi îndrăznit acest lucru.
Ly: Sigur; numai el, curajosul, eroul... Acum, cu acest gest, gata, te-a câștigat definitiv de partea lui, a întors totul în favoarea lui.
Lia: Nu vorbi așa, te rog! Încearcă să fii mai tolerantă. Ai văzut că Mihai a înțeles totul și nu mai e deloc supărat.
Ly: Foarte bine! Tolerați-l voi, e comandantul vostru; eu nu sunt deloc obligată să-l suport... Îmi pare rău, Lia, dar nimic nu mă va mai convinge că șeful vostru ar fi o persoană atât de minunată precum vrea el să pară.
replici din romanul Proxima, Partea a-II-a: "Planeta Proxima" de Cornelia Georgescu (2009)
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și citate despre bine și rău, citate despre șefi, citate despre toleranță, citate despre timp, citate despre supărare sau citate despre sinceritate
Astronomii au găsit de mult că Procyon trebuie să aibă un soare mai mic ce se învârtește în jurul lui, dar până acum nu l'au văzut încă cu lunetele. Acel soare e prea puțin strălucitor; poate că în viitor se va răci cu totul, transformându-se într-o imensă planetă, pe care se va naște viața, pe care ar putea să înflorească o omenire inteligentă, luminată de puternicele raze ale soarelui Procyon.
Victor Anestin în Cum să înveți stelele
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre Soare
- citate despre viitor
- citate despre viață
- citate despre planete
- citate despre naștere
- citate despre lunetă
- citate despre lumină
- citate despre inteligență
Prima victimă a cometei Halley a fost un proprietar din Ungaria, anume Adam Toma (după nume pare a fi român), domiciliat în comuna Zzozona. Acesta s-a omorât în urmă cu câteva săptămâni, lăsând o scrisoare, prin care spunea, că decât să-l omoare cometa Halley, mai bine se omoară el. Un glonț și a scăpat de frica stupidă ce-l tortura.
Victor Anestin în revista "Orion" (1907)
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre săptămâni, citate despre scrisori, citate despre frică, citate despre Ungaria, citate despre România, citate despre Adam sau Ai o scrisoare de dragoste frumoasă?
În 1907, când am tipărit primul număr din revista astronomică Orion revistă cari apare și azi și la care colaborează toți cei cari se interesează de astronomie, cum și astronomi străini mulți se întrebau ce înseamnă Orion. Cine era Orion în mitologie nu ne mai interesează. Orion e însă una dintre cele mai frumoase și mai bogate constelații ale cerului de iarnă. Când o vezi spre răsărit, frigul a început să se simtă. Iarna, Orion ajunge la cea mai mare înălțime a lui. Primăvara se lasă spre apus.
Victor Anestin în Cum să înveți stelele
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre iarnă, citate despre înălțime, citate despre început, citate despre tipografie, citate despre prezent, citate despre numere sau citate despre mitologie
E drept că în coadă s'ar mai putea găsi praf cosmic, dar nici acest praf nu ar putea face vre'un rău Pământului. Unii astronomi ne amenință cu "neprevăzutul", dar ori și când suntem la dispoziția "neprevăzutului", nu numai în preajma sosirii cometei Halley, la 18 spre 19 mai 1910.
Victor Anestin în revista "Orion"
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Victor Anestin despre comete sau citate de Victor Anestin despre astronomie
Astronomul Encke din Berlin calculă întreaga orbită a cometei și găsi că această cometă se învârtește în jurul Soarelui în 1200 de zile. Calculul acesta a fost verificat în 1822, când cometa s'a reîntors, observată în mod regulat aproape de atunci încoace. Ea poartă însă numele calculatorului (Encke), nu al descoperitorului (Pons). Cometa, fiind regulat observată, s'a constatat că timpul cât îi trebuie să se învârtească în jurul soarelui descrește mereu.
Victor Anestin în revista "Orion" (1907)
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre zile, citate despre descreștere, citate despre descoperiri, citate despre calcule, citate despre calculatoare sau citate despre Berlin
Legea lui Newton
Când avion din cer pica,
Se acuza-n mod vehement
Că vinovatu-i, evident,
Doar Newton și cu legea sa
Un măr căzând, când se plimba,
Ar fi văzut privind atent:
De ce-a căzut? Și-a zis fervent
Și-atunci, o lege inventa
Dar unii spun că adevărul,
A fost puțin denaturat
Căci Newton nu văzuse mărul,
Când din copac ar fi picat
Ci-un trup de fată ce l-a vrut
Și a picat... la așternut.
sonet epigramatic de Dan Căpruciu din Sonatele sonete. Sonete epigramatice, epigrame, Sonate rău (2011)
Această poezie face parte dintr-o serie | Toată seria
Adăugat de Gheorghe Culicovschi
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Vezi mai multe poezii despre mere, poezii despre legi, poezii despre plimbare, poezii despre inventatori, poezii despre copaci, poezii despre aviație, poezii despre adevăr sau poezii despre Isaac Newton
Sub Câinele Mic se află micuța constelație a Licornului, ale cărui mici stele pot fi identificate în apropiere de pozițiunea lui Procyon. Licornul nu posedă multe bogății cerești și nu merită decât să fie semnalat, multe din stelele lui fiind foarte puțin strălucitoare.
Victor Anestin în Cum să înveți stelele
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre unicorni, citate despre stele, citate de Victor Anestin despre stele, citate despre câini, citate de Victor Anestin despre câini, citate despre constelații, citate de Victor Anestin despre constelații, citate despre bogăție sau citate de Victor Anestin despre bogăție
Dacă din Castor duci o linie prin Pollux și δ din Gemenii, dai peste o frumoasă stea de mărimea lui Pollux; este Procyon, sau alfa din Câinele Mic. Constelația e mică, compusă din prea puține stele. Numai α și β sunt mai luminoase, β purtând numele de Gomeiza. Procyon e gălbui, se află la o distanță de vreo 12 ani lumină de Pământ. Cu alte cuvinte, nu vedem Procyon așa cum e în momentul observațiunei, ci cum era cu 12 ani mai înainte.
Victor Anestin în Cum să înveți stelele
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Victor Anestin despre lumină, citate de Victor Anestin despre timp, citate despre galben, citate de Victor Anestin despre galben, citate despre frumusețe, citate de Victor Anestin despre frumusețe sau citate despre cuvinte
Cineva mi-a spus că Bromwall e cunoscut drept unul din locurile cu cea mai mare rată de divorțuri din Hatch Park, iar apartamentelor sale li se spune "apartamente de divorț"; am văzut însă și un cuplu care a luat naștere acolo - motiv de a ne gândi că e dificil să deducem ceva din acest gen de experimente sociale, deși oamenii își au de bună seamă limitele lor de adaptare, la fel ca șoarecii.
Ioan Petru Culianu în Pergamentul diafan
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre divorț, citate despre superlative sau citate despre limite
Înainte să te întâlnesc pe tine, Bella, viața mea era o noapte fără lună. Foarte întunecoasă, dar cu puține stele-puncte de lumină și motivații... Apoi ai traversat cerul meu ca o cometă. Brusc totul a luat foc; exista lumină și frumusețe. Când n-ai mai fost, când cometa a căzut peste orizont, totul s-a făcut negru. Nimic nu se schimbase, dar ochii îmi erau orbiți de lumină. Nu mai puteam să văd stelele. Și nu mai exista nicio motivație pentru nimic.
Stephenie Meyer în Lună nouă
Adăugat de Antonia
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre motivație, citate despre întuneric, citate despre ochi, citate despre noapte sau citate despre negru
Poetul sau oratorul nu poate săvârși ceea ce săvârșește eroul, el poate doar să admire, să iubească și să se bucure prin intermediul eroului. Totuși, poetul nu e mai puțin fericit; căci eroul este, ca să spunem așa, natura sa mai bună, de care e îndrăgostit și-n care se desfată pentru că nu mai este el însuși, și iubirea sa poate fi admirație... El își urmează chemarea inimii, iar când a aflat ceea ce căuta, rătăcește pe la ușa fiecăruia cu cântecul ori cu povestea sa, pentru ca toți să-l admire pe erou precum el însuși și toți să fie mândri de erou, asemeni lui... Dacă rămâne astfel fidel iubirii sale, dacă înfruntă zi și noapte acea viclenie a uitării care l-ar îndepărta de erou, atunci poetul și-a desăvârșit opera, s-a alăturat eroului care l-a iubit și el întocmai, căci poetul este natura mai bună a eroului, neputincioasă, într-adevăr, ca orice amintire, dar simultan transfigurată, ca orice amintire.
Kierkegaard în Frică și cutremur
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre iubire, citate despre admirație, citate despre uitare, citate despre poezie, citate despre perfecțiune, citate despre natură, citate despre mândrie, citate despre muzică sau Ne poți propune o poezie de dragoste?
Duel epigramatic, seria 14-a din 28.11.1981-15.01.1982: 3. Sunt cometă în poante!
E comparația lui Bei,
Cum că-s și cometa Halley;
În galaxii e-o raritate,
Cum și în poante sunt, confrate!
epigramă de Naum Smarandache din În luptă cu un...bei (2006)
Această epigramă face parte dintr-o serie | Toată seria
Adăugat de Gheorghe Culicovschi
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe epigrame despre comete, epigrame despre epigrame sau epigrame despre duel
Putem calcula iuțelile cu cari stelele se mișcă în spațiu, putem prooroci când se va întoarce o cometă, ca aceia a lui Halley, putem să spunem din ce elemente chimice se compune soarele Sirius, vom ajunge să cunoaștem încă multe alte lucruri minunate, dar nici o dată nu vom putea să știm ce ne rezervă călătoria pe cari Soarele o face în Univers, chiar atunci când am ști exact dacă drumul străbătut de Soare e o imensă elipsă, o spirală sau un drum drept, fără nici un țel.
Victor Anestin în revista "Orion"
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Victor Anestin despre Soare, citate de Victor Anestin despre cunoaștere, citate despre chimie sau citate de Victor Anestin despre calcule
Marea Cea Mai Mare
Ne-am dus, eu și sufletul meu, să ne-mbăiem în mare cea mare,
Ajungând la țărm am început să căutam un locșor pustiu și liniștit.
Cum mergeam, am văzut un om stând pe o stâncă cenușie;
Lua dintr-un sac praf de sare și-l arunca în mare.
"Acesta este un pesimist," a spus sufletul meu,
"Să părăsim acest loc. Nu putem face baie aici."
Am mers până când am dat de-un golfuleț.
Acolo am văzut un om stând pe o stâncă albă;
Ținea-n brațe o cutie pentru bijuterii,
Din care lua zahăr și-l arunca în mare.
"Iar acesta este un optimist," a spus sufletul meu,
"Nici acesta nu trebuie să ne vadă trupurile goale."
Am plecat mai departe.
Pe o plajă am văzut un om ridicând un pește mort
Și, cu infinită grijă, depunându-l iarăși în apa mării.
"Nu putem face baie-n fața lui," a spus sufletul meu,
Acesta este un filantropist."
Și-am plecat mai departe.
Am ajuns într-un loc unde un om își urmărea umbra pe nisip.
Veneau valuri uriașe și i-o ștergeau,
Dar el tot continua îndârjit s-o urmărească.
"E un mistic," a spus sufletul meu, "Hai, să-l lăsăm în pace."
Și-am plecat, și-am mers până când am văzut un om care, tăcut,
Aduna spuma mării și-o depunea într-un potir de alabastru.
"El este un idealist," a spus sufletul meu,
"În nici un caz nu trebuie să ne vadă goi."
Și-am tot mers. Deodată, am auzit o voce plângând,
"Aceasta este marea. Aceasta este marea cea adâncă.
Aceasta este mare cea vastă și atotputernică."
Iar când am ajuns în locul de unde venea vocea am văzut un om
Cu spatele întors spre mare și cu o scoică la ureche,
Ascultându-i acesteia murmurul.
Și sufletul a spus, "Să mergem mai departe. Acesta este un realist,
Omul care întoarce spatele întregului pe care nu-l poate cuprinde
Pentru a da atenție unui fragment.
Am mers încă mai departe. Și într-un loc buruienos, printre pietre,
Era un om cu capul băgat în nisip.
I-am spus sufletului meu, "Putem face baie, el nu ne poate vedea."
"Dimpotrivă," mi-a răspuns sufletul, "E cel mai letal dintre toți.
Acesta este un puritan."
Atunci o tristețe mare s-a lăsat pe chipul sufletului meu
Și-n vocea lui.
"Să plecăm," a spus, "Pentru că nu există niciun loc
Îndeajuns de ascuns și de singuratic unde să putem face baie.
Nu vreau ca acest vânt să-mi ridice părul auriu
Sau să-mi dezgolească pieptul alb,
Nu vreau ca lumina să-mi dezvăluie goliciunea trupului sacru."
Așa că am plecat să căutăm Marea Cea Mai Mare.
poezie celebră de Khalil Gibran, traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre voce, poezii despre superlative, poezii despre suflet, poezii despre lumină, poezii despre alb, poezii despre trup și suflet, poezii despre început, poezii despre zahăr sau poezii despre vânt
Când un om ia un dovleac drept o femeie, nu șovăie nimeni să-l creadă nebun, pentru că un asemenea caz este rar, când, însă, un bărbat o crede pe nevasta sa care i-a sădit o întreagă pădure de coarne pe cap credincioasă ca Penelopa și, în fericita lui închipuire, își binecuvântează soarta, - pe un astfel de om nu-l numește nimeni nebun, pentru că acest lucru li se întâmplă multor bărbați.
Erasmus în Elogiul nebuniei
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre bărbați, citate despre femei și bărbați, citate despre soție, citate despre religie, citate despre păduri, citate despre nebunie, citate despre femei, citate despre dovleci sau citate despre căsătorie
Timp de un an de zile, Uranus străbătu cerul pe drumul indicat de astronomul francez, dar în urmă începu iarăși să se miște neregulat. Deosebirea dintre observațiune și calcul era prea mare. Oare legea gravitațiunei nu se întinde până la maginile sistemului solar? Astronomii ajunseseră în curând la concluziunea că Uranus era atras în drumul lui de un corp nevăzut, de o planetă exterioară, mai depărtată de soare. Bouvard a fost unul dintre acei cari au emis această părere, dar el a murit înainte ca astrul misterios să fie descoperit.
Victor Anestin în revista "Orion" (1907)
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre corp, citate despre astre sau citate despre Sistemul Solar
Eroul nepăsător
Chiar și atunci când
viața arată ca o luptă
împotriva unor mori de vânt,
eroul este cel care nu se dă bătut.
Că de fiecare dată
când se întoarce
pe picioarele sale
și își continuă călătoria,
e nepăsător la obstacole
si nepăsător la înfrângere.
poezie de Eugenia Calancea (17 septembrie 2018)
Adăugat de Eugenia Calancea
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre înfrângere, poezii despre viață, poezii despre picioare, poezii despre obstacole, poezii despre moarte sau poezii despre eroism
Duceți o linie prin α, γ și η din constelația Perseu și cam la jumătatea drumului spre Casiopeia veți da de un nor luminos, ce se vede bine cu ochii liberi. Cu binoclul se vede cum norul acela se desface în multe stele mici, cari strălucesc pe un fond alb. Cu luneta tot fondul acela alb se desface și el în nenumărate stele mici. Și cu cât te uiți mai mult, cu atât vezi cum apar noi steluțe, mici, mici de tot, acolo unde până adineauri părea că nu mai e decât fondul negru al cerului. Nu voi uita niciodată priveliștea aceasta cerească văzută prin marea lunetă a observatorului Amiral Urseanu din București. Stelele acestui cluster, sau mai bine zis ale acestor clustere, căci sunt două apropiate, sclipeau ca niște diamante, pe când una dintre ele, mai strălucitoare, părea un mare rubin. În aceeași seară am văzut nebuloasa din Andromeda, gama din Andromeda și cometa Brooks.
Victor Anestin în Cum să înveți stelele
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre seară, citate despre nori, citate despre libertate sau citate despre diamante