Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Este ridicol să se salveze cineva doar datorită zeilor dacă a făcut toate lucrurile în viață dupa judecata proprie, iar nu așa cum le place zeilor, și nu a făcut nici măcar acele lucruri pe care zeii înșiși le orânduiesc în vederea salvării;dacă se întâmplă contrariul și pacea se menține în toate nelegiurile și viciile, aceasta ar fi o neglijență a providenței, care ar lăsa pe cei răi să conducă. Dar cei răi conduc datorită lașității celor conduși, aceasta este drept iar contrariul nu. Providența nu trebuie să existe astfel încât noi să nu mai însemnăm nimic. Dacă totul ar fi providență și doar providență, atunci nici ea însăși nu ar mai fi: căci pentru ce anume ar mai putea fi? Nu ar mai exista decât divinitatea. Dacă unii au devenit răi, nu le este permis, ca făcând rugăciuni, să pretindă altora să fie salvatorii lor, neglijându-se pe ei înșiși, nici să pretindă ca zeii să renunțe la viețile proprii, pentru a dirija treburile lor particulare.

în Enneade
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Citate similare

Dacă nu ai sădit nici un pom, atunci încearcă faci alte fapte bune. Dacă nu ai făcut nicio casă, atunci ajută la pacea celor care au făcut mai multe pentru semenii lor. Dacă nu ai copii, atunci încearcă te porți ca un părinte cu cei din jurul tău. Dacă nu ai școală multă, atunci nu ocoli izvorul cunoașterii. Dacă nu înțelegi fenomenele din jur tău, atunci respectă pe cei care te învață tainele lor. Dacă vrei devii înțelept, fii un bun creștin, și vei fi răsplătit, omule, ca toți cei care au făcut, ceea ce tu nu ai putut.


Adăugat de Valeria MahokSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Eliphas Levi
plăcere
Plăcerea este muzica armoniilor interioare; simțurile nu sunt decât instrumentele care sună fals în contact cu un suflet degradat. Cei răi nu pot simți nimic, pentrunu pot iubească nimic. Pentru a iubi trebuie să fii bun. Pentru ei, deci, totul este pustiu și li se pare că natura însăși este neputincioasă, pentruei sunt neputincioși; blasfemiază totul pentrunu se bucură de nimic: dacă mângâie, veștejesc, dacă beau, se îmbată, dacă se trezesc, se plictisesc de moarte. Așa vor trăi sau mai degrabă vor muri în fiecare zi cei care calcă legea și datoria pentru a deveni sclavii fanteziilor lor. Lumea și eternitatea sunt inutile celui care este inutil lumii și eternității.

definiție clasică de în Cheia marilor mistere
Adăugat de holy graalSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Dumnezeu nu-i separă pe cei drepți de păcătoși și nici nu-i compară pe cei răi cu cei buni. Albina, dacă găsește un pic de zahăr pe o scrumieră, nu importă cat de murdară este aceasta, va lua zahărul pentru a face din el miere. Dumnezeu nu se uită dacă omul se găsește în păcat sau în virtute, nici dacă este bun sau rău. El caută doar momentul în care să Se apropie pentru a-i veni în ajutor.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Boethius

Judecățile oamenilor sunt contradictorii și pe cei care unii îi socotesc demni de răsplată, alții iî consideră demni de pedeapsă. Astfel o înțeleaptă organizare, cruță pe cel care nenorocirea l-ar putea face mai rău și nu poate -l lase sufere pe cel care nu poate răbda. Altora, providența le împarte fericirea proporțional cu nenorocirea, după calitatea sufletelor lor;îngăduie ca alții să fie puternic zguduiți pentru ca virtuțile lor sufletești să se întărească prin practica și exercițiul răbdării. Unii se tem mai mult decât trebuie de ceea ce de fapt pot suporte, alții disprețuiesc mai mult decât trebuie ceea ce nu pot suporte;pe aceștia experiența îi duce la cunoașterea de sine. Aceeași explicație are și faptul că celor răi li se întâmplă când neplăceri când lucruri dorite, pedepsele lor pe unii îi abat de la nelegiuiri, iar pe cei pe care îi lovesc îi corectează. În această chestiune, cred că se poate ține seamă și de posibilitatea de a fi unul cu un temperament așa de iute și de nestăpânit, încât lipsa de cele necesare -l împingă pâna la nelegiuire. providența vindecă boala acestuia dându-i ca leac avere multă, pe alții i-a prabușit în ruină meritată o fericire dobândită pe nedrept. Căci numai puterea divină este aceea pentru care și răul poată fi un bine, când folosindu-se de el cu măsură, ajunge la realizarea vreunui bine.

citat clasic din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Consolation of Philosophy Paperback" de Boethius este disponibilă pentru comandă online la 36.99 lei.

Cineva a zis, de exemplu, că ar vrea îi ajute pe ceilalți. Pentru a fi capabil -i ajuți pe alții, trebuie mai întâi înveți te ajuți pe tine însuți. Un mare număr de persoane, cu scopul de a-i ajuta pe alții, se lasă luate de tot felul de gânduri și de sentimente, pur și simplu din lene. Ei sunt prea leneși ca să lucreze asupra lor înșiși, dar le este foarte ușor creadă ca îi pot ajuta pe ceilalți. Aceasta înseamnă a fi fals și ipocrit față de tine însuți. Când un om se vede într-adevăr așa cum este, nu îi vine în minte îi ajute pa alții - i-ar fi rușine să se gândească la asta. Dragostea pentru umanitate, altruismul, sunt cuvinte foarte frumoase, dar nu au sens decât atunci când un om este capabil, urmându-și propria alegere și propria decizie, iubească sau să nu iubească, să fie altruist sau egoist. Atunci alegerea sa are o valoare. Dar dacă nu are nici o posibilitate de alegere, dacă nu poate face altfel, dacă este doar ceea ce întâmplarea l-a făcut sau este pe cale -l facă, un altruist astăzi, un egoist mâine, și din nou un altruist poimâine, ce valoare mai poate avea acest lucru? Pentru a ajuta pe ceilalți, un om trebuie să învețe mai întâi să fie atent cu el însuși. Doar un astfel de om îi poate ajuta pe alții. Așa cum suntem noi, nu putem face nimic.

în Fragmente dintr-o învățătură necunoscută
Adăugat de Adriana PleșcaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Necesitatea răului poate fi înțeleasă astfel. Fiindcă nu există doar binele, trebuie să existe o limită a ieșirii din el, sau dacă cineva vrea spună altfel, a coborârii neîntrerupte sau a depărtării de el, iar această limită, după care nimic nu mai poate exista este răul. De aceea este necesar ca ceea ce urmează după cel dintâi să existe, astfel încât și ultimul să existe, acesta este materia, care însă nu are nimic din bine. Aceasta ar fi necesitatea răului. Când materia devine stăpâna formei întruchipate în ea, o distruge și o corupe, aplicându-i propria natură, opusă ei, nu ducând recele spre cald, ci punându-si propria lipsă de măsură peste forma caldului, și diformitatea peste formă și excesul și defectul peste ceea ce este măsurat, până când va determina forma să fie a ei și să nu-și mai aparțină, ca și în cazul hranei animalelor, când este mâncată nu mai este deloc ca și când a venit. Așadar dacă trupul este cauza relelor, materia ar putea deveni, prin ea însăși cauza relelor. Viciul care este ignoranța și lipsă de măsură în privința sufletului este al doilea rău.

citat clasic din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Omul despre care vorbești, nu mi-e dușman. În această viața, fiecare își face lucrul său. Deocamdată sunt puțini aceia care, făcându-și lucrul lor, apar tuturor folositori. Iar de cei care făcându-și treaba lor, dăunează tuturor, e pământul plin. Și atunci, cum să socotim pe toți oamenii răi dușmanii noștri? 
A fi om de omenie și adevărat abrag, nu înseamnă deloc că ești alungat și tu fugi. Dimpotrivă, omul bun trebuie să fie el însuși urmăritor. El urmărește răul făcut de oamenii răi și schimbă acest rău în bine. Dacă nu e așa, ce rost mai au fugile și alergările noastre în arta ascunderii și a dispariției. 
Dacă tu ți-ai propus ca din bezna celor răi, cel puțin pe unul -l schimbi în bine, atunci pe oamenii răi nu-i mai poți socoti dușmanii tăi, și am -ți spun de ce. Oamenii răi sunt aproape toți cei ce alcătuiesc lumea. Dacă pe toți îi socotești dușmanii tăi, atunci de cealaltă parte ești singur cuc, iar împotriva ta sunt toți. Și ei te vor copleși. Asta-i una. Și acum ascult-o și pe a doua. Începi lupta cu omul rău și să zicem că le vii de hac la o duzină, viața însă se înmulțește ca iarba și în locul duzinii apar hoarde întregi, toți viermii se înmulțesc de colcăie. Se vădește că ai sporit și nu ai mărginit răul.

în Data Tutashkhia (1975)
Adăugat de drcirsteaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Dacă voiți într-adevăr faceți ceva nou, cei buni n-o să vă ajute. Ei sunt mulțumiți de ei înșiși, sunt leneși, îl au pe bunul Dumnezeu și capul lor tare – așanu se poate face nimic cu ei. Lăsați oamenii grași vină la mine: un rege care este unsul lui Dumnezeu poate spună aceasta, dar nu și un fuhrer care s-a creat el însuși. Lăsați ticăloșii vină la mine... Cei răi, care au ceva pe conștiință, sunt indivizi serviabili, atenți la primele amenințări, pentru că știu cum se întâmplă lucrurile, dar și la câștig... Li se poate oferi ceva pentru că iau. Pentru că nu au scrupule. Pot să fie spânzurați când nu sunt docili. Lăsați ticăloșii înrăiți vină la mine – cu condiția dețin puterea, putere de viață și de moarte. Singur și unic depozitar, căruia nimeni să nu-i poată strica meseria... Ce știți voi despre posibilitățile existente în domeniul răului? De ce scrieți și filosofați, voi care nu cunoașteți decât virtutea și modul de a o cuceri, când, de fapt, lumea este pusă în mișcare de cu totul alte forțe.

citat clasic din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Platon

Cei care intenționează ajungă măreți nu trebuie să se iubească nici pe ei, nici să îndrăgească propriile lor lucruri, ci numai ceea ce este drept, indiferent dacă este făcut de ei ori de alții.

citat celebru din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Phaidros sau Despre frumos" de Platon este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -27.00- 18.99 lei.
Socrate

Dacă totul s-ar sfârși cu moartea noastră, atunci moartea ar fi o soluție pentru cei răi care și-ar scăpa cu o lovitură nu numai trupul, ci și sufletul lor, cu toată răutatea din ei. Dar, pentru că sufletul este nemuritor, evident, nu există scăpare de răul de care se tem. De aceea răii trebuie să se gândească la judecata de apoi.

citat celebru din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiA fost scris un comentariu până acum.
Spune-ți părerea!
Mai multe înregistrări în
Audioteca Citatepedia
înregistrare audio
Voce: Michelle Rosenberg
Carl Sagan

Vedeți voi, oamenii religioși - cei mai mulți dintre ei - cred într-adevăr că această planetă este un experiment. La aceasta se rezumă credințele lor. Un zeu sau altul tot timpul repară și intervin, făcându-și de cap cu soția comerciantului, dând tablete pe munți, condamnându-te îți mutilezi copiii, spunând oamenilor ce cuvinte pot rosti și ce cuvinte nu pot rosti, făcându-i pe oameni să se simtă vinovați dacă se distrează, și tot așa. De ce nu pot lăsa zeii ce este îndeajuns de bine în pace? Toată această intervenție denotă incompetență. Dacă Dumnezeu nu a vrut ca soția lui Lot să se uite înapoi, de ce nu a făcut-o ascultătoare, astfel încât să facă ce i-a spus soțul ei? Sau dacă el nu l-ar fi făcut pe Lot să fie așa un dobitoc, poate ea l-ar fi ascultat mai mult. Dacă Dumnezeu este omnipotent și atotștiutor, de ce nu a creat Universul de la început în așa fel încât să iasă așa cum a vrut el? De ce face el reparații și se lamentează în mod constant? Nu! Există un singur lucru pe care biblia îl face clar: Dumnezeul biblic este un constructor neglijent. Nu este bun la proiectare, nu este bun la executare. El ar da faliment dacă ar exista vreo competiție.

citat celebru din
Adăugat de Catalin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiA fost scris un comentariu până acum.
Spune-ți părerea!
în alte limbiEste disponibil și textul în engleză.
cumpărăturiCartea "The Dragons of Eden: Speculations on the Evolution of Human Intelligence Paperback" de Carl Sagan este disponibilă pentru comandă online la 32.99 lei.
Platon

Phaidros: Cei ce iubesc pun pe seama iubirii acesteia atât felul nevrednic în care s-au îngrijit de treburile lor, cât și lucrurile de bine pe care le-au făcut; și mai gândindu-se și la truda care a însoțit toate acestea, ei socotesc că și-au plătit cu vârf și îndesat tot ce le datorau iubiților. În schimb, cei ce nu iubesc nu au să invoce un atare motiv nici pentru faptul de a-și fi neglijat treburile, nici pentru a pune la socoteală caznele trăite, nici pentru a incrimina neînțelegerile cu familia.

replică celebră din Phaidros de (1983)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Nici o minte nu trebuie disciplinată dacă realizezi Sinele. Sinele strălucește atunci când mentalul dispare. Indiferent dacă mintea unui realizat este activă sau nu, doar Sinele există (cu adevărat) pentru el, căci mintea, corpul și lumea nu sunt despărțite de Sine. Ar putea oare toate acestea să fie altceva decât Sinele? Atunci când ești conștient de aceasta, când ai înțeles acest adevăr, pentru ce ți-ai mai face griji din pricina acestor umbre zadarnice? Cum ar mai putea ele afecteze Sinele?

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Spiritual Teaching of Ramana Maharshi Paperback" de Ramana Maharshi este disponibilă pentru comandă online la 77.99 lei.
Dostoievski

Simți până și tu că ai ajuns chiar în ultimul hal, că asta este mizerabil, dar că altfel nici nu are cum să fie, că deja nu mai ai nicio ieșire și că niciodată nu o să mai ajungi un altfel de om, că și dacă ai mai fi avut încă timp și credință pentru a fi altceva, atunci probabil, nu ai fi dorit nici chiar tu te schimbi, iar dacă ai fi dorit, oricum nu ai fi făcut nimic, pentruîn realitate, poate că nici nu știi în ce să te transformi.

în Însemnări din subterană, I
Adăugat de GustavaeSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba rusă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Ru.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Le Joueur" de Dostoievski este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -59.72- 32.99 lei.

Să spunem așadar ce este providența: providența este voința lui Dumnezeu prin care cele existente capătă împlinirea adecvată lor. Iar dacă providența este voința lui Dumnezeu, urmează cu o necesitate absolută ca lucrurile existente să se petreacă potrivit unei rațiuni drepte, în cel mai bun chip, în modul cel mai divin și numai așa cum este bine, astfel încât ele nu ar fi posibil să se găseasca într-o ordine mai bună. Specific providenței este să împartă fiecăruia ce îi este folositor și, din acest motiv, rezultatul alegerilor va fi uneori folositor, alteori nu va fi.

în Despre natura omului
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Egoismul, proiecțiile, fricile și zeci de alte procese emoționale și mentale vin polueze relațiile noastre cu cei mai dragi oameni din viața noastră, fără ne dăm seama că nu le oferim celor pe care pretindem că îi iubim exact ceea ce au ei cu adevărat nevoie, singurele lucruri de care au nevoie de la noi: Încurajare. Acceptare. Respect pentru drumul evoluției. Compasiune. Ascultare. Non-judecată. Uităm de multe ori fim prieteni adevărați, părinți iubitori, parteneri ce sprijină și nu care sabotează. Cum am putea noi să știm ce este mai bine pentru un alt om, indiferent în ce situație se află, când nu știm nici ce e bine pentru noi și ce surprize ne rezervă viața, ce lucruri noi vom descoperi despre noi și lume și prin ce experiențe vom trece? Nu putem ști nici pentru noi și cu atât mai puțin pentru alții. Atunci cum ar fi să le oferim celor din jur acceptare, încurajare și o îmbrățișare, având încredere că tot ce se întâmplă este spre binele lor? Și dacă ne dorim schimbări, să le facem atunci în viața noastră până când nu mai simțim nevoia schimbăm viețile altora în timp ce rămânem pasivi în ale noastre.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Lao Tse

Iată lucrurile care dintru început primiră unitatea: grație unității, Cerul avu neprihănirea; Pământul - stabilitatea; Spiritul - cunoașterea; Golul avu plinătatea; Ființele avură nașterea; Împărații - deveniră pilde pentru lume. Iată creația unității. Dacă Cerul nu ar fi neprihănit, ar fi în primejdie să se întunece; dacă Pământul nu ar avea temeinicie, ar fi în primejdie să se fărâmițeze; dacă Golul nu s-ar umple, ar fi zadarnic; dacă Ființele nu s-ar mai naște, ar pieri definitiv; dacă Împărații, din orgoliu, ar înceta să mai fie pilde pentru lume, ar fi primejdie de răsturnare. Demnitățile se reazemă pe ceea ce este obișnuit - mărirea pe ceea ce este jos. Împărații se numesc ei înșiși "slugi nevrednice", oameni fără însemnătate. Nu arată ei astfel că mărirea nu izvorăște din ei înșiși, șieste întemeiată pe cei de jos? Adevărat, un car fără roți nu mai e car. Împăratul nu trebuie să fie nici supraprețuit ca diamantul, nici nebăgat în seamă ca piatra.

în Tao Te King, 39
Adăugat de Vladimir PotlogSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Tao Te Ching. Cartea despre Tao si calitatile sale" de Lao Tse este disponibilă pentru comandă online la numai 14.00 lei.
Euripide

Omul care-și exersează intelectul și-l cultivă pare să fie dotat cu cea mai desăvârșită dispoziție și, în același timp, cel mai iubit de zei;căci dacă există din partea zeilor vreo preocupare pentru problemele umane, după cum se vede în general, e firesc, de asemenea, considerăm șiei se bucură de ceea ce este în om mai elevat și mai înrudit cu natura lor (iar acest lucru nu poate fi decât intelectul) și că-i recompensează pe cei ce iubesc și prețuiesc intelectul mai presus de orice;pentru că acești oameni manifestă grijă față de ceea ce ei înșiși iubesc și se comportă drept și frumos. Că toate aceste trăsături îl caracterizează în cel mai înalt grad pe înțelept este deasupra oricărei îndoieli. El este deci omul cel mai iubit de zei. Și tot el este, fără îndoială și cel mai fericit. Deci, și pe această cale, rezultă că posesorul înțelepciunii filosofice va fi cel mai fericit dintre oameni.

citat celebru din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

"Dacă ești Dumnezeu, te rog, fă pace pe pământ!" Păi de ce? De ce suntem atât de naivi încât să credem că Dumnezeu se ocupă cu astfel de copilării inutile? A făcut până acum Dumnezeu pace pe pământ? Nu, pentruo astfel de utopie nici măcar în minte nu există. Mintea care cere "pace", vorbește despre pace este ea însăși infernul războiului și al neliniștii. Această logică e la fel de infantilă ca cea în care afirmăm că: "Dacă tu ești Dumnezeu atunci și mintea ta este perfectă!" Dar Dumnezeu este dincolo de astfel de etichete sterile: "Perfect, imperfect - creație, disoluție", etc. Fiind Totul din Întreg, cum și unde ar mai putea fi "Dumnezeu, tu și mai ales mintea ta" care coace astfel de șopârle? Mintea prin hipnoza ei sterilă chiar te face crezi că există o astfel de utopie precum "tu, creația/lumea, creatorul", dar asta, dragul meu, e doar pentru că dormi și nu vrei te trezești încă din visul numit "mintea mea".

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

EXISTĂ VREO MINTE CARE TE POATE ELIBERA, CARE SĂ LUCREZE ÎN FOLOSUL LIBERTĂȚII TALE? Sau toate mințile - ca și cum ar exista mai multe, da, fie - lucrează "doar pentru propriul lor nesaț de a dobândi" - putere, bani, sex, influentă, spiritualitate, puteri paranormale etc., - DOAR PENTRU MAYA? Iluzia minții, pentru un naiv ca tine sau oricare altul este să te prindă cu pozitivul și negativul, nu-i așa? Ea mititica îți va spune: "Hai, mă, că nu toți oamenii de știință sunt tonți, răi! – da, în rai. Și odată ce te-a prins cu hipnoza binelui și răului nici măcar nu o să mai realizezi că ești TOT în sclavia ei. Eu nu am ceva cu ființa cutare sau cutare, ci doar demasc hipnoza acelei conștiințe prinsă în minte, acelei minți, demasc nesațul ei de a dobândi, PENTRU CĂ ABSOLUT TOATE MINȚILE FUNCȚIONEAZĂ DOAR PE BAZA ACESTUI NESAȚ DE A DOBÂNDI. Funcționează pe baza "eu"-lui efemer hulpav mereu și mereu de mai mult. Indiferent dacă o minte spirituală are ca nesaț de a dobândi "experiențe spirituale transpersonale, sau stări spirituale model, etc, etc", indiferent daca o minte vrea vindece tonți oamenii, și să descopere elixirul de viață veșnică pentru rahatul-corp, indiferent dacă nesațul ei de a dobândi este bunătate, sănătate, bani și prosperitate pentru întreg pământul.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook