Este ridicol să se salveze cineva doar datorită zeilor dacă a făcut toate lucrurile în viață dupa judecata proprie, iar nu așa cum le place zeilor, și nu a făcut nici măcar acele lucruri pe care zeii înșiși le orânduiesc în vederea salvării;dacă se întâmplă contrariul și pacea se menține în toate nelegiurile și viciile, aceasta ar fi o neglijență a providenței, care ar lăsa pe cei răi să conducă. Dar cei răi conduc datorită lașității celor conduși, aceasta este drept iar contrariul nu. Providența nu trebuie să existe astfel încât noi să nu mai însemnăm nimic. Dacă totul ar fi providență și doar providență, atunci nici ea însăși nu ar mai fi: căci pentru ce anume ar mai putea fi? Nu ar mai exista decât divinitatea. Dacă unii au devenit răi, nu le este permis, ca făcând rugăciuni, să pretindă altora să fie salvatorii lor, neglijându-se pe ei înșiși, nici să pretindă ca zeii să renunțe la viețile proprii, pentru a dirija treburile lor particulare.
Plotin în Enneade
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Necesitatea răului poate fi înțeleasă astfel. Fiindcă nu există doar binele, trebuie să existe o limită a ieșirii din el, sau dacă cineva vrea să spună altfel, a coborârii neîntrerupte sau a depărtării de el, iar această limită, după care nimic nu mai poate exista este răul. De aceea este necesar ca ceea ce urmează după cel dintâi să existe, astfel încât și ultimul să existe, acesta este materia, care însă nu are nimic din bine. Aceasta ar fi necesitatea răului. Când materia devine stăpâna formei întruchipate în ea, o distruge și o corupe, aplicându-i propria natură, opusă ei, nu ducând recele spre cald, ci punându-si propria lipsă de măsură peste forma caldului, și diformitatea peste formă și excesul și defectul peste ceea ce este măsurat, până când va determina forma să fie a ei și să nu-și mai aparțină, ca și în cazul hranei animalelor, când este mâncată nu mai este deloc ca și când a venit. Așadar dacă trupul este cauza relelor, materia ar putea deveni, prin ea însăși cauza relelor. Viciul care este ignoranța și lipsă de măsură în privința sufletului este al doilea rău.
citat clasic din Plotin
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă nu ai sădit nici un pom, atunci încearcă să faci alte fapte bune. Dacă nu ai făcut nicio casă, atunci ajută la pacea celor care au făcut mai multe pentru semenii lor. Dacă nu ai copii, atunci încearcă să te porți ca un părinte cu cei din jurul tău. Dacă nu ai școală multă, atunci nu ocoli izvorul cunoașterii. Dacă nu înțelegi fenomenele din jur tău, atunci respectă pe cei care te învață tainele lor. Dacă vrei să devii înțelept, fii un bun creștin, și vei fi răsplătit, omule, ca toți cei care au făcut, ceea ce tu nu ai putut.
Valeria Mahok
Adăugat de Valeria Mahok
Comentează! | Votează! | Copiază!
Este imposibil să te bucuri cu adevărat de trândăveală dacă nu ai multe lucruri de făcut. Nu există nici o plăcere în a nu face nimic atunci când chiar nu ai nimic de făcut. În astfel de cazuri, pierderea timpului este doar o ocupație, una chiar obositoare. Trândăvia, precum săruturile, trebuie furată pentru a fi plăcută.
Jerome K. Jerome în Gândurile trândave ale unui tip trândav
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
"Dacă ești Dumnezeu, te rog, fă pace pe pământ!" Păi de ce? De ce suntem atât de naivi încât să credem că Dumnezeu se ocupă cu astfel de copilării inutile? A făcut până acum Dumnezeu pace pe pământ? Nu, pentru că o astfel de utopie nici măcar în minte nu există. Mintea care cere "pace", vorbește despre pace este ea însăși infernul războiului și al neliniștii. Această logică e la fel de infantilă ca cea în care afirmăm că: "Dacă tu ești Dumnezeu atunci și mintea ta este perfectă!" Dar Dumnezeu este dincolo de astfel de etichete sterile: "Perfect, imperfect - creație, disoluție", etc. Fiind Totul din Întreg, cum și unde ar mai putea fi "Dumnezeu, tu și mai ales mintea ta" care coace astfel de șopârle? Mintea prin hipnoza ei sterilă chiar te face să crezi că există o astfel de utopie precum "tu, creația/lumea, creatorul", dar asta, dragul meu, e doar pentru că dormi și nu vrei să te trezești încă din visul numit "mintea mea".
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nici o minte nu trebuie disciplinată dacă realizezi Sinele. Sinele strălucește atunci când mentalul dispare. Indiferent dacă mintea unui realizat este activă sau nu, doar Sinele există (cu adevărat) pentru el, căci mintea, corpul și lumea nu sunt despărțite de Sine. Ar putea oare toate acestea să fie altceva decât Sinele? Atunci când ești conștient de aceasta, când ai înțeles acest adevăr, pentru ce ți-ai mai face griji din pricina acestor umbre zadarnice? Cum ar mai putea ele să afecteze Sinele?
citat din Ramana Maharshi
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cineva a zis, de exemplu, că ar vrea să îi ajute pe ceilalți. Pentru a fi capabil să-i ajuți pe alții, trebuie mai întâi să înveți să te ajuți pe tine însuți. Un mare număr de persoane, cu scopul de a-i ajuta pe alții, se lasă luate de tot felul de gânduri și de sentimente, pur și simplu din lene. Ei sunt prea leneși ca să lucreze asupra lor înșiși, dar le este foarte ușor să creadă ca îi pot ajuta pe ceilalți. Aceasta înseamnă a fi fals și ipocrit față de tine însuți. Când un om se vede într-adevăr așa cum este, nu îi vine în minte să îi ajute pa alții - i-ar fi rușine să se gândească la asta. Dragostea pentru umanitate, altruismul, sunt cuvinte foarte frumoase, dar nu au sens decât atunci când un om este capabil, urmându-și propria alegere și propria decizie, să iubească sau să nu iubească, să fie altruist sau egoist. Atunci alegerea sa are o valoare. Dar dacă nu are nici o posibilitate de alegere, dacă nu poate face altfel, dacă este doar ceea ce întâmplarea l-a făcut sau este pe cale să-l facă, un altruist astăzi, un egoist mâine, și din nou un altruist poimâine, ce valoare mai poate avea acest lucru? Pentru a ajuta pe ceilalți, un om trebuie să învețe mai întâi să fie atent cu el însuși. Doar un astfel de om îi poate ajuta pe alții. Așa cum suntem noi, nu putem face nimic.
P.D. Ouspensky în Fragmente dintr-o învățătură necunoscută
Adăugat de Adriana Pleșca
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nu fii îngrijorat că drumul tău nu este la fel cu al celorlalți. E nevoie de curaj ca să fii tu însuți și să nu trăiești reacționând la ceea ce le place sau le displace altora. Fii curajos și urmează-ți inima. Tu trebuie să-ți urmezi propria ta cale unică, pentru a te onora pe tine însuți și pentru a-ți îndeplini țelul spiritual. Dacă sensul vieții tale îi incomodează pe alți oameni, atunci ei nu trebuie să împărtășească această călătorie cu tine. Dacă așa stau lucrurile, nu fi dezamăgit. Atunci când ceilalți aleg să plece aceasta se datorează, de obicei, faptului că ei trebuie să meargă într-o anumită direcție, pentru a se onora pe ei înșiși...
citat din Paul Ferrini
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă ceea ce ești e dintotdeauna și pentru totdeauna, are pupile nemișcate sau mișcate, are nas, fund sau păr? Are minte? Are formă? Se poate elibera din formă sau din minte ceva ce nu posedă o formă sau o minte, nu posedă nimic fiind însăși inima nimicului? Astfel de oameni limitați nici măcar nu văd că eliberarea este de corp, nu pentru corp, de minte, nu pentru minte, de Absolut tot ce e Efemer, nu pentru efemer. Astfel de oameni sau guruși de mâna a doua care pretind că își țin pupilele nemișcate dacă i-ar prinde naziști și le-ar scoate ochii ei firește și-ar pierde iluminarea falsă. Deși posedă ochii, ei sunt orbi și nu văd că și atunci când cineva își pierde mâinile sau picioarele, când își pierde ochii, simțământul sfânt de A-Fi rămâne și exact EL ESTE SINELE MANIFESTAT CA VIAȚA CA LIBERTATE și nu o persoană care joacă o astfel de imagine. O scamatorie mai jalnică nici nu se putea. Doar recunoaște Sinele tău. El nu doar că nu este prizonierul unei forme, dar absolut nici o practică nu poți face pentru asta!
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Iată lucrurile care dintru început primiră unitatea: grație unității, Cerul avu neprihănirea; Pământul - stabilitatea; Spiritul - cunoașterea; Golul avu plinătatea; Ființele avură nașterea; Împărații - deveniră pilde pentru lume. Iată creația unității. Dacă Cerul nu ar fi neprihănit, ar fi în primejdie să se întunece; dacă Pământul nu ar avea temeinicie, ar fi în primejdie să se fărâmițeze; dacă Golul nu s-ar umple, ar fi zadarnic; dacă Ființele nu s-ar mai naște, ar pieri definitiv; dacă Împărații, din orgoliu, ar înceta să mai fie pilde pentru lume, ar fi primejdie de răsturnare. Demnitățile se reazemă pe ceea ce este obișnuit - mărirea pe ceea ce este jos. Împărații se numesc ei înșiși "slugi nevrednice", oameni fără însemnătate. Nu arată ei astfel că mărirea nu izvorăște din ei înșiși, și că este întemeiată pe cei de jos? Adevărat, un car fără roți nu mai e car. Împăratul nu trebuie să fie nici supraprețuit ca diamantul, nici nebăgat în seamă ca piatra.
Lao Tse în Tao Te King, 39
Adăugat de Vladimir Potlog
Comentează! | Votează! | Copiază!
Se pare că echitatea este contrariul a două virtuți: contrariul dreptății, pentru că nu ține cont de lege; contrariul rigorii pentru că este chiar opusul ei. În concluzie ea nu este o virtute... Prin urmare echitatea e mai mult un viciu decât o virtute... În plus ea are pretenția să interpreteze intenția legiuitorului, dar aceasta este o putere care nu aparține decât autorității constituite.
citat clasic din Sfântul Toma de Aquino
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Pentru a putea renunța la lumea aceasta, trebuie să nu iubim lucrurile trecătoare, să tindem cu mintea în smerenie față de Dumnezeu și apropiații noștri, să ne păstrăm răbdarea în fața insultelor și, cu pază răbdătoare, să respingem durerea răutății din inimă, să ne dăm bunurile celor săraci, să nu râvnim la ale altora, să-l prețuim pe prieten în Dumnezeu, să-l iubim chiar și pe cel dușman nouă pe seama lui Dumnezeu, să ne îndurerăm de necazul aproapelui, nu să ne bucurăm la moartea cuiva care ne este rival, aceasta este ființa cea nouă pe care Stăpânul neamurilor o caută cu cu ochi atent printre ceilalți ucenici, spunând: "Deci, dacă este cineva în Hristos, este făptură nouă; cele vechi au trecut, iată toate s-au făcut noi".
citat din Sfântul Grigore cel Mare
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Tao reflectă etern Non-Acțiunea și totuși, nimic nu rămâne nefăcut de El. Dacă regele și supușii săi ar putea să practice Tao, toate ființele ar ajunge la ținta lor rapid și cu ușurință. Atunci, chiar dacă dorința de a acționa nu este complet stinsă, în ei s-ar putea totuși frâna spontan, datorită simplității ființei fără nume. Tao aduce lipsa de dorințe. Fără dorințe rezultă fericirea și pacea. Astfel lumea se va îndrepta spre sine însăși și va putea atinge Absolutul.
Lao Tse în Tao Te King, 37
Adăugat de Lucian Velea
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă doriți să vă descoperiți propria integritate, trebuie să încetați de a mai pretinde că sunteți victime. Trebuie să încetați de a mai pretinde că nu vi s-au dat instrumentele potrivite. Trebuie să luați lutul și să-1 prelucrați. Orice persoană care face aceasta, încetează de a se mai plânge și își vede în continuare de viață. Ea învață să aibă grijă de ea însăși și le dă altora posibilitatea de a avea grijă de ei înșiși. Într-adevăr, ea anulează orice sentiment de obligație față de alții și a altora față de ea, astfel încât este liberă să-și urmeze îndemnurile minții și inimii.
Paul Ferrini în Liniștea inimii
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cei care intenționează să ajungă măreți nu trebuie să se iubească nici pe ei, nici să îndrăgească propriile lor lucruri, ci numai ceea ce este drept, indiferent dacă este făcut de ei ori de alții.
citat celebru din Platon
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vedeți voi, oamenii religioși - cei mai mulți dintre ei - cred într-adevăr că această planetă este un experiment. La aceasta se rezumă credințele lor. Un zeu sau altul tot timpul repară și intervin, făcându-și de cap cu soția comerciantului, dând tablete pe munți, condamnându-te să îți mutilezi copiii, spunând oamenilor ce cuvinte pot rosti și ce cuvinte nu pot rosti, făcându-i pe oameni să se simtă vinovați dacă se distrează, și tot așa. De ce nu pot lăsa zeii ce este îndeajuns de bine în pace? Toată această intervenție denotă incompetență. Dacă Dumnezeu nu a vrut ca soția lui Lot să se uite înapoi, de ce nu a făcut-o ascultătoare, astfel încât să facă ce i-a spus soțul ei? Sau dacă el nu l-ar fi făcut pe Lot să fie așa un dobitoc, poate ea l-ar fi ascultat mai mult. Dacă Dumnezeu este omnipotent și atotștiutor, de ce nu a creat Universul de la început în așa fel încât să iasă așa cum a vrut el? De ce face el reparații și se lamentează în mod constant? Nu! Există un singur lucru pe care biblia îl face clar: Dumnezeul biblic este un constructor neglijent. Nu este bun la proiectare, nu este bun la executare. El ar da faliment dacă ar exista vreo competiție.
citat celebru din Carl Sagan
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Dacă aspirați cu adevărat să dobândiți calmul lăuntric, îl veți obține. Chiar dacă ați fi nedreptățit la serviciu, chiar dacă ați avea necazuri în familie și toate treburile v-ar merge pe dos, datorită păcii interioare pe care ați obținut-o, nimic nu v-ar mai putea tulbura. Astfel, vă puteți trezi multe alte puteri extraordinare.
Joseph Murphy în Puterea Extraordinară a subconștientului tău
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Să-l realizezi pe Dumnezeu este singura și cea mai înaltă realizare. Nici dacă ai fi președinte de stat, nici dacă ai salva planeta de la moarte, nici dacă ai vindeca sau ai îndestula întreg pământul, nici dacă ai avea cea mai fericită familie, nici dacă ai fi cel mai pios, mai smerit sau mai sfânt dintre oameni nu se compară cu aceasta!
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
A Fi este infinit mai important decât a deveni. A Fi nu este contrariul lui a deveni. Dacă este opusul lui sau în opoziție cu el, atunci nu mai este A Fi. Numai când a deveni ia sfârșit definitiv, A Fi poate să existe. Orice strădanie lăuntrică de a deveni trebuie să înceteze. Doar atunci există A Fi.
citat celebru din Krishnamurti
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Necesitatea guvernează toate lucrurile, ceea ce face în foarte mare măsură inevitabil, faptul că în cele din urmă, toate lucrurile create se descompun. Este inutil să protestezi împotriva morții. Mai există și destinul, dar acesta nu reprezintă o putere exterioară. Cel mai potrivit înțeles pentru destin este acela de hotărâre eternă'a'lui D-zeu, care ne arată nu doar puterea, ci și grijă providențială a acestuia față de noi. De vreme ce totul este trimis de D-zeu, nu poate fi vorba de întâmplare sau noroc. Dacă nu există alt refugiu în față necesității, decât să dorești ceea ce ea voiește, atunci de ce nu stăm deoparte și nu lăsăm totul în grijă sorții? Pentru că nu știm cum anume lucrează soarta. Poate că este necesar că noi să vrem anumite lucruri pentru a provoca rezultatele predestinate. De aceea câtă vreme suntem ignoranți în privința efectelor, trebuie să ne străduim din greu să evităm răul și să ne păstrăm speranța. O înțelegere a providenței și a necesității ne va permite să rămânem statornici și liniștiți de-a lungul oricăror nenorociri. Trebuie să interpretăm evenimentele în lumina a ceea ce putem scoate din acele scântei ale rațiunii îngropate înăuntrul nostru. Doar atunci vom avea reacția corectă la evenimente pe care nu le putem controla.
citat din Herbert de Cherbury
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Dumnezeu nu-i separă pe cei drepți de păcătoși și nici nu-i compară pe cei răi cu cei buni. Albina, dacă găsește un pic de zahăr pe o scrumieră, nu importă cat de murdară este aceasta, va lua zahărul pentru a face din el miere. Dumnezeu nu se uită dacă omul se găsește în păcat sau în virtute, nici dacă este bun sau rău. El caută doar momentul în care să Se apropie pentru a-i veni în ajutor.
citat din Sfântul Antim din Chios
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!