Oricine își petrece viața fără suferințe excesive fizice sau psihice a avut soarta cea mai fericită pe care o putea găsi, el și nu acela care a avut parte de bucuriile și plăcerile cele mai mari. Oricine vrea să măsoare fericirea unei vieți după acestea din urmă are un criteriu cu totul fals, pentru că bucuriile sunt negative;că ele ne pot face fericiți e o iluzie pe care o hrănește și întețește invidia, pentru că ele nu sunt resimțite pozitiv, spre deosebire de suferințe;acestea sunt criteriul fericirii în viață, prin absența lor. Din ceea ce am spus se înțelege că trebuie să evităm să obținem plăceri grație suferințelor, fie acestea doar virtuale, pentru că plătim astfel negativului și himericului în loc de pozitiv și real. Invers e un câștig să sacrificăm plăcerile pentru a obține astfel eliberarea de suferințe, și asta din același motiv.
Arthur Schopenhauer în Arta de a fi fericit
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
În viață suferința predomină și este pozitivă, în timp ce plăcerile sunt negative. Din această cauză, cel care face din rațiune firul conducător al acțiunii sale și care, în tot ce face, ia în considerare consecințele și viitorul, va trebui să aplice foarte des principiul sustine et abstine (suportă și abține-te);și pentru a garanta pe cât posibil absența suferinței pe timpul întregii vieți, va trebui să-și sacrifice în majoritatea timpului plăcerile și bucuriile cele mai ațâțătoare. De aceea, rațiunea joacă cel mai adesea rolul unui mentor al tristeții și propune fără încetare renunțări, fără a promite altceva în schimb decât o viață aproape lipsită de suferință. Nebunia nu sesizează decât o fațetă a vieții și poate fi bogată în plăceri.
citat celebru din Arthur Schopenhauer
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cu adevărat importantă e fericirea. Veți spune: ei, bravo, mare descoperire! Toată lumea e de acord cu asta! (Aproape toată lumea; sunt unii, feriți-vă de ei, care fac pe grozavii și disprețuiesc fericirea.) De fapt, sunt foarte puțini cei care dau importanță cu adevărat fericirii. Aleargă dupa niște surogate, unele plăcute, altele plicticoase, la care acced sau nu, dar care în cele din urmă se dovedesc insipide. În cele din urmă. Acest "în cele din urmă" anulează retroactiv toate agrementele, toate vanitățile, prestigiul și puterea de care vei fi avut parte. Sigur, povestea aceea cu cămașa fericitului nu e decât un apolog fără cine știe ce relevanță. Tot sigur este că marile lipsuri sunt teribile piedici în calea fericirii. Însă nu insurmontabile. După cum plăcerile, huzurul, îndestularea sunt, dar nu negreșit, propice fericirii. Totul depinde de felul cum sunt primite. Acestea sunt arhiștiute, repetate de milenii. Le repet și eu acum. Arhistiute, dar in fond nu prea stiute.
citat din Alexandru Paleologu (21 septembrie 2011)
Adăugat de kissbruneta
Comentează! | Votează! | Copiază!
Bătaia nu este la fel de potrivită pentru orice soție. Unele femei interpretează pedepsele fizice ca pe o formă de umilire, în timp ce altele nu sunt împotriva bătăii. Astfel, acestea din urmă pot fi influențate pozitiv prin lovituri, în cazul în care se răzvrătesc împotriva soților.
în emisiunea săptămânală "Sharia și viața", la canalul Al Jazeera
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Trăim în țara lui "n-ai cu cine", iar asta e mai mult decât de-ajuns pentru a nu putea fi mai presus de această vorbă.
Bineînțeles, toate acestea în cazul în care îți dorești să fii mai presus.
În schimb, aici, pentru a fi mai presus, trebuie să nu îți dorești acest lucru, ci, din contră, să fii dispus să tragi pe oricine în jos. Astfel arată "oamenii mari" pe la noi pe aici. Ori ajungi ca "ăla", pentru a putea să îți meargă bine, ori tânjești după respectul de sine al celor civilizați de prin țări civilizate și ajungi să te stingi în mizerie în propria ta țară, agățat fiind de acest vis.
Nu-i de mirare că, cei cu cea din urmă gândire și cele din urmă principii, au ajuns să părăsească țara. Și, adevărul, acesta este: trebuie să fii prea idiot să sfârșești într-un asemenea coșmar, agățat fiind de un asemenea vis, care, până la urmă, nu are ca esență decât normalitatea.
Într-un final, aici vor rămâne doar "șobolanii" și cei care, neavând alte variante, vor avea ca unică scurtătură, în ceea ce privește sfârșitul suferințelor, a se lăsa pradă "șobolanilor".
Andrei Ș.L. Evelin în Începuturi
Adăugat de Andrei Ș.L. Evelin
Comentează! | Votează! | Copiază!
După primul loc de muncă, te mai întreabă cineva cu ce medie ai terminat? Nu, lor nu le pasă de asta. Ei te întreabă: "Ești un bun lider? Te urmează oamenii? Ai integritate? Ești inovator? Poți să rezolvi probleme?" Cineva trebuie să facă tema asta și să reproiecteze sistemul educațional astfel încât acesta să poată într-adevăr instrui oamenii pentru a avea succes în viață. Eu cred că cei mai buni profesori nu sunt cei care sunt cel mai bine instruiți în tacticile educaționale. Eu nu cunosc nici o persoană care să fi spus vreodată "Măi, ce bun e profesorul acela! Ce examene bune dă! Ce seturi de teme bune ne dă!" Nimeni nu a spus așa ceva despre un profesor bun. Nu acestea sunt lucrurile pe care și le amintesc oamenii despre cei mai buni profesori pe care i-au avut.
citat din Neil deGrasse Tyson
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Plăcerile iubirii
Spuneau cândva poeții, în versuri minunate,
Punând în ele, însă, și-un pic de răutate:
Plăcerile iubirii o clipă te răsfață,
Plătești cu suferințe apoi întreaga viață;
Plăcerile iubirii sunt clipe de plăcere,
Nu merită plătite cu-o viață numai fiere.
De-aceea, de ai minte, cât poți să fugi de ele,
Scutit vei fi tu astfel de chinurile grele.
De-alungi iubirea, sigur, de chinuri te ferești,
Dar fără de iubire ce rost ai să trăiești?
Nu poți, de teama fierii, să fugi o-ntreagă viață,
Și să nu-i guști iubirii din plin a ei dulceață.
Plăcerile iubirii nu pot fi ignorate,
Sărutu',-mbrățișarea, suprema voluptate;
O clipă ce-o oferă iubirea ca plăcere,
Chiar merită plătită cu-o viață de durere.
Și-apoi nu-ntotdeauna plăcerile iubirii
Sortite-s să sfârșească în hăul amăgirii.
Atât de mult dorite și-atât de delicate,
În viața trecătoare sunt niște nestemate.
poezie de George Budoi din Dicționarul dragostei (8 martie 2018)
Adăugat de George Budoi
Comentează! | Votează! | Copiază!
Viața este tristă, și restul e agonia morții. Omul nu este creat pentru lungi suferințe, ci pentru o zi de mulțumire. Amar aceluia ce nu poate să înțeleagă acest secret. El va fi pedepsit prin suferințe fără repaos.
Dimitrie Bolintineanu în Elena
Adăugat de scofieldutza
Comentează! | Votează! | Copiază!
Îngrijorarea și tristețea leagă două inimi într-o legătură mai strânsă decât o poate face fericirea; cele mai obișnuite suferințe sunt mai puternice decât bucuriile obișnuite.
citat clasic din Lamartine
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Audioteca Citatepedia
Voce: Michelle Rosenberg
Veselia sau suferința extreme au întotdeauna la bază o eroare sau o iluzie;prin urmare aceste doua exaltări ale sufletului ar putea fi evitate prin reflecție. Această veselie nelimitată se bazează întotdeauna pe himera de a fi găsit în viață ceva ce e pur și simplu imposibil să găsești, adică o satisfacere durabilă a dorințelor sau a neliniștilor care nu încetează obsedant, să renască. Mai târziu trebuie să ne dispensăm cât mai repede de orice himeră singulară de acest gen și, atunci când dispare, s-o plătim cu tot atâtea suferințe amare câte bucurii ne-a suscitat apariția ei. Prin aceasta ea seamănă perfect cu un munte de pe care nu putem coborî decât căzând, de accea ar trebui să-l evităm;orice suferință subită, nestăpânită nu e altceva decât căderea de pe un vârf.
Arthur Schopenhauer în Arta de a fi fericit
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nemulțumirea, frustrarea, furia, invidia, gelozia - toate sunt creația minții tale. Ele apar fie pentru că ai vrea ca lucrurile să fie altfel decât sunt - deci nu trăiești în acceptare, fie că porți războaie în interiorul tău de care nu ești conștient, iar apoi le cauți, inconștient, și în exterior. De fapt, ceea ce îți lipsește ție este pacea interioară. Dacă te-ai simți liniștit și împăcat cu tine însuți, nimic din exteriorul tău nu ar mai putea să îți declanșeze stările negative pe care le simți. Și nu, liniștea interioară nu se obține prin războaiele pe care le porți cu ceilalți sau cu viața. Pacea interioară provine din acceptarea ta, a vieții și a celorlați - fără pretenții, așteptări, judecată sau critică. În mod paradoxal, acceptarea fără judecare este precursorul schimbării. Astfel, vei observa că de cele mai multe ori, nimic din exteriorul tău nu trebuie să se schimbe... ci doar gândirea, percepția, atitudinea și comportamentele tale.
citat din Ursula Yvonne Sandner
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Așa cum tiranul este ascultat și poate domina mulțimile, nu pentru că mulțimea știe, ci tocmai pentru că e neștiutoare și oarbă, tot astfel, retorul, cel ce se folosește de topoi, poate convinge mulțimea de cele ce zice, fără ca acestea să fie neapărat adevărate. Ori nu este asta oare doar o lingușire? Retorul nu face decât să rostească acele lucruri pe care mulțimea vrea să le audă pentru a se lăsa sedusă.
citat celebru din Platon
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Poate sinucigașul nu știe asta, însă, din clipa sinuciderii, el se întoarce, într-un timp foarte scurt, în cercul unei vieți și mai grele. El nu ajunge la odihna și la pacea veșnică după cum crede, ci la suferințe și mai grele față de cele de care a fugit. Câteodată ne lovim de cazuri cu copii care se nasc cu malformații grele, sau se nasc într-o realitate imposibilă. Este foarte posibil să fie vorba despre aceleași persoane care au cerut să fugă de suferințe și, prin aceasta, au schimbat un necaz cu altul și mai rău decit cel în care a fost. Omul nu are nici o cale de a ocoli suferințele, căci, da, suferințele derivă din ascunderea Puterii Supreme, iar când omul fuge de suferințe, el se îndepărtează de Puterea Supremă și mai tare, iar faza următoare în viața sa va fi coborârea pe o treapta și mai inferioară față de cea pe care el se afla.
Michael Laitman în 1000 de sfaturi pentru viață, XVIII - Sinuciderea nu este o cale
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Fie că dăm vina pe noroc, fie pe destin, fie pe "crucea" pe care o purtăm, toate acestea sunt doar metode de a scăpa de responsabilitate. Credem că dacă altcineva sau altceva este responsabil pentru fericirea sau nefericirea noastră, nu ne mai simțim vinovați pentru ceea ce se întâmplă în propria viață. Dar singurul vinovat sunt eu pentru tot ce mi se întâmplă. Norocul este doar o scuză a celor care nu vor sau nu știu ce să facă, cum să acționeze.
citat din Marius Simion
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nu trebuie să fii perfect pentru a avea o viață împlinită. Trebuie să fii doar tu. Tu - cel mulțumit de propria persoană - și tu - cel care se acceptă așa cum este, cu bune și cu rele pentru că și acelea fac parte tot din tine. Pe lângă acestea să nu uităm de sănătate, familie, prieteni care te apreciază pentru ceea ce ești și un mediu armonios care să le împletească pe toate.
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Diferența care produce plăcere se poate obține și dintr-o singură parte: fie prin intermediul sim-patiei, fie din procesele ce se desfășoară în propriul eu. Aceasta dovedește că între sentimentul de superioritate și plăcerea comică nu există o legătură esențială. O comparație este însă necesară pentru nașterea unei asemenea plăceri, iar ea se realizează între două consumuri de investire ca se succed cu rapiditate și care privesc aceeași performanță; cele două consumuri sunt produse prin sim-patie sau le găsim, fără o astfel de raportare, în propriile noastre procese psihice.
Sigmund Freud în Eseuri de psihanaliză aplicată
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Faptul că cei mulți se tem de moarte ne atrage luarea-aminte asupra dorinței sufletului de a învăța: acesta fuge de ceea ce nu cunoaște, de ceea ce este întunecat și neclar; în schimb, prin natura sa, el urmărește ceea ce este manifest și poate fi cunoscut. Din acest motiv, ar trebui să-i onorăm în chip deosebit pe cei care ne-au făcut să vedem soarele și lumina și să ne arătăm pietatea față de tatăl și mama noastră, căci datorită lor avem parte de cele mai mari bunuri: acestea sunt, se pare, putința de a gândi și aceea de a vedea. Din același motiv, ne bucură lucrurile familiare și oamenii cu care suntem obișnuiți iar pe cei cunoscuți îi numim prieteni ai noștri. Toate acestea demonstrează cu claritate faptul că tot ceea ce poate fi cunoscut, tot ceea ce este manifest și clar este ceva ce trebuie să fie iubit. Or, dacă acest ceva cognoscibil și clar trebuie să fie iubit, atunci și cunoașterea și gândirea trebuie să fie, în același fel, iubite.
Aristotel în Protrepticul, fragmentul 102 (2005)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
În copilărie am avut sute de căzături. Căzături care mi-au provocat răni. Răni care s-au vindecat sau răni în urma cărora am rămas cu semne. Așa este și cu inima. Sunt suferințe care se duc, se uită, dar suferințe care lasă răni adânci în inima noastră. Răni care provoacă cicatrici. Cicatrici care nu dispar cu trecerea timpului.
aforism de Alina-Georgiana Drosu (12 februarie 2019)
Adăugat de Alina-Georgiana Drosu
Comentează! | Votează! | Copiază!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Până la 20 de ani credeam că lumea e spațiul în care orice este posibil. După 20 de ani am început să înțeleg că fiecare dintre noi avem o lume a noastră, în care ne trăim bucuriile, iubirile, dezamăgirile, împlinirile, completând traiectoriile noastre, astfel încât să fim fericiți.
Creativitatea lui Claudiu Dumitrache și modul în care își prezintă sufletul de artist, reflectă o astfel de lume în care inocența deschide ușa unei maturități și a unui caracter bogat în trăiri, în extreme... așa cum le poți simți la 20 ani. În cuvinte, în muzicalitate, în expresie, descopăr nevoia lui de sinceritate, o virtute destul de rară și care nu face altceva decât să îi deschidă ochii către lucrurile și valorile care contează pentru un om și pentru artist. Am încredere în Claudiu, pentru că are încredere în el. E primul pas important către a fi integru, bun, echilibrat și ancorat în realitatea vieții. Claudiu scrie și cântă așa cum este el și pentru asta are parte de toată susținerea mea.
Raoul în 20, Introducere (2019)
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Invidia îi consolează (pe oamenii mediocri), le calmează grijile și în final le putrezește sufletele, permițându-le să justifice josnicia și lăcomia lor până când cred că acestea sunt virtuți. Astfel de oameni sunt convinși că porțile raiului vor fi deschise doar pentru bieți nenorociți ca ei, care trec prin viață fără să lase urme, dar încercările lor jalnice să-i deprecieze pe alții și să-i excludă și să-i distrugă dacă este posibil cei care, prin simplul fapt al existenței lor, arată propria sărăcie a spiritului, a minții și a curajului lor.
citat din Carlos Ruiz Zafon
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Scopul vieții tale ar fi normal să fie fericirea, nu suferința. Suferința îți este dată doar ca să conștientizezi ceva, să înveți o lecție, să îți dai seama că drumul pe care mergi nu este bun pentru tine. Bucuria și fericirea sunt semnale care îți arată unde te afli și pe unde să o iei. Dacă suferi înseamnă că nu este ceva în regulă cu felul în care gândești sau trăiești. Dacă simți bucurie și liniște interioară înseamnă că te afli pe drumul cel bun. Eliberarea de suferință presupune conștientizare și schimbare - acțiune. Suferința, ca stil de viață, nu este nici benefică și nici nu trebuie acceptată pentru că ea duce la îmbolnăvire psihică și fizică. Un om care a înțeles că suferința și bucuria sunt doar indicatori și călăuze în drumul vieți, este un om înțelept. Caută să înțelegi mesajele pe care ți le transmite suferința, conștientizează lecțiile ei și fă schimbările necesare. Astfel dai la o parte obstacolele din calea fericirii tale. Meriți să fii fericit și să te bucuri de viață!
citat din Ursula Yvonne Sandner
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!