Un gros-plan este echivalentul unei distanțe de 30 de centimetri între actor și spectator. Cât de des se întâmplă asta la teatru? Și când ai spectatorul atât de aproape prin intermediul obiectivului, evident că un joc realist este mult mai minimal decât la teatru unde distanța începe de la câțiva metri și crește spre fundul sălii și trebuie să vadă ce exprimă fața ta chiar și cei din ultimul rând. Iar în acest caz gesturile vor fi mai largi, vocea mai impozantă și mai penetrantă. Deci, deși este vorba despre aceeași artă a impersonării, mijloacele sunt mai mult sau mai puțin diferite, în funcție de efectul dorit.
citat din Corneliu Ulici
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Da, cred că experiența din teatru te ajută să faci film, dar e foarte bine folosit aici verbul "ajută". Spun asta pentru că într-adevăr îți folosește, dar nu poți juca în fața camerei la fel ca în fața unei săli de teatru. Se cer mijloace diferite, chiar dacă nu în totalitate.
citat din Corneliu Ulici
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
În teatru, condițiile mi le creez eu însumi. Eu îmi aleg piesa, eu decid distribuția, dar asta nu se întâmplă niciodată la operă. Dacă eu nu accept, i se oferă proiectul altui regizor. Când lucrez în operă, trebuie să nu supăr publicul, să-i ofer plăcere estetică. Cântăreții se adaptează mai mult sau mai puțin regiei știind că vocea este tot ce contează. Și regia se poate ocupa de efectele vizuale, fără să-i implice pe ei decât în mică măsură. Pentru unii, cu cât mai mult îi las în pace, cu atât mai bine. În teatru, însă, lucrurile sunt complet diferite. Mesajul unui spectacol e transmis prin actori și dacă jocul lor e prost, nimic nu funcționează. Decorurile, luminile, proiecțiile, în operă sunt ca niște cârje, ca niște proptele adăugate muzicii. Dar muzica singură produce continuitatea. În teatru, continuitatea e mai greu de obținut pentru că actorilor le lipsește muzica.
Andrei Șerban în articol (1 februarie 2016)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Televiziunea, evident, nu e nici teatru, nici film. Când filmez nu mă interesează viitorul spectator. La teatru spectatorul e elementul principal. Dar, la televiziune, am totuși senzația că sunt privit, urmărit, sentiment pe care nu-l am atunci când turnez.
Amza Pellea în revista Teatrul (mai 1972)
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Tot ce ne înconjoară este ori un element în care trăim, ori o unealtă de care ne slujim. Cu cât ne oprim mai mult la ele, cu cât suntem mai atenți asupra lor și le prețuim mai mult, cu atât slăbește în noi sentimentul valorii proprii și sentimentul sociabilității. Oamenii care se ocupă prea mult de grădini, clădiri, haine, podoabe sau alte bunuri sunt mai puțin sociabili și mai puțin plăcuți; ei îi pierd din vedere pe oameni, pe care nu-i ușor să-i bucuri și să-i aduni la un loc. Nu vedem acest lucru și în teatru? Un actor bun ne face să uităm repede sărăcia decorurilor și, dimpotrivă, un teatru cu cât e mai frumos cu atât ne face să ne simțim mai tare lipsa unor actori de valoare.
Goethe în Anii de ucenicie ai lui Wilhelm Meister
Adăugat de Jenica Ramona Nitu
Comentează! | Votează! | Copiază!
La început, găsisem eu o broșură în care era un interviu scurt cu Olga Tudorache despre teatru. Și era acolo o întrebare: "Ce trebuie să facă un actor ca să fie actor?". Și doamna Tudorache răspundea că, în primul rând, trebuie să fie frumos. Aici m-a zdruncinat! M-am uitat în oglindă. Evident că nu eram. Eu trebuia să mă chinuiesc cu bilețele și scrisori și vorbe frumoase până să cuceresc o fată. Apoi, mai scria că trebuie să citească mult. Și, de atunci, am mers la bibliotecă și m-am pus serios pe citit. Păi, dacă a zis femeia că trebuie să citești, mai stăteam pe gânduri? Și m-am apucat să citesc piese de teatru, care erau foarte grele, dar care mi-au dezvoltat imaginația. Iar al treilea lucru să aibă simțul improvizației și spontaneitate.
citat din Costel Cașcaval
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Mai întâi, amatorul trebuie să renunțe să întrebuințeze expresii de "metri" când e vorba de distanța dintre două corpuri pe bolta cerească, sau de coada unei comete etc. A spune că ai văzut coada unei comete, sau că depărtarea dintre două stele este de 5-6 metri însemnează a nu spune nimic. Amatorii trebuiesc să se obinuiască să exprime aceste distanțe în grade.
Victor Anestin în Cum să înveți stelele
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Evident că îmi place să lucrez în filme și televiziune, dar am început în teatru și-mi plăce foarte mult. Energia din teatru este de nedescris...
citat din Adrianne Palicki
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Unui actor
La teatru mulți vin să te vadă,
Faci pe bețivul magistral:
Dar evident e că, pe stradă,
Joci rolul mult mai natural.
epigramă de Petre-Paul Dimitriu din Antologia epigramei românești, 2007 (2007)
Adăugat de Gheorghe Culicovschi
Comentează! | Votează! | Copiază!
Din păcate, m-am stricat foarte mult pentru proză, ca om de teatru. Nu mai pot să văd altceva decât teatru chiar și în roman. Trebuie să știți că eu nu fac dramatizări, dar nici nu le accept. Fac așa cum am făcut la Chișinău, la workshop. Dau o formă, creez un material, după care umplu această formă și fac roluri pentru fiecare actor - ca să nu fie unii mai nedreptățiți - construind astfel toate planurile spectacolului. Nu sunt nici dramaturg, nici prozator, deși am scris trei cărți.
citat din Cătălina Buzoianu
Adăugat de Veronica Șerbănoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
În meseria de actor risipești foarte mult. Risipești duhovnicește. Și nu atât prin dedublare, cât prin însăși viața care este în teatru... Vorbe deșarte, mândrii, orgolii... aici toate sunt exacerbate.
citat din Mihai Coadă
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Lucrul cel mai prețios în teatru este într-adevăr această punte peste rampă. Pentru că spectacolul de astăzi nu seamănă niciodată cu spectacolul de mâine sau cu spectacolul de ieri, oricât de David Esrig ar fi regizorul să facă nebunia de pe lume fiindcă ai stat așa și nu așa. Pentru că mai este un partener: alea 400 de capete, 800 de ochi, 800 de suferințe sau bucurii care sunt... spectatorul. Și care influențează extraordinar. Contează dacă între două pauze respir o dată sau de două ori. Funcția magică a respirației... În funcție de felul cum ascultă el, cum mă privește el, cum mă dorește, cum mă invită... Sunt săli care invită, sunt săli care sunt cuminți. Și atunci această împrejurare, această întâlnire cu o iubire, de fapt mereu cu altă iubire, unde trebuie să fii curat și primenit, va face ca într-adevăr să se întâmple o minunată seară de teatru.
citat celebru din Mircea Albulescu
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Este vorba despre înrudirea dintre tonuri, înrudire între diferitele niveluri de sunet, intensități. Dacă unul este foarte puternic, iar celălalt este slab nu este vorba de un contrast foarte mare. Dacă unul este foarte puternic, iar celălalt este tot puternic atunci avem un contrast enorm. Cu cât este mai mare contrastul, cu atât sunt mai numeroase punctele de contact dintre stările de fapt. Și cu cât este mai mare contrastul, cu cât sunt mai numeroase contactele, cu atât mai mult timp îmi trebuie mie pentru a percepe asta. Așadar dimensiunea temporală este inclusă în interval. Frescobaldi spune: Pasajele expresive trebuie cântate mai încet decât celelalte.
Sergiu Celibidache în Despre fenomenologia muzicală
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Autoconștientizarea este inamicul artei, indiferent dacă este vorba despre teatru, scris, pictură sau însăși trăire, care este cea mai înaltă formă de artă.
citat clasic din Ray Bradbury
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Richard Brown: Dorința mea era să devin scriitor, asta este tot! Îmi doream să scriu despre tot. Despre tot ce se întâmplă într-un moment. Despre cum arată florile atunci când le tii în brațe. Despre acest prosop, cum miroase, cum îl percepi, acest fir. Despre toate sentimentele tale, ale tale și ale mele. Despre evoluția lor, ce eram noi odată. Totul din lumea aceasta. Totul amestecat, cum se întâmplă acum. Și am dat greș. Am dat greș. Indiferent cu ce ai începe, sfârșește prin a fi prea puțin. Să împărtășeșc nenorocita de mândrie și absurditatea!
replică din filmul artistic Orele
Adăugat de Andreea Tanase
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cine mai citește critică de teatru azi? Iar oamenii vin la teatru nu pentru că le spun criticii, ci pentru că le-au spus vecinii, colegii sau că îi chiar interesează. Românii sunt foarte interesați de teatru, umplu sălile, asta e foarte frumos. Problema mea cu spectatorii este calitatea "mâncării" care le este oferită.
Andrei Șerban în interviu (octombrie 2014)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
La serial este mult mai relaxant, pentru că știi că poți să tragi din nou dacă nu ți-a ieșit o secvență. La serial ai întotdeauna aceiași colegi, spre deosebire de emisiunile noastre, unde avem vreo două sute de invitați pe lună. Când două sute de oameni ți se perindă prin fața ochilor într-un timp atât de scurt, este extrem de obositor. Trebuie să ții minte multe lucruri despre ei, ca să nu îi jignești: cine sunt, de unde sunt, ce opinii au. În televiziune e mult mai greu.
citat din Teo Trandafir
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cei care vor să facă artă trebuie să țină minte că nu e un drum ușor. Arta are nevoie de sacrificii, spunea Konstantin Stanislavski, omul de teatru vizionar din Rusia. Sunt de acord. Și aici e vorba și despre sacrificii în relațiile cu oameni, cu familia, cu viața în general. În viitoarea lor viață de artist, vor exista anumite limite, pentru că în artă îți pui la încercare capacitățile tot timpul. Dacă ești dansator profesionist, de exemplu, trebuie să găsești mereu o cale de a-ți păstra echilibrul în viață, căci uneori înfrângerile sunt mult mai puternice decât victoriile și, într-un fel, mult mai valoroase pentru dezvoltarea ta. Trebuie să înveți să te lupți cu anxietatea/neliniștea, pentru că arta e o boală. Milioane de oameni fac artă în lumea întreagă și foarte puțini au norocul de a fi în centru tot timpul, ca Maya Plisețkaia sau Placido Domingo. Dintre câteva milioane, doar câțiva sunt norocoși. Dacă adormi în fiecare seară visând la cum o să faci artă, mergi pe drumul ăsta! Dacă nu, nu merge!
Mikhail Baryshnikov în ziarul Metropolis, interviu (13 iunie 2017)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
În cazul femeii asistăm, încă de la început, la un conflict între existența sa autonomă și cerința de a fi altceva; este învățată că, pentru a plăcea, trebuie să caute să placă, trebuie să se transforme în obiect, să renunțe la autonomia ei. Este tratată ca o păpușă vie și i se refuză libertatea; astfel se conturează un cerc vicios; deoarece, cu cât își va exersa mai puțin libertatea pentru a înțelege, cu atât va găsi în ea mai puține resurse, cu atât mai puțin va îndrăzni să se afirme ca subiect; dacă ar fi încurajată, ar putea manifesta aceeași vie exuberanță, aceeași curiozitate, același spirit de inițiativă, aceeași îndrăzneală ca și băiatul. Aceasta se întâmplă adesea când unei fetițe i se dă o creștere virilă; este cruțată atunci de multe probleme.
Simone de Beauvoir în Al doilea sex
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Audioteca Citatepedia
Voce: Michelle Rosenberg
Scopul este cel spre care se tinde. Direcția este ceea ce ne face să ajungem mai ușor la scop. Căci oricine urmărește un scop își conduce acțiunea după el și cine se îndreaptă mai perseverent spre capăt ajunge mai repede. Căci există bunuri spre care nici chiar mai multe mișcări nu produc un avans prea mare, pe când altele aduc cu efort puțin roade bogate. Deci, ceea ce trebuie distins și mai ales este ceea ce este mai util. Căci toate cele mai utile sunt mai bune și fiecare lucrare trebuie judecată după roadele sale. Fiindcă mulți nu au acest discernământ, au depus mult efort și au avansat puțin, pentru că au avut ochiul îndreptat doar exterior, spre înfățișarea lucrării, și nu interior, spre rodul virtuții. În fapt, ei se bucurau mai mult să facă lucruri mari decât să se exerseze în cele folositoare și le-au preferat pe cele prin care puteau fi mai degrabă admirați decât îndreptați.
Hugo de Saint-Victor în Meditații spirituale
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
În afară de teatru si film ador să gătesc si consider că asta este o artă. O fac cu mare plăcere mai ales atunci când am un rol nou, pentru că mă ajută foarte mult să nu mă gândesc numai la rol.
citat din Cecilia Bârbora
Adăugat de Veronica Șerbănoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!