Cred că două entități nu pot fi identice nici la nivel de teorie. Două linii nu pot fi perfect paralele, iertat să-mi fie pleonasmul, nu există doi oameni identici, nici măcar în cazul gemenilor univitelini, precum nici două pietre, doi copaci sau două râme nu pot fi la fel. Mai mult decât atât, cred că nici o singură linie, un singur om, ori piatră, copac sau râmă nu poate fi copia propriei sale alcătuiri materiale. Omul să zicem, deși poate părea înfricoșător, nu seamănă cu el însuși. El își dedublează propria ființă în orice moment al existenței sale, își despică sufletul fără ca "bucățile" rezultate să fie aidoma. Doi atomi dacă ar fi identici, ar dispărea unicitatea lumii. Propriul meu gând nu este una și aceeași energie creatoare cu propriul meu gând, iar acest text nu își este sieși reflexia perfectă. Citiți-l de două ori și vă veți convinge singuri de acest adevăr.
Mihail Mataringa (16 februarie 2013)
Adăugat de Mihail Mataringa
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre perfecțiune
- citate despre existență
- citate despre copaci
- citate despre suflet
- citate despre iertare
- citate despre gânduri
- citate despre energie
- citate despre adevăr
Citate similare
Paralelismul absolut nu există, nici măcar în teorie! Două entități care merg în aceeași direcție dar nu se întâlnesc niciodată reprezintă tragismul suprem, pe care omul nu e capabil să și-l imagineze!
Mihail Mataringa (7 august 2016)
Adăugat de Mihail Mataringa
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dumnezeu nu locuiește la bloc
Nu cred în fericirea comunismului
așa cum nu cred în sănătatea clonelor
în destine comasate
și nici pe cer nu găsesc doi sori
identici
nici două fire de iarbă în pământ
cu aceeași frământare
zăpada se compune
dintr-o alcătuire liberă
a cristalelor
amprentele noastre
sunt tot atâtea nume
pe câte glasuri avem
Dumnezeu nu locuiește la bloc!
poezie de Ovidiu Cristian Dinică
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- poezii despre zăpadă
- poezii despre sănătate
- poezii despre religie
- poezii despre libertate
- poezii despre fericire
- poezii despre comunism
- poezii despre clonare
- poezii despre Soare
- poezii despre Dumnezeu
Există cărți atât de vii încât îți este teamă să îți întrerupi cititul, pentru că te gândești că, între timp, ele s-ar putea dilua sau schimba, asemeni unui fluviu care își schimbă apele; în timp ce tu te-ai duce să îți trăiești viața, aceste cărți și-ar putea trăi propria viață, la fel ca râurile ce își modifică cursul sau făgașurile. Nimeni nu a pășit de două ori în unul și același râu. A reusit, oare, cineva să pășească de două ori în una și aceeași carte?
citat din Marina Tvetaeva
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și citate despre viață, citate despre schimbare, citate despre râuri, citate despre cărți, citate despre timp, citate despre frică, citate despre fluvii sau citate despre apă
În acel moment, Al-Kindi însuși era în stare de joc. Nu era nici zumzet, nici model, nici idee, nici tot, nici parte; vibra ca o bilă ciocnită de altă bilă, își era propriul prieten și propriul dușman în același timp, iar între cei doi nu era nicio diferență. În jocul cosmic, totul era egal.
Ioan Petru Culianu în Pergamentul diafan
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre jocuri, citate despre prietenie, citate despre prieteni și dușmani, citate despre dușmănie sau citate despre astronomie
Nu am decât doi ochi să pot privi gura ta
două mâini de împletit pe trupul tău
două urechi pregătite să înțeleagă tăcerea ta
doi obraji îmbujorați la promisul gând al mângîierii
și
pentru orice eventualitate
un umăr cel puțin pentru fericire
și unul pentru lacrimi
oare îmi va fi de ajuns o singură inimă
în care să-ți fac loc?!
poezie de Tudor Gheorghe Calotescu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre urechi, poezii despre tăcere, poezii despre mâini, poezii despre inimă, poezii despre gânduri sau poezii despre gură
Așa cum nu este posibil să te scalzi de două ori în aceeași apă a unui râu, și, după cum se spune, nici măcar o singură dată, la fel nu este posibil să numești de două ori unul și același lucru aflat în dezvoltare: în timp ce e denumit, deja devine altceva.
citat clasic din Giordano Bruno
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre posibilitate, citate despre dezvoltare sau citate despre devenire
Duplicate
Mielul blând
cică suge
la două oi
până la paști
și chiar după
unde-s doi
la putere
puterea se divide
și scade
iar noi nu putem
sluji la doi domni
nici măcar
la două doamne
întrutotul.
poezie de David Boia (30 martie 2016)
Adăugat de David Boia
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre oi
O singură clipă între două gânduri, între două respirații. Nu e nevoie de meditație sau de practică. Nimic de învățat, nimic de făcut. Nimic de atins, de obținut sau înțeles. Doar tăcere. Nu avem de făcut nimic doar să fim - fără nici un gând, fără nici o dorință, fără nici un atașament, fără nici o așteptare.
citat din Shanti Devi
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre învățătură, citate despre tăcere sau citate despre dorințe
Barton Keyes: Ei, bine? Walter, iată că ceva deja începe să scârțâie. Nu există crimă perfectă. Mai devreme sau mai târziu totul se destramă, iar când două persoane sunt implicate, asta se întâmplă chiar devreme. Acum știm că numele Dietrichson e implicat plus încă cineva. Vom ști cine e acel cineva destul de curând. O să apară el. Trebuie să apară. Cândva, undeva, trebuie ca cei doi să se întâlnească. Au sentimente unul față de celălalt, fie că e dragoste sau ură, n-are importanță, nu vor putea sta mult timp departe unul de celălalt. Li se va părea de două ori mai sigur în doi. (Chicotește.)
Barton Keyes: Dar nu e de două ori mai sigur. E chiar de zece ori mai periculos. Au comis o crimă! Și nu e ca și când ar merge împreună cu troleul și coboară fiecare unde vrea. Sunt nevoiți să rămână împreună până la capăt și nu există cale de întoarcere, e un drum cu sens unic și ultima oprire e cimitirul. (caută prin buzunare un chibrit; Walter îi aprinde țigara) Las-o să ne dea în judecată. Sunt pregătit pentru ea și pentru acel cineva. Își sapă singuri groapa.
replici din filmul artistic Asigurare de moarte, după James M. Cain (24 aprilie 1944)
Adăugat de Georgiana Mîndru, MTTLC
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre troleibuze, citate despre pericole, citate despre iubire sau Ne poți propune o poezie de dragoste?
Era ciudat, stăteam tăcuți unul în fața celuilalt și am avut senzația pe care o mai avusesem odată sau de două ori înainte, că mă simțeam neașteptat de aproape de el - nu era dragoste sau atracție, sau simpatie de nici un fel. Ci certitudinea că destinele noastre erau legate. Ca și cum am fi fost doi naufragiați pe o insulă - pe o plută - care nu doresc în nici un fel să fie împreună, dar care sunt totuși obligați să fie împreună.
John Fowles în Colecționarul
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de John Fowles despre iubire, citate despre insule, citate de John Fowles despre dorințe sau citate despre atracție
Pe scurt, aceste gânduri activează anumite sentimente, sentimentele emană vibrații, iar vibrațiile atrag alte vibrații asemănătoare, prin procesul de rezonanță. Bineînțeles că aceasta este doar o imagine de ansamblu a procesului de atracție a experiențelor. Însă, dincolo de acest proces, până la acest proces, are loc procesul de atragere a gândurilor în sine. Odată ce omul înțelege că atrage, poate deveni conștient de faptul că el nu este gândurile sale. De fapt, chiar expresia "gândurile mele" reflectă o separare evidentă între om și gând. "Gândul meu" - deodată sunt două părți: "gândul" și "eu". Așadar, cine ești tu? "Gândul" sau "tu"? Gândul sau cel care gândește? Gândul sau gânditorul? De fapt, nu ești nici gândul, nici gânditorul, căci tu ești Prezența din spatele procesului mental, care poate observa procesul, fără a se implica în el. Omul nu este mintea sa. Omul are o minte care gândește gândurile aflate pe aceeași frecvență de vibrație și care călătoresc în același sens.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște, Relația cu gândurile
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre imagine
E un lucru tare misterios cu pasiunile omenești, iar în cazul copiilor totul se petrece la fel ca și în cazul oamenilor maturi. Cei copleșiți de o pasiune n-o pot explica, iar cei ce nu au trăit niciodată ceva asemănător nu pot înțelege. Există oameni care își pun în joc viața pentru a cuceri un pisc. Nimeni, nici chiar ei înșiși nu își pot explica limpede de ce. Alții se câinează pentru a câștiga inima unei persoane care nici nu vrea să știe de ei. Iar alții se distrug, fiindcă nu pot rezista plăcerilor mâncării sau ale băuturii. Unii își cheltuiesc întreaga avere pentru a câștiga la jocurile de noroc sau jertfesc totul de dragul unei idei fixe ce nu se poate realiza niciodată. Alții cred că nu pot trăi fericiți decât în altă parte de locul unde se află, și călătoresc toată viața prin lume. Iar câțiva nu-și găsesc liniștea până ce n-au devenit puternici. Într-un cuvânt există tot atâtea pasiuni, cât și oameni.
Michael Ende în Povestea fără sfârșit
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre plăcere, citate despre noroc, citate despre mâncare, citate despre maturitate, citate despre jocuri de noroc, citate despre jertfă sau citate despre inimă
Matematica are reputația că ar duce la concluzii infailibile. Aceasta este pe de-a-întregul fals, căci infailibilitatea ei nu-i decât identitate. De două ori doi nu este patru, ci este exact de două ori doi, căci aceasta este ceea ce noi numim, mai pe scurt, patru! Dar patru nu înseamnă ceva nou. Și această comportare apare mereu și mereu în concluziile sale, cu excepția formulelor mai complicate în care identitatea este mai greu de observat.
citat celebru din Goethe
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre reputație sau citate despre matematică
Fiecare om își are sufletul lui, pe care nu poate să-l amestece cu altul. Doi oameni se pot îndrepta unul către celălalt, pot vorbi unul cu altul și pot fi foarte apropiați. Dar sufletele lor sunt ca niște flori, fiecare a prins rădăcini în locul lui și nici unul nu poate veni la celălalt, altminteri ar trebui să-și părăsească rădăcina și asta nu poate s-o facă. Florile își împrăștie mireasma și sămânța pentru că doresc foarte mult să fie împreună; dar floarea nu poate face nimic pentru ca sămânța să ajungă la locul potrivit, acest lucru îl face vântul, iar acesta vine și pleacă mereu cum și când îi e voia.
Hermann Hesse în Knulp
Adăugat de 107
Comentează! | Votează! | Copiază!
Audioteca Citatepedia
Voce: Michelle Rosenberg
Vezi mai multe citate despre flori, citate de Hermann Hesse despre suflet, citate despre vânt, citate despre vorbire sau citate de Hermann Hesse despre dorințe
Viața în doi
O viață-n doi, prieteni, de este fericită,
E, fără niciun dubiu, de două ori trăită.
Când plină e de certuri și de brutalitate,
Ea nu mai e trăită nici doar pe jumătate.
pamflet de George Budoi din Viața și Moartea în aforisme, epigrame, poezii, pamflete și satire (18 iulie 2018)
Adăugat de George Budoi
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre viață, poezii despre prietenie, poezii despre ceartă sau poezii despre brutalitate
Un rege care își dă seama de incompetența lui fie deleagă pe altcineva în locul său, fie abdică. Un tată nu poate face nici una, nici alta. Numai fii săi, dacă văd acest paradox, pot să-i înțeleagă dilema.
citat din Marlene Dietrich
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre tată, citate despre paradox, citate despre monarhie sau citate despre abdicare
Cum ar putea un termen științific să explice viața? Un termen nu explică nici măcar un simplu fapt, nu face decât să-l denumească. Și îl denumește de fiecare dată la fel, deși nu există fapte identice în două vieți diferite, poate nici înlăuntrul aceleași vieți.
citat clasic din Marguerite Yourcenar
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Marguerite Yourcenar despre viață sau citate despre știință
Revoluționarul este condiționat și el de trecut. Poate să nu fie condiționat de Iisus Hristos sau de Gautam Buddha, dar este condiționat de Karl Marx sau Mao Zedong ori Iosif Stalin sau Adolf Hitler ori Benito Mussolini... Revoluționarul are propria sa biblie - Das Kapital; propriul sau pământ sfânt - Uniunea Sovietică; propria sa Mecca - Kremlinul... și la fel ca orice altă persoană religioasă, nu trăiește potrivit stării sale de conștiință. El trăiește conform unei conștiințe create de alții. Din acest motiv, revoluționarul nu este decât un reacționar. El poate fi împotriva unei anumite societăți, dar este întotdeauna susținătorul unei alte societăți. Poate fi împotriva unei culturi, însă este gata cât de curând pentru o altă cultură. El nu face decât să se mute dintr-o închisoare în alta - din creștinism în comunism; de la o religie la alta - din hinduism în creștinism. Își schimbă închisorile.
citat celebru din Osho
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre creștinism, citate despre religie, citate despre cultură, citate despre conștiință, citate despre Iisus Hristos, citate despre trecut, citate despre sfinți sau citate despre sfințenie
Încrucișare a două priviri. Încrucișarea a două priviri, o clipă de tăcere între doi oameni, un simplu cuvânt care nu ajunge până la urechile celuilalt, pot să fie un strop de istorie universală.
aforism celebru de Lucian Blaga din Elanul insulei
Adăugat de Lucian Velea
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe aforisme despre urechi, citate de Lucian Blaga despre urechi, aforisme despre tăcere, citate de Lucian Blaga despre tăcere, aforisme despre istorie, citate de Lucian Blaga despre istorie, aforisme despre cuvinte sau citate de Lucian Blaga despre cuvinte
Cum nu putem avea două fețe, una pentru fericire și una pentru moarte - una pentru cealaltă fiind paralizantă, așa nu putem avea două credințe. Cum nu există două Judecăți de Apoi, nici nu putem fi judecați de două ori.
aforism de Marilena Tiugan
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Vezi mai multe aforisme despre moarte, aforisme despre fericire sau aforisme despre existență