Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Când joacă șah de unul singur, omul duce o luptă împotriva propriei persoane. Trece alternativ de la un jucător la altul, încercând să dea câștig de cauză când unuia, când altuia. Dacă "adversarul" va obține victoria, va încerca un vag sentiment de frustare și nemulțumire. Dacă victoria va fi de partea sa, se va întreba dacă nu cumva "adversarul" a jucat intenționat mai slab, ceea ce iarăși ar constitui un motiv de nemulțumire și de vinovăție. Remiza rămâne singura soluție rezonabilă, însă doar pentru moment. Rar se întâmplă ca doi jucători să fie de aceeași valoare, de aceea lupta va trebui reluată până ce unul din protagoniști se va declara învins. Iar învingătorul va încerca din nou sentimente ambivalente și poate că în cele din urmă va abandona șahul și se va apuca de un sport cu mai puține implicații de ordin psihologic.

(10 februarie 2013)
Adăugat de Mihail MataringaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiA fost scris un comentariu până acum.
Spune-ți părerea!

Citate similare

E mai bine să fie doi decât unul singur, căci pentru osteneala lor au plată mai bună; și dacă unul cade, fârtatele său îl ridică; dar vai celui ce este singur când cade, el nu are pe un altul care -l ridice. Și dacă vor dormi doi, le va fi și cald; dar unul, el singur, cum se va încălzi? Iar de se va ridica unul împotriva lui, cei doi îi vor ține piept; funia întreită nu se rupe curând.

în Ecclesiastul, 4:9-12, traducere de Bartolomeu Anania
Adăugat de TraianDSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Este bine învingi adversarul, când acesta nu mai poate lupta. Asta-i tot ceea ce contează în sport, singurul motiv pentru a juca.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
revoluție
Societatea este structurată în formă de piramidă. Din când în când, cei de jos mai taie din vârf, doar pentru a constata că altul îi crește rapid în loc, precum capetele balaurului din poveste. Rar se întâmplă ca piramida să se transforme în cub, caz în care toată lumea, de la mic la mare, joacă pe același acoperiș. Până când apare unul mai isteț care se cocoață pe umerii celorlalți, refăcând forma inițială a structurii. Îndeobște, astfel de procese poartă numele de revoluție.

definiție de (30 ianuarie 2013)
Adăugat de Mihail MataringaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Victoria (în timp ce joacă șah): Tu te simți vreodată ca o piesă de șah? Într-o partidă care se joacă împotriva voinței tale?
Albert: Dar tu?
Victoria: În mod constant. Îi vâd înclinându-mă și mutându-mă pe tabla de șah.
Albert: Pe ducesă și Sir John?
Victoria: Nu doar pe ei. Unchiul Leopold. Regele. Sunt sigură jumătate dintre politicieni sunt gata mă prindă de fustă și să mă târască de pe o poziție pe alta.
Albert: Atunci trebuie înveți domini regulile jocului până când o să știi îl joci mai bine ca ei.
Victoria: Nu îmi recomanzi îmi găsesc un soț -l joace pentru mine?
Albert: Eu aș căuta un soț care îl joace cu tine, nu pentru tine.

replici din filmul artistic Tânăra Victoria, scenariu de
Adăugat de Dana Țugui MTTLCSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Society Rules: Two Novels: Snobs and Past Imperfect Paperback" de Julian Fellowes este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -69.99- 42.99 lei.
Baruch Spinoza

Ceea ce se numește mândrie deșartă este mulțumirea de sine care se întreține numai din părerea mulțimii. Când această părere se schimbă, dispare și mulțumirea însăși, adică dispare acest bine suprem iubit de toți. De unde rezultă cine se mândrește cu părerea mulțimii, stăpânit de o grijă zilnică, se străduiește, muncește și încearcă să-și păstreze faima. Într-adevăr mulțimea este schimbătoare și nestatornică, așa încât, dacă faima nu este întreținută dispare repede. Mai mult, fiindcă toți doresc culeagă aplauzele mulțimii, fiecare întunecă cu ușurință faima altuia. De unde, fiindcă lupta sepentru ceea ce e prețuit drept bun suprem, se naște o sete grozavă de a se înjosi unul pe altul, iar cine, în cele din urmă câștigă victoria, se fălește mai mult i-a dăunat altuia decât că și-a fost sieși de folos.

citat celebru din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Viorel Muha

Dacă

dacă ar apune sorele-n inimi
și norii ar fi sufletele noastre
cerul ar fi lăcașul iubirii

dacă ar răsări luna de pe buzele sărutului
și primăverile ar zbura ca fluturii
pământul ar fi la fel de frumos ca raiul

dacă am încerca să fim, ce ești tu fiu eu
și eu ce ești tu
iar nopțile și zilele ar fi răsărituri din apusuri
și dacă noi, ficare, câte doi, am fi unul și același
într-un singur trup, fără anotimpuri
am rămâne nemuritori

poezie de (iunie 2014)
Adăugat de Viorel MuhaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

A încerca să convingi un credincios Dumnezeu nu există sau un ateu Dumnezeu există e o lucrare în zadar. Ambii sunt la fel de convinși dreptatea e de partea lor încât nici un argument nu-i poate face să-și schimbe părerea. De fapt și unul și altul "mănâncă aceeași pâine", dar sunt diferiți atunci când vine vorba "facă foamea": cel cu credință în Dumnezeu este gata renunțe la "bucata" lui în numele convingerilor sale, pe care nu le va abandona în nici o împrejurare, oricât de potrivnică ar fi ea.

(8 aprilie 2013)
Adăugat de Mihail MataringaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

"La mulți ani!" Auzim această urare la fiecare aniversare sau la trecerea dintre ani. Aceeași urare, mereu aceeași... Cu toate astea, de fiecare dată mai scădem ceva din mulții ani care ni se doresc, până ce, într-un final, nu mai rămâne decât unul singur. Abia atunci ar trebui să ne spunem, la ceas de cumpănă: "Un an nou (cât mai) fericit!"

(2 aprilie 2013)
Adăugat de Mihail MataringaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Când din interior răsare ceva ce nu îți place, nu fugi și nu lupta. Nu vei scăpa nici prin fugă si nici prin luptă, pentru că oriunde te vei duce, starea te va urma. Este în tine, se hrănește cu energia ta. Cu cât fugi sau lupți mai mult, cu atât va deveni mai puternică. Fă invers, fă jocul tău, nu al minții. Ajut-o să se consume, ardă mai repede. Dacă e furie, fii furios intenționat. Dacă e tristețe, fii trist intenționat. Dacă este dispreț, la fel. Accelerează în mod conștient starea până se consumă. Dacă te va bufni râsul, să nu te mire.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Renascut din propria cenusa" de Paul Avram este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -29.00- 21.99 lei.
Cornelia Georgescu

Sonya: Bănuiesc au fost multe cele ce s-au îndrăgostit de tine.
Lucian: Dacă au fost sau nu... Nu știu; poate... Printre ele s-a numărat și blondina noastră micuță, Maria. Ceea ce știu însă foarte sigur, e eu nu m-am îndrăgostit de nici una, decât de ea, de la început, de cum am văzut-o, iar asta s-a întâmplat cu foarte mult timp în urmă. Dacă n-ar fi fost ea, poate că ai fi fost tu; ai fi avut șanse, ești drăguță... Tu, Maria sau alta. Dar așa...
Sonya: Așa nu poate fi decât ea.
Lucian: Întocmai. Ea-mi domină gândurile, iar eu nu pot schimba nimic în acest sens. Am încercat de multe ori, dar... La naiba! Nu știu de ce, însă... Mi-e imposibil!
Sonya: Ba da, poți schimba ceva.
Lucian: Nu înțeleg...
Sonya: Dacă tot o iubești atât de mult, atunci de ce suferi din cauza ei, când totul ar putea fi atât de simplu? Mai ales că și ea te iubește pe tine, asta e clar.
Lucian: Nu știu; eu nu sunt atât de sigur.
Sonya: Ar trebui să fii. Pentru te iubește. Scrie foarte mult despre tine în jurnalul ei, se gândește mereu la tine, atât de mult, încât vorbește și noaptea cu tine, în somn. De ce crezi că ar proceda astfel? Simplu: Pentru te iubește, e singura explicație.
Lucian: Posibil... N-aș putea te contrazic, dar nici te aprob. Nu sunt sigur ai dreptate.
Sonya: De ce nu încerci te convingi singur?
Lucian: Ce vrei spui?
Sonya: Încearcă afli adevărul, fii sigur, știi dacă te iubește sau nu.
Lucian: Cum fac asta?
Sonya: Încearcă -i găsești jurnalul, vezi dacă scrie sau nu des-pre tine în paginile lui, iar dacă scrie, afli ce anume scrie despre tine. Presupun însă că ar trebui să-l cauți în timp ce ea nu este în cameră; îl ține întotdeauna bine ascuns, uneori, din când în când, schimbând locul respectiv, în care-l pune. Nici Ly, colega ei de cameră, nu știe de existența jurnalului; când scrie, are grijă ca Ly să nu fie acolo, să fie doar ea, singură.
Lucian: Îmi sugerezi cumva s-o spionez? Asta mă sfătuiești?
Sonya: Da. De ce nu? Pare a fi singura soluție pentru a afla ceea ce te frământă atât de mult, pentru a te liniști, însă pentru asta e nevoie te întorci printre colegii tăi, fii iarăși împreună cu ei; ați stat destul separat, nu crezi?
Lucian: Poate...

replici din romanul Proxima, Partea a-II-a: "Planeta Proxima" de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Aristotel

Prietenia bazată pe plăcere prezintă o oarecare similitudine cu prietenia perfectă (căci și oamenii de virtute se agreează unul pe altul); la fel și cea bazată pe utilitate (căci și oamenii de virtute sunt utili unii altora). Și între prietenii din aceste două categorii, prietenia își atinge maximum de durată când ea își oferă unul altuia același lucru (de pildă, plăcerea), și nu numai același, ci și provenind din aceeași sursă (cum este cazul prieteniei dintre oamenii de spirit), ceea ce nu se poate spune și despre relațiile dintre un îndrăgostit și iubitul său. Aceștia din urmă nu-și află plăcerea în aceeași sursă, ci unul o găsește în a-și vedea iubitul, celălalt în atenția cu care este înconjurat de primul. Dar când floarea tinereții se stinge, se stinge adesea și prietenia lor (căci pe de-o parte vederea celui iubit nu mai inspiră plăcere, pe de alta el nu mai este obiectul acelorași atenții). Și totuși, în multe cazuri prietenia lor își păstrează durata, dacă intimitatea i-a făcut să-și iubească unuia altuia caracterul, grație asemănării la care i-a adus.

citat celebru din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiA fost scris un comentariu până acum.
Spune-ți părerea!
în alte limbiTextul original este scris în limba greacă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Gr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Unitatea interioară se obține atunci când există în ființă lupta interioară dintre "da" și "nu". Dacă o persoană trăiește fără niciun fel de luptă interioară, dacă tot ceea ce i se întâmplă se derulează fără niciun fel de opoziție, dacă ființa se îndreaptă întotdeauna în ce parte o duce valul, în ce parte bate vântul, atunci ea nu va progresa niciodată, va rămâne așa cum este.

citat clasic din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Dacă-ți cunoști adversarul și dacă te cunoști pe tine, atunci poți duci o sută de bătălii fără existe un pericol. Dacă te cunoști pe tine, dar nu-ți cunoști adversarul, atunci șansele tale de a câștiga sau de a pierde sunt egale. Dacă nu te cunoști nici pe tine și nici nu-ți cunoști adversarul, atunci veți fi învins în orice bătălie.

în Arta de a fi egoist: Cum să trăiești fericit, chiar dacă altora nu le place (1978)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Recunosc , de fiecare dată când escaladând un munte văd cum răsare soarele, simt momentul este unul magic pe care nu reușesc -l descifrez. Poate din cauza asta revin mereu în munți, iar și iar, pentru a încerca să descopăr forța aceea necunoscută care scoate din adâncul inimii mele aceste sentimente de plenitudine...

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Frontiera invizibila" de Kilian Jornet este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -25.96- 19.99 lei.

După cum bine știi renunțăm exact atunci când suntem la un pas de comoară. Ce ar fi dacă ai mai încerca încă odată înainte de a abandona lupta?

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

După cum bine știi renunțăm exact atunci când suntem la un pas de comoară. Ce ar dacă ai mai încerca încă odată înainte de a abandona lupta?

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Visele reprezintă vocea posibilităților noastre. Eu nu visez cânt la operă. Nu am nici voce, nici auz muzical. Dar dacăfi visat, prin urmare, ar fi un rezultat al abilităților mele șiîncerca din răsputeri ajung la operă. Doar ar trebui să gândesc modul prin care aș realiza acest vis. Important este să nu te grăbești, pentru că atunci se întâmplă destul de repede. Este bine când o persoană spune următoarele despre ea: "Doar pe asta mă concentrez, încercând să-mi văd visele împlinite."

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Aikido psihologic. Manual elementar" de Mihail Litvak este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -25.00- 17.99 lei.
Julian Barnes

Pui laolaltă doi oameni care n-au mai fost puși laolaltă până acum. Uneori e ca la prima încercare de a fixa un balon cu hidrogen de un balon de aer cald: preferi te prăbușești și să arzi sau arzi și să te prăbușești? Însă uneori merge, se creează un lucru nou și lumea se schimbă. Pe urmă, la un moment dat, mai devreme sau mai târziu, dintr-un motiv sau altul, unul dintre ei e luat. Și ce e luat e mai mare decât suma a ceea ce-a fost. Poate , din punct de vedere matematic, e imposibil; dar, din punct de vedere emoțional, e posibil.

în Niveluri de viață (27 martie 2014)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Keeping an Eye Open: Essays on Art" de Julian Barnes este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -100.00- 39.99 lei.
Aristotel

Când se bazează pe interes, prietenia dispare o dată cu interesul, pentru că cei doi nu erau prieteni unul altuia, ci ai profitului. De aici rezultă prieteniile bazate pe plăcere sau pe interes sunt posibile și între doi oameni vicioși, și între un om virtuos și unul vicios, și între unul nici virtuos, nici vicios, și oricare altul. Este clar însă că prietenia bazată pe valoarea persoanlă nu este posibilă decât între oameni de virtute, căci oamenii vicioși nu se simt atrași unul de altul decât dacă e vorba de un interes. Dimpotrivă, a avea încredere unul în altul, a nu se nedreptăți niciodată unul pe altul și toate celelalte calități cerute unei adevărate prietenii caracterizează prietenia dintre oamenii virtuoși.

citat celebru din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba greacă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Gr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
Baltasar Gracian

Nu îmbrățișa partea rea a unei cauze numai pentru că adversarul tău a luat-o pe cea bună, căci astfel intri în arenă dinainte învins, și vei ieși din ea rușinat. Cu arme proaste nu se poate lupta bine.

citat celebru din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba spaniolă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Es.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook