La omul de geniu această nebunie se manifestă însă ca o atitudine creatoare, după cum susține teoria creației artistice. Este și cazul lui Eminescu care, se știe, a acționat întotdeauna împotriva propriilor sale nevoi sau instincte (fie biologice, fie sociale). Mărturia sa legată de poemul Luceafărul este concludentă în sensul în care Eminescu însuși avea conștiința genialității sale, dar, influențat de lecturile din Schopenhauer, era convins și de neputința sa de a fi fericit. În opoziție cu individul de geniu, condamnat la singurătate și nefericire, poetul credea că cel care acționează în favoarea instinctelor sale (Cătălin, de pildă) este automat fericit, fiind lipsit de orice conflict sau dezechilibru interior.
citat din Florina Ilis
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre poezie
- citate despre instinct
- citate despre genialitate
- citate despre singurătate
- citate despre nefericire
- citate despre nebunie
- citate despre lectură
- citate despre fericire
- citate despre conștiință
Citate similare
Ideea că genialitatea fără nebunie nu există a fost promovată în perioada romantică, dar și, mai târziu, de poezia simbolistă (Baudelaire, Macedonski, la noi) sau de cea modernă (Mallarmé, Valéry etc.), fiind alimentată și de scrierile lui Schopenhauer, Nietzsche sau Lombroso, a cărui carte despre geniu și nebunie(Genio e follia) apărea în 1864.
citat din Florina Ilis
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi citate despre romantism, citate despre existență, citate despre cărți, citate despre Friedrich Nietzsche, citate despre Charles Baudelaire, citate despre Arthur Schopenhauer sau Ne poți propune o poezie de dragoste?
Se știe că deconstruirea (deconstruction) începe din momentul în care un text sau, în cazul nostru, un mit, transgresează legile care l-au făcut să apară, textul sau mitul reorganizându-se pentru sine, din piesele sale componente, independent de voința care l-a creat inițial.
citat din Florina Ilis
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și citate despre legi sau citate despre independență
Noțiunea de "fericire" era pentru vremea lui Eminescu destul de nouă, de aceea felul dual în care o concepea poetul corespundea întru totul mentalității epocii sale. Abia literatura modernă va atribui problematicii fericirii și crizei omului modern nuanțe variate și profunzimi filozofice, iar știința psihanalizei, conferind nebuniei o oarecare demnitate medicală, i-a ajutat pe artiști să se elibereze de spectrul ei sau, de ce nu?, s-o controleze în mod voit, rațional (suprarealiștii).
citat din Florina Ilis
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre știință, citate despre medicină, citate despre literatură, citate despre filozofie, citate despre criză sau citate despre artă
Mihai Eminescu
Eminescu a fost un geniu
Și avere ne-a lăsat.
N-a stăpânit un Imperiu,
Dar era foarte bogat.
Operele consacrate
Sunt ale sale bogății.
În veci nu vor fi uitate
Frumoasele poezii.
"Luceafărul", "Lacul", "O rămâi",
"Ce te legeni", "Oricâte stele",
"Revedere", "Scrisoarea I",
"Adio", "Somnoroase păsărele".
În 1850 s-a născut
Luceafărul poeziei românești
Și-n Moldova a crescut
La Botoșani și Ipotești.
Creangă, prieten adevărat.
Alături mereu de Eminescu
Pe el nu l-a trădat
Cum a făcut Maiorescu.
O singură femeie a iubit
Scrisori de dragoste îi trimitea.
Și-n același an ei au murit
Veronica Micle se numea.
În 1889, Luceafărul s-a stins,
Dar pe Cer s-a ridicat...
De boală fusese învins,
Din aceasta lume a plecat.
El e poetul cel mai apreciat
Românii și-acum îl iubesc.
De noi nu a fost uitat,
Mulți poeziile îi citesc.
poezie de Alina-Georgiana Drosu (30 martie 2016)
Adăugat de Alina-Georgiana Drosu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- poezii despre poezie
- poezii despre iubire
- poezii despre scrisori
- poezii despre bogăție
- poezii despre România
- poezii despre trădare
- poezii despre superlative
- poezii despre stele
- poezii despre somn
- Ai o scrisoare de dragoste frumoasă?
Dacă, așa cum susține esteticianul Liviu Rusu, creația artistică se naște dintr-o tendință contrară pornirilor care tind spre satisfacerea imediată a nevoilor instinctive, ceea ce inevitabil conduce la un conflict puternic, chiar la un dezechilibru interior, atunci nebunia ce apare în centrul acestei crize este oarecum inerentă, de neînlăturat.
citat din Florina Ilis
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre naștere sau citate despre estetică
Este datoria sufletului să fie loial propriilor sale dorințe. Trebuie să se abandoneze pe el însuși pasiunii sale stăpânitoare.
citat din Daniel Defoe
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre suflet sau citate despre dorințe
Mintea lui Eminescu lucrează cu ideea originilor lumii, a infinitului, a creației, adică cu cele mai înalte concepte făurite de rațiunea omului. Printre acestea, ideea eternității stăpânește mintea sa într-asemenea măsură, încât una din atitudinile cele mai obișnuite ale poeziei sale este considerarea lucrurilor în perspectiva eternității. Este, în toată poezia lui Eminescu, o considerare a lucrurilor foarte de sus și foarte de departe, dintr-un punct de vedere care rușinează orice îngustime a mintii, orice egoism limitat. Marea superioritate intelectuală a poetului este una din formale cele mai izbitoare ale manifestării lui și aceea care explică prestigiul atât de covârșitor al operei sale.
citat celebru din Tudor Vianu
Adăugat de Ania Vișan
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Tudor Vianu despre poezie, citate despre înălțime, citate despre superlative, citate despre rușine, citate despre limite, citate despre infinit sau citate despre Mihai Eminescu
Omul care spune că nu este fericit, ar putea cel puțin să devină prin fericirea prietenilor și rudelor sale; invidia îi înlătură însă această ultimă resursă.
citat clasic din La Bruyere
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de La Bruyere despre fericire, citate despre rude, citate despre prietenie, citate de La Bruyere despre prietenie, citate despre invidie sau citate despre devenire
Mihai Eminescu
Eminescu, a fost bogat,
În urmă, ceva a lăsat.
Nu a stăpânit un Imperiu,
Dar a fost un mare geniu.
Ale sale bogății
Au fost frumoasele poezii.
Opere consacrate,
Ce nu pot fi uitate.
Această avere,
Niciodată nu piere.
Ce scrii, rămâne pe vecie,
Toată lumea o știe.
Vorbele sunt purtate de vânt,
Sau rămân doar în gând.
Ce e scris pe foaie,
Niciodată nu dispare.
Elevii, nu-l uită niciodată,
La bac, mai cade câteodată.
Unora le dă bătăi de cap,
Cand la română, au picat.
Acum 166 de ani, te nășteai.
În această lume rea, pășeai.
Luceafărul poeziei românești,
Pe veci o să strălucești.
poezie de Alina-Georgiana Drosu (14 ianuarie 2016)
Adăugat de Alina-Georgiana Drosu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre vânt, poezii despre timp, poezii despre gânduri, poezii despre genialitate, poezii despre frumusețe sau poezii despre elevi
Poetul sau oratorul nu poate săvârși ceea ce săvârșește eroul, el poate doar să admire, să iubească și să se bucure prin intermediul eroului. Totuși, poetul nu e mai puțin fericit; căci eroul este, ca să spunem așa, natura sa mai bună, de care e îndrăgostit și-n care se desfată pentru că nu mai este el însuși, și iubirea sa poate fi admirație... El își urmează chemarea inimii, iar când a aflat ceea ce căuta, rătăcește pe la ușa fiecăruia cu cântecul ori cu povestea sa, pentru ca toți să-l admire pe erou precum el însuși și toți să fie mândri de erou, asemeni lui... Dacă rămâne astfel fidel iubirii sale, dacă înfruntă zi și noapte acea viclenie a uitării care l-ar îndepărta de erou, atunci poetul și-a desăvârșit opera, s-a alăturat eroului care l-a iubit și el întocmai, căci poetul este natura mai bună a eroului, neputincioasă, într-adevăr, ca orice amintire, dar simultan transfigurată, ca orice amintire.
Kierkegaard în Frică și cutremur
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre iubire, citate despre admirație, citate despre uitare, citate despre perfecțiune, citate despre noapte, citate despre natură, citate despre mândrie sau citate despre muzică
În cazul unei mulțimi, orice sentiment, orice act este contagios, și contagios în așa măsură încât individul sacrifică foarte ușor interesul său personal în favoarea interesului colectiv. Aceasta este o aptiudine contrarie naturii sale, de care omul nu devine capabil decât atunci când face parte dintr-o mulțime.
Gustave Le Bon în Psihologia mulțimilor
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre sacrificiu
Așadar, de ce am mers pe lună? A ajunge acolo părea a fi o problemă uluitoare. Ce este acest spirit din om care îl împinge să se îndepărteze de fericire și de securitate, să trudească, să se expună pericolului, să riște chiar dacă există o certitudine rezonabilă a morții în misiune? Mi-am dat seama - luna ne arată - omul nu este făcut ca să fie în siguranță și confort și bine hrănit și distrându-se, nu, el merge împotriva intereselor sale, împotriva fericirii sale - el este constant mânat ca să facă lucruri iraționale; forța, nu el însuși, îl conduce și el trebuie să meargă.
citat celebru din H.G. Wells
Adăugat de Sagittarius
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre timp, citate despre siguranță, citate despre pericole, citate despre moarte sau citate despre forță
Din cauza fatalității există războaie și o parte a omenirii trebuie să fie dominată de o alta. Fatalitatea se face vinovată că nu este posibil să fie mai puțină suferință pe pământ decât a fost dintotdeauna. Fatalitatea poate fi raționalizată din punct de vedere filosofic drept "lege naturală" sau "destin omenesc", din punct de vedere religios drept "voința Domnului", din punct de vedere etic drept "datorie" - pentru caracterul autoritar ea este întotdeauna o putere mai mare exterioară individului, căreia individul nu poate decât să i se supună. Caracterul autoritar venerează trecutul. Ceea ce a fost va fi în veci. Să dorești sau să muncești pentru ceva care nu există dintotdeauna înseamnă crimă sau nebunie. Miracolul creației - pentru că creația este întotdeauna un miracol - se află în afara experienței sale emoționale.
Erich Fromm în Texte alese (1983)
Adăugat de Homo Novus
Comentează! | Votează! | Copiază!
Audioteca Citatepedia
Voce: Michelle Rosenberg
Vezi mai multe citate despre vinovăție, citate despre trecut, citate despre suferință, citate despre război, citate despre religie, citate despre posibilitate sau citate despre muncă
Eminescu era omul cel mai silitor, veșnic citind, meditând, scriind. Lipsit de orice interes egoist, el se interesa cu atât mai mult la toate manifestările vieții intelectuale, fie scrierile vreunui prieten, fie citirea a tot ce se publica în literatura română, fie studierea mișcării filozofice în Europa, fie izvoarele istorice, după care avea cunoștința cea mai amănunțită, fie luptele politice din țară. A se ocupa cu vreuna din aceste chestii, a cugeta și a scrie asupra lor, era lucrul cel mai potrivit cu felul spiritului său.
Titu Maiorescu în Almanah "Convorbiri literare"
Adăugat de Avramescu Norvegia Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre viață, citate despre politică, citate despre mișcare, citate despre istorie sau citate despre hărnicie
Cât timp năzuiește sau se străduiește omul rătăcește. Dar în ciuda rătăcirii sale, în inima lui el știe mereu care este drumul cel drept.
citat celebru din piesa de teatru Faust de Goethe
Adăugat de adrina
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Goethe despre timp, citate despre inimă sau citate de Goethe despre inimă
Rebelul este cel care trăiește conform propriei sale lumini, acționează potrivit propriei sale inteligente. El își crează calea pășind pe ea, el nu urmează mulțimea pe superautostrăzi. Viața sa este periculoasă - dar o viață care nu este periculoasă nu este viață deloc. Rebelul acceptă provocarea necunoscutului. El nu întâlnește necunoscutul care vine în viitor pregătit de trecut. Acesta crează întreaga angoasă a umanității; trecutul te pregătește, iar viitorul nu are cum niciodată să fie în trecut. Ziua ta de ieri nu are cum să fie vreodată ziua ta de mâine. Până acum însă în așa fel a trăit omul: ziua ta de ieri te pregătește pentru ziua ta de mâine. Însăși pregătirea devine astfel o piedică. Nu poți respira liber, nu poți iubi liber, nu poți dansa liber - trecutul te-a schilodit în toate felurile posibile. Povara trecutului este atât de grea încât oricine este zdrobit sub ea.
citat celebru din Osho
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre viitor, citate despre obstacole, citate despre lumină sau citate despre libertate
Conștiința Pură nu este Forța prin care se manifestă Conștiința, pentru că, odată ce manifestarea începe, există un proces de creație, care duce automat la existența vibrației, iar Conștiința Pură nu are vibrație, ci este Sursa vibrației. Așadar, Esența nu este energie, ci Sursa energiei, pentru că energia este o creație. Esența este Sursa oricărei creații. Iar când Esența se manifestă, devine creație, iar creația este purtătoare de vibrație. Deci, niciun sunet nu poate susține existența Esenței în Sine, pentru că orice formă de sunet există în lumea relativă, în timp ce Esența în Sine există în mod Absolut, fiind Liniștea Absolută în Sine.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște, Conștiința pură
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre energie, citate despre sunet sau citate despre relativitate
Omul a creat tonul care vibrează constant, l-a înălțat din adâncul inert al lumii sale înconjurătoare de materie crudă la lumina conștiinței sale sau, poate, l-a coborât din sfera divină. În orice caz: l-a creat. El lasă să vibreze o lungime elastică între două puncte fixe, suflă printr-un tub de bambus sau printr-un os tibian golit, înzestrat cu găuri, și întemeiază, astfel, fără a avea vreo idee în această privință, ipotezele sub care poate să depășească condițiile sale "întru acum".
Sergiu Celibidache în Despre fenomenologia muzicală
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre lungime sau citate despre depășire
Cum să nu fie inedit și original poetul care nu cunoaște sensul cuvintelor din poemele sale!
aforism de Ion Diviza
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Vezi mai multe aforisme despre poezie, aforisme despre cuvinte sau aforisme despre cunoaștere
Trebuie să luăm serios în considerație și să analizăm corect această chestiune ca să putem preveni posibilitatea repetării în orice formă a ceea ce s-a întâmplat în timpul vieții lui Stalin,... care a practicat violențe brutale, nu doar împotriva a tot ce i se opunea lui, dar și împotriva a tot ceea ce i se părea caracterului său capricios și despotic că este împotriva conceptelor lui. Stalin a acționat nu prin forța argumentelor, explicații și cooperare răbdătoare cu oamenii, ci impunându-și conceptele și cerând supunere absolută la părerea lui. Oricine se opunea acestor concepte sau încerca să-și prezinte punctul de vedere și corectitudinea poziției (sale) era sortit eliminării din colectivul de conducere și ulterior anihilării morale și fizice.
Nikita Hrușciov în discursul "Despre cultul personalității și consecințele sale" (25 februarie 1956)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Vezi mai multe citate despre violență, citate despre moralitate, citate despre capricii, citate despre brutalitate sau citate despre Stalin