Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Erich Fromm

Din cauza fatalității există războaie și o parte a omenirii trebuie să fie dominată de o alta. Fatalitatea se face vinovată că nu este posibil să fie mai puțină suferință pe pământ decât a fost dintotdeauna. Fatalitatea poate fi raționalizată din punct de vedere filosofic drept "lege naturală" sau "destin omenesc", din punct de vedere religios drept "voința Domnului", din punct de vedere etic drept "datorie" - pentru caracterul autoritar ea este întotdeauna o putere mai mare exterioară individului, căreia individul nu poate decât să i se supună. Caracterul autoritar venerează trecutul. Ceea ce a fost va fi în veci. Să dorești sau să muncești pentru ceva care nu există dintotdeauna înseamnă crimă sau nebunie. Miracolul creației - pentru că creația este întotdeauna un miracol - se află în afara experienței sale emoționale.

în Texte alese (1983)
Adăugat de Homo NovusSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Mai multe înregistrări în
Audioteca Citatepedia
înregistrare audio
Voce: Michelle Rosenberg
cumpărăturiCartea "Anatomia distructivitatii umane" de Erich Fromm este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -66.47- 39.99 lei.

Citate similare

Julian Barnes

Pui laolaltă doi oameni care n-au mai fost puși laolaltă până acum. Uneori e ca la prima încercare de a fixa un balon cu hidrogen de un balon de aer cald: preferi te prăbușești și să arzi sau să arzi și să te prăbușești? Însă uneori merge, se creează un lucru nou și lumea se schimbă. Pe urmă, la un moment dat, mai devreme sau mai târziu, dintr-un motiv sau altul, unul dintre ei e luat. Și ce e luat e mai mare decât suma a ceea ce-a fost. Poate , din punct de vedere matematic, e imposibil; dar, din punct de vedere emoțional, e posibil.

în Niveluri de viață (27 martie 2014)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Keeping an Eye Open: Essays on Art" de Julian Barnes este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -100.00- 39.99 lei.

Din punct de vedere sociologic, teroarea este reprezentată de o persoană, un lucru care provoacă frică sau suferință intensă cu scopul de a intimida sau subjuga, acționând ca armă politică sau ca politică în sine. Din punct de vedere politic, funcția sa principală este aceea de a intimida și dezorganiza guvernul.

citat din (1962)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Cantitatea este esențială, dar nu absolut necesară pentru a rezista. Pentru multe religii sunt puternice din punct de vedere al numărului adepților, dar lamentabile din punct de vedere spiritual. Astfel, cantitatea nu constituie o dovadă a puterii sau tăriei spirituale.

citat din
Adăugat de CristianaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiEste disponibil și textul în engleză.

fii echilibrat și puternic din punct de vedere emoțional înseamnă și să știi în ce anume merită -ți investești energia. Un om puternic din punct de vedere emoțional nu-și pierde timpul focusându-se pe lucruri pe care nu le poate controla. El știe că nu are niciun sens să se enerveze, de exemplu, pentru că plouă sau pentru că sunt blocaje în trafic. Un om puternic emoțional știe uneori singurul lucru pe care îl poate controla este atitudinea sa. Pacea interioară începe atunci când nu mai permiți ca evenimentele sau oamenii -ți controleze emoțiile, ci tu ești în controlul gândurilor și trăirilor tale.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Exigența fundamentală a lui Socrate în ceea ce privește eticul este ca omul nu doar pară că este drept, sau bun sau posesorul unor virtuți, ci să fie și în fapt astfel, și anume în orice condiții, indiferent dacă există în preajmă alți oameni care să-I poată sau nu judeca, vedea, auzi, pedepsi ori răsplăti. Interiorul omului, prin urmare, trebuie să fie coerent și conform cu exteriorul său, fără fisuri sau clivaje între înăuntru și în afară, între gând, spusă și faptă, astfel încât omul, din punct de vedere etic, reprezinte un întreg, un tot unitar. Opusul integrismului etic - condamnat de Socrate - va fi desigur "dualismul etic", a cărui regulă pretinde în exclusivitate respectul exterior al unui cod moral, fără Însă aspire la a cere gândului neexprimat sau sentimentului interior conformarea cu fapta.

în Când Socrate nu are dreptate, IX. Testul Gyges
Adăugat de Silvia VeleaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Lantul de aur" de Andrei Cornea este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -32.00- 23.99 lei.

fii adult din punct de vedere psihic înseamnă că alegi faci diferența dintre realitate și iluzie, discerni între necesar și inutil și, mai ales, înțelegi suferința este opțională. Imaturitatea psihică predispune la reacții emoționale copilărești care nu rezolvă nicio problemă, ci doar o agravează. Maturitatea psihică înseamnă să înțelegi suferi întotdeauna din cauza gândurilor tale, a felului în care gândești despre ceea ce se întâmplă și nu suferi din cauza evenimentelor în sine. Nimeni și nimic nu-ți poate face rău - ci tu gândești (conștient sau inconștient) într-o manieră care îți provoacă suferință. Atunci când ai echilibru psiho-emoțional, înțelegi cu adevărat faptul suferința este opțională și este dată doar de gândurile tale.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Stabilește și fă cunoscut un cod de conduită pentru firma ta. Clarifică ceea ce aștepți din punct de vedere profesional și din punct de vedere al standardelor de muncă.

citat din
Adăugat de Corneliu Tocan, Ph.D., M.Sc.Semnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Osho

Singura funcție a minții este de a diviza la nesfârșit. Rolul inimii este de a vedea ceea ce unește, lucru de care mintea nu este deloc capabilă. Mintea nu poate să înțeleagă ceea ce se află dincolo de cuvinte; ea poate să înțeleagă numai ceea ce este corect din punct de vedere lingvistic, ceea ce este corect din punct de vedere logic. Ea nu este preocupată de existență, de viață, de realitate. Mintea este, ea însăși, o ficțiune. Poți trăi și fără minte. Însă nu poți trăi fără inimă. Și cu cât existența ta este mai profundă, cu atât este și inima ta mai implicată.

în Viața este aici și acum
Adăugat de Andreea TrifuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Colors of Your Life: A Meditative and Transformative Coloring Book Paperback" de Osho este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -53.99- 32.99 lei.
Balzac

Nu cred existe ceva mai obositor decât a fi foarte fericit din punct de vedere moral și totodată foarte nefericit din punct de vedere material.

în Banca Nucingen
Adăugat de scofieldutzaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Profesia medicală constă ea însăși în a observa bolnavii, pentru un studiu aprofundat al ființei umane, fie din punct de vedere al structurii, sau – și acest lucru este chiar mai interesant și important pentru medic – poate – pentru a studia modul în care funcționează creierul uman.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Din două, una: sau, în ciuda oricărei verosimilități, se va dovedi toți conducătorii U. R. S. S., cu excepția lui Stalin, nu sunt sau nu au fost decât o adunătură de trădători, de spioni, fasciști plătiți, oameni în slujba străinătății, și în acest caz ce mai rămâne din punct de vedere moral din revoluția rusă, sau, și este la drept vorbind ipoteza ce trebuie admisă, cei care sunt purtați astfel în fața tribunalului revoluționar, neexistând împotriva lor alte dovezi decât propriile mărturii, obținute prin procedee și mijloace care rămân învăluite într-o umbră sinistră, nu au premeditat și nu au comis crimele monstruoase de care sunt acuzați.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Trebuie presupus răspunderea moral㠖 a fi pentru Celălalt înainte de a putea fi cu Celălalt – este prima realitate a eului, un punct de plecare mai degrabă decât un produs al societății. Ea precede orice colaborare cu Celălalt prin cunoaștere, apreciere, suferință sau acțiune. De aceea nu are nici o "bază", nici o cauză, nici un factor determinant. Din același motiv pentru care nu poate fi dorită sau dirijată în afara existenței sale specifice, nu poate oferi nici dovezi convingătoare pentru necesitatea prezenței sale.

în Etica postmodernă (2000)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Liquid Love: On the Frailty of Human Bonds Paperback" de Zygmunt Bauman este disponibilă pentru comandă online la 81.99 lei.
Charles Baudelaire

Ce-i drept, trebuie să recunoaștem, pentru a-și justifică existența, critica trebuie să fie subiectivă, pasională și partizană, scrie dintr-un punct de vedere exclusiv, și nu dintr-unul care deschide orizonturi cât se poate de largi.

citat celebru din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Florile raului" de Charles Baudelaire este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -14.99- 14.24 lei.

Admir oamenii frumoși, oamenii care caută evolueze, să se înțeleagă pe sine și să manifeste empatie față de alții, indiferent de felul în care aleg ei gândească sau să trăiască, oamenii care fac lucruri bune chiar și atunci când nu-i vede nimeni, oamenii care și-au stabilit un cod moral și de conduita pe care îl respecta oricând și nu doar din teama de pedeapsa sau din dorința de recompensa. Un adult matur și echilibrat din punct de vedere psihic și emoțional se uita în interiorul său pentru răspunsuri și va avea întotdeauna gânduri, trăiri și comportamente care fac cinste umanității și valorilor sale morale. Atunci când ajungi în acest punct, nu mai ai nevoie de nimeni -ți spună ce este bine sau rău, ci te ghidezi întotdeauna după busola ta interioară - asta înseamnă să fi atins înțelepciunea și să trăiești în acord cu ea.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Ion Untaru

Obișnuința de a mânca pe săturate, adică mai mult decât trebuie din punct de vedere fiziologic, poate produce în perspectivă mai multă foame decât postul sau abstinența.


Adăugat de Ion UntaruSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Dacă îți exersezi zilnic caracterul bun, înseamnă că ești potrivit pentru viață, din punct de vedere moral.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

În momentul în care realizezi ți-ai identificat o pasiune, investește în tine însuți. Dă-ți seama ce trebuie să știi, ce fel de experiență și expertiză trebuie să dezvolți pentru a întreprinde lucrurile pe care simți în inima ta îți vor aduce plăcere și care te vor susține și din punct de vedere mental și din punct de vedere economic.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Martha Stewart. Cursuri de gatit" de Martha Stewart este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -149.00- 74.99 lei.
Sergiu Celibidache

Există o întreagă viață în care te documentezi, faci cercetări care duc la rezultate neinterpretabile, deci științifice... Cauți afli din punct de vedere filosofic, pe de o parte, cum lucrează sunetul asupra spiritului uman, și pe de altă parte care sunt condițiile în care sunetul este recâștigat de cosmos de la care a fost furat de om.

citat celebru din
Adăugat de Veronica ȘerbănoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Valeriu Butulescu

Adam: Citește! Descurcă firele, domnule gestionar de destine! Ai o datorie față de țară!
Lupoi (crispat): Citesc... Descurc fire...
Adam (sever): Te ascult! Ai deja un punct de vedere?
Lupoi (deschide sertarul și caută în el, speriat): Punct de vedere? Nu am așa ceva, tovarășe colonel!
Adam (ironic): Caută! Trebuie găsești pe undeva, măcar un punct de vedere. E vorba de subminarea puterii...
Lupoi: Am înțeles!
Adam: Când vei avea detalii și puncte de vedere, vii la mine!... (Iese luând cu el "Caietul negru").

replici din piesa de teatru Rugul aprins, scenariu de (2013)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Antonio Gramsci

Dacă e nevoie ca în curgerea veșnică a evenimentelor stabilim conceptele fără de care realitatea nu ar putea să fie înțeleasă, trebuie în mod necesar stabilim și să amintim realitatea în mișcare și conceptul de realitate – chiar dacă sunt noțiuni distincte din punct de vedere logic – trebuie însă, din punct de vedere istoric, concepute ca o unitate de nedespărțit.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook