Dacă necunoașterea naturii a dat naștere zeilor, cunoașterea naturii e menită să-i distrugă. Pe măsură ce omul se instruiește, forțele și resursele sale cresc o dată cu luminile sale; științele, meseriile, meșteșugul îi dau ajutoare, experiența îl liniștește sau îi procură mijloacele de a rezista efectelor multor cauze care încetează să-l mai îngrijoreze din momentul în care le-a cunoscut. Într-un cuvânt, temerile sale se împrăștie pe măsură ce mintea sa se luminează. Omul instruit încetează de a mai fi superstițios.
Baronul d'Holbach în Materialiștii francezi din secolul al XVIII-lea
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre lumină
- citate despre știință
- citate despre superstiții
- citate despre naștere
- citate despre natură
- citate despre meserii
- citate despre frică
- citate despre forță
- citate despre cuvinte
Citate similare
Religia, departe de a da moralei o bază sigură, naturală și reală, nu i-a dat decât una care se clatină, ideală, imposibil de cunoscut. Ce să mai spun! Ea a corupt morala, iar canoanele sale au sfârșit prin a o dărâma.
Baronul d'Holbach în Materialiștii francezi din secolul al XVIII-lea
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi citate despre sfârșit, citate despre religie, citate despre imposibilitate, citate despre idealuri sau citate despre corupție
Toate relele de care specia noastră este bântuită nu provin decât din erorile noastre, din interesele noastre, din interesele noastre rău înțelese, din prejudecățile noastre, din ideile false pe care le avem asupra lucrurilor. Omul a fost întotdeauna înșelat de prejudecățile sale, de speranțele și de temerile sale.
citat din P. H. D. Holbach
Adăugat de MG
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și citate despre prejudecăți, citate despre idei sau citate despre greșeli
În propriul său interes, omul trebuie să îi iubească pe ceilalți oameni, fiindcă ei sunt necesari bunei sale stări. Morala îi dovedește că dintre toate ființele de pe pământ, cea mai necesară omului este omul.
citat din Baronul d'Holbach
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre superlative, citate despre iubire sau Ne poți propune o poezie de dragoste?
Adio era semnul și legea naturii sale, strălucirea predestinării sale, marca trecerii sale prin lume; de aceea îl purta ca pe un nimb, nu din indiscreție, ci din solidaritate cu invizibilul.
Emil Cioran în Exerciții de admirație, capitolul "Ea nu era de aici"
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre solidaritate, citate de Emil Cioran despre natură sau citate despre legi
Problema e că dacă omul încetează să mai facă eforturi în direcția misiunii sale pe pământ, el se contopește cu turma, își pierde identitatea și puterea interioară, se trădează pe sine și misiunea sa.
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre trădare
Mincinosul e ca falsificatorul de bani; primele sale minciuni depășesc adevărul, dar, îndată ce se dă pe față falsitatea vorbelor sale, ele încetează să mai aibă valoare.
aforism clasic de Benjamin Franklin din Maxime
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- aforisme despre minciună
- aforisme despre adevăr și minciună
- aforisme despre valoare
- aforisme despre depășire
- aforisme despre bani
- citate de Benjamin Franklin despre bani
- aforisme despre adevăr
- citate de Benjamin Franklin despre adevăr
Dacă nu-L putem înțelege pe Dumnezeu în operele sale vizibile, cum am putea atunci să pătrundem în gândurile sale de neconceput, care dau ființă acestor opere? Dacă nu-L putem înțelege în creațiile sale obiective, cum am putea să-L înțelegem în aspectele sale subiective și în procesele de creație?
Edgar Allan Poe în Opere alese
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Edgar Allan Poe despre religie, citate despre gânduri, citate de Edgar Allan Poe despre gânduri sau citate despre Dumnezeu
În cazul unei mulțimi, orice sentiment, orice act este contagios, și contagios în așa măsură încât individul sacrifică foarte ușor interesul său personal în favoarea interesului colectiv. Aceasta este o aptiudine contrarie naturii sale, de care omul nu devine capabil decât atunci când face parte dintr-o mulțime.
Gustave Le Bon în Psihologia mulțimilor
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre sacrificiu sau citate despre devenire
Dacă oamenii ar fi mai atenți la ceea ce se petrece sub ochii lor, ei n-ar fi căutat câtuși de puțin în afara naturii o forță deosebită de ea însăși, care să o pună în acțiune și fără de care ei au crezut că natura nu putea să se miște.
Baronul d'Holbach în Materialiștii francezi din secolul al XVIII-lea
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre ochi
Omul este tragic datorită naturii sale ambivalente, care îl face să aparțină celor două universuri și să nu se mulțumească doar cu unul din ele. În spatele omului natural (și includ sub această denumire omul social) se ascunde un altul, pe care îl voi numi transcendental. Acest om transcendental este omul interior, a cărui existență se situează în afara obiectivării. Lui îi aparține tot ceea ce, în ființă, n-a fost aruncat la periferie, tot ceea ce nu este alienat sau determinat în exterior; tot ceea ce este, în el, un simptom al apartenenței sale la împărăția libertății. E inexact și convențional să numim aceasta natura omului, chiar adăugând epitetul corectiv "superioară", căci libertatea nu este "natura", spiritul nu este natura, e o realitate de o altă specie... Omul transcendental se situează în afara distincției subiect-obiect.
citat clasic din Nikolai Berdiaev
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre libertate, citate de Nikolai Berdiaev despre libertate, citate despre tragedie, citate despre realitate, citate despre mulțumire, citate despre existență sau citate de Nikolai Berdiaev despre existență
Cum va izbuti omul să se vadă așa cum l-a format natura, cu toate schimbările pe care le-a suferit alcătuirea lui originară, datorită succesiunii timpului și a bunurilor, și cum va putea să deosebească ceea ce aparține fondului său propriu de ceea ce au adăugat, ori au schimbat la starea lui primitivă, împrejurările și progresele sale?... Sufletul omenesc, modificat în sânul societății datorită unor nenumărate cauze ce se repetau mereu, datorită unei mulțimi de cunoștințe câștigate ori erori, datorită schimbărilor intervenite în constituția corpului și tulburărilor continue provocate de pasiuni, și-a schimbat, ca să zicem așa, înfățișarea în așa măsură încât a devenit aproape de nerecunoscut... Dar atâta timp cât nu cunoaștem defel omul natural, în zadar vrem să determinăm legea pe care a primit-o, sau cea care se potrivește cel mai bine constituției lui. Tot ce putem vedea foarte limpede în legătură cu această lege este că, pentru a fi lege, trebuie în primul rând ca voința celui pe care ei îl obligă să i se poată supune, în mod conștient, apoi, pentru ca această lege să fie naturală; trebuie, de asemenea să vorbească nemijlocit prin glasul naturii.
Jean-Jacques Rousseau în Discurs asupra originii și fundamentelor inegalității dintre oameni (1755)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre schimbare, citate despre timp, citate despre vorbire sau citate despre suflet
Caracatița
Abia-mi mai duc povara,
la fel ca o caracatiță ce duce în spate
toate apele mării.
Ea care a cunoscut toate nivelurile de presiune,
ea care a încercat să îmbrățișeze abisul cu brațele sale,
într-un primitiv mecanism de apărare a secretat
cerneala poemelor din care m-am închegat.
Nu-i stă în putere Leviatanului
să-i facă vreun rău tutelarei poete a mării,
doar ce și-ar aținti privirile invidioase și goale,
că ea ar și dispărea într-un nor format
din toate poemele sale.
poezie de Ionuț Ștefan Blesneag
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre poezie, poezii despre prăpăstii, poezii despre invidie, poezii despre apărare sau poezii despre apă
Cu cât reflectăm mai mult, cu atât rămânem mai convinși că sufletul, departe de a trebui să fie deosebit de corp, nu este decât acest corp însuși, privit din punctul de vedere al unora din funcțiile sale, sau a unor moduri de a fi și de a acționa de care el este capabil, atât timp cât se bucură de viață.
Baronul d'Holbach în Sistemul naturii (1957)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre viață, citate despre corp sau citate despre bucurie
Omul ce răspunde la un moment dat, într-un mod neașteptat, prin tăcere, trăiește cel mai intens datorită combustiei sale interioare unde fiecare cuvânt receptat are multiplu sens...
aforism de Michelle Rosenberg
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Vezi mai multe aforisme despre viață, aforisme despre tăcere, aforisme despre superlative sau aforisme despre cuvinte
Un american zdravăn este unul care și-a scos din minte toate îndoielile și întrebările, și care acceptă instantaneu, ca evanghelie incontestabilă, întreaga doctrină oficială a vremurilor sale, oricare ar fi aceasta și indiferent de cât de des se poate schimba. În momentul în care o pune sub semnul întrebării, cu oricâtă teamă și pedanterie, încetează să mai fie un cetățean loial și vrednic de laudă al republicii.
citat clasic din H.L. Mencken
Adăugat de Dana Gurău
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre republică, citate despre laudă, citate despre creștinism, citate despre Statele Unite ale Americii, citate de H.L. Mencken despre Statele Unite ale Americii sau citate despre Noul Testament
Este orb acela care nu percepe omul decât în actele sale, care crede că actul e singurul care-l reprezintă, sau experiența tangibilă, sau folosul unui anume avantaj. Ceea ce contează pentru om nu este ceea ce posedă într-un anumit moment...
citat celebru din Antoine de Saint-Exupery
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre ceea ce contează
Originea vieții, una din marile probleme ale biologiei, a frământat mințile oamenilor din cele mai vechi timpuri. Soluțiile date s-au diferențiat de-a lungul vremii, potrivit fiecărei epoci și nivelului dezvoltării sale cultural științifice. Întotdeauna însă în jurul ei s-a desfășurat o aprigă luptă între cele două tabere filozofice opuse idealismul și materialismul. Ea s-a accentuat la începutul secolului XX, când științele naturii, deși repurtaseră mari succese în multe domenii, nu erau încă în măsură să răspundă plauzibil, științific, la problema originii vieții, părând a fi intrat într-un impas total în această direcție.
Cornelia Dorobanțu în Apariția și evoluția vieții
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre început, citate despre succes, citate despre filozofie, citate despre dezvoltare sau citate despre cultură
Să nu se încreadă omul prea mult în victoria sa asupra naturii sale; pentru că natura poate sta înmormântată mult timp și totuși să reînvie, când se ivește prilejul sau ispita.
citat clasic din Francis Bacon
Adăugat de Corneliu Tocan, Ph.D., M.Sc.
Comentează! | Votează! | Copiază!
Participă la discuție!
Audioteca Citatepedia
Voce: Michelle Rosenberg
Vezi mai multe citate de Francis Bacon despre natură, citate despre victorie sau citate de Francis Bacon despre timp
Până acum, omul a fost contra naturii. De acum încolo, el va fi împotriva propriei sale naturi.
citat din Dennis Gabor
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Întrebarea cu care se confruntă umanitatea este dacă Dumnezeul naturii va guverna lumea după legile Sale sau dacă preoții și regii o vor face bazându-se pe miracole fictive.
citat din John Adams
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre monarhie