Oprimarea socială a maselor muncitoare, aparenta lor neputință completă în fața forțelor oarbe ale capitalismului, care pricinuiește omului muncitor de rând zi de zi, ceas de ceas suferințe de o mie de ori mai îngrozitoare, chinuri de o mie de ori mai cumplite decât diferitele evenimente care ies din comun, cum sunt războaiele, cutremurele etc. - iată cea mai adâncă rădăcină a religiei în vremurile de azi.
Lenin în Opere, vol. 15 (1957)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre muncă
- citate despre superlative
- citate despre suferință
- citate despre război
- citate despre religie
- citate despre prezent
- citate despre forță
- citate despre cutremure
- citate despre ceas
Citate similare
Teama de pericol este de o mie de ori mai îngrozitoare decât pericolul prezent, și neliniștea pe care ne-o provoacă previziunea răului este mai de nesuportat decât răul însuși.
citat clasic din Daniel Defoe
Adăugat de Corneliu Tocan, Ph.D., M.Sc.
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi citate despre pericole sau citate despre frică
Vine un ceas
Vine un ceas, când ridicând privirea
descoperi în azurul beat ivirea
unor cumplite păsări: nu pot fi
decât acvile de la miazăzi,
reflexul la zenit al faptei tale.
Adormi sub zborul lor. Ca să te scoale,
un zeu la pândă a tocmit pigmei.
Și te trezești în zori, te uiți la ei,
Și "parc-au mai crescut..." îți spui deodată.
Te uiți în sus, în zarea fără pată:
și păsările au crescut. Le sorbi
cu ochii mari, înspăimântați: sunt corbi.
Ai vrea să-ntrebi, apoi renunți. Mai bine:
pigmeii sunt de două ori cât tine...
poezie celebră de Ștefan Augustin Doinaș
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- poezii despre păsări
- poezii despre zbor
- poezii despre spaimă
- poezii despre somn
- poezii despre ochi
- poezii despre creștere
- poezii despre ceas
- poezii despre alcoolism
Pentru o reală fericire a maselor, este necesară nimicirea religiei ca fericire iluzorie a omului. Chemarea adresată maselor de a nu-și mai face iluzii cu privire la condițiile lor este o chemare la abandonarea condiției care necesită iluzii. Ca atare, critica religiei este critica acestei văi a plângerii a cărei aureolă este religia.
citat clasic din Karl Marx
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și citate de Karl Marx despre religie, citate despre văi, citate despre plâns sau citate despre fericire
Dragoste fără odihnă
Prin nea, prin ceață,
Cu vântu-n față,
În hău de umbre,
Prin neguri sumbre,
Ceas de ceas! Ceas de ceas!
Nici răgaz, nici popas!
Chinuri mai lesne
Aș suferi,
Decât aceste
Mari bucurii.
Ah, o-nclinare
Ce inimi unește,
Ce turburare
Nu zămislește!
Cum să mă rup?
Spre codru s-apuc?
Totu-n zadar!
Vieții altar,
N-ai pace, nu
Dragoste, tu!
poezie celebră de Goethe din Poezii (1957), traducere de Maria Banuș
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Vezi mai multe poezii despre viață, poezii despre păduri, poezii despre prăpăstii, poezii despre pace, poezii despre odihnă, poezii despre iubire, poezii despre inimă, poezii despre bucurie sau Ne poți propune o poezie de dragoste?
Pe Lenin am să-l pot vedea
De mult îmi stăruie un gând:
Pe Lenin am să-l văd dormind
În Mausoleul lui, departe, pe care-l văd în câte-o carte
sau despre care-mi spun prietenii întorși în țară de curând.
.............................................................................
Acolo Stalin rând pe rând
căi noi spre comunism croiește
Și ceas cu ceas își împlinește
cutezătorul jurământ.
poezie de A.E. Baconsky din Cântece de zi și de noapte (1954)
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre promisiuni, poezii despre prietenie, poezii despre gânduri, poezii despre cărți, poezii despre comunism sau poezii despre Stalin
Câte ocazii nu aveți ca să uitați și să depășiți mediocritatea existenței zilnice! Oare vă gândiți să vă opriți asupra acestor ocazii? Liniștea nopții, spațiul, cerul înstelat ne prezintă cele mai bune condiții pentru a ne distanța puțin față de afacerile umane și să ne gândim la alte lumi unde niște entități spirituale trăiesc în armonie și splendoare. Tot ce constituie preocupările, neliniștile, chinurile noastre nu reprezintă nimic pentru ele, ele sunt niște evenimente nesemnificative. Veți spune: "Cum așa, niște evenimente fără importanță? Foametea, războaiele, masacrele sunt ceva îngrozitor!" Da, ele sunt îngrozitoare, dar Inteligența Cosmică nu le privește la fel ca noi. În ochii Inteligenței Cosmice sunt importante numai evenimentele sufletului și ale spiritului. Iar dacă oamenii, în loc să se concentreze asupra intereselor lor materiale, ar acorda mai multă importanță evenimentelor sufletului și ale spiritului, ei ar deveni mai dezinteresați, mai înțelegători, și multe suferințe din lume ar putea fi evitate!
citat din Omraam Mikhael Aivanhov
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre inteligență, citate despre astronomie, citate despre viață, citate despre timp, citate despre suflet, citate despre ochi sau citate despre noapte
Știrile din ziua de azi sunt alcătuite din agregate de fragmente. Oricine a luat parte la orice eveniment care ulterior a apărut la știri este conștient de diferențele mari dintre realitate și evenimentele raportate. De asemenea noi aflăm frecvent despre evenimente prefabricate și evenimente echivoce de o natură complexă întreprinse intenționat ori pentru a suprima ori pentru a truca știrile, care la rândul lor pervertesc resursele tactice informaționale ale omenirii. Toată istoria devine suspectă.
citat din Buckminster Fuller
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre știri, citate despre realitate, citate despre natură, citate despre istorie sau citate despre devenire
Prin clase înțelegem mari grupuri de oameni care se deosebesc între ele după locul pe care-l ocupă într-un anumit sistem de producție socială istoricește determinat, după raportul lor (de cele mai multe ori formulat și consfințit prin legi) față de mijloacele de producție, după rolul lor în organizarea socială a muncii și, deci, după modul de obținere și după mărimea acelei părți din avuția socială de care dispun ele. Clasele sunt grupuri de oameni dintre care un grup își poate însuși munca altuia datorită locului diferit pe care îl ocupă într-un anumit sistem de economie socială.
Lenin în Marea inițiativă
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre producție sau citate despre legi
Roabe ale părinților, ale bărbaților lor și ale amanților lor, femeile moldovene și române nu cunosc alte legi, alte voinți mai mari decât ale bărbaților. Deși slobode, ele nu ies decât rareori și niciodată singure; trândăvia și neștiința adâncă în care trăiesc sunt într-adevăr pricinile credinței și supunerii lor. Bărbatul vorbește și femeia, tremurând, vine de-i sărută mâna și-i cere iertăciune.
citat din I.L. Carra
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre femei, citate despre bărbați, citate despre femei și bărbați, citate despre vorbire, citate despre sărut, citate despre mâini sau citate despre lene
Condițiile particulare ale Rusiei, în ceea ce privește chestiunea națională, sunt exact inverse față de ceea ce am văzut în Austria. Rusia este un stat cu un centru național unic, velicorus. Velicorușii ocupă un teritoriu imens, iar numărul lor se ridică la circa 70 milioane. Acest stat național are, în primul rând, particularitatea că "alogenii" - adică nerușii, care constituie în ansamblu majoritatea populației - 57%, trăiesc tocmai la periferie; în al doilea rând, opresiunea suferită de acești alogeni este mult mai puternică decât în statele vecine - și nu numai în statele din Europa; în al treilea rând, într-un număr de cazuri, naționalitățile oprimate care trăiesc la periferie au, de cealaltă parte a frontierei, compatrioți care se bucură de o independență națională mai mare - este destul să indicăm, de exemplu, la frontiera de vest și de sud a statului finlandezii, suedezii, polonezii, ucrainenii, românii; în al patrulea rând, că dezvoltarea capitalismului și nivelul general de cultură este deseori mai ridicat în regiunile periferice, populate de "alogeni", decât în centrul statului.
Lenin în Despre dreptul națiunilor la autodeterminare (1914)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre țări, citate despre populație, citate despre numere, citate despre graniță, citate despre Rusia, citate despre vecini, citate despre naționalitate sau citate despre independență
Să năzuim către o viață nouă, plină de prospețime! Să contopim știința cu viața reală, să evadăm din celulele înăbușitoare ale contemplării abstracte! Iată stindardul științei actuale, iată vocația ei socială! Iar filozofia, mai mult decât oricare altă îndeletnicire, are datoria să țină seama de această vocație socială. Căci dintre toate relațiile, cele mai nobile sunt cele ce se țes între oameni; Iubirea fiind relația cea mai perfectă, pentru că este și cea mai sublimă, universală și puternică, putem afirma că filozofia, care etimologic înseamnă "iubirea de știință" este în esență știința iubirii.
Titu Maiorescu în Considerații filozofice (1860)
Adăugat de Avramescu Norvegia Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre știință, citate despre iubire, citate despre perfecțiune, citate despre filozofie, citate despre etimologie, citate despre drapel sau citate despre altă viață
Azi
Șoapte de gând
Te- mbată pe rând,
Povești...,
De ieri și de mâine
De- acolo și de-atunci.
O zi e, mereu!
Azi poartă, pe rând,
Șapte nume venite din gând.
De nu-i azi, e visare.
De-i ieri, ori de-i mâine,
Șoapte de gând
Te-mbată pe rând.
Nu-i zi ca azi.
Tu ești, azi.
Rămâi ca acum,
În acum- ul lui azi.
Ca azi nu va mai fi un alt azi,
Ca azi nu va mai fi un alt tu,
Ca să fii.
Azi pierdut în ieri, ori în mâine,
Șoapte de gând
Te- mbată pe rând,
Ești gând,
Ori aici și acum
E doar azi.
Rămâi tăcut ca ziua de azi.
poezie de Florin Dragoș Minculescu din Cine nu Ești (2016)
Adăugat de Florin Dragos Minculescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre visare, poezii despre viitor, poezii despre tăcere, poezii despre trecut sau poezii despre prezent
Sonetul 52
Eu sunt ca cel bogat, cu cheia sfântă
Ce-l duce la comoara ferecată,
Dar care ceas de ceas nu se frământă,
Căci ar toci plăcerea minunată.
Și-s sărbători solemne, îndepărtate,
Ce greu sosesc în fiecare an,
Rare ca niște pietre nestemate
Ori ca un pandantiv de căpitan.
La fel și tu, ești cufăr cu odoare
Sau un dulap imens cu haine-o mie
Și dintr-o clipă faci o sărbătoare,
Când te arăți în lume cu mândrie.
Ești binecuvântat și-i dai prestanță
Cui te-a avut, cui nu, îi dai speranță.
poezie celebră de William Shakespeare, traducere de Octavian Cocoș
Adăugat de Octavian Cocoș
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre sărbători, poezii despre sfinți, poezii despre sfințenie, poezii despre plăcere, poezii despre mândrie, poezii despre comori sau poezii despre bogăție
Rațiunea adormită cu siguranță produce monștri. Dar tot monștri produce și rațiunea înfometată. Lipsa de comunicare dintre mine și tine face ca pe zidul de sticlă dintre noi să proiectăm imaginile cele mai deformate, mai fantastice. Nu ești cum ești, ci cum te văd eu, cum te văd dorințele, aspirațiile, frustrările mele. Cum te vede comoditatea mea. Nu mai ești tu, ci ești cum îmi convine mie să fii. La rândul tău, din neînțelegere, din prejudecată, din orgoliu îmi modelezi un chip care mă uimește, în care nu mă recunosc deloc. Pretinzi nu numai să port această mască simplistă și ridicolă, dar să și acționez, zi de zi și ceas de ceas, în conformitate cu ea. Mă definești prin ea, iar dacă nu mă conformez ei, încetez să mai exist pentru tine. Am de ales doar să fiu caricatura ta sau nimic.
Mircea Cărtărescu în Pururi tânăr, înfășurat în pixeli (2002)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Vezi mai multe citate despre somn, citate despre siguranță, citate despre prejudecăți, citate despre orgoliu, citate despre măști, citate despre informații, citate despre imagine sau citate despre existență
Cartea e de o mie de ori mai prețioasă dacă lângă ea, aproape de ea, în bibliotecă stă o călăuză, bibliotecarul. El o știe pe cea mai bună pentru tine, pe cea proaspăt sosită, pe cea care știe a răspunde tocmai la întrebările tale.
citat celebru din Mihai Beniuc
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre biblioteci, citate despre cărți sau citate de Mihai Beniuc despre cărți
Copii de azi, nu-I uitați pe părinți
Copii de azi, păstrați-i în minți
Și în suflet pe ai voștri părinți!
Ei v-au îngrijit, v-au vegheat,
Și din puținul lor v-au dat,
Ca să creșteți cu aripi de zbor,
Să fiți urmași cu viitor!
V-au iubit, v-au ocrotit,
Și dacă uneori v-au dojenit,
Copii de azi, nu îi pizmuiți,
Pe-acești neobosiți părinți!
Ceas de ceas și zile de-a rând,
Voi ați fost în al lor gând,
Că nu există un lucru mai sfânt,
Decât să fii părinte pe pământ!
În pragul casei lor, ei așteaptă smeriți,
Să le dați un semn, că-i iubiți,
Și că-n aceste privinți,
Mai există copii cu dor de părinți!
Dacă viața departe vă poartă,
Nu-i lăsați pe părinți singuri cu a lor soartă,
Veniți și ștergeți lacrimile lor,
Care au curs, după atâta dor!
Veniți ca ușa lor este mereu deschisă,
Pentru voi, să le-mpliniți o lipsă,
Să-i bucurați în sufletele lor,
Pe părinții care strigă după ajutor!
Și într-un târziu, ce nu se va ști,
Când clipele părinților se vor sfârși,
Și nu vor mai cunoaște zori,
Să v-amintiți de ei adeseori!
Copii de azi, nu-i uitați pe părinți,
Chiar dacă ei n-au fost niște sfinți!
poezie de Gheorghe Alionte (12 ianuarie 2022)
Adăugat de Gheorghe Alionte
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Vezi mai multe poezii despre suflet, poezii despre zile sau poezii despre timp
Despre ceas
Ceas cu cuc, atârnător
Ceas pendulă, de decor
Ceas cu limbi, deci vorbitor
Davai ceas, că te omor!
epigramă de Gheorghe Gurău (martie 2011)
Adăugat de Gheorghe Gurău
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe epigrame despre ceas
Amintirile din viețile trăite
Poate că, în urmă cu
milenii, făcusem parte
din rasa legendară a centaurilor.
Poale că, în cine știe ce parte a pământului,
fusesem luntraș ori corăbier.
Nu știam.
Nimic nu știam, dar mi se părea că mai trăisem
și altădată.
Mi se părea că mă mai născusem de nenumărate ori
că mai trăisem de nenumărate ori,
că de nenumărate ori mai murisem.
Când?
Unde?
Amintirile din viețile trăite și pierdute erau tulburi
și niciodată nu izbutisem să le deslușesc.
Ori poate că nu trăisem altădată.
Poate că acum trăiam întâia oară.
Întâia oară și ultima oară.
Poate că imaginile de altădată,
care mă întristau, mă nelinișteau și-mi furau somnul,
erau amintiri din viețile, cu totul necunoscute mie,
ale miilor și miilor de înaintași din care mă trăgeam.
Poate...
Poate...
poezie celebră de Zaharia Stancu
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Zaharia Stancu despre viață, poezii despre amintiri, citate de Zaharia Stancu despre somn, poezii despre marină, citate de Zaharia Stancu despre marină sau poezii despre imagine
Cuvântul care dezbracă o femeie este de o mie de ori mai vinovat decât mâna.
aforism de Paul Louis Lampert
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe aforisme despre vinovăție, aforisme despre mâini, aforisme despre femei sau aforisme despre cuvinte
Nedreptatea comisă de un om bun doare de o mie de ori mai mult decât cea comisă de un om rău.
aforism de Vinko Buj din Aforismul croat contemporan
Adăugat de Lucian Velea
Comentează! | Votează! | Copiază!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Vezi mai multe aforisme despre oameni răi sau aforisme despre oameni buni