Cum va izbuti omul să se vadă așa cum l-a format natura, cu toate schimbările pe care le-a suferit alcătuirea lui originară, datorită succesiunii timpului și a bunurilor, și cum va putea să deosebească ceea ce aparține fondului său propriu de ceea ce au adăugat, ori au schimbat la starea lui primitivă, împrejurările și progresele sale?... Sufletul omenesc, modificat în sânul societății datorită unor nenumărate cauze ce se repetau mereu, datorită unei mulțimi de cunoștințe câștigate ori erori, datorită schimbărilor intervenite în constituția corpului și tulburărilor continue provocate de pasiuni, și-a schimbat, ca să zicem așa, înfățișarea în așa măsură încât a devenit aproape de nerecunoscut... Dar atâta timp cât nu cunoaștem defel omul natural, în zadar vrem să determinăm legea pe care a primit-o, sau cea care se potrivește cel mai bine constituției lui. Tot ce putem vedea foarte limpede în legătură cu această lege este că, pentru a fi lege, trebuie în primul rând ca voința celui pe care ei îl obligă să i se poată supune, în mod conștient, apoi, pentru ca această lege să fie naturală; trebuie, de asemenea să vorbească nemijlocit prin glasul naturii.
Jean-Jacques Rousseau în Discurs asupra originii și fundamentelor inegalității dintre oameni (1755)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Omul este tragic datorită naturii sale ambivalente, care îl face să aparțină celor două universuri și să nu se mulțumească doar cu unul din ele. În spatele omului natural (și includ sub această denumire omul social) se ascunde un altul, pe care îl voi numi transcendental. Acest om transcendental este omul interior, a cărui existență se situează în afara obiectivării. Lui îi aparține tot ceea ce, în ființă, n-a fost aruncat la periferie, tot ceea ce nu este alienat sau determinat în exterior; tot ceea ce este, în el, un simptom al apartenenței sale la împărăția libertății. E inexact și convențional să numim aceasta natura omului, chiar adăugând epitetul corectiv "superioară", căci libertatea nu este "natura", spiritul nu este natura, e o realitate de o altă specie... Omul transcendental se situează în afara distincției subiect-obiect.
citat clasic din Nikolai Berdiaev
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Pentru ca un popor care abia se naște să poată gusta maximele sănătoase ale politicii și să urmeze regulile fundamentale ale rațiunii de stat, ar trebui ca efectul să poată deveni cauză, ca spiritul social care trebuie să fie opera instituției, să prezideze la crearea însăși a acestei instituții; și ca oamenii să fie, înainte de a exista legi, ceea ce trebuie să fie datorită legilor.
Jean-Jacques Rousseau în Despre contractul social (1762)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Sunteți ceva nou pe această lume. Bucurați-vă de asta. Profitați cât mai mult de ceea ce v-a dat natura. La o ultimă analiză, toată arta este autobiografică. Puteți cânta doar ceea ce sunteți. Trebuie să fiți ceea ce ați devenit datorită experienței, mediului și eredității. La bine și la rău, trebuie să vă cultivați grădina proprie. La bine și la rău, trebuie să cântați la propriul instrument în orchestra vieții.
citat clasic din Dale Carnegie
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cel care citește o povestire comică sau se duce la teatru să vadă o farsă va râde datorită intenției comice, de lucruri pe care în viața obișnuită nu le-ar considera comice. El sfârșește prin a râde, datorită amintirii de a fi râs, datorită așteptării de a râde, de la prima intrare în scenă a actorului comic, înainte ca aceasta să fi încercat să stârnească râsul. Iată motivul pentru care, ulterior, îți este rușine de ușurința cu care ai râs la teatru.
Sigmund Freud în Eseuri de psihanaliză aplicată
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Legea divină este inevitabilă, căci ea are în sine puterea de a făptui ceea ce a fost decis. Cine o suportă este dus fără să știe spre cele pe care le va îndura stârnit de o mișcare nesigură pretutindeni în rătăcirile sale, și sleit după multe eforturi cărora li s-a opus, sfârșește prin a ajunge la locul cuvenit lui, având ca pedeapsă o suferință nevoită datorită mișcării sale. În lege se spune cât și până când trebuie să dureze suferința, și tocmai la încetarea pedepsei apare și puterea de a fugi din acele locuri, grație armoniei care domnește peste toate.
citat celebru din Plotin
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă omul acționează cu adevărat prin el insuși, atunci el acționează pornind de la sinele care este natural, rațional și divin, și tocmai atunci își realizează el, în sânul unei necesități care cuprinde întreaga lume, libertatea sa. Important este deci ca omul să asculte de rațiunea din interiorul său. Căci există o lege morală care, ca ordin al rațiunii supreme, poruncește ce se cuvine făcut și interzice ceea ce nu se cuvine făcut. Ea este consonanța dintre daimonul activ în sufletul fiecărui individ și voința a ceea ce domnește in Tot.
citat din Zenon
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Este ușor să îți imaginezi că există relații conjugale nesatisfăcătoare provocate de comportamentul ignorant pe care soțul l-a manifestat inițial. El își găsește o femeie cu care nu se potrivește și îi pune la îndoială sentimentele față de el, pentru că, datorită naturii sale masculine, nu este capabil să facă dragoste cu pasiune.
citat din E.B. Duffey
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cu toate că oamenii au existat pe această planetă probabil de vreo 2 milioane de ani, ascensiunea rapidă a civilizației moderne în ultimii 200 de ani a fost posibilă datorită faptului că creșterea cunoștințelor științifice este exponențială; este așa datorită faptului că rata sa de expansiune este proporțională cu cât de mult este deja cunoscut. Cu cât știm mai mult, cu atât mai repede putem ști mai mult. De exemplu, am acumulat mai multe cunoștințe de la al doilea război mondial încoace, decât toate cunoștințele acumulate în toată evoluția noastră de 2 milioane de ani pe această planetă. De fapt, cantitatea de cunoștințe pe care o dobândesc oamenii noștri de știință se dublează aproximativ la fiecare 10 - 20 de ani.
citat din Michio Kaku
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
La începuturile tabu-ului încă nu exista o seaprație între sacru și necurat. Chiar de aceea lipsea îndeosebi orice noțiune care să poată fi luată vreodată în sensul opus. Animalul, omul, așezarea umană atinse de tabu sunt demonice, nu sacre și prin urmare, nici necurate în sensul căpătat mai târziu. Tocmai acestei semnificații de demonic, încă indiferentă, având o poziție intermediară, cu care nu este permisă intrarea în contact, i se potrivește mai bine termenul tabu, deoarece reliefează o caracteristică rămasă în cele din urmă pentru totdeauna comună sacrului și necuratului: teama de a le atinge. Dar această suprapunere persistentă a unor caracteristici importante evidențiază în același timp faptul că între cele două domenii a existat o concordanță originară, care mai întâi s-a diferențiat datorită unor condiții noi și care, în final, s-a dezvoltat în elemente contrare.
Sigmund Freud în Totem și Tabu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Numai de pasiuni depinde tot binele și tot răul în această viață. Căci sufletul este imediat prevenit despre lucrurile care-i sunt dăunătoare corpului numai de senzația de durere pe care o încearcă și care produce în el mai întâi pasiunea tristeții, apoi ura pentru ceea ce a pricinuit această durere și în al treilea rând dorința de a se elibera de ea. În același fel, sufletul este imediat prevenit despre lucrurile folositoare corpului numai printr-o anume desfătare, care stârnește în el bucuria și dă naștere apoi iubirii pentru ceea ce se presupune a fi cauza ei și, în sfârșit dorinței de a dobândi ceea ce ne poate face să persistăm în această bucurie sau să mai gustăm apoi una asemănătoare.
citat din Robert Boyle
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Datorită unui prieten medic, am devenit brusc conștient că e natural să mă bazez pe Inteligența Creatoare care a creat organele mele, a format corpul și a făcut să-mi bată inima, pentru că EA are grijă întotdeauna de propria sa creație.
Joseph Murphy în Puterea Extraordinară a subconștientului tău
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Pentru idealiști, toate ființele, inclusiv omul, au apărut de la început sub forma lor actuală datorită actului creator al divinității sau influenței creatoare a spiritului, a unei forțe vitale, a entelehiei etc, deci datorită influenței acelui principiu spiritual, care la idealiști alcătuiește chiar esența vieții.
Cornelia Dorobanțu în Apariția și evoluția vieții
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cum știm de asemenea că sufletul nostru este unit cu un corp? Trebuie să conchidem de asemenea că un anumit corp este mai strâns unit cu sufletul nostru decât toate celelalte care sunt în lume, pentru că ne dăm seama în mod clar că durerea și multe alte sentimente ne vin fără să le fi prevăzut, și că sufletul nostru, printr-o cunoaștere care-i este firească, socoate că aceste sentimente nu purced din el singur, întrucât el este unit cu un lucru întins, care se mișcă datorită dispoziției organelor sale și care se numește în mod propriu corpul unui om.
Descartes în Pasiunile
Adăugat de Andrei
Comentează! | Votează! | Copiază!
E natural ca odată cu bătrânețea să vină moartea? Da, e foarte natural. Pe măsură ce cașcavalul, roșiile și bulionul, mai exact corpul îmbătrânește, devine teribil de evident că această închisoare plină de boli, este mult prea strâmtă pentru Spirit și el dorește să se elibereze prin moarte de ea. Prin ceea ce fals mintea, datorită fricii de extincție, numește moarte, pentru Spirit e cea mai mare descătușare și întoarcerea la starea non-duală originară dinaintea închisorii corporale, fals numită de minte, "nașterea mea"! Înțelegi acum, de ce spun că de fapt "Tu nu ai fost născut vreodată!", doar mintea visează o astfel de iluzie, exact ca într-un vis, în care visezi că te naști pe Marte trăiești 6000 de ani și mori. Și în visul tău, exact ca acum, tu nu te îndoiești de asta! Ce simplu și clar devine totul în prezența ta! E natural ca în Prezența Libertății, Libertatea să fie atât de simplă și de o frumusețe nepieritoare!
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Atâta timp cât gândul mai interferează Încă cu realizarea, "Guru" respectiv îți va pune tot felul de condiții pentru a ajunge la ea. Și în mod paradoxal, toate aceste condiții de tot râsul, se vor referi la capcana iluzorie corp-minte, gen: "Trebuie să fii continent/ejaculezi/juisezi pentru a realiza Sinele", "Trebuie să îți trezești Kundalini și să îl duci în Saharara Padma", "Trebuie să nu îți miști pupilele", "Trebuie să îți creezi această realitate", "Trebuie să practici", "Trebuie să meditezi", "Trebuie să te rogi", etc, etc. Culmea este că toate aceste condiții îți sunt puse datorită ignoranței, de către "Guru" pentru "A-Fi", când în fapt, mai întâi de toate "Tu-Ești". Un Guru fals de mâna a doua întotdeauna îl va pune pe primul loc pe "a-face", pe când un Guru Real te va reîntoarce mereu și mereu în prezența de "A-Fi"!
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Când începe să ți se deslușească motivul pentru care stai cu persoana de lângă tine, te vei îngrozi. Nu datorită acelui motiv, ci datorită celorlalte motive care lipsesc.
Iosif M. Cristian în Stăpânul gândurilor
Adăugat de Elene Denisa
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cel cu care mi-ar face plăcere să vorbesc
Vârșa pentru pești există datorită peștilor.
Odată ce ai prins peștele, vârșa poate fi uitată.
Lațul de prins iepuri există datorită iepurilor.
Odată ce ai prins iepurele, lațul poate fi uitat.
Cuvintele există datorită înțelesului lor.
Odată ce ai prins înțelesul, cuvintele pot fi uitate.
Unde aș putea găsi omul care a uitat cuvintele?
El este cel cu care mi-ar face plăcere să vorbesc.
poezie de Chuang Tzu, traducere de Petru Dimofte
Adăugat de Petru Dimofte
Comentează! | Votează! | Copiază!
Pentru fascism, lumea adevărată nu este lumea materială, superficială, în care omul devine un individ izolat de toți ceilalți, trăind prin el însuși și cârmuit de o lege naturală care, instinctiv îl face să trăiască o viață de plăceri egoiste și trecătoare. Omul fascismului nu este decât națiune și patrie; o lege morală care unește indivizii și generațiile într-o tradiție și într-o misiune, suprimând instinctul de viață închisă în cercul restrâns al plăcerii, stabilind în datorie o viață superioară, liberată de limitele timpului și ale spațiului, o viață în care individul prin abnegație de sine, prin sacrificiul intereselor sale particulare, prin moarte chiar, realizează acea existență pur spirituală care face valoarea sa de om.
Benito Mussolini în Fascismul (1934)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Am doar trei comori. Păziți-le și ocrotiți-le. Prima dintre ele este iubirea adâncă, a doua este cumpătarea, iar a treia este cea de a nu îndrăzni să fiu înaintea lumii. Datorită iubirii adânci, omul este curajos. Datorită cumpătării, el este generos. Datorită lipsei de interes în a fi înaintea lumii, el devine liderul acesteia.
citat din Lao Tse
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Omul nu se va schimba datorită factorilor externi, ci datorită mutațiilor morale.
citat celebru din Dostoievski
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Participă la discuție!