Ce-i suferința, ce-i teama și umilința primejdiei, în comparație cu triumful, triumful unic, dulce, indispensabil, fără de care n-ai vrea să mai trăiești: să fixezi, la un frivol, la un evaziv, la un monden care are totuși o reală valoare umană, dar te chinuie cu farmecul lui inconstant, să fixezi, zic, la el tot ce are mai bun, să-l schimbi din ușuratic în serios, să legi de tine, să stăpânești această forță evazivă și să-l vezi, în sfârșit, în stare demnă de valoarea lui, să-l aduci la devoțiune, la pasiune profundă, mistuitoare, nu numai o dată, ci, ca să-ți confirmi, ca să te asiguri, mereu, necontenit, niciodată îndestul.
Thomas Mann în Doctor Faustus (1947)
Adăugat de Dama de pică
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre valoare
- citate despre viață
- citate despre valori umane
- citate despre suferință
- citate despre sfârșit
- citate despre schimbare
- citate despre pericole
- citate despre legi
- citate despre frică
Citate similare
Când un discurs firesc zugrăvește o pasiune sau un efect, descoperim și în noi înșine adevărul pe care îl auzim, dar, neștiind că el se află acolo, suntem gata să-l iubim pe cel care ne-a făcut să-l simțim; căci nu dintre-ale lui ni-l împărtășește, ci dintre-ale noastre. Binele pe care ni-l face ne îndeamnă să-l iubim, în afară de faptul că inima este înclinată să-l îndrăgească tocmai pentru această comuniune a înțelegerii.
Blaise Pascal în Cugetări
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi citate despre iubire, citate de Blaise Pascal despre iubire, citate despre inimă, citate despre adevăr, citate de Blaise Pascal despre adevăr sau Ne poți propune o poezie de dragoste?
Omul e-n stare să-l caute pe Dumnezeu peste tot în univers, dar nu-l caută și nu e-n stare să-l vadă în locul în care e permanent: înăuntrul lui.
George Budoi (2008)
Adăugat de George Budoi
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și citate despre religie sau citate despre Dumnezeu
To Kuny: Draga mea, nu știu de ce, dar cred că el ar fi încercat deja să stea de vorbă cu tine de mai multe ori, dar n-a reușit. Nu știu de ce am această impresie, dar presupun că a încercat deja să-ți vorbească serios. Este sau nu așa?
Lia: Da. E adevărat. Dacă mă gândesc bine, cred că a încercat să-mi vorbească serios de vreo câteva ori, însă nu știu ce dorea să-mi spună, pentru că l-am respins mereu, categoric, de fiecare dată. Însă dacă avea de gând să-mi spună într-adevăr ceva, n-ar fi trebuit să ezite niciodată, n-ar fi trebuit să cedeze, orice s-ar fi întâmplat, orice i-aș fi spus eu.
To Kuny: Scumpo, gândește-te că poate și tu ai o anumită influență asupra lui, poate că-l intimidezi și tu, sau cine știe ce altceva, cum s-o simți el în prezența ta...
Lia: Să-l intimidez?! Eu?! Pe el?! Nu știu, tati... Mi se pare imposibil ca pe el să-l intimideze vreodată ceva, sau cineva, cu atât mai puțin eu.
To Kuny: Dar nu-i deloc imposibil, scumpo. Nu-i nici el decât o ființă umană, are sentimente. În ciuda aparențelor, poate fi uneori, în unele situații, timid, sensibil, sentimental, deci, poate cădea ușor pradă sentimentelor; e clar că are un suflet bun, minunat. Dar nu vrea să se vadă, să i se observe aceste slăbiciuni, vrea să pară mereu ferm, hotărât, dârz, dur, de neclintit, ca o stâncă, deși e clar că nu e deloc așa, nu poate fi mereu astfel. E totuși un om, ca oricare altul. Doar ai văzut și tu. Ai văzut destul de bine, draga mea.
Lia: Ai dreptate. Am văzut. Lacrimi în ochii lui... Impresionant! Niciodată nu mi-aș fi închipuit că așa ceva ar fi posibil. N-aș fi crezut că aș putea zări vreodată lacrimi în ochii lui, că el ar putea plânge... Asta așa este. N-aș fi crezut.
To Kuny: Totuși, i s-a întâmplat și lui, ai văzut destul de clar. Și foarte probabil că nu e prima oară când i se întâmplă; cine știe de câte alte ori, singur, fără ceilalți, să nu-l vedeți...
replici din romanul Proxima, Partea a-II-a: "Planeta Proxima" de Cornelia Georgescu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre vorbire
- citate despre suflet
- citate despre stânci
- citate despre posibilitate
- citate despre plâns
- citate despre ochi
- citate despre imposibilitate
- citate despre gânduri
- citate despre ezitare
Prietenia adevărată nu înseamnă că trebuie să-l schimbi pe cel de lângă tine. Dacă ții la el, îl placi așa cum e, având răbdare; deci să încercăm să-l vedem și să-l înțelegem ca pe omul care ne completează, nu neaparat ca pe cel care face totul numai după cum vrem noi. Dar, pentru a ajunge la o astfel de percepție, trebuie înțelepciune, care mereu are la bază... cea mai mare virtute: RĂBDAREA (care întotdeauna e determinată de DRAGOSTEA ADEVĂRATĂ). Numai cine iubește adevărat poate avea răbdare.
Adina-Cristinela Ghinescu în Pentru suflet - Colecție de citate și aforisme
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate de Adina-Cristinela Ghinescu despre adevăr, citate despre înțelepciune, citate despre superlative, citate de Adina-Cristinela Ghinescu despre superlative, citate de Adina-Cristinela Ghinescu despre schimbare, citate despre prietenie adevărată sau citate despre prietenie
Femeie luminoasă...
Femeie luminoasă ca șesurile-n toamnă,
dă-mi gâtul tău, cuib moale cu paseri de azur,
dă-mi mânele, mai pure ca pietrele din râuri
femeie cu gândirea ca un polen netrebnic
și carnea ca oricare gândire mai zămoasă.
Femeie, pământ negru, te vreau și te iubesc,
aș vrea să-l ar, să-l semăn, să-l secer și să-l macin,
pământ proaspăt în care dormiră toți ai mei,
pământ tânăr în care mi-i tânără chemarea,
pământul unde-n urmă vreau să adorm și eu.
Și vreau în ciuda celui ce seamănă-n deșert
nisip și foc, cu umbra la brâu și soare-n ceafă
grăuntelui lumină să-i dăruiesc și apă;
aș vrea să-l ar, să-l seamăn, să-l secer și să-l macin
și-aș vrea s-adorm cu grâul cel bun la căpătâi,
pământ, matrice dată din ziua cea dintâi,
în care mă așteaptă, ca-ntr-o oglindă, chipul.
poezie clasică de Benjamin Fondane din Priveliști (1917)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre tinerețe, poezii despre lumină, poezii despre gânduri, poezii despre toamnă, poezii despre somn, poezii despre râuri, poezii despre nisip, poezii despre negru sau poezii despre iubire
"Să-L iubești pe Dumnezeu din toată inima", înseamnă să vezi că Nicicum, Niciunde, Nicicând, Niciodată nu te poți separa de EL. Să-L iubești pe Dumnezeu din toata inima înseamnă că m-ai auzit acum 2000 de ani când am spus: "Eu și Tatăl una suntem!" Și mă auzi chiar acum când îți spun: "Tu și Tatăl una ești." A-l iubi cu adevărat pe Dumnezeu înseamnă a te dizolva în îmbrățișarea lui, fără putința de te mai reîntoarce vreodată la tine, la suferința separării. Oare nu devin iubitul și iubita, Iubirea în Iubire? Asta înseamnă să-L iubești pe Dumnezeu.
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre timp sau citate despre devenire
Ce crimă e! Are omul dreptul să-și smulgă din piept cel mai bun, cel mai nobil și cel mai frumos sentiment? Cine știe, poate singurul sentiment care ne justifică existența, care reprezintă bogația sufletului nostru? Să-l calci în picioare, să-l distrugi, să te lepezi de el? În numele cărei rațiuni? Ca să obții prețuirea oamenilor? Ce prostie! Să renunți pentru alții la tine, să renunți la ce-i mai important în tine, la propria-ți fericire?!
Tadeusz Dolega-Mostowicz în Vraciul
Adăugat de deianira
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai mult umor despre superlative, umor despre suflet, umor despre prostie, citate de Tadeusz Dolega-Mostowicz despre prostie, umor despre picioare, umor despre frumusețe, umor despre fericire, umor despre existență sau citate de Tadeusz Dolega-Mostowicz despre existență
Eddie Scrap-Iron Dupris: Ca să faci un luptător trebuie să-l golești ca pe un copac desfrunzit: nu-i poți spune să uite tot ce știe chiar de-l obligi să uite că are oase... să-l obosești atât de tare încât să te asculte numai pe tine, să audă numai vocea ta, să facă doar ce-i spui, nimic mai mult... Să-i arăți cum să-și mențină echilibrul sau să-l ia de la adversar... cum să genereze forța motrice pe degetul corect și cum să lovească din reflex atunci când are ocazia... cum să lupte și când să se retragă. Apoi trebuie să le arăți încă o dată. Și încă o dată... până cred că așa s-au născut.
replici din filmul artistic O fată de milioane, scenariu de Paul Haggis, după F.X. Toole
Adăugat de Raluca Buhar
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre voce, citate despre naștere, citate despre forță, citate despre degete, citate despre căderea frunzelor sau citate despre copaci
Oricine are responsabilitatea față de sine, de scenarist, de regizor și de oamenii care pun banii să dea ce-i mai bun din ceea ce a trăit și înțeles despre condiția umană având legătură cu rolul pentru care a fost angajat să-l portretizeze.
citat din Tom Skerritt
Adăugat de Veronica Șerbănoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre responsabilitate, citate despre portrete, citate despre condiția umană, citate despre bani sau citate despre angajare
Câinele și măgarul (fabulă)
Cu urechea pleoștită, cu coada-ntre picioare,
Câinele, trist și jalnic, mergea pe o cărare.
După îndestul umblet, iată că-l întâlnește
Un măgar, și-l oprește:
"Unde te duci? îi zise,
Ce rău ți s-a-ntâmplat? Șii, parcă te-a plouat,
Așa stai de mâhnit."
- "Dar, sunt nemulțumit.
La împăratul Leu în slujbă m-am aflat:
Însă purtarea lui,
De e slobod s-o spui,
M-a silit în sfârșit să fug, să-l părăsesc,
Acum cat alt stăpân; bun unde să-l găsesc?"
- "Numai de-atât te plângi? măgarul întrebă;
Stăpânul l-ai găsit, îl vezi, de față stă.
Vino numaidecât la mine să te bagi:
Eu îți făgăduiesc
Nu rău să te hrănesc;
Nimic n-o să lucrezi, nici grijă n-o să tragi."
"Ascultă-mă să-ți spui: e rău a fi supus
La oricare tiran; dar slugă la măgar
E mai umilitor, și încă mai amar."
fabulă clasică de Grigore Alexandrescu
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre tristețe, poezii despre măgari, poezii despre urechi, poezii despre sfârșit, poezii despre promisiuni, poezii despre plâns, poezii despre ploaie, poezii despre picioare sau poezii despre nemulțumire
Când îți fixezi mintea asupra unui lucru, fie el mic sau mare, un creion, o pălărie, o casă ori averi fabuloase, fie el tangibil precum acestea ori intangibile, precum o anume educație, o profesie ori o călătorie, transferi o parte din forța ta vitală acelui lucru altfel, cum ar putea fi el atras spre tine? Și continui să-l alimentezi atâta timp cât îl ții în minte, iar intensitatea dorinței tale controlează puterea cu care este direcționată această forță.
John McDonald în Mesajul unui maestru
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre educație, citate despre dorințe sau citate despre avere
Cațavencu: (cătră grupul lui) Ei, cum să-l trimeți în Cameră, nene, pe stimabilul? Nu zic, are ideile, opiniile lui - și eu respect ideile, numai să fie sincere, și el e sincer, n-ai ce zice, - respect la orice opiniune!... Dar să-ți vie stimabilul cu idei învechite, cu opiniuni ruginite, și să te sperie mereu cu Europa, cu zguduiri, cu teorii subversive... asta nu mai merge... Astfel de opiniuni nu le respect, să-mi dea voie să-i spui...
replică celebră din piesa de teatru O scrisoare pierdută, Actul III, Scena 3, scenariu de Ion Luca Caragiale (1884)
Adăugat de Dan Costinaș
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai mult umor despre sinceritate, umor despre idei, umor despre sperieturi, umor despre respect, umor despre Europa sau citate de Ion Luca Caragiale despre Europa
Copilul unic e fericit că mănâncă bine, dar necazul lui este că n-are pe nimeni să-l apere, când alții vin să-l bată.
proverbe bengaleze
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe proverbe despre mâncare, proverbe despre fericire, proverbe despre copilărie sau proverbe despre apărare
Muntele
Iubita mea, ți-am cumpărat un munte
Am fost la târg, dar nu l-am luat pe bani
Are păduri și râuri și o punte
În vârstă de un milion de ani...
Ți l-am adus în brațe pân' la poartă
E minunat și piatra lui e grea,
Comerțul ambulant cu munți se poartă...
Dar unde-ai să-l așezi, iubita mea?
Ce munte colosal, un munte straniu
Cu porci mistreți ce cântă-n coruri: jir!!
Iar în adânc sunt straturi de uraniu
Și-am dat puțin pe el... un chilipir...
Iubita mea, găsește marea vale
În care să-l aduc și să-l răstorn
Și-apoi la nunta regăsirii sale
Să cânt ca vânător al lui din corn...
Iubita mea ți-am cumpărat un munte
Sa faci cu el ce-i ști și ce vei vrea,
Eu mă retrag în peșteri muribunde
Că am uitat să-ți mai șoptesc ceva:
Am dat pe acest munte VIAȚA MEA.
Din marele bazar cu amănunte
Plătind cu viața tot ce scump era,
Iubita mea, ți-am cumpărat un munte...
Păcat ca n-o să-ncapă-n lumea ta.
poezie celebră de Adrian Păunescu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre munți, poezii despre văi, poezii despre vârstă, poezii despre vânătoare, poezii despre viață, poezii despre uitare, poezii despre timp sau poezii despre speologie
Cântec de iubire
Cum să opresc sufletul meu spre a
nu se urni cu-al tău? Cum să-l sui oare
deasupra ta spre un alt ideal?
Ah, cât de mult să-l cârmuiesc aș vrea
la țărmu-acela-n bezne-ascuns, spre a-l
pune-ntr-un loc străin, tăcut și care
să stea, când profunzimi vibrezi în val.
Și totuși, ce pe tine și pe mine
ne mișcă, știe arcuș să ne îmbie,
din două coarde unic sunet dând.
Ce instrument ne ține-n acordare?
Și care-artist în mâna lui ne are?
O, cântec blând.
poezie de Rainer Maria Rilke din Poezii noi, Partea întâi, traducere de Eugen Jebeleanu
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre tăcere, poezii despre sunet, poezii despre suflet, poezii despre mâini, poezii despre muzică sau poezii despre idealuri
Lucian nu era deloc obișnuit să-l vadă astfel pe tatăl lui, nu așa-l cunoștea... Unde era omul nepăsător, pe care nimic nu reușea să-l scoată din starea lui? Acum, dintr-o dată, parcă i se înfățișa un altul, pe care nu-l recunoștea...
citat din romanul Proxima, Partea I: "O misiune specială" de Cornelia Georgescu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nicicând...
Un suflet închis într-un trup trecător
se zbate-ntre viață și moarte.
El știe că-i doar pelerin călător,
dar trupul vrea încă să-l poarte.
Fugare clipe de luciditate
învie imagini trecute,
din lumea trăită redeșteptate...
Nu pare nimic să-l ajute.
Durerea cumplită trupu-i cuprinde,
nu crede mai mult să reziste.
Și totuși, de viață nu se desprinde:
el nu vrea să nu mai existe!..
Din câte-ar fi vrut cândva să-mplinească,
în timpul ce-n goană trecuse
fără să poată să și le-amintească,
atâtea speranțe apuse...
E greu pentru el s-accepte sentința:
mai poate ceva să îndrepte
pe patul în care doar suferința
vrea, răbdătoare, s-aștepte?
Și totuși, el poate acum să-nțeleagă
din viața-i aproape trecută
de care, târziu și tăcut se dezleagă:
nicicând viața nu e pierdută!
poezie de Elena Liliana Popescu din Unde ești, timp? (2007)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre trup și suflet, poezii despre suferință, poezii despre pelerinaj, poezii despre moarte sau poezii despre imagine
* * *
Doamne,
șterge-mi din minte
și din suflet, cuvintele
ce m-au făcut să uit de mine,
arată-mi fața lui, și nu umbra...
Vreau să-l întâlnesc
pentru prima dată
pe acest muritor,
vreau, ca neliniștea lui,
să nu mă mai tulbure,
vreau să-l pierd în mulțime
și să nu-i mai recunosc
plânsul...
Lacrimile lui
mă trimit în mormânt...
poezie de Any Drăgoianu din Stelele nu mor niciodată (2009)
Adăugat de Any Drăgoianu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe poezii despre cuvinte
Orice zid, chiar de beton, poți să-l treci, să-l spargi, să-l escaladezi, să-l înconjori, dar zidurile pe care le pui in mintea ta sunt cel mai greu de trecut.
aforism de Mihaela Cd din volumul Uneori elefanții zboară/Sometimes elefants are flying editura Globart Universum 2020
Adăugat de Mihaela Cd
Comentează! | Votează! | Copiază!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Vezi mai multe aforisme despre trecut sau aforisme despre superlative
Da, iubirea adevărată afirmă libertatea celuilalt. Nu încearcă să-l stăpânească. Aici se greșește cel mai mult în relații, când unul încearcă să-l transforme pe celălalt, să-l ajusteze după gustul propriu. Când iubești, trebuie să ieși din tine în sensul de a încerca să-l trăiești pe celălalt, să-l înțelegi pe celălalt, să vezi lumea prin ochii lui. Dacă îi calci libertatea, apare instinctul de apărare. Și se va închide în el. Se va feri de tine, se va simți agresat. Într-o relație trebuie să existe un balans între apropiere și distanță. Trebuie să-i păstrezi celuilalt taina, să n-o spulberi. Să nu încerci să cotrobăi în toate cotloanele sufletului lui, să nu intri cu excavatorul peste flori. Tupeul, îndrăzneala distrug misterul celuilalt. Exercițiul acesta al ieșirii din noi înșine uneori e dureros, înseamnă să părăsești o poziție sigură, să ieși din confortul felului tău de a fi, adoptând felul celuilalt de a fi. Dar numai așa te poți lărgi, te poți îmbogăți și poți transforma iubirea în cale de cunoaștere. Dacă rămâi în tine însuți, ești foarte sărac. Ba, mai mult, te trezești că toți îți întorc spatele. Te trezești singur.
Părintele Pantelimon de la Oasa în Despre dragoste
Adăugat de El
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre sărăcie, citate despre libertate, citate despre instinct, citate despre greșeli sau citate despre flori