Neliniștea, neodihna și epuizarea de timpuriu atât a ființei noastre active cât și a instrumentelor ei sunt semnele Naturii prin care ni se arată ca liniștea este fundamentul nostru adevărat și tulburarea - o boală a sufletului.
citat din Sri Aurobindo
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Sufletul nostru, adevăratul nostru sine, este dimensiunea esențială, cea mai misterioasă, și mai magică a ființei noastre. De fapt, nu este o realitate separată, așa cum este considerat în gândirea occidentală, ci forța coezivă care ne unește trupul, inima și mintea. Nu este o fantomă prinsă cumva în capcana mașinăriei fizice a trupurilor noastre, ci chiar esența ființei noastre.
citat din Gabrielle Roth
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ce se întâmplă de fapt în asemenea cazuri când suferim, este că El ne conduce înspre adâncul ființei noastre, spre centrul sufletului nostru, locul pasiunilor noastre celor mai puternice.
Larry Crabb în Vise năruite
Adăugat de Lidia Reste
Comentează! | Votează! | Copiază!
Așteptarea nu reprezintă modul cel mai plăcut de a petrece timpul. Totuși, tocmai procesul așteptării, care pare atât de neplăcut, este în sine valoros. Așteptarea ne arată care sunt părțile noastre slabe. Ne arată care sunt adevăratele noastre priorități. Ne arată cum suntem noi în realitate. Așteptarea este conduita în raport cu timpul și durata. Ea este conduita al cărei obiect constă în a face absența prezență și prezența absență.
citat din Aurel Pălășan
Adăugat de Traian
Comentează! | Votează! | Copiază!
Minunile sunt pe măsura ignoranței noastre în privința naturii, nu pe măsura ființei naturii.
aforism celebru de Michel de Montaigne
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vestea bună e că ne-am născut fericiți și că vom fi chemați să dăm socoteală dacă uităm lucrul acesta. Ca toți copacii, ca toate plantele, avem menirea de a crește, de a ne dezvolta și de a înflori pentru satisfacția noastră și a celor din jur. Anumite rădăcini sunt atât de viguroase, încât vor trece printr-o fundație de beton pentru a-și urma drumul. Într-atât de mare este forța fermentului de bucurie care constituie fundamentul ființei noastre.
citat din Guy Corneau
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cel ce vede Nevăzutul, atunci când privește văzutul, se vede pe Sine. Căci privitorul este Una cu ceea ce privește, iar ceea ce vede atunci când privește, îi arată privitorului locul din care privește. Privirea din spatele privirii devine activă odată cu Întoarcerea la Liniște, pentru că Liniștea trezește cele mai profunde taine ale ființei. Locurile interioare, care n-au fost vizitate niciodată, ies la suprafață prin intermediul Liniștii, deoarece, în Liniște, tot sunetul se aude mai clar. Și, la nivelul său de bază, întreaga creație este sunet. De aceea, cel ce se scufundă conștient în Oceanul de Liniște, va cunoaște cu adevărat aspectele cele mai fine ale sunetelor întâlnite. Liniștea nu e o stare, o emoție, sau un sentiment. Liniștea este dincolo de orice simț, în spatele oricărei creații. Liniștea nu e o vibrație sau o energie, ci este sursa vibrației - sursa undei - sursa sunetului. Iar când te întorci la sursa realității tale, conținutul realității tale va îmbrăca straiele Liniștii din care provine, deoarece, înainte de sunet, a fost Liniște. Și este în continuare, căci Liniștea nu dispare atunci când e acoperită de sunet, iar sunetul care devine conștient de Liniștea din care a răsărit, devine conștient de Sine - de faptul că este Una cu Liniștea.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște, Introducere
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Asceza este un mod de a face loc lui Dumnezeu înlăuntrul ființei noastre. Procedeul e simplu și sigur: secătuirea nemiloasă a tuturor energiilor, epuizarea ultimelor resurse sensibile, devastarea poftelor, pentru ca un eros transcendent să împreuneze neantul individual cu neantul divin.
Emil Cioran în Lacrimi și sfinți
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Gândurile noastre sunt de două feluri și anume: unele sunt acțiunile sufletului, altele sunt pasiunile sale. Acelea pe care le numesc acțiunile sale sunt toate voințele noastre, fiindcă noi experimentăm că ele vin de-a dreptul din sufletul nostru și par a nu depinde decât de el. Dimpotrivă, se pot în general numi pasiuni, toate felurile de percepții sau cunoașteri care se află în noi, din pricină că adesea, nu sufletul nostru le face ceea ce sunt și pentru că întotdeauna el le primește de la lucrurile care sunt reprezentate de ele.
Descartes în Pasiunile
Adăugat de Andrei
Comentează! | Votează! | Copiază!
- cuvânt
- Cuvântul este unica unealtă prin care se comunică voința și gândurile noastre, e tălmaciul sufletului nostru.
definiție aforistică de Michel de Montaigne
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Nu există putere transformatoare în moarte și, fie că suntem aici sau acolo, ne făurim lumea care ne înconjoară prin intensitatea imaginației și sentimentelor noastre, și ne iluminăm sau întunecăm viețile prin conceptele pe care le păstrăm despre noi. Nimic nu ne e mai important decât concepția despre noi, și cu atât mai adevărat este acest lucru atunci când ne referim la conceptul nostru despre Cel ascuns, adânc, în noi.
citat din Neville Goddard
Adăugat de Adriana Pleșca
Comentează! | Votează! | Copiază!
COPIII, aceste sfinte primăveri sunt mai presus de truda fiecărui părinte, sunt darurile Ființei noastre, sunt îndumnezeirile noastre pentru dînșii trudim zi de zi, pentru dînșii refuzăm privilegii și onoruri, ei fiindu-ne mîndria noastră, și a satului nostru. Ei sunt Ființa noastră, Ființa satului nostru...
aforism de Constantin Anton din Mogoșești, Ființa mea - vol II
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Un concept atât de simplu, dar atât de adevărat: ceea ce trebuie să demonstrezi se află în fața ta; noi suntem creatorii propriului nostru destin. Fie cu știință, fie din ignoranță, succesele și eșecurile noastre sunt provocate numai de noi înșine.
Garth Stein în Enzo sau arta de a pilota pe ploaie
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Totul există în Liniște. Dincolo de aparențele sunetelor, dincolo de totalitatea zgomotelor, Liniștea este fundamentul creației, care, neîncetat, e prezentă fără a pretinde nimic. Liniștea nu cere, Liniștea nu condiționează, Liniștea nu așteaptă, pentru că Ea este lipsită de nevoi. Liniștea se oferă pe Sine, se dăruiește în mod necondiționat și susține, fără efort, existența sunetului. Căci în spatele sunetului se află Liniștea din care provine sunetul; în profunzimea sunetului, se află Liniștea din care s-a dezvoltat sunetul; în inima sunetului, se află Liniștea din care a pornit sunetul. Inima sunetului este locuită de Liniște, iar această Liniște se îngrijește de buna funcționare a sunetului, chiar dacă sunetul nu este conștient de ceea ce se află în inima sa. Căci Liniștea nu face zgomot și nu cere atenția sunetului - tocmai de aceea este nesfârșită.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște, Liniștea, Partea I
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ritmurile naturii sunt la fel ca ritmurile inimii noastre și simțim că ne integrăm prin ele în universul ce vibrează. Iubim tot ce este frumos pe acest pământ, de la mișcarea ramurilor înflorite pe cerul albastru, la verdele ierbii, la munții albaștri cu cupole de zăpadă, la norii sidefii pe cerul verii, la strălucirea mării în veșnică mișcare, la scânteierea cerului împodobit de stele, de la adierea vântului, la cascade înspumate, de la mișcările fluturilor, la mișcările sufletului nostru fascinat de frumos.
Ecaterina Chifu în Reflecții / Reflexions
Adăugat de Ecaterina Chifu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Sutler: Concetățeni englezi, în seara aceasta țara noastră, cea pe care o reprezentăm și pe care cu toții o îndrăgim este groaznic amenințată. Acest asalt violent și unic asupra securității noastre nu va trece neobservat... sau nepedepsit. Dușmanul nostru este unul perfid, care caută să ne despartă și să distrugă chiar fundamentul măreței noastre națiuni. În seara aceasta, trebuie să fim fermi. Trebuie să fim hotărâți. Însă, în mod special trebuie să fim uniți. Cei care vor fi prinși în seara aceasta că instigă la asediu vor fi considerați aliați ai dușmanului nostru și vor fi judecați ca și teroriști fără indulgență sau excepții. În seara aceasta, fac cea mai fermă făgăduială: dreptatea se va schimba, va fi dreaptă și nu va avea milă.
replici din filmul artistic V de la Vendetta
Adăugat de Andreea Tanase
Comentează! | Votează! | Copiază!
Un gând este inofensiv dacă nu-l crezi. Nu sunt gândurile noastre, ci atașamentul nostru de gândurile noastre, care provoacă suferința. Atașarea de un gând înseamnă a crede că e adevărat, fără a-l interoga. Un adevăr este un gând de care ne-am atașat, de multe ori de ani de zile.
citat din Byron Katie
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Noi rareori realizăm, de exemplu că gândurile și emoțiile noastre cele mai private nu sunt de fapt ale noastre. Pentru că noi gândim în termeni lingvistici și în imagini pe care nu noi le-am inventat, ci ne-au fost date de societatea în care am trăit. Noi copiem reacții emoționale de la părinții noștri, învățând de la ei că excrementul ar trebui să aibă un miros dezgustător și că a vomita ar trebui să fie o senzație neplăcută. Frica de moarte de asemenea este învățată de la temerile lor cu privire la boală și de la atitudinea lor față de înmormântări și cadavre. Mediul nostru social are o astfel de putere doar fiindcă noi nu existăm înafara societății. Societatea este extensia minții și corpului nostru. Și totuși aceeași societate de care individul este inseparabil își folosește toată forța sa irezistibilă să îl convingă că el este într-adevăr separat! Prin urmare, societatea așa cum o știm joacă un joc cu reguli auto-contradictorii.
citat clasic din Alan Watts
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Pentru omenire, întrebarea tuturor întrebărilor, problema care se află la baza tuturor celorlalte probleme și este mai interesantă decât toate este cea a determinării locului pe care îl ocupă omul în natură și relația dintre el și cosmos. De unde a apărut specia noastră, care sunt limitele puterii noastre asupra naturii și cele ale naturii asupra noastră, care este scopul strădaniilor noastre, al problemelor care apar mereu pentru fiecare om de pe Pământ.
citat din T.H. Huxley
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Fiecare element al corpului este uman și există ca atare în virtutea existenței imateriale a sufletului. Corpul nostru, mâinile noastre, ochii noștri există în virtutea existenței sufletului nostru.
citat din Jacques Maritain
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
O lume obosită este o lume care nu se odihnește - iar o lume care nu se odihnește este o lume zgomotoasă, condusă de tendința de mișcare a sunetului. Liniștea nu este niciodată absentă, pentru că Ea nu se întrerupe și nu se fragmentează. Liniștea care precede sunetul, rămâne în spatele sunetului - chiar dacă sunetul nu știe asta. Liniștea a fost acolo, când sunetul s-a născut, Liniștea rămâne în spatele sunetului și Liniștea va fi acolo și când sunetul se va întoarce acolo de unde a plecat: din Liniște. Așadar, nicicând Liniștea nu poate fi absentă din existență - este singura prezență care nu are formă și care nu poate fi caracterizată sau explicată. Nu poți vorbi Liniștea, pentru că orice ai spune despre Ea, nu este complet adevărat, deoarece cuvintele sunt sunete, iar o formă relativă nu poate cuprinde o Prezență Absolută. Însă, deși nu poți vorbi Liniștea, poți arăta către Liniște, chiar și prin intermediul cuvintelor. Și nici măcar asta nu e complet adevărat, pentru că Liniștea nu este acolo, într-o direcție, ci este chiar Aici, Acum, precedând orice formă, orice faptă, orice cuvânt și orice gând.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște, Liniștea, Partea I
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!