Pentru fascism, lumea adevărată nu este lumea materială, superficială, în care omul devine un individ izolat de toți ceilalți, trăind prin el însuși și cârmuit de o lege naturală care, instinctiv îl face să trăiască o viață de plăceri egoiste și trecătoare. Omul fascismului nu este decât națiune și patrie; o lege morală care unește indivizii și generațiile într-o tradiție și într-o misiune, suprimând instinctul de viață închisă în cercul restrâns al plăcerii, stabilind în datorie o viață superioară, liberată de limitele timpului și ale spațiului, o viață în care individul prin abnegație de sine, prin sacrificiul intereselor sale particulare, prin moarte chiar, realizează acea existență pur spirituală care face valoarea sa de om.
Benito Mussolini în Fascismul (1934)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Unindu-se moral în rugăciunea adevărată cu Dumnezeu, omul nu se unește cu El doar prin sine însuși, ci îi unește cu El și pe ceilalți; el devine un inel de legătură între Dumnezeu și creație, între lumea divină și cea naturală. Predându-se liber lui Dumnezeu, voința omenească nu este mistuită de El, ci este asociată ei și devine o forță nouă, divino-umană, în stare să facă lucrarea lui Dumnezeu în lumea oamenilor. Prin aceasta, rugăciunea adevărată, ca legătură moral-harică cu Dumnezeu, se deosebește de toate celelalte relații umane cu Divinitatea.
citat din Vladimir Soloviov
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Unindu-se moral în rugăciunea adevărată cu Dumnezeu, omul nu se unește cu El doar pe sine însuși, ci îi unește cu El și pe ceilalți; el devine un inel de legătură între Dumnezeu și creație, între lumea divină și cea naturală. Predându-se liber lui Dumnezeu, voință omenească nu este mistuită de El, ci este asociată ei și devine o forță nouă, divino-umană, în stare să facă lucrarea lui Dumnezeu în lumea oamenilor. Prin aceasta, rugăciunea adevărată, ca o legătură moral-harică cu Dumnezeu, se deosebește de toate celelalte relații umane cu Divinitatea.
citat din Vladimir Soloviov
Adăugat de Lucian Velea
Comentează! | Votează! | Copiază!
Se pare că se poate promova mai bine virtutea prin folosirea încurajării și persuasiunii prin grai decât prin lege și necesitate. Pentru că este posibil ca cel care este împiedicat de lege va săvârși greșelile în secret, însă, cel care este îndemnat la ceea ce ar trebui prin persuasiune nu va face nimic greșit fie în secret, fie în mod deschis. Prin urmare cel care se comportă corect din înțelegere și cunoaștere dovedește că este în același timp curajos și moral.
citat celebru din Democrit
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Când o persoană, prin studiu, ajunge la nivelul la care acceptă doar strictul necesar în viață pentru a-și susține propria persoană - nu de dragul plăcerii - acesta este primul pas al ascensiunii sale în lumea spirituală.
în Talmud, Psachim
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
În excepționalul omenescului (dar care ar trebui să fie regula lui), un om care nu a sfârșit prin a avea un drum de geniu, prin a fi "un element" pentru ceilalți, adică un sens de viață, o valoare specifică, o tonalitate umană, un prototip uman, nu a trăit cu adevărat. Căci spiritul se definește, nu atât prin obiectivările lui în produse, cât prin puterea sa de iradiere și modelare, adică prin elementul pe care-l suscită la viață; astfel încât oamenii adevărați sunt mai mult decât o operă, ei devin un principiu de viață.
Constantin Noica în Tratat de ontologie
Adăugat de Avramescu Norvegia Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
- lege
- Legea este un proces prin care ceea ce este nemanifestat devine manifest, prin care observatorul devine obiectul observat, prin care cel care vede devine una cu ceea ce vede, prin care cel care visează devine una cu visul său.
definiție de Deepak Chopra în Cele Șapte Legi Spirituale ale succesului
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Mizeria, în toată tristețea ei, colcăie de viață ca o mlaștină. E departe de moarte... Lumea a treia are nenumăratele ei universuri, intersectate și ele de mizerie, sau, paradoxal, de mare abundență. Drumurile ei sunt grele, dar nu duc automat în moarte... Singurul univers de proporții mondiale care duce direct la moarte prin pietrificare, prin înghețare, este universul comunist. El nu este capabil a-și trancede în nici un fel condiția de existență, care e falsificarea unor date de fapt. Dintre toate universurile prezente în perimetrul lumii... universul comunist e singurul care nu are viitor, fiindcă nu are viață. Efectul său este genocidul cultural. Cauza sa este păcatul împotriva Spiritului.
Ioan Petru Culianu în Păcatul împotriva Spiritului
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Numim viață capacitatea de hrănire prin sine, de creștere și, în fine, de micșorare de la sine. Așadar, fiecare corp natural care participă la viață, se poate considera drept substanță, și anume o substanță compusă, organizată. Sufletul este deci, cu necesitate, o substanță în sensul de specie a unui corp natural care are viață ca potență și de definește prin acestea: hrănire, simțire, gândire, mișcare. Așadar sufletul constituie acea entitate prin care trăim, simțim și gândim, ca atare se poate spune că el este rațiunea de a fi și forma, iar nu materia și subiectul ei.
citat din Ludwing Feuerbach
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă omul acționează cu adevărat prin el insuși, atunci el acționează pornind de la sinele care este natural, rațional și divin, și tocmai atunci își realizează el, în sânul unei necesități care cuprinde întreaga lume, libertatea sa. Important este deci ca omul să asculte de rațiunea din interiorul său. Căci există o lege morală care, ca ordin al rațiunii supreme, poruncește ce se cuvine făcut și interzice ceea ce nu se cuvine făcut. Ea este consonanța dintre daimonul activ în sufletul fiecărui individ și voința a ceea ce domnește in Tot.
citat din Zenon
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Analizează-ți propria viață și întreabă-te care este șablonul pe care l-ai adoptat? Renunți de fiecare dată la tine pentru a-i mulțumi pe ceilalți? Este oricine altcineva (în afară de tine) mai important pentru tine? Iei decizii punând interesele celorlalți deasupra intereselor tale? Dacă ăsta este șablonul tău, pune-ți următoarea întrebare: ți-ai dori același lucru pentru copilul tău? Ți-ar plăcea să-l vezi renunțând la visele sale, la hobby-urile sale, la tot ce-i face plăcere..."din iubire pentru partenerul său"? Gândește-te că acesta este șablonul pe care tu îl perpetuezi. Acesta este modelul pe care îl oferi copilului tău. Ești responsabil să fii un model de urmat pentru copilul tău, nu prin vorbe, ci prin fapte. Copiii nu aud mereu ce le spui, dar văd întotdeauna ce faci.
Raluca Rusu în Ghidul relației de cuplu
Adăugat de Mihaela
Comentează! | Votează! | Copiază!
Banii și orice fel de bogății care ar putea exista pe pământ, nu pot oferi mai mult decât posibilitatea unor bucurii nestatornice într-o viață trecătoare. Biblia însă, oferă prin credință, fericire și bucurie neschimbătoare, într-o viață fără de sfârșit!
Ioan Hapca în Diverse gânduri, reflecții, sfaturi și povețe în slujba unei vieți cu scop
Adăugat de Sara
Comentează! | Votează! | Copiază!
Mi-e dor de viață
Mi-e dor de viață ca pământului de ploaie.
Mi-e dor de viață ca cerului de soare.
Mi-e dor de viață ca poetului de poezie.
Mi-e dor de viață ca sufletului de o frumoasă melodie.
Dar nu îmi este dor de ceața care se lasă peste noi.
Nu îmi este dor de omul care îmi vorbește de pace,
Dar în suflet poartă un război.
Nu îmi este dor de străinul care mă numește frate,
Dar în gând plănuiește să mă lovească pe la spate.
Nu îmi este dor de tot ce pare frumos, dar este fals.
Nu îmi este dor de lumânarea care a ars.
Îmi este dor de o lumină lină care vine,
Dintr-o inimă de om bună și creștină.
îmi este dor de tot ce trebuie să aibă omul mai sfânt,
De viață, limbă și de al său pământ.
poezie de Vladimir Potlog (15 martie 2021)
Adăugat de Vladimir Potlog
Comentează! | Votează! | Copiază!
Oamenii muncesc în general prea mult pentru a mai putea fi ei înșiși. Munca este un blestem. Iar omul a făcut din acest blestem o voluptate. A munci din toate forțele numai pentru muncă, a găsi o bucurie într-un efort care nu duce decât la realizări irelevante, a concepe că te poți realiza numai printr-o muncă obiectivă și neîncetată, iată ceea ce este revoltator și ininteligibil. Munca susținută și neîncetată tâmpește, trivializează și impersonalizează. Este caracteristic că în lumea modernă munca indică o activitate exclusiv exterioară. De aceea, prin ea omul nu se realizează, ci realizează... Prin muncă a devenit din subiect obiect, adică un animal, cu defectul de a fi mai puțin sălbatic. În loc ca omul să tindă la o prezență strălucitoare în lume, la o existență solară și sclipitoare, în loc să trăiască pentru el însuși nu în sens de egoism, ci de creștere interioară a ajuns un rob păcătos și impotent al realității din afară.
citat celebru din Emil Cioran
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Ființa umană concretă a fost creată de Dumnezeu în vederea unei finalități supranaturale, fericirea desăvârșită ce nu poate fi atinsă decât în viața de dincolo prin vederea lui Dumnezeu. Această vedere nu poate fi căpătată de om numai prin capacitățile sale naturale, însă omul poate atinge o fericire imperfectă în această viață prin exercițiul capacităților sale naturale, ajungând la o cunoaștere filosofică a lui Dumnezeu prin intermediul creației sale și prin dobândirea și exercițiul virtuților naturale. Finalitatea naturală, fericirea imperfectă, este pe măsura naturii umane și a capacităților umane, dar cum omul a fost creat pentru o finalitate ultimă supranaturală, finalitatea naturală nu îl poate împlini;ea este imperfectă și este îndreptată dincolo de sine.
citat clasic din Sfântul Toma de Aquino
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Există totuși un moment în care omul se obligă prin conștiință să-și recunoască limitele, respectând valorile și convingerile proprii, impuse de însușirea deplină a educației. Într-o societate lipsită de hrană spirituală, abandonarea unui ideal care nu satisface propria necesitate de evoluție se definește prin lașitate. Uneori ne pierdem în vâltoarea compromisurilor, fără a cultiva integritatea. Și, oare, cum ne putem regăsi sensul, într-o lume în care ipocrizia devine un adevăr absolut?
Andreea Palasescu (21 noiembrie 2016)
Adăugat de Andreea Palasescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Susținător fățiș al homosexualilor, bănuit de presă că el însuși ar fi homosexual, deputatul Remus Cernea vrea să propună o lege prin care din școli să fie scoasă religia și în locul ei să fie introdusă educația sexuală. Când mintea lui va face pui, o să-i cer și eu unul, pe care-l voi dona Muzeului de Istorie Naturală, ca ciudățenie a formelor de viață de pe Terra.
aforism de George Budoi din Religia în aforisme, epigrame, poezii, pamflete și satire (25 noiembrie 2015)
Adăugat de George Budoi
Comentează! | Votează! | Copiază!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Prin simplul fapt că face parte dintr-o mulțime, omul coboară mai multe trepte pe scara civilizației. Izolat, poate că ar fi fost un individ cultivat; în mijlocul mulțimii devine un instinctiv, prin umare un barbar. El are spontaneitate, violență, ferocitate și în același timp, entuziasmul și eroismele ființelor primitive.
Sigmund Freud în Psihologia colectivă și analiza eului
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Rondelul TFC-ului
Astăzi, într-o nouă eră,
Pe un drum superb, prin viață,
TFC-ul ne răsfață
Cu transportul ce-l oferă...
A schimbat a lumii față,
Călătorii îl preferă,
Astăzi, într-o nouă eră,
Pe un drum superb, prin viață...
Și chiar dacă-n biosferă
Unii sunt complet în ceață,
Toți feroviarii speră
Să aveți drum bun, prin viață,
Astăzi, într-o nouă eră!
rondel de Mihai Enachi (22 noiembrie 2015)
Adăugat de Mihai Enachi
Comentează! | Votează! | Copiază!
Rondelul TFC-ului
Astăzi, într-o nouă eră,
Pe un drum superb, prin viață,
TFC-ul ne răsfață
Cu transportul ce-l oferă...
A schimbat a lumii față,
Călătorii îl preferă,
Astăzi, într-o nouă eră,
Pe un drum superb, prin viață.
Și chiar dacă-n biosferă
Unii sunt complet în ceață,
Toți feroviarii speră
Să aveți drum bun, prin viață,
Astăzi, într-o nouă eră!
rondel de Mihai Enachi
Adăugat de Mihai Enachi
Comentează! | Votează! | Copiază!
Omul nobil se compară și se evaluează prin intermediul unei idei mai mari decât el însuși; omul rău, prin cei care sunt mai jos decât el. Primul produce aspirație, al doilea ambiție, forma prin care omul vulgar aspiră.
citat clasic din Joseph Conrad
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!