Dacă mărgelele și jucăriile mele sunt date pierzaniei, ceea ce nu cred, din pricina cantităților de viață, de sănătate și de timp cristalizate în susbstanța lor, eu unul nu mă îngrozesc: mă joc înainte. Dar dacă sunt destinate să dureze, ceea ce mă tem că mi se pare, nemijlocit ele vor dura, solidare cu limba din care le-am zmuls și în care le-am intercalat.
Tudor Arghezi în Ars poetica
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Experiențele pe care le trăim rezultă din lucrurile pe care le-am voit, nu din ceea ce poftim sau năzuim din capriciu sau fantezie, ci din ceea ce voim. Cheia explicației e ideea că experiența pe care o trăiești acum este produsul volițiunilor tale anterioare, a ceea ce ținuse în prealabil de voința ta. Obții ceea ce pleacă din voință, nu ceea ce vrei. Poți să-ți influențezi experiențele viitoare dacă îți cântărești volițiunile din prezent, însă procesul nu e unul instantaneu.
citat clasic din Buddha
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Eu sunt Ubik. Înainte ca Universul să fie, eu sunt. Eu am făcut sorii. Eu am făcut lumile. Am creat ființele vii și locurile unde locuiesc ele; le-am mutat aici, le-am așezat dincolo... Merg încotro vreau eu, fac ceea ce le spun. Eu sunt cuvântul și numele meu nu e niciodată rostit. Numele, pe care nimeni nu-l știe. Mi se spune Ubik, dar nu acesta mi-e numele. Eu sunt. Eu voi fi întotdeauna.
Philip K. Dick în Ubik
Adăugat de Corneliu Tocan, Ph.D., M.Sc.
Comentează! | Votează! | Copiază!
Albert Camus zicea: "Sunt atât de mult lucruri mediocre în această viață încât iubirea nu ar trebui să fie unul din ele". Eu aș merge mai departe și aș parafraza: Nu doar iubirea trebuie să fie extraordinară ci și sănătatea. De ce să ai o sănătate mediocră? De ce să fii mulțumit cât timp nu te doare nimic în loc să ai o viață sănătoasă, cu sport mult și mâncare care te va ține sănătos mulți ani de acum încolo? Nu doar iubirea și sănătatea ar trebui să fie extraordinare ci și banii pe care îi faci. De ce să muncești pentru puțin? Dacă tot faci efortul cel puțin asigura-te că e cel mai bun efort pe care îl poți face. Țintește cât mai sus și devino independent financiar cât mai repede. Aștepți pensia să îți permiți să călătorești și să ai stilul de viață pe care îl vrei? Ia mai aruncă o privire la pensionarii de azi. Nu te mulțumi niciodată cu puțin. Uită-te în oglindă și întreabă-te: "Am ceea ce vreau? Sunt ceea ce îmi doresc? Am ajuns la capătul destinației mele? Dacă răspunsul e orice altceva decât DA, NU mă opresc. Din muncă, luptă, iubire și joacă. Nu te mulțumi niciodată cu puțin. Nu fi trist sau supărat mai mult de 30 de minute niciodată. Dă-ți voie să fii trist sau supărat, da-ți voie să plângi, să urli și să distrugi obiecte însă niciodată nu face rău altei ființe vii. Știi că nu ai nici un motiv să fii supărat mai mult de 30 de minute cât timp există speranță. Capul sus și privirea înainte!
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Pe bună dreptate, politicienii sunt la ora actuală disprețuiți. Ceea ce uităm de multe ori este că ei n-ar fi putut ajunge unde sunt dacă nu i-am fi crezut, dacă nu le-am fi luat de bune promisiunile, dacă nu ne-am fi lăsat păcăliți. Dacă nu i-am fi votat.
Radu Paraschivescu în Cum gândesc politicienii (Cum? Gândesc politicienii?!) (iunie 2016)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Farmecul existenței este că nu te poți baza pe nimic. Totuși, cele mai importante lucruri în viața asta sunt, cred eu, cele pe care le-am decelat din trei spectacole regizate de Lucian Pintilie: iubirea, memoria (nu cea mecanică și plictisitoare, ci aceea care îți salvează conștiința, asa cum mi-a salvat-o mie în pușcărie) și umorul. Dacă te naști cu ele e foarte bine; dacă nu, se pot învăța, gândindu-te foarte mult la ele, reprezentându-le în diverse circumstanțe. Ceea ce salvează cele mai proaste și ingrate împrejurări, ceea ce este esențial, este totuși iubirea. Iată concluzia, după o viață de om: nimic nu contează în afara iubirii.
Alexandru Paleologu în Breviar pentru păstrarea clipelor (2005)
Adăugat de Maria Larisa Petrache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Întotdeauna găsim în noi un păcat pe care îl vom judeca la alții. Cine s-ar descurca altfel? Păcatele, dacă le-am defini ca și erori, ar însemna că ne scuzăm; dacă le-am accepta, am deveni speciali; dacă nu le-am face, am deveni ridicoli; dar dacă ne-am întreba de fericire, păcatul ar deveni însăși răspunsul.
Dorina Sisu (12 septembrie 2012)
Adăugat de Dorina Sisu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ceea ce mă atragea la el era impresia pe care mi-o dădea că e singur, nenorocit, că unicul lui stimulent în viață sunt eu, că sunt singura lui bucurie, unica lui preocupare. Dacă nu-i așa, nu mă interesează. Nu mă interesează un bărbat decât în măsura în care cred că-l stăpânesc ca femeie, în care cred că sunt pentru el, într-un moment din viață, o ființă unică, de neînlocuit.
Cella Serghi în Pânza de păianjen
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Metafizică
Sunt lacrima celor ce n-am putut fi
râsul celor ce am ales sa fiu
sunt dorul lucrurilor
pe care nu le-am uitat
și uitarea celor
ce n-au vrut să mi se-ntâmple
nostalgia a ceea ce am fost
speranța celor ce vreau sa devin
iubirea pentru tot ce pot simți
Sunt clovnul - mai liber decât regele
stropul lui DUMNEZEU
picurat peste un petec de viață
crucea pe care o mângâi în fiecare zi
mâna întinsă cerșind mai multă lumină
sunt versul rostit în mijloc de iarmaroc
sfârșitul fericit al propriei mele povești
Sunt tot ce mi-a fost dat să fiu
dincolo de ceea ce
am dorit sa fiu
și n-am putut fi
poezie de Alina Beatrice Chesca (21 iunie 2006)
Adăugat de Alina Beatrice Chesca
Comentează! | Votează! | Copiază!
Toate poftele care nu duc la durere dacă nu sunt satisfăcute nu sunt necesare, ci au pornirea ușor anihilabilă, dacă cele dorite sunt greu de procurat sau dacă dorințele par că ne vor dăuna. Și în dorințele naturale acelea care nu duc la suferință când nu sunt satisfăcute, dar sunt urmărite cu pasiune, se datorează tot unei opinii iluzorii, și dacă nu sunt înlăturate, nu-i din pricina naturii lor proprii, ci din pricina părerii iluzorii a omului.
citat celebru din Epicur
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nu știu câte suflete am
Nu știu câte suflete am.
Le-am schimbat în fiecare moment.
Mă simt întotdeauna un străin.
Niciodată nu m-am văzut și nici întâlnit.
Fiindcă am fost atât de mult, sunt numai suflet.
Un om care are suflet nu are liniște.
Un om care vede e doar ceea ce vede.
Un om care simte nu este el cel care este.
Atent la ceea ce sunt și văd,
Am devenit ei și-am încetat să fiu eu.
Fiecare din visele sau dorințele mele
Apațin celui care le-a avut, nu mie.
Eu sunt propriul meu peisaj,
Îmi supraveghez călătoria
Diferit, mobil și singur.
Aici unde sunt nu mă pot simți pe mine însumi.
De aceea îmi citesc, ca un străin,
Ființa, de parcă-ar fi o o carte.
Neștiind ce va veni
Și uitând ce-a trecut,
Notez pe marginea paginilor
Ceea ce cred că simt.
Mă mir, recitind,:" Acesta am fost eu?"
Doar Dumnezeu știe, pentru că El a scris.
poezie clasică de Fernando Pessoa, traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Am căutat cuvinte virginale, cuvinte puturoase, cuvinte cu râie: le-am excitat aroma, le-am avivat rănile cu sticlă pisată și le-am infectat pe unele complect; și cum de la ele la azur e o distanță directă, o corespondență, am făcut pe cale artificială și cuvinte oglinditoare sau străvezii și am silit să intre în lumina lor eterogenul, ca într-o vitrină de optician ambulant.
Tudor Arghezi în Ars poetica
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Să vedem...
Să vedem, ar putea graiurile mele
Să-ți vie ca niște inele,
Ca niște brățări, ca niște cercei?
Încearcă-le! Uite o dată unul, o dată cinci, o dată trei,
Părechi și despărechiate,
Sau odată pe toate!
Le-am suflat cu zmalțuri de zile, de ore și de secunde
Și le-am făcut rotunde:
Cristale ca piatra acră și ca sarea de lămâie,
Neputându-le face tămâie
Și scârbit de diamante limpezi și lucii.
Uite, de pildă, unul în chipul crucii,
Ar pune un semn turbure de lumină
Subt bărbia ta de fată creștină.
Altul își agață de ață
Gogoloiul de ceață.
Să vedem, din atâta sărăcie,
Să vedem, nu se știe,
Ce ți-ar veni mai bine,
Lucrurile goale, lucrurile pline,
Grele sau ușoare?
Căci toate sunt mărțișoare.
poezie celebră de Tudor Arghezi din volumul: Mărțișoare
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Chestiunile cele mai interesante pe care le-am formulat cu privire la actele ratate și cărora încă nu le-am dat o dezlegare, sunt următoarele: actele ratate rezultă din interferența a două intenții diferite, din care una poate fi calificată ca perturbată, iar cealaltă ca perturbatoare. Ori, dacă intențiile tulburate nu ridică nici o altă problemă în ceea ce privește intențiile perturbatoare, interesează în primul rând să stabilim care sunt acele intenții capabile să le tulbure pe altele și în al doilea rând, ce raporturi se stabilesc între intențiile perturbate și cele perturbatoare. Lapsusul este reprezentantul principal al întregii specii de acte ratate.
Sigmund Freud în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Unul dintre motivele pentru care cred cu tărie în oameni este pentru că știu că ceea ce se vede în afară este aproape irelevant pentru orice ființă. Da, este adevărat că atragem ceea ce suntem. Că banii pe care îi avem, oamenii cu care ne înconjurăm și rezultatele noastre în viața exterioară sunt o reflectare a abilităților noastre și a lumii noastre interioare. Însă eu nu mai judec oamenii după ce sunt și după ce au, ci după ce AR PUTEA FI. Fiecare om este o ghindă care poate deveni un stejar dacă această ghindă este plantată pe un teren fertil și este îngrijită suficient de mult ca să poată prinde rădăcini. Eu am ales să cred în potențial, să pun preț, mai mult decât pe ceea ce este, pe ceea ce poate fi.
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă sunt nervoasă sau emoționată înainte de premiera unui film, mă gândesc la ceea ce mi-a spus un prieten despre Muhammad Ali: înainte de un meci, el se întreba singur dacă s-a antrenat cât de bine putea, dacă s-a antrenat din greu, dacă și-a dat toata silința la antrenamente. Pentru că, până la urmă, asta e tot ceea ce poți face.
citat din Sofia Coppola
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Și viața
Și viața care merge înainte
și fără tine, și fără tine, și fără tine
triumfătoare viață pe ruine,
pe oase și pe părul tău de lună,
pe ceea ce a fost și nu e,
pe ceea ce coboară, pe ce suie,
pe ceea ce nici nu știm dacă e,
pe ceea ce nici nu știm dacă a fost,
și cu ce rost, și cu ce rost, și cu ce rost,
pe ceea ce ai vrea să întorci și nu se poate,
pe ceea ce-i aproape și-i departe,
pe ceea ce desparte.
poezie celebră de Eugen Jebeleanu
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă te uiți la modul cum vorbește un om, mai ales când vine vorba de propria persoană, îți dai seama instant dacă este om de acțiune sau nu, dacă o să facă treabă sau nu, dacă o să aibă succes în ceea ce își propune sau nu. Pot spune cu mâna pe inimă că suntem ceea ce spunem că suntem. Realitățile noastre sunt date de modul cum gândim. Modul cum gândim este reprezentat foarte fidel de ceea ce scoatem pe gură.
citat din Daniel Zărnescu
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
* * *
E interesant că omul nu iubește pe viață dar
de urât poate să o facă pentru două vieți!
Sunt oameni la care le-am transmis atâta
ură că îi iubesc
și oameni la care le-am transmis iubirea
de-a mă urî!
Oamenii sunt cele mai complexe stări ale
simplității!
poezie de Alin Ghiorghieș
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă a lupta înseamnă a da din coate, nu mă interesează să lupt. Nici atitudinea de conjunctură nu e o formă de luptă pentru mine. Pentru că nu cred în ceva menit să răspundă unui moment, nu să dureze în timp. Cel puțin aspirația asta trebuie să o avem: să dureze ceea ce facem. Chiar și așa cum este perisabilă arta asta a mea, dacă o fac cu credință, ea rămâne în amintirea unor oameni; și dacă oamenii aceia au fost mai buni cinci minute e bine, și vezi, uite așa se leagă și devine verigă în lanțul acesta al umanității râvnite.
citat clasic din Leopoldina Bălănuță
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
"Nu ai ce să faci ca să fii fericit. Ești fericit doar dacă ai acest noroc. E destinul, nu ai nicio putere tu." Sunt oameni care cred că fericirea este doar un noroc, că nu poți face nimic dacă destinul tău este unul trist. Fie că dăm vina pe noroc, fie pe destin, fie pe "crucea" pe care o purtăm, toate acestea sunt doar metode de a scăpa de responsabilitate. Credem că dacă altcineva sau altceva este responsabil pentru fericirea sau nefericirea noastră, nu ne mai simțim vinovați pentru ceea ce se întâmplă în propria viață.
citat din Marius Simion
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!