Logicienii și juriștii spun că dreptul ar fi ceea ce legile dintr-un anumit loc și o anumită epocă au susținut și susțin că este... Dar problema de a ști dacă ceea ce ele prevăd este just și ceea ce este just sau injust le va rămâne obscură, dacă nu abandonează un moment criteriile empirice și nu caută sursa acestor judecăți în simpla rațiune (deși aceste legi le-ar putea servi într-un mod excelent drept fir conducător), pentru a stabili temeiurile unei posibile legislații empirice. Asemenea capului de lemn din fabula lui Fedru, o știință pur și simplu empirică a dreptului este un cap care poate fi frumos, dar are un mic defect: este lipsit de creier.
citat celebru din Immanuel Kant
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Audioteca Citatepedia
Voce: Michelle Rosenberg
Vezi și următoarele:
- citate despre legi
- citate despre știință
- citate despre posibilitate
- citate despre logică
- citate despre lemn
- citate despre frumusețe
- citate despre creier
- citate despre cadouri
Citate similare
Legislația rațiunii omenești (filosofia) are două obiecte, natura și libertatea, și cuprinde deci atât legea naturii, cât și legea morală, la început în două sisteme diferite, iar la sfârșit într-un singur sistem filosofic. Filosofia naturii se raportează la tot ceea ce «este», pe când filosofia moravurilor numai la ceea ce «trebuie să fie».
Orice filosofie însă este sau o cunoaștere din rațiune pură, sau o cunoaștere rațională din principii empirice. Cea dintâi se numește filosofie pură, cea de a doua, filosofie empirică.
Immanuel Kant în Critica rațiunii pure
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- citate despre filozofie
- citate despre natură
- citate despre început
- citate despre sfârșit
- citate despre principii
- citate despre moralitate
- citate despre libertate
- citate despre cunoaștere
Este adevărat că, în democrații, poporul pare să facă ceea ce vrea; dar libertatea politică nu constă de fel în a face ceea ce vrei. Într-un stat, adică într-o societate în care există legi, libertatea nu poate consta decât în a putea face ceea ce trebuie să vrei și în a nu fi constrâns să faci ceea ce nu trebuie să vrei. Trebuie să ne fixăm în minte ce înseamnă independență și ce înseamnă libertate. Libertatea este dreptul de a face tot ceea ce îngăduie legile; și dacă un cetățean ar putea să facă ceea ce ele interzic, el nu ar mai avea libertate, pentru că și ceilalți ar putea să facă la fel.
Montesquieu în Despre spiritul legilor, partea a doua / cartea XI / cap. III (1748)
Adăugat de Avramescu Norvegia Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi citate despre politică, citate despre interdicții, citate despre independență, citate despre existență, citate despre democrație sau citate despre adevăr
Admit că există în adevăr legi morale pure care determină complet a priori (fără considerarea mobilelor empirice, adică a fericirii) purtarea, adică folosirea libertății unei ființe raționale în genere, și că aceste legi poruncesc absolut (nu numai ipotetic, sub supoziția altor scopuri empirice), și că deci ele sunt necesare în toate privințele. Pot presupune cu drept această judecată, invocând nu numai dovezile celor mai luminați moraliști, ci (și) judecata morală a fiecărui om, când acesta vrea să gândească clar o astfel de lege.
Immanuel Kant în Critica rațiunii pure
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi și citate de Immanuel Kant despre moralitate, citate de Immanuel Kant despre legi, citate despre lumină, citate de Immanuel Kant despre libertate, citate despre fericire, citate de Immanuel Kant despre fericire, citate de Immanuel Kant despre existență sau citate de Immanuel Kant despre adevăr
Orice filosofie este fie cunoaștere din rațiune pură, fie cunoaștere rațională din principii empirice. Prima se numește filosofie pură, a doua filosofie empirică.
citat celebru din Immanuel Kant
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Audioteca Citatepedia
Voce: Michelle Rosenberg
Vezi mai multe citate de Immanuel Kant despre principii, citate de Immanuel Kant despre filozofie sau citate de Immanuel Kant despre cunoaștere
Întregul, necondiționatul nu se pot găsi decât dincolo de viața unui Eu închis între limitele persoanei empirice, fizice, practice, morale sau intelectuale. Astfel, în principiu, numai ce transportă în afara unei astfel de vieți și unui astfel de Eu, ceea ce creează în ele o criză, ceea ce le insuflă o forță mai mare, ceea ce deplasează centrul sinelui propriu dincolo de el însuși cu riscul ca acesta, dacă e necesar, să aibă loc într-un mod problematic, catastrofic sau distructiv numai așa ceva poate eventual deschide drumul către o regiune superioară.
Julius Evola în Metafizica sexului (2002)
Adăugat de Magia Feminina
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre viață, citate despre transporturi, citate despre limite, citate despre forță sau citate despre criză
Dacă deci există un principiu practic suveran și, în ce privește voința omenească, dacă există un imperativ categoric, el trebuie să fie un astfel de principiu încât din reprezentarea a ceea ce este în mod necesar scop pentru oricine, fiindcă este scop în sine, să constituie un principiu obiectiv al voinței, prin urmare care poate servi ca lege practică universală. Fundamentul acestui principiu este: natura rațională există ca scop în sine. Astfel își reprezintă omul în mod necesar propria lui existență și în acest sens el este un principiu subiectiv al acțiunilor omenești. Dar la fel își reprezintă și orice altă ființă rațională existența ei în virtutea aceluiași principiu rațional care este valabil și pentru mine; deci el este în același timp un principiu obiectiv, din care, ca dintr-un principiu practic suveran, trebuie să poată fi deduse toate legile voinței. Imperativul practic va fi deci următorul: acționează astfel ca să folosești umanitatea atât în persoana ta, cât și în persoana oricui altuia totdeauna în același timp ca scop, iar niciodată ca mijloc.
Immanuel Kant în Întemeierea metafizicii moravurilor
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre timp, citate de Immanuel Kant despre timp sau citate de Immanuel Kant despre natură
Libertatea este dreptul de a face tot ceea ce îngăduie legile; iar dacă un cetățean ar putea face ceea ce legile interzic, el și-ar pierde libertatea, întrucât și ceilalți ar avea o asemenea putere.
citat din Montesquieu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Arta ca îndemânare umană se deosebește și de știință (putința de știință), ca o capacitate practică de una teoretică, ca tehnica de teorie (precum topografia de geometrie). Atunci nu vom numi artă nici ceea ce putem face de îndată ce știm ceea ce trebuie făcut, deci de îndată ce cunoaștem suficient efectul dorit. Este artă doar ceea ce, deși perfect cunoscut, nu poate fi executat imediat.
Immanuel Kant în Critica facultății de judecare
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre artă, citate de Immanuel Kant despre artă, citate despre îndemânare, citate de Immanuel Kant despre știință, citate despre perfecțiune, citate de Immanuel Kant despre perfecțiune, citate despre geometrie, citate despre dorințe sau citate de Immanuel Kant despre dorințe
- intuiție
- Intuiția este o formă de cunoaștere în care obiectul gândirii apare limpede drept ceea ce este în mod real, în însușirile sale esențiale.
definiție celebră de Immanuel Kant
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre intuiție, citate despre gânduri sau citate de Immanuel Kant despre gânduri
Ceea ce suntem noi este fără urmă. Dacă acest "Eu-Sunt" este deja perfect? "Ce urmează?" Eu zic: Nu te aștepta la nimic! Pur și simplu, lasă viața să curgă liberă! Dacă într-adevăr o experiență este atât de profundă, încât să ne atingă interior, atunci acea experiență este recunoașterea a cine și ce suntem noi. Recunoașterea Experimentatorului. După care nu mai există: "Ce urmează?" Noi suntem crescuți de minte în sens evolutiv. Dar dacă există ceva de veacuri perfect în noi? Lui nu i se poate adăuga nimic și nu i se poate lua nimic. Dar în momentul în care acest "eu" dispare, nu mai există niciun fel de urmare. Ceea ce suntem noi este fără urmă. Dacă acestui moment simt că îi lipsește ceva, atunci îl voi vinde pe cea mai puternică experiență a mea din trecut. Chiar și experiența este văzută în noi, indiferent cât de măreață ni se pare. În momentul acela, experimentatorul însuși este dizolvat în Nemărginire. Iar ceea ce rămâne este fără formă, fără margini, este beatitudinea însăși, este această beatitudine de A FI. Experiențele vin și pleacă, dar oare Experimentatorul se schimbă?!
Atmaji Maharaj în Ceea ce suntem noi este fără urmă, Partea 2
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre trecut, citate despre superlative, citate despre schimbare sau citate despre evoluție
Dacă toată lumea și-ar permite luxul de a urma o viață în care să lucreze exact la ceea ce iubesc, noi toți am fi clasificați drept vizionari și genii. Dacă îți petreci fiecare zi a vieții tale făcând ceea ce iubești, ești constrâns de situație să devii cel mai bun din lume la acel lucru. Și ai ocazia să zâmbești în fiecare zi. Și vei lucra la ele aproape până la excluderea igienei personale, iar prietenii îți bat la ușă în continuu și îți spun: "Nu ai nevoie și tu de o vacanță?", iar tu nici măcar nu știi ce înseamnă cuvântul "vacanță" pentru că ce faci este ceea ce vrei tu să faci și o vacanță de la asta este orice altceva dar nu vacanță. Aceasta este starea de spirit a unei persoane care face ceea ce alții ar putea numi muncă de vizionar sau de geniu.
citat din Neil deGrasse Tyson
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre viziune, citate despre iubire, citate despre genialitate, citate despre zâmbet, citate despre vacanță, citate despre prietenie, citate despre muncă sau Ne poți propune o poezie de dragoste?
Percepția a ceea ce alții pot da sau lua de la sine este o iluzie. Nimeni nu poate să vă dea ceea ce nu aveți sau să vă ia ceea ce aveți. Numai ceea ce este iluzoriu poate fi dat și luat. Numai judecățile, interpretările, părerile și aprobările pot fi date și luate. Dacă acceptați aceste daruri false, ca să vă întăriți încrederea în sine, fiți pregătiți pentru momentul în care ele vă vor fi luate cu forța.
Paul Ferrini în Liniștea inimii
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre încredere
Este orb acela care nu percepe omul decât în actele sale, care crede că actul e singurul care-l reprezintă, sau experiența tangibilă, sau folosul unui anume avantaj. Ceea ce contează pentru om nu este ceea ce posedă într-un anumit moment...
citat celebru din Antoine de Saint-Exupery
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre ceea ce contează
definiție celebră de Immanuel Kant în Critica facultății de judecare
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Audioteca Citatepedia
Voce: Michelle Rosenberg
Vezi mai multe citate de Immanuel Kant despre frumusețe
Toate bunurile care sunt supuse sorții devin rodnice și plăcute dacă cel ce le ține în stăpânire se are și pe sine în stăpânire și nu este în voia lucrurilor. Este o greșeală, să te gândești că soarta te lasă să ai ceva bun ori ceva rău: ea ne dă plămada pentru bine și pentru rău și temeiurile a ceea ce va deveni pentru noi un rău sau un bine. Spiritul este mai puternic decât orice soartă, rânduiește de la sine lucrurile într-o direcție ori într-alta și este cauza propriei sale fericiri ori nefericiri. Dacă este rău, le întoarce pe toate în rău, chiar și ceea ce părea să fie cu totul bun;dacă este drept și pur, îndreaptă relele sorții, îndulcește greutățile și necazurile și știe să le îndure, iar pe cele potrivnice le acceptă cu tărie și curaj.
Seneca în Scrisori morale către Lucilius
Adăugat de Traian
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre devenire, citate de Seneca despre devenire, citate despre nefericire, citate de Seneca despre nefericire, citate despre greșeli, citate de Seneca despre greșeli, citate de Seneca despre fericire, citate despre curaj, citate de Seneca despre curaj sau citate despre bine și rău
Primul drept al fiecărui francez este libertatea, dar situația lui reală este sclavia, deoarece săracul nu-și poate câștiga existența decât printr-o muncă de rob. Dacă ar vrea să se folosească de prețioasa lui libertate, ar trebui să moară de foame. Într-un cuvânt, libertatea este un cuvânt gol, iar dreptul celui puternic rămâne un drept care stă mai presus de toate legile.
citat clasic din Denis Ivanovici Fonvizin
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre sclavie, citate despre moarte, citate despre cuvinte sau citate despre Franța
Nu am dreptul să spun sau să fac ceva care să diminueze un bărbat în proprii lui ochi. Ceea ce contează nu este ceea ce cred eu despre el, ci ceea ce crede el despre sine. Rănirea unui om în demnitatea lui este o crimă.
citat celebru din Antoine de Saint-Exupery
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre bărbați
Omul este constituit din două părți: esență și personalitate. Esența omului este ceea ce este el. Personalitatea omului este "ceea ce nu este el". "Ceea ce nu este el" înseamnă: ceea ce este venit din afară, ceea ce a învățat, sau ceea ce reflectă toate urmele impresiilor exterioare lăsate în memorie și în senzații, toate cuvintele și toate mișcările care i-au fost inoculate, toate aceste sentimente create prin imitație, toate acestea "care nu sunt el", toate alcătuiesc personalitatea.
P.D. Ouspensky în Fragment dintr-o învățătură necunoscută
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi mai multe citate despre învățătură sau citate despre mișcare
Numim frumos ceea ce este reprezentat fără concept ca obiect al unei satisfacții universale. Această definiție a frumosului poate fi dedusă din cea precedentă care-l prezintă ca pe un obiect al unei satisfacții cu totul dezinteresate. Căci cel care este conștient că un lucru i-a produs lui însuși o satisfacție dezinteresată nu poate aprecia acest lucru altfel decât că el trebuie să conțină cauza satisfacției pentru oricine.
Immanuel Kant în Critica facultății de judecare
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Indiferent care sunt convingerile tale sau numele cu care desemnezi aceste convingeri, Creator, rațiune supremă, viața în sine, trebuie să fii de acord că ceea ce este creat este creat într-un anumit scop.
Colin Turner în Născut pentru succes
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!