Un om poate fi pentru mine și un obiect de iubire, de frică sau de admirație, care poate merge chiar până la uimire și totuși să nu fie pentru aceasta un obiect de respect. Firea lui hazlie, curajul și forța lui, puterea pe care o are prin rangul său printre semenii lui îmi pot insufla asemenea senzații, totuși lipsește încă respectul interior față de el.
Immanuel Kant în Critica rațiunii practice, Despre mobilurile rațiunii pure practice (1788)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
Audioteca Citatepedia
Voce: Michelle Rosenberg
Citate similare
- respect
- Respectul este un tribut pe care nu-l putem refuza meritului, fie că vrem, fie că nu; dacă putem eventual să-l împiedicăm de a se exterioriza, nu putem împiedica totuși să-l resimțim interior.
definiție celebră de Immanuel Kant în Critica rațiunii practice, Despre mobilurile rațiunii pure practice (1788)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Audioteca Citatepedia
Voce: Michelle Rosenberg
Numim frumos ceea ce este reprezentat fără concept ca obiect al unei satisfacții universale. Această definiție a frumosului poate fi dedusă din cea precedentă care-l prezintă ca pe un obiect al unei satisfacții cu totul dezinteresate. Căci cel care este conștient că un lucru i-a produs lui însuși o satisfacție dezinteresată nu poate aprecia acest lucru altfel decât că el trebuie să conțină cauza satisfacției pentru oricine.
Immanuel Kant în Critica facultății de judecare
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Deoarece satisfacția nu se bazează pe vreo înclinație a subiectului (nici pe vreun interes asupra căruia el a reflectat), ci cel care judecă se simte pe deplin liber față de satisfacția pe care i-o provoacă obiectul, el nu poate găsi nici o condiție particulară ca temei al satisfacției de care subiectul acesteia să depindă în mod exclusiv; ca atare, satisfacția trebuie considerată ca întemeindu-se pe ceea ce el poate presupune la altul; în consecință, el trebuie să se considere îndreptățit să atribuie fiecăruia o satisfacție asemănătoare. El va vorbi deci despre frumos, ca și cum frumusețea ar fi o proprietate a obiectului, iar judecata ar fi logică (oferind prin concepte o cunoștință despre obiect), deși ea este doar estetică și conține numai o raportare a reprezentării obiectului la subiect; căci ea se aseamănă totuși cu judecata logică prin aceea că valabilitatea ei poate fi presupusă pentru fiecare.
Immanuel Kant în Critica facultății de judecare
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Există mai multe feluri de dragoste. Una este egoistă, rea, acaparatoare, care folosește iubirea pentru a da importanță sinelui. Aceasta este cea mai urâtă și mai schiloadă. Cealaltă este o revărsare a tot ce este mai bun în tine - bunătate, apreciere și respect - nu numai respectul manierelor sociale, ci respectul mai mare care este recunoașterea unei persoane ca unică și valoroasă. Primul tip de dragoste poate îmbolnăvi, micșora și slăbi, pe când cel de-al doilea îți poate elibera puterea, curajul și bunătatea, ba chiar și înțelepciunea pe care nu știai că o posezi.
citat clasic din John Steinbeck
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Când ne uităm la un arbore sau la un animal, nu vedem în aceștia pe semenii noștri, iar ipoteza potrivit căreia ceilalți ar fi semenii noștri își are originea într-o ipocrizie... Aproapele meu, aidoma tuturor celorlalte ființe, este un obiect pentru care am sau nu simpatie, un obiect care mă interesează sau nu, de care pot sau nu să mă servesc.
citat clasic din Max Stirner
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Instinctul de iubire către un obiect necesită dorința de a vrea, iar dacă o persoană simte că nu poate controla acel obiect sau i-e frică de el, își exprimă sentimentele invers.
citat celebru din Sigmund Freud
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Spune-ți părerea!
.. De asemenea, ne impunea respect figura delicată a profesorului de matematică, Bălănescu, a profesorului Lichendorf, a cărui candoare față de lejeritățile noastre copilărești depășea orice limită. La chimie, am avut un profesor foarte prestant și cât se poate de zelos în predarea acestui obiect; Tănase,... la geografie, severul profesor Cazacu apoi, după profesorul Stolniceanu, care avea un neasemuit dar de povestit, în afară de obiect profesorul Ștefan Chesim.
citat celebru din Ștefan Ciubotărașu
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
- extraversie
- Extraversia înseamnă orientarea în afară a libidoului. Desemnez prin această noțiune o relație evidentă a subiectului cu obiectul în sensul unei deplasări pozitive a interesului subiectiv față de obiect. Cineva care se află într-o stare extravertită gândește, simte și acționează în raport de obiect, și anume într-un mod direct și limpede perceptibil, în așa fel încât nu poate exista nici o îndoială în legătură cu atitudinea sa pozitivă față de obiect.
definiție clasică de Carl Gustav Jung în Opere complete vol. 6, Tipuri psihologice
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Sinele și Ego-ul
Toate care sunt limitate de formă, aparență, sunet sau culoare sunt numite obiecte.
Printre ele, doar omul este mai mult decât un obiect.
Deși, asemeni obiectelor, are formă și aparență,
el nu este limitat la formă.
El este mai mult de-atât.
El poate trece dincolo de formă.
Când el e dincolo de formă și de aparență, dincolo de "aceasta" și de "aceea,"
unde-i comparația cu alt obiect?
Unde este conflictul?
Ce poate sta în calea lui?
El se va odihni în locul lui etern care este ne-locul.
El se va fi ascuns în propriul lui mister de nepătruns.
Esența lui curge către propriile-i rădăcini în Unul.
Vitalitatea, puterea lui se ascund în secretul Tao.
poezie de Chuang Tzu, traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Lume neutră
Mă ascund în pielea sintetică a unui obiect
care își expune la vedere luciul
și mă încearcă dureros teama
peste care mă împinge curajul.
Lumea o percep ca o risipire de senzații
halucinant de introvertită
încât mă schimb odată cu ea.
Singurătatea-mi cade pe partea întunecată,
rupe din mine bucăți de sentimente
pe care le cos în gânduri
de nu se mai văd marginile.
Nu mai am nimic personal
să-mi dezvăluie firea rotundă
și rămân un mușuroi locuit de prea multe voci
care mă strigă.
poezie de Nicolae Vălăreanu Sârbu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Legea morală nu exprimă deci altceva decât autonomia rațiunii pure practice, adică a libertății, și această autonomie este însăși condiția formală a tuturor maximelor, singura prin care ele pot fi de acord cu legea practică supremă. Dacă prin urmare materia volițiunii, care nu poate fi altceva decât un obiect al unei râvniri, care este legată, cu legea, intervine în legea practică ca condiție a posibilității acestei legi, de aici rezultă heteronomia liberului arbitru, anume dependența de legea naturală, de a urma vreun impuls sau vreo înclinație, și voința nu-și dă ea însăși legea, ci numai preceptul pentru supunerea rațională la legile patologice; dar maxima, care în chipul acesta nu poate conține în sine niciodată forma universal legislativă, nu numai că nu creează în acest mod nicio obligație, ci este ea însăși contrară principiului unei rațiuni pure practice, prin aceasta contrară deci și simțământului moral, chiar dacă acțiunea care provine din el ar fi conformă legii.
Immanuel Kant în Critica rațiunii practice, Legea fundamentală a rațiunii pure practice (1788)
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ocupă totuși bancheta din spate, în timp ce cei doi se urcară în față, la volanul autoturismului trecând cel cu porecla Nemilosu'. Nemilosu' și Temutu'?! Lia spera că nu vor fi cu ea nemiloși și de temut... Se liniști totuși la gândul că acei oameni erau plătiți pentru a-i asigura ei protecția și spera că se vor limita la a-și face datoria. Totuși, un glas interior îi dicta că nu poate avea prea multă încredere în oricine, mai ales în necunoscuți, fie ei chiar body-guarzi.
citat din romanul Proxima, Partea I: "O misiune specială" de Cornelia Georgescu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Să năzuim a considera multe totdeauna ca datorie. O acțiune trebuie să aibă pentru mine valoare nu pentru că e de acord cu înclinația mea, ci pentru că prin aceasta îmi îndeplinesc datoria.
Immanuel Kant în Despre pedagogie
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
"Eu" nu l-a simțit și nu-l poate simți niciodată pe Dumnezeu! Tot ceea ce poate simți "eu", este separarea lui "eu și al meu." Chiar și Dumnezeu pentru "eu" trebuie să fie musai creștin. Doar așa, schilodindu-l la separe, la o apartenență, "eu" îl poate "simți" pe Dumnezeu! Dumnezeu nu poate fi simțit, pentru că nu e un al doilea, nefiind un al doilea, EL nu este un obiect al percepției ca să îl putem simți. Tot ceea ce simți este ideea ta despre "Dumnezeu" pe care o însuflețești până la emoție. Dar e Dumnezeu atât de evanescent pentru a fi prins in superficialitatea simțirii?
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
De vorbă cu tine, cu mine...
[Cât încă nu-i târziu!]
Ați întâlnit vreodată,
măcar un om,
făr-o poveste tristă?
Eu încă nu.
Tu poate... ai succes!
Dar, spune-mi:
ai timp si pentru tine,
si pentru acele...
nimicuri stupide,
ce-ți dau împlinire?
Sau poate...
azi, ai iubire!
Dar te întrebi:
Pierdut-ai libertatea?
Ai bani!
Și ce folos?
Unde-i acel prieten,
in fața căruia
poți fi... chiar "tu"?
Știi ce vorbesc, nu?
Când tinerețe am,
mă doare ignoranța.
Și când am sănătate...
Ce idiot!
Cu câtă ardoare,
la ruletă o joc!
De ce ni se pare,
c-avem nevoie de mai mult?
Că niciodată nu-i destul?
Avem de toate,
și totuși...
ceva ne lipsește!
Știți ce?
puțină atenție.
:-)
Ai lumea la picioare...
Omule!
Ai ziua de azi!
Abia a început!
Fii tot ce poți...
mai bun!
poezie de Cătălina Bontoi
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
O carte proastă poate fi totuși citită cu mare interes, pentru a vedea până unde poate merge stupizenia autorului!
aforism de Mihail Mataringa (4 februarie 2016)
Adăugat de Mihail Mataringa
Comentează! | Votează! | Copiază!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Două lucruri umplu sufletul de o admirație și de un respect ce se reînoiesc mereu și care sporesc pe măsură ce gândul revine la ele mai des și se oprește mai mult asupra lor: cerul înstelat deasupra mea și legea morală din lăuntrul meu.
citat celebru din Immanuel Kant
Adăugat de MG
Comentează! | Votează! | Copiază!
Liniștea nu înseamnă tăcere. Tăcerea este cuprinsă în Liniște sau tăcerea poate deveni Liniște. În clipele de tăcere, încă mai pot exista războaie interioare - aceasta nu este Liniște, căci nicio urmă de război nu poate exista în Împărăția Liniștii. Tăcerea poate ascunde un vulcan interior, care poate erupe oricând și la exterior. Tocmai de aceea este necesară această conștientizare: tăcerea are potențialul de a deveni Liniște, însă, atâta timp cât încă mai există zgomot interior (conflict interior), tăcerea nu se poate integra în Liniște, căci, în Tărâmul Liniștii, tot ceea ce nu este Liniște nu își poate susține existența. Prin conștientizarea și acceptarea Liniștii de dinaintea zgomotului, conflictul își pierde din forța de existență, iar astfel are loc transcenderea zgomotului și eliberarea de sub efectul războiului interior. Această eliberare poate veni în mod spontan, dacă privirea este păstrată constant asupra fundalului în care se întâmplă ceea ce se întâmplă.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște, Liniștea, Partea I
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Bărbatul care folosește femeia ca pe un obiect (fie și de iubire) nu merită respect.
aforism de Teodor Dume din Umbre și cercuri (2018)
Adăugat de Teodor Dume
Comentează! | Votează! | Copiază!
Dacă ți-e frică de toate câte sunt, citește această carte, dar mai întâi ascultă-mă: dacă râzi, înseamnă că ți-e frică. O carte, crezi tu, e un obiect inert. Se poate. Dar dacă totuși - cum se întâmplă - nu știi să citești? Ar trebui să te temi...? Ești singur? Ți-e frig? Știi oare în ce măsură omul e "tu însuți"? Imbecil și gol?
Georges Bataille în Madame Edwarda
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!