Scopul artei, scopul unei vieți, poate fi numai acela de a crește suma libertăților și a responsabilităților care se ascund în fiecare om și în întreaga lume. Nu poate fi, sub nicio formă, acela de a reduce sau de a reprima acea libertate, chiar și numai pentru o perioadă. Nici una dintre operele mărețe nu a avut la bază, vreodată, ura și disprețul. Din contra: nu există măcar o singură operă de artă adevărată care să nu-și fi adus, în cele din urmă, aportul la libertatea interioară a fiecărei persoane care a cunoscut-o și a iubit-o.
citat celebru din Albert Camus
Adăugat de Oana- Manuela Mihai
Comentează! | Votează! | Copiază!
Este disponibilă și traducerea în engleză.
Citate similare
Acela care a gustat numai o picătură, numai o seară, din succesul meseriei de actor, chiar dacă în acea seară nu avea bani nici de mâncare și nici de chiria locuinței, nu-și mai poate găsi mulțumirea decât pe scenă.
V. Maximilian în Evocări
Adăugat de Doina Bumbuț
Comentează! | Votează! | Copiază!
Câteodată, după toate zilele acelea când numai voința comandă, în care se edifică oră după oră acea muncă ce nu admitea nici distracție, nici slăbiciune, care voia să ignore sentimentul și lumea, mă copleșea un sentiment de părăsire și mă aruncam cu ușurare în adâncul disperării care, în toate acele zile, mă însoțise. Ce dorință, ce tentație să nu mai fie nimic de construit și să abandonez acea operă și acea față atât de dificilă pe care trebuia să o modelez. IUBEAM, REGRETAM, DOREAM, eram ÎN SFÂRȘIT OM... cerul pustiu al verii, marea pe care am iubit-o atâta și buzele acestea întinse.
Albert Camus în Carnete, I
Adăugat de Eva Carbunaru
Comentează! | Votează! | Copiază!
Conducător este acela care...
Conducător este acela care
în luptă nu a cedat.
Cel care a sădit o floare
când biruință a aflat.
Conducător este acela care
a stat de strajă neclintit.
Țării a adus onoare,
când pe dușmani i-a biruit.
Conducător este acela care
neobosit a căutat,
Soluții pentru salvare,
când poporul a oftat.
Acela ce-și iubește neamul.
Acela e conducător
dacă apără izvorul, ramul
și-al patriei întins ogor.
Acela ce sfidează moartea
și viața tuturor o prețuiește.
Cel ce grija țării poartă noaptea,
conducător se numește.
Acela ce duce-n lume
faima țării, nu a sa.
Aceluia îi spui pe nume
conducător în țara ta.
Acela care a unit Carpații
cu țărmul însorit al mării,
Acela poate fi numit
conducător în fruntea țării.
Numai cinste și onoare
aceluia ce poate face,
Din nou România Mare,
neamul să trăiască-n pace.
Cel care într-adevăr e om,
acela poate fi conducător.
Acela poate sta pe tron
și e iubit de-al său popor.
Doar cel care vindecă rana
poporului greu umilit,
Să poarte în veci coroana
de conducător iubit.
poezie de Dumitru Delcă (mai 2023)
Adăugat de Dumitru Delcă
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cel care se supune unei legi nu se teme de o judecată care-l așază la locul ce i se cuvine într-o rânduială în care crede. Dar cel mai mare chin pe care l-au suferit vreodată oamenii, este acela de a fi judecați fără nicio lege.
citat clasic din Albert Camus
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Omul care a avut succes este acela care a trăit bine, a râs adesea și a iubit mult; acela care a câștigat respectul celor înțelepți și dragostea copiilor; care și-a îndeplinit rolul în viață și și-a realizat misiunea; care a lăsat în urmă o lume mai bună decât aceea pe care o găsise; acela căruia nu i-a lipsit niciodată admirația pentru frumusețea pământului și care nici nu s-a ferit să și-o exprime; care a căutat să vadă tot ce este mai bun în ceilalți și a dăruit tot ce a avut el mai bun.
citat celebru din Robert Louis Stevenson
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Teatrul a fost cel mai însemnat cenzor al moravurilor, arma ascunsă dar tăioasă a spiritului critic al gânditorilor prin propunerea de exemple, prin contrastul binelui și răului, totodată o reproducere dar și o cenzură a epocelor pe care le-a înfățișat. Arlequin, Paiață, cei care plângeau cu un ochi și râdeau cu altul, au fost precursori ai fabulei. Teatrele, care sub formă glumeață, sau severă, confruntă omul cu sine. O lume întreagă, cea antică, cu pasiunile ei a rămas oglindită în operele dramaturgilor. De la început teatrul a avut nu numai scopul de a amuza ci și pe cel de a așeza în fața contemporanilor o oglindă în care să-și privească diformitățile și anume pe cele mai bine ascunse, pe cele morale. Teatrul care urmărește un scop pur distractiv e o anexă secundară, dispensatoare a unei plăceri de ordin inferior, de aceea chiar mai lesne de satisfăcut.
Hortensia Papadat-Bengescu în Almanah "Convorbiri literare"
Adăugat de Avramescu Norvegia Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!
Sunt persoane care ne vorbesc și pe care nici măcar nu le ascultăm; sunt persoane care ne rănesc, dar nu lasă nicio urmă; dar există și persoane care apar pur și simplu în viața noastră și ne marchează pentru totdeauna.
citat celebru din Cecilia Meireles
Adăugat de Adriana Pleșca
Comentează! | Votează! | Copiază!
Numai acea parte a artei care există în procesul plăsmuirii artistice poate constitui obiectul psihologiei, nu însă și aceea care reprezintă esența intrinsecă a artei. Această a doua parte, ca și întrebarea ce reprezintă arta în sine, nu poate constitui niciodată obiectul unui mod de examinare psihologic, ci numai estetico-artistic.
Carl Gustav Jung în Despre fenomenul spiritului în artă și știință
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Un critic literar care își exprimă ura și disprețul față de o operă literară este ridicol. El sau ea este asemeni unei persoane care se îmbracă în armură numai pentru a ataca o cupă de înghețată.
citat din Kurt Vonnegut
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
De fapt, oamenii iubesc vărsarea de sânge, dar nu au curajul să o spună pe față. Într-unul dintre romanele existențialiste este povestit un incident care este aproape adevărat. Un om este adus în fața justiției pentru că ucisese un străin care stătea pe o plajă. Nu-l văzuse niciodată înainte pe acel străin. Nu l-a ucis pentru banii săi. Nu știa nici măcar cum arată, fiindcă l-a ucis de la spate, cu un cuțit mare. Ei nu se mai întâlniseră, deci nu era o chestiune de dușmănie. Nu erau nici măcar familiari; nu-și văzuseră fețele unul altuia. Magistratul nu-și dădea seama ce se petrecuse, așa că l-a întrebat pe ucigaș: "De ce ai făcut-o?" El a răspuns: "Când l-am înjughiat, a țâșnit o fântână de sânge din spatele său. A fost unul din cele mai frumoase clipe pe care l-am trăit vreodată. Știu că prețul va fi moartea mea, dar sunt gata să-l plătesc. A meritat. Mi-am dus întreaga viață în plictiseală, fără nici o incitare, fără nici o aventură. În final, am decis să fac ceva. Iar acest fapt m-a făcut vestit în lume. Poza mea este în toate ziarele. Sunt cât se poate de fericit că am făcut asta." Nu era nevoie de nici o dovadă. Omul nu nega, dimpotrivă, își glorifica crima. Justiția însă are propria sa rutină trebuia să fie chemați martori; numai cuvântul său nu era acceptat. Poate că mințea, poate că nu-l ucisese pe acel străin. Nu-l văzuse nimeni nu exista nici măcar un singur martor ocular așa că a trebuit să fie prezentate dovezile de circumstanță adunate de poliție.
citat celebru din Osho
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
În viitor, corpul tău poate fi vândut, cu sau fără voia ta, oricărei persoane care poate plăti prețul cerut. Scopul vânzării: transplantul de suflet. Dar numai cine se mișcă cel mai repede poate păstra trupul și sufletul împreună.
Robert Sheckley în Immortality
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Scopul Partidului nu era numai acela de a împiedica un bărbat și o femeie să formeze o pereche în care să-și fie unul altuia fideli și care ar fi fost, poate, mai greu de controlat. Scopul real, nedeclarat, era acela de a îndepărta orice plăcere din actul sexual. Nu dragostea constituia dușmanul, ci erotismul, în cadrul căsătoriei și în afara ei. Toate căsătoriile între membri ai Partidului trebuia aprobată de o comisie specială și, deși nu se afirmase clar un asemenea principiu, cererea se respingea dacă respectivii dădeau cumva impresia că simțeau vreo atracție fizică unul pentru celălalt. Singurul scop recunoscut al căsătoriei era dobândirea de copii pentru a servi Partidul. Împreunarea sexuală trebuia privită ca o operație minoră, oarecum scârboasă, la fel cum ți-ai fi făcut o clismă.
George Orwell în 1984
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Îmbrățișează fiecare împrejurare, însușește-ți fiecare vină, împărtășește fiecare bucurie, contemplă fiecare mister, pune-te în pielea fiecăruia, iartă orice jignire (inclusiv cea adusă de tine), vindecă fiecare inimă, respectă adevărul fiecărei persoane, iubește Dumnezeul fiecărei persoane, protejează drepturile fiecărei persoane, păstrează intactă demnitatea fiecărei persoane, promovează interesele fiecărei persoane, îngrijește-te de nevoile fiecărei persoane, acceptă că fiecare persoană este sfântă, scoate în evidență cele mai mari daruri ale fiecărei persoane, fă să se vadă binecuvântările coborâte asupra fiecărei persoane și afirmă că viitorul fiecărei persoane este garantat în dragostea sigură a lui Dumnezeu.
Neale Donald Walsch în Conversații cu Dumnezeu, volumul II (1997)
Adăugat de Lucian Velea
Comentează! | Votează! | Copiază!
Care-i scopul vieții tale
Care-i scopul vieții tale,
Doar să faci numai parale,
De-a lucra cum ți se spune,
Să n-ai nopți și zile bune?
Să lucrezi și nopțile-n vis
Că n-ai făcut precum ți-au zis,
Să n-ai timp să te odihnești,
Să ai greață când te trezești?
Să nu vezi cum crește floarea,
Sau că a sosit ninsoarea,
Să te joci cu bulgări iară
Cu fetița pe afară?
Să n-auzi nici ciripitul,
Să nu-ți placă gânguritul,
Nici femeile frumoase
Când te pun să speli la vase?
Care-i scopul vieții tale,
Să te vaiți numai de șale,
Sau viața-ntregă să iubești,
Să simți și tu că mai trăiești?
Va veni și vemea poate,
De nu le mai faci pe toate,
Ai avut timp pân-acuma.
E târziu, se-ngroașă gluma!
poezie de Arpad Toth
Adăugat de Galaxy
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cel care îi poate mulțumi lui Dumnezeu cu sinceritate pentru lucrurile pe care le are doar în imaginația sa, acela are credința adevărată. Acela se va îmbogăți; el va fi cauza creației a tot ceea ce își dorește.
Wallace D. Wattles în Știința de a deveni bogat
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Sinele e veșnic fără formă, el nu ia nici o formă. Nici măcar forma lui Iisus, Buddha sau Profetul. Fiind totul din întreg, formele doar se aprind și se sting în El ca licuricii în noapte, ok? Forma nu poate lua un sine, după cum luna nu poate avea lumină pentru că lumina ei aparentă e doar o reflexie a luminii soarelui. Forma fiind efemeră nu poate lua în posesie Sinele care este etern. Nu există decât un singur Sine și acela este Dumnezeu, Spiritul necreat. sau poți să îi spui cum vrei pentru că El nu poate fi definit de cuvinte. A crede că forma poate lua un sine e ca și cum un delfin ar poseda un ocean. Iar expresia că "Sinele ia o formă umană" se referă la faptul că un val din ocean datorită frigului a înghețat. El nu este desprins de ocean și nici nu poate pleca din el.
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Există pasiuni irezistibile, fatale, pe care nu le poate combate nicio lege, pe care nu le poate învinge niciun raționament, care îi duc pe cei și cele care le resimt, nu numai dincolo de prescripțiile societății, ci dincolo chiar de hotarele pământului... dragostea ridicată la această putere, este aproape virtutea însăși.
citat din J. Lemaitre
Adăugat de Adriana Pleșca
Comentează! | Votează! | Copiază!
Scopul artei este acela de a-l pregăti pe om pentru moarte.
Andrei Șerban în articol (1 februarie 2016)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Absolutul poate fi atins numai pe calea Credinței și a Creației. Singura condiție a luptei pentru propriul drept de a crea sunt credința și propria predestinare, disponibilitatea de a munci și intransigența. Creația are într-adevăr nevoie din partea artistului de ''moarte la modul serios'' (Boris Pasternak), în cel mai tragic sens al cuvântului. Scopul artei este acela de a-l pregăti pe om pentru moarte, de a-i curăța și de a-i afâna sufletul, de a-l face capabil să devină mai bun.
citat din Andrei Tarkovski
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Eu ca ființă separată sunt o iluzie. Eu sunt unul dintre organele infinit mici ale Întregului infinit mare, inaccesibil mie. Rolul meu e să slujesc acestui întreg, așa cum slujește corpului fiecare celulă, fiecare părticică. E culmea nebuniei să-mi închipui că sunt o ființă separată, independentă. Sunt numai un organ. Nu există nici un "eu". Există numai obligația și posibilitatea de a sluji Întregului, având conștiința bucuriei acestei slujiri. Slujirea e posibilă numai dacă organul e unit cu Întregul. Unirea cu întregul se înfăptuiește prin iubire. Deci iubirea nu e scopul Întregului (Dumnezeu nu este iubire), ci doar condiția în care organul, ceea ce mi se prezintă ca fiind "eu", se contopește cu Întregul. Scopul Întregului nu-mi e însă accesibil, deși știu că slujesc lui.
Lev Tolstoi în Despre Dumnezeu și om din jurnalul ultimilor ani
Adăugat de Gabrine94
Comentează! | Votează! | Copiază!