Izolarea în care ne-am vrea cuprinși ne bucură. Renunțăm de la început la interesul ce-ar trebui să ni-l confere publicul, confrații și academia, ca o balegă pentru încălzirea postumă a degetelor trandafirii; ne-am determinat o independență și ne tragem un circuit ca un nimb împrejurul frunții noastre. Paradoxul, promiscuitatea, virtuțile false pe care ei ni le impută, nu ne dă decât liniștea și dinamismul nostru personal de exaltare. Ignorăm, ca pe o forță ce se depășește, puterea noastră, sau o descalificăm din consecința ei activă, de a face extazul publicului, și abdicăm de la elogiul lui imediat fără candidă modestie. Ne place să avem cea mai flagrantă lipsă de conversie servită în dumicați moi pentru gingiile știrbe. Lipsa unui discernământ literar la aritmetica primului vers și a întâiei rime și mai ales lipsa unui nivel cu streașina la buric. Încălțați cu pantofi de antilopă, ne vom feri să călcăm domni pe bocanci. Ne îndepărtăm și refuzăm să sfârșim în marele rântaș literar; iar ignorarea și neexasperarea noastră împotriva reporterilor rândași face parte din distincția și clemența seniorului pentru lacheu.
Stephan Roll în Lampa lui Aladin (1929)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Citate similare
Unui poet care a devenit membru al Fondului Literar
Am devenit și membru la Fondul Literar,
Un gest târziu și totuși... destul de necesar!
Nu pentru setea mea de glorie postumă,
Cât pentru legătura dintre poet și... sumă!
epigramă de Valeriu Bucuroiu din Epigramiști români de ieri și de azi (1975)
Adăugat de Gheorghe Culicovschi
Comentează! | Votează! | Copiază!
Deși Nevăzutul a creat văzutul, Nevăzutul nu îi impune nimic văzutului. Liniștea reușește în tot ceea ce face, pentru că face fără să înfăptuiască. Liniștea face prin Fiire, fără să facă nimic. Reușește în tot ceea ce face, fără a se mândri pentru faptul că face fără să înfăptuiască. Tot ceea ce provine din Liniște, este deja perfect, pentru că Liniștea este Perfecțiunea în Sine, care susține totul, fără a înfăptui susținerea. Facerea fără de a face. Căci atunci când Fiirea devine perfect conștientizată, facerea vine de la Sine și se manifestă prin Sine - prin Unicul Sine. Și tocmai lipsa de efort face ca Liniștea să fie veșnic odihnită, în Împărăția Absolută. Și tocmai lipsa de mândrie, face ca Liniștea să fie veșnic împlinită, în Împărăția Absolută. Și tocmai lipsa de sine, face ca Liniștea să fie veșnic eternă, în Împărăția Absolută. Căci Liniștea nu trăiește pentru sine, tocmai de aceea este lipsită de griji și zgomote. Liniștea îngrijește de bunăstarea sunetului și, cu smerenie absolută, există pentru a scoate sunetul în evidență. Ajută, fără ca nimeni să știe că a ajutat. Aceasta este invitație la Liniște, pe care Liniștea o oferă sunetelor. Aceasta este chemarea Liniștii.
Cătălin Manea în Întoarcerea la Liniște, Liniștea, Partea I
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Adevărul e, că niciodată nu putem opri conjuncturile vieții care ne sunt scrise dinainte de-a ne naște și în care suntem atrași, de multe ori împotriva voii noastre, spre a ni se corecta, îmbogăți și desăvârși comportamentul, care e determinat de gândire, care nu e a noastră, dar pe care ne-am asociat-o și ne-am însușit-o de-a lungul timpului...
aforism de Adina-Cristinela Ghinescu din Pentru suflet - Colecție de citate și aforisme
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Unui cenaclu literar frecventat doar de băieți
Și dacă n-au atâta har
Băieți-n cercul literar,
Motivul vi-l destăinuiesc:
Pentru că muzele lipsesc...
epigramă de Grigore Lupescu din Colocviu umoristico-medical. Epigrame (2005)
Adăugat de Gheorghe Culicovschi
Comentează! | Votează! | Copiază!
Cel mai bun poem e acela care-l știi doar tu, celelalte nu-s decât unele cu asemănare, și de aceea le iubești. Așezați în rând, nu ne putem niciodată tăia craca de sub picioare. În poezie găsim un pahar plin pentru setea noastră, și o pantă pentru fuga noastră în care demarăm preferându-ne în aburi pentru locomotiva eterului. Din poezie, ca dintr-un buzunar de prestidigitație, scoatem pentru farmecul nostru ascuns păsări împăiate cu raze, ceasul deșteptător al luceafărului, cocoși ca prezidenții de la casație și lămpi gata aprinse. Nu vom isprăvi niciodată, neîncepând niciodată. Într-un turn răsfrânt în apă, noi urcăm în el logic scoborându-ne.
Stephan Roll în Lampa lui Aladin (1929)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Vezi citate despre prestidigitație
Mai multe lacrimi au fost vărsate pentru lipsa manierelor unui om decât pentru lipsa moralei.
citat din Helen Hathaway
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nimic nu e mai periculos, în special pentru cine face comedie, decât succesul. Dacă joacă toate rolurile la fel, pentru că așa îi place publicului, e păcat, în primul rând, pentru el. Se mecanizează și poate să fie robul unui șablon.
citat clasic din Mircea Albulescu (2014)
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!
"Mâine" este minciuna pe care ne-o spunem pentru a acoperi lipsa noastră de curaj din prezent. Îndrăznește să faci chiar AZI ceea ce-ți bucură inima... măcar pentru un moment.
citat din Marius Simion
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Până la 20 de ani credeam că lumea e spațiul în care orice este posibil. După 20 de ani am început să înțeleg că fiecare dintre noi avem o lume a noastră, în care ne trăim bucuriile, iubirile, dezamăgirile, împlinirile, completând traiectoriile noastre, astfel încât să fim fericiți.
Creativitatea lui Claudiu Dumitrache și modul în care își prezintă sufletul de artist, reflectă o astfel de lume în care inocența deschide ușa unei maturități și a unui caracter bogat în trăiri, în extreme... așa cum le poți simți la 20 ani. În cuvinte, în muzicalitate, în expresie, descopăr nevoia lui de sinceritate, o virtute destul de rară și care nu face altceva decât să îi deschidă ochii către lucrurile și valorile care contează pentru un om și pentru artist. Am încredere în Claudiu, pentru că are încredere în el. E primul pas important către a fi integru, bun, echilibrat și ancorat în realitatea vieții. Claudiu scrie și cântă așa cum este el și pentru asta are parte de toată susținerea mea.
Raoul în 20, Introducere (2019)
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
COPIII, aceste sfinte primăveri sunt mai presus de truda fiecărui părinte, sunt darurile Ființei noastre, sunt îndumnezeirile noastre pentru dînșii trudim zi de zi, pentru dînșii refuzăm privilegii și onoruri, ei fiindu-ne mîndria noastră, și a satului nostru. Ei sunt Ființa noastră, Ființa satului nostru...
aforism de Constantin Anton din Mogoșești, Ființa mea - vol II
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Poate că cel mai mare compliment ca femeie este să ți se spună că ești o babă țeapănă, atât. Noi nu avem voie să îmbătrânim, cu atât mai puțin cele aflate sub ochiul de vultur al publicului, cele care au săvârșit greșeala de neiertat afirmându-se într-un domeniu dau altul. Pentru ce atâta înverșunare împotriva noastră? Este pentru noi prea târziu încă de când ne-am născut? Iar dacă este prea târziu, de ce sosește mereu prea devreme?
citat din romanul Visele nu dorm niciodată, Legămintele macilor de Natașa Alina Culea (9 septembrie 2017)
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!
Acele legi, fiind alcătuite pentru aplicare universală, sunt într-un conflict perpetuu cu interesul personal, la fel cum interesul personal este mereu în conflict cu interesul general. Bune pentru societate, legile noastre sunt foarte rele pentru indivizii din care e compusă societatea, fiindcă dacă ele chiar ajung să protejeze odată individul, în schimb îl vor stânjeni, necăji, încătușa pentru trei sferturi din viața lui.
citat clasic din Marchizul de Sade
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nu de puține ori suntem acuzați că ne-am schimbat... și e normal! Dinamismul este o caracteristică a psihicului nostru. Problema reală în aceste cazuri stă în percepția celor din jur. Adesea ei fac apel la vinovăție pentru a te readuce la starea inițială pentru simplul fapt că ei sunt obișnuiți cu tine așa. Noua ta atitudine le este necunoscută, deci poate creea o imagine contradictorie deranjantă pentru ei. E de la sine înțeles că e mai la îndemână să facă presiuni asupra ta pentru a te încadra în imaginea tipizată pe care și-au format-o Ei despre tine decât să lucreze la propria percepție. Nu ai de ce să te simți vinovat. Schimbarea face parte din noi. Îmbrățișeaz-o. Accept-o. Primește-o în viața ta. E despre evoluția ta, nu despre ceea ce cred ceilalți.
citat din Marius Simion
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nu voi tolera niciodată nici măcar apariția și stabilirea unui mic putregai. Ci, acolo unde va apărea, vom cauteriza împreună locul contaminat. Dar putem spune: ne-am achitat de această cea mai grea sarcină din dragoste pentru poporul nostru. Și nu ne-am ales din aceasta cu nicio daună interioară, în sufletul, în caracterul nostru.
Heinrich Himmler în discurs (4 octombrie 1943)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Nefericirea, furia și agresivitatea, răul făcut celor din jur care oricum se întoarce împotriva răufăcătorului, lipsa de iubire și compasiune, degradarea umană în toate formele ei, și multe altele care pot fi pe bună dreptate numite "iadul pe pământ", sunt prețul plătit pentru lipsa de curaj, voință și curiozitate de a pătrunde în propria noastră lume noastră interioară. Poate m-ai auzit spunând că ceea ce ai în viața exterioară este o reflecție fidelă a ceea ce ai în interior. Dacă nu e nimic în interior, nu e nimic în exterior.
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Ea (Ideea Eminescu, n. n.) este pentru noi, pentru neamul nostru, o idee forță. Nu știu în ce măsură izbutim să o facem să devină idee forță. Pentru creșterea noastră intelectuală, pentru devenirea noastră spirituală, este o idee esențială.
citat celebru din Lucian Blaga
Adăugat de Doina Maria Tudor
Comentează! | Votează! | Copiază!
Să
ar fi trebuit să visăm
să nu începem atât de devreme
ar fi trebuit să-l lăsăm pe dumnezeu pentru mai târziu
să fim surprinși
ar fi trebuit ca liniștea noastră să nu fie pusă în pericol
de cuvinte precum lipsa dragostei sinucidere alcoolul țigările
cancerul nefericirea frica de tine moartea
ar fi trebuit să visăm
și-apoi să începem de undeva
nu de unde ne-am îmbrăcat
ar fi trebuit să rămânem AICI
să uităm a spune și chiar dacă...
să fim surzii hainelor noastre.
poezie de Victor Marinescu
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Pământul este o scenă foarte mică într-o vastă arenă cosmică. Gândiți-vă la râurile de sânge vărsate de toți acei generali și împărați astfel ca în glorie și triumf ei să poată deveni stăpânii momentani a unei fracțiuni de punct. Gândiți-vă la cruzimile fără sfârșit aplicate de locuitorii unui colț al punctului asupra locuitorilor destul de greu de observat al unui alt colț al punctului. Cât de frecvente neînțelegerile lor, cât de dornici sunt să se omoare unul pe altul, cât de arzătoare este ura lor. Postura noastră, auto-importanța imaginară pe care ne-o dăm, iluzia că avem o poziție privilegiată în univers, sunt contestate de acest punct de lumină palidă. Planeta noastră este doar un fir de praf singuratic în marele întuneric cosmic care ne învăluie. În anonimatul nostru - în toată această imensitate - nu există nici un indiciu că ajutorul va veni din altă parte, pentru a ne salva, de noi înșine. Acest lucru rămâne la latitudinea noastră. Se spune că astronomia te umple de umilință, și, eu aș mai adăuga, că este o experiență care construiește caracterul. În opinia mea, probabil nu există nici o demonstrație mai bună a nebuniei, îngâmfării umane decât această imagine îndepărtată a lumii noastre mici. Pentru mine, aceasta subliniază, responsabilitatea noastră de a ne comporta unii cu alții cu mai multă amabilitate și compasiune și să păstrăm și să prețuim acest palid punct albastru, singura casă pe care noi am cunoscut-o vreodată.
citat celebru din Carl Sagan
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!
Când ieșim la sfârșitul unui spectacol de la Operă sau din Teatru misiunea noastră ar trebui să se schimbe. Nu mai este aceeași cu care am intrat sau în viața de zi cu zi. Accesul pe care îl avem intâlnindu-l pe Mozart e la un alt nivel de existență. La capătul zilei, faptul că asta ne ridică puțin și că putem pluti pentru o secundă sau două, asta e mai important ca orice.
citat din Andrei Șerban (20 iunie 2017)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!
Așa-zisa bună creștere, tăcerea și politețea sunt adesea sinonime pentru lașitate, lipsa unui argument, slăbiciunea minții... Violența la care recurgem noi nu are nimic de a face cu ura față de alții, ci cu dragostea pentru noi înșine.
citat clasic din Giuseppe Prezzolini
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!