Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Colinda nevinovată

Primiți cu bine aceste glume
Și colinzi nevinovate
De la strămoșii noștri lăsate.
Vă poftim după obiceiul vechiu
Trei vase pline cu curechiu
Și un vas cu moară acră
Care îndreaptă riga stricată.
Cămara să vă fie plină
De carne de porc, brânză și slănină.
Cosarele cu porumb sănătos
Hambarele cu grâu frumos.
Găinile să vă facă ouă multe,
Nutreț să aveți pentru vite cornuțe.
Otavă multă pentru oi
Iar pentru cai ovăz, trifoi.
Hospe de mazăre pentru capre,
Să umple la vară oalele cu lapte...

folclor românesc
Adăugat de Veronica ȘerbănoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Citate similare

Rugăciune pentru un suflet flămând

Duminică dimineață.
Mirosul de slănină
umple casa.
Dumnezeu e treaz,
în așteaptare.

Mă rog pentru ouă,
ușor răscoapte,
și pentru o pâine
pe care o frâng alături de tine.

poezie de , traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Sucuri sau extracte vegetale numite impropriu lapte și folosite pentru consumul uman: lapte de alune, lapte de castane, lapte de cânepă, lapte de cereale, lapte de cocos, lapte de migdale, lapte de orez, lapte de ovăz, lapte de quinoa, lapte de soia. În UE, printr-o decizie din 2010, denumirea de "lapte" este autorizată comercial doar pentru lapte de cocos și lapte de migdale.

aforism de din Mâncarea în aforisme, epigrame, poezii, pamflete și satire, Lapte (24 octombrie 2021)
Adăugat de George BudoiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!

Nu sunt antivegetarianism și nici antiveganism, dar nu pot accepta orbește unele lucruri pe care vegetarienii și veganii le susțin. De exemplu, dacă ne-am lua după vegani, animalele domestice de la care folosim lapte, carne, lână, ouă, miere ș. a., adică bovinele, ovinele, caprinele, porcinele, găinile, gâștele, rațele, curcile, albinele ș. a., ar trebui crească numai în sălbăticie, ca nu mai fie exploatate de om. 1) Aș vrea văd și eu un vegan care crește în ograda sau în apartamentul lui măcar un animal din aceste specii doar pentru frumusețea lui. 2) De unde iei astăzi atâta sălbăticie, de care ar avea nevoie toate aceste animale? 3) Când ai la dispoziție tot ce vrei și poți alegi orice alimente vrei, și ai din belșug cu ce le cumperi, cum se întâmplă în special în țările occidentale bogate, e ușor fii vegan, în timp ce în multe țări, în special din Africa, se moare de foame din cauza sărăciei, a solurilor nefertile și a climei improprii pentru producția vegetală, a înapoierii tehnologice ș. a. 4) Dacă, prin absurd, toată populația Pământului (7 miliarde de oameni) ar deveni peste noapte vegană, cu ce ai hrăni-o, de unde ai lua atâtea produse vegetale? 5) E ușor vorbești, e greu oferi soluții realiste și să faci ce trebuie pentru ca oamenii nu mai moară de foame și de subnutriție.

în Mâncarea în aforisme, epigrame, poezii, pamflete și satire (17 iunie 2021)
Adăugat de George BudoiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Ninotchka: Cel mai aproape de o șampanie am fost la o știre. Soția nu știu cărui președinte o arunca la plecarea unui vas de luptă.
Leon: Aduce noroc desfaci o șampanie la începuturi de drum... fie pentru un vas de luptă sau pentru o seară.
Ninotchka: E ciudat când privesc în urmă. Eu am crescut cu lapte de capră. În armată aveam o rație de votcă și acum, șampanie.
Leon: De la capre la struguri. Așa mai zic și eu.
Ninotchka (după ce gustă pentru prima dată, se strâmbă puțin, apoi zâmbește): E bună. (Dă paharul pe gât.) Din ce am citit, credeam că șampania e o băutură tare. E fină de fapt. Se îmbată cineva de la asta?
Leon: Au fost cazuri. Dar durerea de cap de dimineață merită dacă ai băut cu cine trebuie. (Închină paharele.) Pentru noi, Ninotchka!

replici din filmul artistic Ninotchka, după Melchior Lengyel (6 octombrie 1939)
Adăugat de Georgiana Mîndru, MTTLCSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Ambrose Bierce
comestibil
Comestibil. Bun de mâncat și sănătos de digerat, ca un vierme pentru o broască, o broască pentru un șarpe, un șarpe pentru un porc, un porc pentru un om, un om pentru un vierme.

definiție aforistică de din Dicționarul Diavolului
Adăugat de Lucian VeleaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba engleză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Citatepedia.com. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "The Devil's Dictionary Paperback" de Ambrose Bierce este disponibilă pentru comandă online la numai 16.99 lei.

Există în multe sate un fel de secte care își spun partide dar care nu se întrunesc și ai căror membri nu au altă legătură decât că depind de același șef, într-un loc un președinte, în altul un preot... O casierie comună a fost creată fie pentru a proteja vinovații, fie pentru a inculpa un nevinovat. Populația a ajuns la înțelegere cu delincvenții. De îndată ce se săvârșește un furt se ivesc și mijlocitorii care să facă tranzacții pentru recuperarea obiectelor furate. Mai mult, magistrații acoperă aceste frății sub o ocrotire impenetrabilă. Nu e posibil -i determini pe polițiști să facă razii pe străzi, nici găsești martori pentru crime comise în plină zi. Sub cerul Siciliei se vând funcții publice, se corupe justiția, crește ignoranța.

citat din (1838)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Poate ai simțit și tu, ca și mine, de multe ori, că deși depui eforturi mari pentru a progresa, pentru a obține ceea ce îți dorești, progresul este greoi sau inexistent. Ba uneori poate chiar te simți dat înapoi. Ei bine, asta se întâmplă pentru că toate traumele noastre, care au lăsat urme adânci în felul în care funcționează creierul și emoțiile noastre, sunt fiecare dintre ele ca o piatră de moară. Cum poți alergi când ai pietre de moară la gât? Cum poți urci munți sau zbori cu pietrele de moară după tine? Mai degrabă te îneci și ești doborât. De aceea spun că ce nu te omoară, rareori te face mai puternic. De multe ori te slăbește, te îmbolnăvește și te traumatizează într-un fel care te va afecta pentru tot restul vieții. Asta dacă nu folosești singura cale posibilă de a lega ceea ce simți, emoțiile tale, de puterea ta mentală, de a înțelege, de a vindeca aceste emoții și traume, iar astfel devii, poate pentru prima oară după copilărie, cu adevărat liber.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Petre Ispirescu

Țugulea înghiți rușinea, plecă capul în jos și tăcu. Muma, tot mumă. Se duse la frate-său și ceru doi cai pentru frații cei mari și o iapă pentru Țugulea. Frate-său îi dete bucuros, mai cu seamă de milă pentru Țugulea, ca poată umbla și el. Nu mai putură de bucurie frații când le aduse mă-sa caii. Țugulea nu se putea mângâia pentru că era olog și nu știa cum să facă să se înzdrăvenească. După câteva zile Țugulea zise că ar dori meargă și el cu frații lui la vânătoare. Râseră frații de el. Apoi daca se rugă și mă-sa de ei, îl luară și pe dânsul. Se gătiră și plecară. În pădure se mirau frații cum face Țugulea de nimerește așa de bine vânatul pe care punea el ochii. Nici o săgeată nu se ducea în vânt degeaba. Toate intrau în carne. Trei zile și trei nopți zăboviră la vânătoare.

în Țugulea, fiul unchiașului și al mătușei
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Greuceanu" de Petre Ispirescu este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -38.44- 28.99 lei.

Munca animalelor...

Animalele se-adună
muncească împreună,
Viața să-și organizeze,
Lucruri bune creeze.

Iepuroaica-aerisește,
Rățușca se bălăcește
Mătură până-n-serat...
Se gătește... și-a plecat...

Câinele lemne adună,
Gâsca face casa lună...
Mâța vine de la moară,
Grâu și orz în spate cară...

Vulpea culege merinde,
Mere, alune și ghinde...
Găina sapă-n grădină,
Găleata-i de flori e plină.

Fiecare vietate
Muncește, cară în spate,
Cămara să fie plină
Pentru toamna ce-o vină.

poezie pentru copii de din Lumea copilăriei
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Pentru a le rupe gura capitaliștilor cu performanțele socialismului multilateral dezvoltat, Nicolae Ceaușescu le-a cerut amelioratorilor români se creeze soiuri de viță de vie pentru vin care nu mai producă struguri, ci direct vin îmbuteliat, la temperatura ideală pentru servire, și mâncărurile cu care fiecare soi se asociază cel mai bine: carne albă (pasăre, pește), carne roșie (porc, vită, vânat), brânzeturi etc., gata preparate, numai bune de mâncat.

aforism de din Elogii vinului și viei (6 octombrie 2021)
Adăugat de George BudoiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiAu fost scrise 2 comentarii până acum.
Participă la discuție!
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Strămoșii noștri aduceau mulțumiri cu mai multă ușurință decât noi: pentru ei, a avea de mâncare, a trăi în pace, a fi sănătos sau a rămâne pur și simplu în viață, toate acestea țineau de o mare șansă sau mai curând de bunăvoința divină.

în Și nu uita să fii fericit
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Despre arta fericirii. 25 de lectii pentru a invata cum sa traiesti fericit" de Christophe Andre este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -65.00- 38.99 lei.

Eu sunt un om ce pune mâncarea într-un vas obișnuit, pentru musafiri, în timp ce tu, tu pui bucatele deoparte, într-un vas frumos, pentru a le mânca singur.

în Poezia arabă
Adăugat de Lucian VeleaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Ion Agârbiceanu

Departe, la spatele casei, era grajdul și șura, sub același acoperiș vechi de paie, cârpit pe alocuri.
Era o clădire largă, cu streașina până jos, cât se putea ajunge cu mâna. între casă și grajd mai era un
șopron pentru car și plug și alte unelte de-ale gospodăriei și o grămadă de lemne, vârfuri rămase din
iarnă.
La spatele șurii era grădina, cu mulți pomi bătrâni și tineri, cu delnițe întregi de legume, de
porumb, de cartofi, de sfeclă pentru vite, de lucernă și trifoi. Se părea că strămoșul care a împlântat
mai întâi aici parul, a putut îngrădească pământ după plac.

în File din cartea naturii, Bunica Safta
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "File din cartea naturii" de Ion Agârbiceanu este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -16.00- 11.99 lei.

Cine predă religie trebuie să fie un om citit, un om de cultură. El trebuie să fie model pentru copii. Să fie exemplu de bunătate, țină legătura cu preotul parohiei unde se află școala la care predă, cu comunitatea de care aparține. Sărbătorile să fie cu adevărat întâlniri bucuroase pentru toți cei prezenți. E nevoie de multă muncă ca lucrurile meargă bine, se dezvolte frumos.

în ziarul Lumina, articolul "De ce pentru studiul religiei în școală?" (14 decembrie 2014)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Arta scrisului nu se dobândește prin participarea la cursuri, acest dar fie îl aveți, fie nu îl aveți, iar mândria scriitorului trebuie stea în faptul că tot mai multe scrieri ale sale sunt văzute ca evenimente pentru cititori.
Un scriitor bun este, de asemenea, un cititor pasionat și de aici începe călătoria sa în lumea scrierii creative.
Oferiți scriitorului un trandafir roșu pentru fiecare rând scris.

în Broderii cu poezii pentru copii (aprilie 2013)
Adăugat de Ioana VlaicuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Gheorghe Ionescu

După zece ani de bâjbâieli intermitente, eu am încercat un compromis în dozarea timpului unei zile din viața școlarului. Patru ore copilul să fie al școlii și douăzeci al familiei. Din acestea din urmă, trei ore să fie rezervate temelor pentru acasă, patru pentru ajutor gospodăresc, trei pentru joc și zece pentru odihnă.

în Didacticiada (2005)
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
George Ceaușu

Ouăle de dinozaur

Verde, verde matostat
Țara a recuperat
Trei ouă de dinozaur
Nu însă și-acel tezaur
Dat spre păstrare la ruși
Ce nici azi nu sunt dispuși
ni-l scoată de sub chei,
Dar-ar molima în ei!

Foaie verde alior
N-am avut conducător
Destoinic cu braț de-oțel
se bată pentru el
Cum, după optzeci și nouă
Au făcut-o pentru ouă.

De-asta, Doamne fă minune
și o ecloziune
Și din ouă până-n zori
Scoate-ne trei carnivori
Și nicidecum erbivori,
Că-n Cotroceni, în grădină
Iarba n-are nicio vină.

Verde, verde foi pelin
În final și la Kremlin
Vom duce un dinozaur
lupte pentru tezaur
Și să-i scuture puțin...
Pe Medvedev și Putin!

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Un mărțișor pentru doamne

O frumoasă primăvară
Să aveți în inimioară.
Să aveți viață senină
Și de fericire plină.
De la noi s-aveți iubire,
De la copii, fericire.
radiați de frumusețe
Și veșnică tinerețe.
Un mărțișor pentru mame,
Pentru prea distinse doamne.

madrigal de (25 februarie 2015)
Adăugat de Dumitru DelcăSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Cum poți alergi când ai pietre de moară la gât? Cum poți urci munți sau zbori cu pietrele de moară după tine? Mai degrabă te îneci și ești doborât. De aceea spun că ce nu te omoară, rareori te face mai puternic. De multe ori te slăbește, te îmbolnăvește și te traumatizează într-un fel care te va afecta pentru tot restul vieții. Asta dacă nu folosești singura cale posibilă de a lega ceea ce simți, emoțiile tale, de puterea ta mentală, de a înțelege, de a vindeca aceste emoții și traume, iar astfel devii, poate pentru prima oară cu adevărat liber.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Vladimir Potlog

E o zi minunată

Azi e o zi minunată
pentru tine frate drag.
Te căsătorești cu o frumoasă fată
Care îți va trece al vieții tale prag.

S-o iubești ca pe o soră,
S-o prețuiești ca pe o mamă,
S-o admir ca pe o regină.
Căci pentru tine ea mult înseamnă.

Azi e o zi plină de soare
Și ești înconjurat de multe flori.
trăiești viața numai în sărbătoare
Și să fie plină de culori.

Azi e nunta ta frate,
Visul tău sa împlinit.
Îți doresc multă, multă sănătate
Și în viață un drum fericit.

poezie de (30 iulie 2019)
Adăugat de Vladimir PotlogSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook