Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Mă doare-n cot!...

Mă doare-n cot de existență,
Mă doare-n paișpe de decență,
Mă doare-n brici că n-am un sfanț,
Că mi-e bocancul fără branț,
Mă doare-n temenea de dracul
Când șuieră ca pitpalacul,
Gătit în măști de dindărături
Cu hoitul călărind pe mături,
Mă doare-n flendurita viață
Că n-am costume de paiață
Croite-n viclenii hapsâne
Leprozerite și nebune,
Mă doare-n danie de lege
Și drept în brăcinar de rege,
De naufragiul din ponoase
Sau calicitele foloase,
Mă doare-n har de socotință,
De curviștina necredință,
De gândul schingiuind scăparea
Negustorită ca putoarea,
Mă doare-n doagă de lumină,
De întristarea fără vină
Potcovărită printre iepe
Coclite-n zoaiele sirepe,
Mă doare-n ștreang de năsălie,
Mărgăritare pe tichie.
Și-n testament mă doare spusa
Crucificată ca Iisusa
În veacul hârjonit de îngeri,
De clopotari și de înfrângeri,
Și nici de-aghiazmatar nu-mi pasă
Sau de tăișul de la coasă,
De cârcoteala din uimire,
De ghiftuita fericire
Zăngănitoare, dar subțire,
Însă mă doare de trăire!...

poezie de din Gâlceava mea cu Haydn sau despre Romanța pentru clopot la patru mâini (2010)
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Livrescu" de Mihail Soare este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -24.08- 15.99 lei.
calendarNu este introdusă data nașterii pentru Mihail Soare. [Caut pe Google] [Adaug data nașterii]

 

1
daniel stanciu [din public] a spus pe 1 noiembrie 2010:
rima e, de foarte multe ori, o siluire a ideii. e victoria imaginatiei asupra intelectului. Cu ce o fi rimand sfantz? cu brantz, cu shantz, cu dorobantz, sau cu mihaltz; cu mihaltz nu, fiindca e asonanta... sau gulie? cu iasomie, dimie, tzacalie, cosmelie, poliloghie, ordalie etc? cautari de aste infrigurate ma lasa rece. ma intereaza daca poezia are mesaj. daca n-are...o iubesc de la distantza de ani- lumina. Nu stiu daca ati citit Goethe in ambele traduceri romanesti (Blaca si Doinas). Doinas profaneaza textul de dragul rimelor (credeti-ma, rimele nu merita atata cinste. Eminescu, un poet pe care v-as invita sa-l reciti, si-a scris multe poeme renuntand partial la rima, vezi lacul, o ramai, dorintza etc.)
2
Vladimir Ghețiu [din public] a spus pe 3 noiembrie 2010:
Poezie de o muzicalitate aparte, rafinament lingvistic evident, o abordare deloc arhaica sustinuta de o exprimare arhaizata expresiva, amintind de vremurile lui Francois Villon. Si, stilistic vorbind, de Kipling. Feminizarea lui Iisus - admirabila! Felicitari, autorule "neadaptat"! (cum va categorisea cineva intr-un comentariu)
3
daniel stanciu [din public] a spus pe 3 noiembrie 2010:
domnule, neadaptatul eram eu. va repet: faceti confuzii
4
daniel stanciu [din public] a spus pe 3 noiembrie 2010:
nu exista in poem o scara (o ierarhie) a durerilor. versul al 6lea al putea fi al 14-lea si al 9-lea al 16-lea (asta e o greseala de constructie). exista si o discontinuitate:"Mă doare-n ștreang de năsălie, Mărgăritare pe tichie." exista 2 variante logice: il dor margaritarele, insa atunci lipseste prepozitia "de", nu-l dor pietrele in cauza, insa atunci se prioduce o fractura intre streag si margaritare (in mod evident nu sunt asociate semantic)
5
Vladimir Ghețiu [din public] a spus pe 3 noiembrie 2010:
Domnule, dar intreci orice masura, esti imposibil, intelege ca nu dialoghez cu dta, chiar vrei sa enervezi pe toata lumea ?!... Nu suntem toti (inca) dezaxati! "O scara" a nimicniciei...
6
daniel stanciu [din public] a spus pe 3 noiembrie 2010:
ati facut referire la mine (unii, adica eu, pretind ca d-l MIhail Soare este neadaptat. nu am spus asa ceva. si v-am atras atentia, atat). observ ca imi lipiti etichete sa ma categorisiti. sa zicem ca e o deformatie profesionala. va inteleg si va scuz in numele civilitatii invocate atat de persuasiv de dvs. nici eu nu am discutat cu dvs. va enervati degeaba. am citit poemul si mi-am exprimat un punct de vedere, complet independent fatza de comentariul dvs. nu inteleg de ce va deranjeaza "criticile". nu orice elogiu ridica valoarea unei scrieri, dupa cum nici o obiectie (in caz ca e formulata civilizat) nu ii coboara calitatea. dimpotriva, o critica proasta pune intr-o lumina mai buna o opera buna (se numeste efect de contrast). metamorfozele astea ale dvs: din lector rafinat va transformati in boxer infierbantat ma surprind neplacut. n-am cum sa enervez pe toata lumea. nu sunt atat de bun.
7
daniel stanciu [din public] a spus pe 3 noiembrie 2010:
mai mult decat atat. v-am luat in serios recomandarea cu rasfoitul Bibliei si am abordat tema rugaciunii luand ca pretext un citat al lui Paler (gratie structurii mele sufletesti, proza ma "inspira" mai mult). faptul ca am aberat atat pe tema poeziei domnului Soare (putea sa fie la fel de bine a lui Blaga sau Rilke) e o eroare impardonabila. intru greu in universuri lirice. si daca intru, incerc sa evadez cat mai repede. va invit sa vedeti ca pot fi si reverentios (am in vedere atitudinea nu calitatea gandirii mele pe care ati surprins-o excelent in sintagma "scara nimicniciei"). atunci cand consider ca e cazul.
8
Condorul [din public] a spus pe 3 noiembrie 2010:
„intru greu in universuri lirice, si daca intru, incerc sa evadez cat mai repede...”.Intrebare, de ce nu ramaneti in domeniul PROZEI, deoarece si in acest domeniu pot fi gasite UNIVERSURI LIRICE?! Va urez o seara LIRICA dar in PROZA!
9
Dama de cupă [din public] a spus pe 11 noiembrie 2010:
Poezie genială. Un poet desăvârșit!

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook

 
Citatepedia se îmbunătățește și prin votare. Nu uita să dai cel puțin un vot/zi. Durează doar câteva secunde!