Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Soarta omului este mereu în mâinile lui.

proverbe românești
Adăugat de larisa nicoletaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie

 

1
Betty Marcovici [utilizator înregistrat] a spus pe 6 septembrie 2012:
Corect, dar uneori soarta se rânduiește singură.
2
daniel stanciu [din public] a spus pe 6 septembrie 2012:
Fals. "Soarta" are in gandirea sapientiala (care subintinde acest proverb) intelesul de curs implacabil al evemimentelor din viata unui om.
3
cătăin s [din public] a spus pe 7 ianuarie 2014:
Sorta=destinul(soarta mai este și cum ți-o faci, zice o altă variantă). Omul are două palme care în aparență seamănă deși sunt diferite în detaliu, în chiromanție acest lucru este interpretat astfel: soarta omului poate fi supusă liberului arbitru sau destinului deși în realitate destinul poate fi supus și modelat prin voință.Palma stângă este destinul, iar palma dreaptă este destinul supus voinței.Voința, perseverența și credința sunt cele care proiectează viitorul, deci destinul.
4
daniel stanciu [din public] a spus pe 7 ianuarie 2014:
Nu cred ca interpretarea in cheie chiromantica poate fi acceptata. Daca prin absurd am admite ca proverbul se refera la faptul ca pe palmele noastre sunt trasate hartile "destinului", atunci va trebui sa acceptam ca o exprimare mai potrivita ar fi "Soarta omului este pe mainile (palmele) lui", si nu in mainile sale. Nu mi-e clar modul in care ati rationat. Ati spus ca soarta omului poate fi supusa in aparenta liberului arbitru (care este al vointei, nu al destinului), dar in esenta poate fi modelata prin vointa, adica exact acelasi lucru. E ca si cum ati spune: taranul roman e in aparente rural, dar in esenta e taran. Apoi spuneti ca destinul fara interventia vointei e reprezentat in palma stanga, iar in dreapta e destinul care poate fi modificat prin efort voluntar. Eu cred ca s-ar putea "amenda" acest aforism popular prin inlocuirea cuvantului "soarta" cu cel de "destin". Destinul are doua acceptiuni posibile: fie e un curs prestabilit si inevitabil al vietii unui individ (in mitologia greaca intalnim acest sens), fie e un traseu existentialpropriu pe care il putem determina prin ratiune si vointa. Soarta are, de regula, o conotatie negativa. E ceva rau care ti se va intampla in viata si caruia nu te poti sustrage, in ciuda oricaror straduinte. Destinul are, de obicei o conotatie pozitiva. De pilda, in filosofia antica destinul reprezinta programarea rationala a vietii unui individ, sau a existentei unei comunitati de catre intelepciunea divina. Intr-o filosofie umanista nereligioasa, care exalta capacitatea omului de a se autodetermina (de a se crea si recrea pe sine), destinul constituie ruta existentiala pe care si-o planifica si o parcurge invangand orice obstacol fiinta rationala numita om. In acest sens destinul e in mintea, inima si mainile omului.
5
Marian Tudor-Stefan [din public] a spus pe 9 ianuarie 2014:
Eu cred ca continutul acestui proverb este stiut de multa lume.Ca sa stiti, soarta omului nu este in mainile lui, ci in vointei sale, a faptelor sale, in comportamentul acestuia si in calitatile sau defectele acestuia.Aceste lucruri ii pot schimba viata omului in bine, sau in rau.Verbul acesta nu este gresit deoarece este un verb metaforic, care se refera la acelasi lucru.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook