Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Orice coborâre în infern poate fi suportată, dacă paradisul culturii e cu putință.

în Jurnalul de la Păltiniș (1991)
Adăugat de Călin Ciprian CugereanSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Itinerariile unei vieti: E.M. Cioran / Apocalipsa dupa Cioran" de Gabriel Liiceanu este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la doar -45.28- 11.99 lei.

 

1
Ecaterina Urucu [din public] a spus pe 27 decembrie 2009:
Sunt mama a trei copii, carora le-am recomandat sa va citeasca scrierile, deodata cu Emil Cioran, Eugen Ionescu, Mircea Eliade, Petre Tutea...
Ii multumim lui Dumnezeu ca v-ati nascut in epoca televiziunii, a internetului, pentru ca urmasii nostri sa va poata studia mai lesne, mai bine!
2
viorica iovan [din public] a spus pe 15 iulie 2010:
. ce faceti cu cei care vad in cultura un infern de neocolit?
3
viorica iovan [din public] a spus pe 15 iulie 2010:
. umanitatea are numai 4% absolventi de studii superioare......aceasta inseamna ca pentru restul, adica 96%, scoala a fost un cosmar adica..... cultura....UN INFERN! .......
. Doamne, arunca-i in lumea de dincolo in iadul culturii sa vada ce au pierdut cind au fost pe Pamint!
4
4% [din public] a spus pe 15 iulie 2010:
Viorica Iovan, dacă privim stilul dumitale de a încropi un comentariu, deducem imediat faptul că te încadrezi în procentul de 96%.
5
Părerea mea... [din public] a spus pe 15 iulie 2010:
Viorica dragă, să nu arunci cu pietre în toți cei care nu au absolvit o facultate.
Există pe acest pământ oameni fără diplome, deștepți și însetați de cultură,
dar și destui proști cu diplome.
Bogăția spirituală nu o vei găsi niciodată înscrisă într-o diplomă.
Pe stradă, în tramvai, la picnic sau la ștrand, în societate în general, nu ai cum să știi câtă cultură sau inteligență au oamenii, decât după comportament, vocabular și bun simț.
O diplomă îți trebuie doar la angajare, nu o porți ca pe un medalion la gât. Și nici nu trebuie să o transformi în blazon.

S-auzim de bine!
6
TheGodRa [din public] a spus pe 16 iulie 2010:
Eu totusi nu vad posibila existenta acelor 4% fara suportul procentului de 96%, dar pe langa asta Viorica nu demonstreaza ca e mai culta sau mai desteapta ci doar ca stie mai putine decat noi toti care ne uitam aici sa mai invatam cate ceva, sa ne mai slefuim un pic cu ce a gandit altul asemeni noua, sa invatam de la el prin prisma noastra si nu a lui. Dar se pare ca doamna viorica citeste Biblia in aceste idei si se pare ca se pierde in detalii, cred ca impartasesc acelasi sentiment de parere de rau ca si voi ptr ea dar sper ca pe masura ce o sa imi epuizez curiozitatea fata de domnul Liiceanu o sa vad si o schimbare la doamna viorica. Si nu intzeleg inca un lucru. Ce treaba are dumnezeu cu filozofia. Si de ce dumnezeu reprezinta un personaj "Cineva" cand el de fapt este "Ceva". Oricum danmsul in primele 5 idei a spus acelasi lucru, "Acceptativa propriile esecuri sa putezi trece mai departe, si ofera chiar si o consolare sau cel putinface curios cititorul de ce a pierdut cand chiulea la scoala. Si asa este in kintesenta sinergiei faptelor care decurg intr-o normalitate controlata in copilaria oricarui individ inca neantrenat pentru marile incercari ale vietii ce va sa vina (sa fiu si putin spiritual
7
viorica iovan [din public] a spus pe 16 iulie 2010:
. stimate Parerea mea

. nu sint straina de ideile spuse foarte frumoas in raspunsul la comentariul meu incropit dupa parerea lui 4%.

. eu nu vad in absolvirea unei institutii de invatamint superior “diplome” ci creiere antrenate la un nivel superior si acumularea unor cunostinte de specialitate care vor folosi in profesiile alese

. ceea ce este foarte trist este faptul ca numai un procent de 0,0000……x% dintre cei care au absolvit in mod serios o facultate nu isi continua nici macar perfectionarea drumului ales cu atit mai mult patrunderea in alte sfere ale cunoasterii

. citi dintre ei se apuca de invatat o limba straina pentru a deschide porti in cultura altor popoare?
. citi dintre ei studiaza sistematic o noua stiinta din placerea de a-i patrunde frumusetile?

. stimate Parere mea, eu ma indoiesc ca un absolvent de liceu industrial cu media 5 la bacalaureat are un creier performant si un apetit teribil pentru cunoastere, caci daca ar fi excelat in particular in cel putin o directie ar fi iesit la suprafata

. cu atit mai mult mediocritatile iesite chiar si de pe bancile liceelor de elita sau ale facutlatilor pe care si le aleg dupa cit de mult le va umple buzunarele de bani si nu dupa nobilul tel de a fi o caramida solida in construirea unei civilizatii

. apetitul pentru cunoastere si perfectionare se vede limpede inca din copilarie
. creierele de exceptie se vad si ele tot de la virste fragede

. toate geniile au manifestat inca din copilarie interes pentru autentica cunoastere
. toate geniile si-au pastrat nealterata intreaga viata atractia catre cunoastere
. toate aceste valori intelectuale au invins cele mai aprige obstacole in drumurile lor catre cunoastere si catre realizarile care au ramas in urma lor

. umanitatea a cunoscut mari personaliti care i-au marcat istoria si fara
studii mai mult sau mai putin sistematizate de o instutie scolara

. Spartacus a zguduit Roma cu unica sa scoala de gladiatori

. analfabetul Ginghis Han, a ingenuncheat mai mult de jumatate din globul pamintesca pe cal cu sabia in mina si cu reguli de otel.
. a ingenuncheat civilizatiile cele mai inalte ale timpului sau, cele mai avanste din punct de vedere militar.
. un mongol murdar pe care daca l-ai fi intilnit in cale si ai fi fost mai putin educat l-ai fi scuipat cu usurinta in obraz.

. Abraham Lincoln, cu numai un an de scoala, a condus ca presedinte al S.UA. cel mai complex razboi din istoria umanitatii, razboiul de secesiune.

. asadar, nu inaltele studii au facut inaltii coducatori care au marcat istoria lumii pe diversele meridiane ale globului.

. Bobby Fischer, cel mai mare sahist al tuturor timpurilor, a parasit scoala la virst de 9 ani motivnd ca scoala nu il ajuta sa faca progrese in sah

. marile gindiri creatoare nu s-au impacat cu scoala datorita structurilor rigide care o caracterizeaza

. ma opresc aici
. sint multe de spus

. noapte buna!

Viorica
8
viorica iovan [din public] a spus pe 17 iulie 2010:
MANIACII CUNOAȘTERII

Mania cunoașterii este considerată simpton de nevroză obsesivă

. de fapt iată cum este definită dint start setea de cunoaștere: MANIE!
. dintr-o dată ești jignit și catalogat de către psihiatrii

. setea de cunoaștere nu este semn de evoluție spiriutală ci nevroză!

. un Mircea Eliade care și-a dedicat viața cunoașterii ar fi în opinia acestor psihiatrii un veritabil nevrozat!

. dacă trăiești prea mult printre cărți, ești plasat la dereglații mintal
motivîndu-se ruperea de realitățile înconjurătoare
. acești specialiști ai psihicului omenesc nu văd în cultură orizonturi lărgite.
. citești despre Franța granițele lumii în care trăiești se întind pînă în Franța, citești despre Egiptul antic, granițele timpului în care trăiești se întind pînă în antichitate, citești despre atom, granițele lumii vizibile se întind pînă dincolo de ceea ce vede ochiul liber.
. citești despre stele, te plimbi printre ele…….

. citind cărți te afli tot printre oameni
. le simți suflul pentru că ei au fost oameni care au respirat pe acest Pămînt și dacă nimeni, dar absolut nimeni nu îi mai citește atunci ignoranța lumii îi va ucide cu adevărat.
9
Lucian Velea [webmaster] a spus pe 6 octombrie 2010:
Am găsit citatul în carte. Face parte din narațiunea lui Gabriel Liiceanu, dar lasă să se înțeleagă că ideea, cel puțin, îi aparține lui Constantin Noica. În ediția din 1991, scriind "În loc de prefață - Ce înseamnă a fi european în estul postbelic?", Gabriel Liiceanu parafrazează, vorbind despre comunism: "Orice infern devenea suportabil dacă paradisul culturii era cu putință." Văd că citatul circulă în forme ușor modificare; deși păstrează corect ideea, e bine să fim riguroși.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook