Textul original este scris în limba română.
Antologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Vezi aforisme despre tinerețe
Elena Fliscu Balea [din public] a spus pe 18 septembrie 2012: |
Am avut norocul sa ma numar printre elevii clasei a VIII-a A, promotia 1970, din Scoala generala nr 4 Tecuci, la care am avut ca profesor de "Limba si literatura romana" pe domnul Vasile Ghica .in primul sau an dupa stagiatura.proaspat sosit in Tecuci.
L-am indragit si respectat toti elevii clasei "de la vladica pana la opinca".adica de la cel, mai inainte. putin interesat de scoala, pana la cei mai doritori de carte.
La orele sale nu se susotea, nici nu miscam in banci, sorbindu-icuvintele.Si aceasta fara nici un fel de constrangeri.
A fost, pentru mine si pentru multi alti colegi. cu care am mai comunicat si la anii maturitatii, PROFESORUL si OMUL care ne-a marcat personalitatea noastra in devenire si traiectoria in viata, orizontul intelectual. dragostea pentru literatura. pentru muzica, puterea de discernere in aprecierea actului de cultura. si al artei in general.a fost cel care nu s-a limitat doar la obiectul strict al disciplinei pe care o preda, ne-a deschis mintea, sensibilitatea si sufletul pentru FRUMOS.
A fost ca o lumina care dintr-o data ne-a permis sa vedem nevazutul .
Nu e o exaltare, nu exagerez.
Iata:la "Cercul de romana", am audiat pentru prima data in viata mea "Balada "lui Ciprian Porumbescu la lumina unei lumanari, in inserarea din sala de clasa, dupa orele de program scolar, si dupa ce micii creatori citeau din ceea ce scrisesera, se facea apoi "critica literara", apoi ne prezenta un mare poet, epigramist sau orice alt scriitor sau artist nou pentru noi.
Francois Villon cu "Ou sont les neiges d"antan" frumos tradus in romaneste "Unde-i iarna de mai an"...
Ne citea maxime si cugetari pe care nu pridideam sa le notam.De unde si opera de astazi si de mai"antzart"a domnului profesor .Ne imprumuta carti din biblioteca sa personala.
Asa am auzit intaia data despre Esenin, poezia si biografia lui tragica.Atat de multe minunatii nemaiauzite de noi, autori romani si straini.Nu mai spun despre Eminescu, pe care l-am studiat la clasa aproape un trimestru, nu pot face acum un sumar despre tot ce ne-a "povestit".
Daca astfel de OAMENI ar exista in mai multe domenii si locuri si daca ei ar fi mai numerosi, viitorul nostru ca neam.prin adolescentii si tinerii nostri ar fi cu totul mai bun si mai luminos.
Ma bucur ca am gasit site acest il voi comunica si altora dintre fostii mei colegi.
Am doar doua din cartile sale dar scum le pot citi pe toate.
Va multumesc, domnule profesor| |