Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Așa a fost la noi transfigurat urâtul. Am înfrumusețat ceea ce nu se poate înfrumuseța: hidosul.

în revista "Formula AS" (mai 2009)
Adăugat de Mihai RusuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Despre omul frumos" de Dan Puric este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -21.19- 15.99 lei.

 

1
daniela sorly [din public] a spus pe 18 decembrie 2010:
are dreptate totala in ceea ce spune artistul!
2
Radu C. [din public] a spus pe 9 februarie 2013:
Afirmatie gratuita. Oare exista frumos fara urat? Oare exista zi fara noapte? Adica a facut din noapte zi, dl.Puric? Ma indoiesc. Totul tine de cum te raportezi, adica totul este relativ in lumea...conceptelor.
3
daniel stanciu [din public] a spus pe 9 februarie 2013:
D-le Radu. Chiar daca frumosul are drept corelat logic uratul, nu inseamna ca frumosul deriva din urat. Nu poti face dintr-un om urat fizic sau sufleteste unul frumos, numai punandu-l in relatie de dependenta logica (si estetica) cu acesta. "Eu sunt urat dara fara mine ca termen de comparatie nu e frumos, asadar si eu sunt intr-o oarecare masura frumos", e un rationament sofistic.Sunt unii care pretind ca frumosul si uratul sunt relative, fiindca exprima o apreciere subiectiva, adica o relatie intre subiectul care evalueaza si obiectul evaluat. Altfel spus: ceea ce apare drept frumos unuia, s-ar putea sa fie apreciat ca urat de un altul. Insa aceasta relativitatea nu trebuie... absolutizata. Numai indivizii lipsiti de simt estetic (sau cei care vor sa epateze cu ideile lor "originale") vor considera ca fiind urata o femeie superba sau o opera artistica excelent realizata.
In ceea ce priveste ultima afirmatie, cum ca in lumea conceptelor totul e relativ, sunteti departe de adevar. In logica se practica o distinctie intre notiunile relative si cele absolute. Cele relative exprima raporturi intre obiecte, cele absolute nu redau ideea de raport, ci de obiecte care pot fi gandite izolat. O notiune absoluta e cea de pisica. Pot s-o inteleg fara s-o raportez la soarece sau caine. Doar daca am inclinatii romantice, adica daca sunt atras de antiteze, voi concepe pisica in opozitie "necesara" fata de patrupedele amintite.
D-l Puric are dreptate: in spatiul mediaic am distorsionat frumosul, am ridicat hidosul, grotescul, grobianul, vulgarul la rangul de categorii estetice pozitive.
4
Apostolul Bologa [din public] a spus pe 9 februarie 2013:
Are dreptate, Dan Puric!
Am distorsionat frumosul, fraților!
Ehei! Ce frumos era frumosul pe vremea lui Ceaușescu!
Mai țineți minte, frumoșilor?
5
Betty Marcovici [utilizator înregistrat] a spus pe 9 februarie 2013:
Vă felicit pentru comentariu domnule Stanciu.
6
daniel stanciu [din public] a spus pe 9 februarie 2013:
Hidosul comunist era convertit in sublim. Era o inversiune a extremelor estetice. Ce era negru ca smoala infernului devenea alb ca aripa serafimilor. Era usor sa decodifici mesajul "estetic" al propagandei. Pur si simplu apelai la grila hermeneutica a lui Lefter Popescu; Viceversa! Acum hidosul (in sens de trivial) e cosmetizat, e imbracat in toale de sarbatoare. Analfabetii sunt lideri de opinie, curvele politice modele (perfectibile, fiindca in democratie totul e criticabil)de moralitate etc. Anemica elita e impinsa la marginea junglei mediatice, fiindca in jungla supravietuieste cel tare (de capatana). Democratia acorda "dreptul" grobianului sa se pronunte in materie de stil. Omul de masa decide prin faptul ca se uita la teveu ca berbecul la orhidee ce merita si ce nu merita vizionat, deci apreciat.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook