Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Elementara deșteptăciune e o îndatorire. Mai ales pentru un creștin care trebuie să fie mereu atent la ispite. Iar prostia este o ispită... Neștirea, îndobitocirea, trecerea oarbă prin viață și printre lucruri sau trecerea nepăsătoare sunt de la diavol. Samarineanul n-a fost numai bun ci și atent: a știut să vadă.

citat celebru din
Adăugat de Adriana PleșcaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
necunoscutNu cunoaștem unde a fost publicat prima dată acest citat. Dacă știi, poți trimite o semnalare.
cumpărăturiCartea "Jurnalul fericirii. Manuscrisul de la Rohia" de Nicolae Steinhardt este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la -59.95- 44.99 lei.

 

1
Dan Lucian Albu [din public] a spus pe 19 aprilie 2009:
Probabil ca Steinhardt a vrut sa se refere la observatie. Samarineanul nu numai ca a "vazut", cum s-a exprimat distinsul meu preopinent, ci a observat cu har divin realitatea. A vedea si a observa sunt doua lucruri total diferite. Un om needucat nu observa o evidenta stiintifica nici daca o vede cu ochii holbati. Ca sa observi trebuie sa fii initiat, prin educatie, sau prin revelatie divina sau de natura divina. Diferenta dintre divinitatea revelatiei sau numai natura divina a inspiratiei care a condus la revelatie este o teza care, cu voia domniilor voastre, o voi analiza altadata. Ma voi multumi doar sa precizez ca nu fac nicidecum confuziune intre inspiratia dobandita prin autoeducatie, de catre autodidacti si natura divina a inspiratiei datorita meditatiei religioase, pseudo-religioase sau filosofice din alte culturi, curente sau pseudo-curente religioase, cum ar fi, nu neaparat in aceasta ordine, baptisti, protestanti, anglicani, mormoni, hindusi, budhisti, taoisti, musulmani si multi, multi altii.
Din nefericire, sau, poate, din fericire, Nicolae Steinhardt nu a cunoscut decat credinta greco-ortodoxa, care i-a fost carte de capatai in momente din viata sa foarte greu de imaginat de catre cei care nu le-au trait. Traind insa intr-o societate multiculturala, realizezi mai plenar universalitatea credintei. M-am temut la un moment dat ca aceasta universalitate ar putea stirbi, cumva, prin proiectie, dimensiunea uriasa a Fiului Lui Dumnezeu. Dimpotriva, am constatat din partea credinciosilor altor culturi un respect deosebit pentru Iiisus Hristos El Insusi, ceea ce-I sporeste dimensiunea conferita de credintele catolic-ortodoxe, indiferent de denumirea efectiva data de alte religii Lui Dumnezeu, cum ar fi Allah, Budha sau nu-mai-stiu-cum. De altfel, toate culturile recunosc ca Dumnezeu este unul singur, indiferent de denumirea concreta a Sfintelor Scripuri Religioase, cum le-as zice eu generic. As mentiona in context ca tot mapamondul se bucura de Craciun, chiar daca nu il asociaza strict cu nasterea Lui Iisus Hristos, foarte multi oameni din alte culturi stiu ca in credinta crestina s-a petrecut candva o Nastere Miraculoasa, un eveniment cu totul deosebit. Si cum sa nu fie deosebita o divinitate dintr-o credinta care a zis, in esenta: "Va iert si va iubesc deopotriva pe toti oamenii", fara sa le ceara oamenilor nimic in schimb, nici macar sa creada in El. Nimeni nu a mai zis asa ceva in nici o alta cultura, nici musulmana, nici budhista, in nici una.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook