Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Vreau să Vă spun despre mine că sunt, am fost și voi fi (știu prea bine aceasta) până la moarte, fiul secolului, al necredinței și al îndoielii.

citat celebru din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba rusă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Ru.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Le Joueur" de Dostoievski este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -59.72- 32.99 lei.

 

1
Laura Soare [din public] a spus pe 13 martie 2009:
Nu-mi vine sa cred ca Dostoievski a spus asa, pentru ca din romanele sale reiese faptul ca a fost deosebit de credincios. Chiar am citit o marturie a sa, pe care cred ca o voi adauga si pe site, in care autorul isi exprima sentimentele fata de Dumnezeu. Spunea ca, desi are indoieli uneori, alte ori, simte ca iubeste si ca este iubit, crede in Dumnezeu din toata inima si gandeste ca Hristos este Perfectiunea Insasi. Am incercat sa rezum fragmentul respectiv, dar il voi adauga si pe citatepedia. Cine a citit "Fratii Karamazov" stie ce atitudine avea Dostoievski fata de credinta noastra crestina. In acest roman, scriitorul rus a creat un personaj, numit Zosima, care era staretul unei manastiri. Acest staret spunea lucruri atat de intelepte, incat cred ca Dostoievski a pus pe seama acestui personaj toata lauda pe care el voia sa I-o aduca lui Dumnezeu.
Dostoievski a fost un bun crestin si Dumnezeu l-a ajutat sa creeze adevarate capodopere ale literaturii universale.
2
Cătălina Covaciu [din public] a spus pe 20 august 2010:
În opinia mea, necredința și îndoiala aduse în discuție de Dostoievski fac referire îndeosebi la fenomene științifice, reflectând progresele culturale ale secolului al XIX-lea. Să nu uităm că, în această perioadă influența raționalismului predicat de iluminiști era considerabilă. Autocaracterizându-se drept fiu al secolului său, autorul se vrea aproape de gândirea europeană contemporană, în contextul în care Imperiul Rus nu prezenta o reală disponibilitate în a prelua modelul propus de cea dintâi. Cred că, într-o oarecare măsură, Dostoievski se legitimează astfel. Pe de altă parte, evoluția istorică a dictat îndepărtarea de la preceptul creștin „crede și nu cereceta”, ceea ce nu înseamnă că autorul nu avea credință în Dumnezeu, ci doar că nu era un dogmatic.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook