Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Niciodată să nu spui rugăciuni, ci să te rogi.

citat clasic din
Adăugat de IOanaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
necunoscutNu cunoaștem unde a fost publicat prima dată acest citat. Dacă știi, poți trimite o semnalare.

 

1
Horia Ivan [din public] a spus pe 3 august 2010:
Si totusi, cel mai des, ma rog spunind rugaciuni. "Tatal nostru", de exemplu...
2
Mihai Ilie-Damaschin [din public] a spus pe 21 septembrie 2010:
Aforismul dlui pastor mi se pare a fi departe de duhul ortodox. Probabil vrea sa spuna ca atunci cand te rogi inseamna ca spui o rugaciune nu numai cu buzele ci si cu sufletul. Daca spui rugaciunea si esti cu gandul in alta parte, se prea poate ca mult nu ai facut. Cu toate astea, cred ca dl Wurmbrand greseste. Omul este slab din fire, nimeni nu a reusit din prima sa spuna rugaciunea si cu gura si cu inima. Unora le ia o viata intreaga si nu reusesc sa obtina rugaciunea inimii. Asa ca trebuie sa incepi de la acel putin, in care gura o rosteste si inima se chinuie cu greu sa o urmeze. Decat sa nu faci nimic, mai bine faci macar asta. Si Dumnezeu o sa vada nevointa ta, si, in timp, si inima se va incalzi in rugaciune. Ajunge sa facem noi un pas catre Dumnezeu, si el inspre noi atunci va face zece. Totul e sa nu renuntam. Afirmatia dlui pastor este dezolanta si profund descurajatoare. Daca ar fi sa urmam sfatul dlui Wurmbrand, ar insemna sa renuntam de tot la a ne ruga, doar ptr a il onora pe acel "niciodata" din aforismul dumisale.
3
Silvia Velea [utilizator înregistrat] a spus pe 22 septembrie 2010:
Isaac Sirul a înțeles slăbiciunea omenească ca nimeni altcineva. Și s-a folosit de ea ca de-o scară care coboară adânc în ființa umană, pentru a arăta că orice alternativă e bună, dacă inima vrea să se întoarcă la Dumnezeu; că orice cale, oricât de largă, strâmtă, dreaptă sau întortocheată, te duce la El, dacă asta urmărești.

Eu cred că Richard Wurmbrand a vrut doar să sublinieze diferența dintre a te ruga și a spune rugăciuni. Altfel, s-ar fi putut exprima mai clar: dacă atunci când spui rugăciuni nu te rogi, mai bine nu spune rugăciuni. Și mai cred că a te ruga, în accepția sa, înseamnă a i te adresa lui Dumnezeu așa cum îți vine, cu vorbele tale, cu frământările tale lumești, cu aspirațiile tale, înseamnă să stai de vorbă cu El, așa cum stai de vorbă cu un părinte, un frate, o soră, un prieten sau un profesor. Mie îmi place sfatul lui Richard Wurmbrand, nu-l găsesc deloc dezolant și descurajator, dimpotrivă. Poate pentru că eu văd clar această diferență, poate pentru că mă simt mai bine atunci când mă rog, nu când spun rugăciuni. Cert este că n-am reușit niciodată să-mi cobor rugăciunile în inimă, dar am reușit adesea să mă rog din inimă.
4
emanuel331 [din public] a spus pe 18 decembrie 2010:
stimata doamna Silvia Velea, ceea ce spui suna "inabusitor" din punct de vedere duhovnicesc...mai sus ai spus de sf isaac sirul...observ ca ati citit si cate ceva bun.insa referitor la ce ai spus mai sus (Mie îmi place sfatul lui Richard Wurmbrand, nu-l găsesc deloc dezolant și descurajator, dimpotrivă.)va reamintesc ca nici sfintii apostoli nu stiau sa se roage...atunci l au intrebat pe mantuitor"doamne, cum sa ne rugam?"iar El le a zis: tatal nostru...(acum ce facem, lasam cuvantul lui hristos...si facem precum sectele...exact ce vrem, dupa capul nostru?
"înseamnă a i te adresa lui Dumnezeu așa cum îți vine, cu vorbele tale...", vorbele tale sunt sfinte?
"Poate pentru că eu văd clar această diferență...", acel poate va scuza toata afirmatia.nimeni nu poate sa vada(clar) fara darul divin.si va mai reaqmintesc ca si sfintii pana au ajuns sfinti s au rugat din carti.abia dupa ce s a coborat mila lui dumnezeu (cu darul a se ruga) peste ei au incept sa se roage cu cuvintele lor.
oare stim noi oamenii ce sa cerem? nu cumva stie el dumnezeu ce ne trebuie.
sunt de parere ca nu ne cunoastem decat dorintele, insa nu stim ce vrem cu adevarat! de aceea spun: "FACA-SE VOIA TA, AJUTA-MA SA FAC VOIA TA.asa sa fie.
5
Silvia Velea [utilizator înregistrat] a spus pe 18 decembrie 2010:
Stimate emanuel 331,
Ție ți-a scăpat fix esențialul din comentariul meu, și anume că nu pledez pentru un fel anume de a ne ruga, ci pentru o rugăciune SINCERĂ. Și, dacă e să fim cinstiți, cea mai sinceră rugăciune, pentru un suflet frământat, îmbracă haina confesiunii. Sigur, ai dreptate, rugăciunea la superlativ este aceasta, în care ne încredințăm cu totul voii lui Dumnezeu și o exprimăm ca atare, dar foarte greu se atinge o asemenea detașare de sine și, prin urmare, până la vârful piramidei, ne urcăm cum putem, mai lovindu-ne, mai căzând, mai zgâriindu-ne, mai greșind pașii.

Mi-e limpede care e punctul tău de vedere despre relația om-Dumnezeu, dar nu o împărtășesc deloc. Unii oameni vibrează la rugăciunile din cărți și e foarte bine să se roage din cărți. Pentru alții, cuvintele din rugăciunile "prefabricate" nu ating nicio coardă a sensibilității lor. Atunci, ei aleg calea apropierii personale de Dumnezeu. Dacă nu mă înșel, tot Hristos a spus: "Oricui îți cere, dă-i." N-a zis "oricui îți cere cu cuvinte sfinte (?!) sau cu cuvintele din cărți, dă-i!" Iar dacă îl consideri pe Isaac Sirul un sfânt demn de urmat, atunci încearcă să urmezi exemplul generozității și al îngăduinței sale față de oameni.

Bineînțeles că Dumnezeu știe cel mai bine de ce avem nevoie, de aceea e mai bine să nu-i cerem nimic concret, doar să-și reveleze prezența în inima noastră și să ne conducă spre lumină. Nu o să intru în polemici de tipul Neale Donald Walsch, cum că "Dumnezeu vrea pentru noi exact ceea ce vrem noi pentru noi înșine", ar trebui creat un context foarte larg, iar terenul din jurul acestei afirmații este extrem de accidentat pentru tine. În plus, probabil că ți-aș spulbera și bruma de respect pentru lecturile mele pe care o ai.
6
Condorul [din public] a spus pe 18 decembrie 2010:
Care este „diferenta” intre „a spune rugaciuni” si ”a te ruga ” ?! Sa-l lasam pe fiecare sa decida pentru sine;polemicile pot fi doar un joc al inteligentei dar CREDINTA este una singura : CREZI sau NU CREZI, decizia apartine fiecaruia dintre noi. Cu mult timp in urma, la VATICAN, cardinalii discutau despre sexul INGERILOR, stiti careva dintre Dvs. care a fost concluzia ?! CREDINTA in DUMNEZEU este o problema care tine de intimitatea fiecaruia.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook