Stufatul tradițional de miel
E-o mâncare românească,
Cu origine grecească;
Un stufat, spun isihaști,
E specific pentru Paști.
După al măicuței sfat,
O mâncare de stufat
Se gătește la cuptor,
La un foc domol, ușor,
Din cărniță de mieluț
Sau din cea de berbecuț,
Verde usturoi tocat,
Ceapă verde (deodat'),
Bulion, piper, verdeață,
Din grădină sau din piață.
Carnea-ntâi se rumenește
La tigaie, țărănește;
Se călește usturoiul,
Ceapa (nu contează soiul),
Stingi cu un pahar de vin,
Alb și sec, ușor și fin,
De exemplu Sauvignon,
Pui piper și bulion,
Sare și le fierbi un pic,
Trei minute, la tipic.
Apoi, fără de zăbavă,
Pui cărnița într-o tavă,
Sosul cald și cu mărarul,
Cum ne-nvață bucătarul,
Și bagi tava la cuptor,
La foc mic, la foc ușor.
După treizeci de minute,
Este gata, nu mai iute.
M-a-nvățat a mea măicuță,
Că-i bun cú mămăliguță.
Recunosc că un regat
Eu aș da pentr-un stufat!
poezie de George Budoi din Mâncarea în aforisme, epigrame, poezii, pamflete și satire (1 mai 2016)
Adăugat de George Budoi
Votează! | Copiază!
Nu sunt comentarii până acum. Ne-am bucura să vedem o primă impresie despre textul de mai sus.