Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Este un semn de noblețe mentală să știi să admiri ceea ce te depășește.

în Ușa interzisă
Adăugat de Lidia ResteSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Itinerariile unei vieti: E.M. Cioran / Apocalipsa dupa Cioran" de Gabriel Liiceanu este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la doar -45.28- 11.99 lei.

 

1
Beg Ion [din public] a spus pe 4 octombrie 2008:
Fain de tot. Am retinut si eu afirmatia aceasta din,, usa interzisa,, pag.68. E fabulos acest Liiceanu in tot ce scrie. Azi am terminat cartea. M-a frapat pagina lui Cartarescu despre jurnalul de la Paltinis. Cu totul altceva am simtit eu cind am citit acel jurnal, ceva inalt, sublim, ca o fereastra spre lumina si spre mine insumi. Si sint doar un om simplu.
2
Bulă [din public] a spus pe 20 octombrie 2008:
E un semn de noblețe mentală,
desigur.

Îmi permit,
totuși,
o altă viziune:
A admira ceea ce te depășește
înseamnă a admira ceea ce nu înțelegi,
ceea ce e mai degrabă ipocrizie, decât noblețe intelectuală.

Vă recomand,
totuși,
să vă însușiți
punctul de vedere al autorului.

Eu sunt doar Bulă,
el e însuși Liiceanu.
3
Domnica [din public] a spus pe 20 octombrie 2008:
A admira ceea ce te depășește nu înseamnă a admira ceea ce nu înțelegi, în opinia mea. A fi depășit înseamnă a nu-ți sta în puteri (fizice, intelectuale, spirituale etc). Salieri nu s-a simțit depășit de geniul lui Mozart? Nu l-a admirat? Nu a înțeles, poate, unde își avea izvoarele acest geniu al lui Mozart, dar l-a admirat sincer. Pe domeniul lor erau egali, în cunoștințe și experiență, dar Salieri nu s-a putut ridica, ca și compozitor, la înălțimea muzicii lui Mozart.
4
viorica iovan [din public] a spus pe 15 iulie 2010:
. pe mine ma depaseste capacitatea unora de a semana raul in lume.....si zau ca nu aspir catre nobletea mentala de a-i admira
5
TheGodRa [din public] a spus pe 16 iulie 2010:
daca lasam un corp inert sa ne depaseasca fiind si noi un corp la fel dar care posedam aceleasi proprietati (inteligenta) inseamna ca suntem atat de capabili incat ne dam seama cum face primul obiect sa ajunga la acea viteza, constatand aceasta inseamna ca si noi vom face la fel, Teoria haosului: orice actiune atrage de la sine o alta.
Mie mi se pare cea mai concreta idee de pana acum, dar de... daca v-a obisnuit cu "artificii". EL crede ca vanzand niste gogosele care nu-l ating (vorba cuiva "el e insasi Liiceanu") isi selecteaza publicul cititor. Poate ar trebuii sa intelegem toti?!! Doooooooooooooooohhh.. Deaceea Neitzche e mai enigmatic in filozofie ca Liiceanu dar pe cat de enigmatic devine pe parcurs Neitzche atat de tare te forteaza sa gandesti "si parca toate se leaga" pe cand aici e ca la Romania 3 la pretz de 1, adica 2 idei praf una care face cat toate trei. Daca stam sa ne gandim asa: "tot raul spre bine" si ca intelectuali sa pacalim haosul dovedind ca suntem mai buni si ca stiind sa acceptam cum ne invata el asa sa luam doar ce e mai bun si ca nu tot omu tre sa priceapa de unde vine viatza asta si etc.... ptr mine deja e complicat si plictisitor. cu sinceritatea rezolvi mult mai mult, si pe cat este de inteligent cineva atat de intangibil devine, in egala masura. Oricum pana acuma nu e decat doctrina. sau poate ca inteleg eu mai mult decat este cazut poate prin prizma functiei lui.
6
gina teodoru [din public] a spus pe 24 septembrie 2011:
oamenii l-au admirat pe Stalin, pe Hitler, daca pornim de la admiratie spre ce ne depaseste ajungem in gulag cu lopetile in mina porivind nedumeriti in jur.
7
daniel stanciu [din public] a spus pe 7 decembrie 2011:
Bula, daca cineva sau ceva te depaseste, s-ar putea sa intelegi ca te depaseste. Eu pricep ca un ghepard (ca sa nu spun de melc) ma surclaseaza la sprint, ca Pastorel e mai simpatic cand bea (cand e treaz e de nerecunoscut, e un Al. Teodoreanui oarecare) decat sub(masa)semnatul, sau ca Liiceanu scrie (si uneori gandeste) incomparabil mai bine decat mandea. Pot sa inteleg si sa recunosc toate aceste superioritati ale animalelor si oamenilor (cu oamenii recunosc ca e mai greu). Cu o conditie: sa capat si eu putina "noblete mentala" (nostima sitagma!)

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook