Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Capitularea nopții

Asceto! Închide-mă în bezna ta, în cele
Stânci muntene, reci și albastre!
Roua de sânge curge dintre astre;
Crucea se-nalță-n licăriri de stele.

Violet rupsese guri, minciună
În cămăruța ruinată, rece;
Joc auriu mai râde și petrece,
Și ultimului clopot limba îi mai sună.

Nor de lună! Cad îndurerate
Sălbaticele fructe noaptea pe pământ
Și spațiu-ntreg devine un mormânt
Și vis se face brazda pe-nserate.

Comentarii

În această poezie, Georg Trakl ridică ritmul și limbajul la un nivel accesibil în care sensurile pot fi schimbate și preluate (întregul sens: V 12)
"Și spațiu-ntreg devine un mormânt / Și vis se face brazda pe-nserate."
Sub această premisă el ridică numeroase întrebări de urmărire continuă: în poeziile lui domină limba sau limba este determinată de aspectele muzicale? Poate oare logica limbii sau a sensului înlocuite prin elemente muzicale? La o cercetare mai amănunțită stau atât elementele muzicale cât și sunetul lucrării în centrul poeziei.
Pentru a realiza relația dintre reciprocitatea limbajului și structurile muzicale, două poezii din diferite faze creative ale artistului sunt juxtapuse în mod conștient pentru a ține seama de procesul creativității sale. O varietate de elemente muzicale pot fi găsite în poezie. Un singur sunet sau succesiunea anumitor sunete formează o melodie. Deși limba nu este muzică în adevăratul sens al termenului, ea are totuși un sunet propriu, determinat în special de folosirea și combinarea vocalelor și consoanelor.
Dacă ne uităm la geneza textului "Micului Concert", se pare că Georg Trakl face unele schimbări în poezie, dar cele mai multe se referă la ortografia cuvintelor, cum ar fi "Cad îndurerate/ Sălbaticele fructe noaptea pe pământ" (V. 9-10).
Efectele acestor schimbări asupra nivelului muzical sunt prezentate în analiza rimei și a ritmului. "Stânci muntene, reci și albastre/ Roua de sânge curge dintre astre".
"Capitularea nopții" este dispusă în trei strofe a câte patru versuri, cu rimă îmbrățișată care, cu excepția asociațiilor de asamblări, asigură stabilitate, în special în cadrul setării cadrelor individuale. Sunetul unificator al rimelor până la sfârșitul versurilor formează un element de structurare în poezie în care Georg Trakl folosește iambul catrenelor, care dă întregului poem o cadență feminină.
În combinație cu structura propoziției și cu punctuația, "Capitularea nopții" câștigă un ritm alert, pulsatoriu, care este întrerupt doar cu câteva excepții; în primul rând în versul 8 (" și ultimului clopot limba mai sună") și în versul 12 ("Și vis se face brazda pe-nserate").
Prin sincopări Trakl pune un accent care "cade" mai devreme decât ar fi fost anticipat, adică deviază de la sensul de bază. Astfel, în centrul poemului, există două accente, și anume conceptele de liniște și de Dumnezeu, "crucea" și "jocul auriu" care determină o oprire în cursul prelegerilor. Pauza este susținută suplimentar la nivelul punctuației de punct la sfârșitul fiecărui catren, care necesită o cădere a intonării propoziției în curs și transformă ruperea ritmului într-un spațiu de respirație.

poezie de din Versuri - traducere, prefață și comentarii de Christian W. Schenk, traducere de Christian W. Schenk
Adăugat de HyperionSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Gedichte / Poezii" de Georg Trakl este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -15.00- 10.99 lei.

 

Nu sunt comentarii până acum. Ne-am bucura să vedem o primă impresie despre textul de mai sus.


Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook