Textul original este scris în limba română.
Antologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
daniel stanciu [din public] a spus pe 18 ianuarie 2011: |
Cioran a spus despre noi ca suntem un popor mineral. Ce indrazneala din partea poetesei sa il contrazica. |
antipa [din public] a spus pe 18 ianuarie 2011: |
Uneori, cinismul lui Cioran e greu de digerat. După ce a cochetat cu legionarii a șters-o la Paris. Și în loc de Gherla, a avut parte de Gallimard. Poporul "mineral" n-a avut de ales. A rămas în robia comunistă, asemenea celorlalte popoare cumpărate de Stalin de la Truman și Churchill.
Cioran ar fi trebuit să înțeleagă următorul silogism amar:
nu puteam fugi cu toții la Paris!
Iar pe sovietici nu-i puteam alunga cu aforisme! |
daniel stanciu [din public] a spus pe 18 ianuarie 2011: |
D-le, Cioran nu a fugit (ca anii lui Butulescu cand viata ii intra intr-o stare inertiala). A plecat sa studieze in Frantza. Si intrucat adevaratul studiu e inepuizabil, si-a prelungit sederea pt. o perioada nedeterminata. Daca ar fi fugit dupa glorie literara (cum insinuati), s-ar fi intors dupa revolutie sa culeaga niste premii (cu putin noroc l-ar fi decorat chiar si presedintele in exercitiu -"pur" democratic, tovarasul Iliescu). Cioran nu a fost amator de aplauze (le-a refuzat si pe cele pariziene). Or, in materie de sarut, tzoale si aplauze francezii sunt mult mai fini decat ciobanasii autohtoni.
Idila lui Emil cu legionarii si cu sloganul sau adolescentin:"Iubesc o Romanie in delir" exprima doar optiunile sentimentale ale ganditorului, nu pe cele politice.
Eu nu am "analizat" panseul lui Butulescu. I-am adus doar o corectie, apeland la o sursa mai buna decat a domniei sale. Mai mult decat atat: am adus in discutie un regn (majoritar in univers) pe care d-l Butulescu il omite in mod regretabil. |