Piept de vită cu castraveți murați
iată vă voi spune-acum
c-acest preparat străbun,
autentic românesc,
cam pe la Crăciun gătesc;
nu cunosc la alte nații,
noi de patru generații
l-am păstrat ca favorit
și vă spun cum e gătit.
Carnea care se pretează,
după gusturi mai variază,
porc sau rață, piept de vită,
carnea cea mai nimerită
e, să știți și voi, mai grasă,
grăsimea care își lasă
castraveții o rețin
și le dă un gust divin.
Deci bucățile de vită,
de mărime potrivită,
se prăjesc cu ceapa-n oală,
asta nu-i mare scofală;
castraveții desărați,
frumos în bucăți tăiați,
se adaugă și ei,
boabe de piper de vrei,
mărar proaspăt sau uscat,
și-un pahar de sos tomat,
apă chiar mai multicică,
faci și flacăra mai mică
și-un capac de folosești
timpul economisești
și va fierbe mai cu spor
sau dai oala la cuptor.
Dup-un ceas și jumătate,
cu papilele-asaltate
de ispititorul sos,
servești felul delicios
și răsfeți al tău palat
cu gustul catifelat.
poezie de Elena Malec din Bucate Rimate
Adăugat de Cornelia Georgescu
Votează! | Copiază!
Vezi și următoarele:
- poezii despre castraveți
- poezii despre timp
- poezii despre superlative
- poezii despre răsfăț
- poezii despre rațe
- poezii despre porci
- poezii despre palate
- poezii despre frumusețe
- poezii despre foc
Nu sunt comentarii până acum. Ne-am bucura să vedem o primă impresie despre textul de mai sus.