Cartea "Caiete 1957-1972" de
Emil Cioran este disponibilă pentru
comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la
-99.00- 74.99 lei.
Vezi citate despre devenire, citate de Emil Cioran despre devenire, citate despre România, citate de Emil Cioran despre România sau citate despre Franța
Agamemnon [din public] a spus pe 9 aprilie 2016: |
Tindea în 1938,
Maestre.
Și azi face același lucru.
Tinde!
E greu pentru România
să devină un tot
în sensul occidental al cuvântului,
când toți oamenii ei de valoare
își iau bocceluța
și pleacă
spre acel nimic în devenire,
numit Franța.
Dumneavoastră sunteți
un exemplu ilustru,
Maestre.
Și aici
rămâne toată fauna levantină,
rapace, imorală, incultă,
condusă de politicieni proști
și corupți,
aleși de oameni
după chipul și asemănarea lor... |
daniel stanciu [din public] a spus pe 11 aprilie 2016: |
Stimate domnule Petre Tutea, speram ca epistolele amicului parizian v-a alinat amaraciunea (suportabila) de a-l avea departe de dvs. D-l Cioran are niste texte atat de sarmante... E pur si simplu irezistibil, monserul. Bunioara, aceasta comparatie intre doua tari ale batranului continent: Franta si Romania. O Franta in disolutie (in decomposition cum zice maistru eseist), invadata de bejinari vrednici proveniti din tari de nimic. Un astfel de transfug este amicul Emil itit pe firmamentul literaturii franceze (daca nu chiar mondiale in sensul fotbalistic al termenului) precum creatia din mainile lui Dumnezeu adica ex nihilo. Inteleptii greci aveau o vorba perfect valabila in acest context cultural: ex nihilo, nihil. In timp ce Franta e un tot care se nimiceste din cauza ca se lasa parazitata (si pentru ca se incapataneaza sa creada ca nu totul se reduce la bani, cum fac les amis care populeaza totul monolitic din Le Nouveau Monde) Romania a fost este si va fi (vorba lui Eminescu) un nimic. Dar nu e un nimic letargic, ci unul cu nazuinte, daca nu chiar cu idealuri. Cea mai nastrusnica nazuinta a sa este sa devina o tara europeana si in alt sens decat cel geografic. Din acest motiv a inceput sa tinda si sa se intinda prin toata Europa (unii si-au cautat modele cat mai indepartate traversand oceanul). Nascut destept (furand startul cum s-ar zice), romanul e incapabil sa devina inteligent, motiv pentru care, desi are un milion de idei, nu gaseste nicio solutie pentru criza in care se zbate de pe vremea in care nici macar nu exista cea mai frumoasa dintre toate tarile inexistente Romania. Franta se descompune, tinde sa devina nimic. Dar nu se va romaniza niciodata fiindca, spre deosebire de Romania, tendinta ei e precisa. Romania, populata de nimicuri multilateral dezvoltate, nu poate sa-si stabileasca o tinta clara. Asa ca tinde si atat. Imprumuta de la toti (toturi) cate ceva, dar uita sa asimileze. E o tara a evacuarilor, nu a asimilarilor. E drept ca nu toate evacuarile ei (inclusiv migrationiste) sunt partzuri. Romania a dat Frantei decadente persoane cu totul remarcabile: Brancusi, Eugene Ionescu, Emil Garleanu. Ultimul n-a emigrat, dar daca ar fi facut-o, ar fi avut un succes eclatant la Gallimard. Intr-o tara aflata intr-o descompunere ineluctabila, copiii (segmentul cultural preferat de Garleanu si tizul sau mai putin inzestrat Cioran) reprezinta sansa unui progres (in viteza de disolutie). |
Nelu Gigănțelu [din public] a spus pe 14 aprilie 2016: |
Un bigi bigi cu mac (face bine la stomac) mediază corespondența dintre Cioran și Țuțea.
Ba le mai dă și sfaturi, merge până la prețioase recomandări estetice.
Bigi bigi dixit:
"Nascut destept (furand startul cum s-ar zice), romanul e incapabil sa devina inteligent, motiv pentru care, desi are un milion de idei, nu gaseste nicio solutie pentru criza in care se zbate"
Un autoportret mai reușit nici că se putea...
Don Bigi! Gârleanu nu a emigrat pentru că nu a avut unde. Spre deosebire de moștenitorul Mumuloaiei (Conu Iancu) el a murit în țară, dar a avut parte de același final mizerabil, atacat din toate părțile de bigii bigii timpului său.
Ideea că orice bigi român în bejenie se poate publica la Gallimard, susținută cu ardoare de un bigi care se autopublică la comentarii, - e falsă. Performanța lui Cioran e unică în istoria literelor românești.
Dar bigi și-a omorât încă o dată complexele, i-a mai tras un șut lui Emilache. Bigi e cel mai tare din parcare... |
Yorick [din public] a spus pe 14 aprilie 2016: |
Nu bigi bigi, Magister, ci digi bigi, că prea le are pe toate cele la digitul
cel mic! Numai respectul față de E.M.C. (și nu numai) îl are la cel mijlociu.
Perpendicular pe celelalte și orientat în sus. |