Am cercetat toate dicționarele la cuvântul Gourmandise și n-am fost deloc mulțumit de ce am găsit. Nu e decât o confuzie veșnică a gurmanderiei propriu-zise cu lăcomia și cu voracitatea de unde am tras concluzia că lexicografii, foarte demi de stimă altminteri, nu fac parte din acei savanți îndatoritori care mușcă cu grație dintr-o aripă de potârniche cu sos suprême pentru a o stropi apoi, ținând în sus degetul mic, cu un pahar de vin de Laffite sau Clos-Vougeot. Au uitat, au uitat cu desăvârșire gurmanderia socială, care întrunește eleganța ateniană, luxul roman și delicatețea franceză, care rânduiește totul cu agerime, duce la îndeplinire în chip savant, savurează energic și judecă profund, însușire prețioasă care ar putea fi o virtute și care este cel puțin, cu siguranță, izvorul celor mai pure plăceri ale noastre.
Anthelme Brillat-Savarin în Fiziologia gustului (1825)
Adăugat de Micheleflowerbomb
Votează! | Copiază!
Nu sunt comentarii până acum. Ne-am bucura să vedem o primă impresie despre textul de mai sus.