-Poate ca iluziile au fost un mecanism de adaptare la realitate... unii au ajuns si la halucinatii, chiar iesind din realitate, au scapat... spunand cinic.
-Stiintific, medical, fenomenele productive perceptuale provin din zona striata a creierului-sistemul extrapiramidal. Dar asta e o zona subcorticala, mai veche in dezvoltarea creierului in care e si localizata si functia de coordonare a miscarilor, deci cumva o putem pune, evolutionist, in momentul de trecere a omului la pozitia bipeda. Partea mai noua a creierului-scoarta cerebrala s-a dezvoltat pana cand am ajuns sa fim oameni, cu caracter, prin lucruri bune experimentate de stramosi si transmise pe vremuri, demult, ca acum nu prea mai suntem.
Cortexul frontal are si emisfera stanga, logica, matematica si pe cea dreapta, imaginativa, creativa, empatica. In sistemul de indobitocire manipulativa actual:
-prin cognitia stg. se stimuleaza instinctele negative pe: principiul vanatorii si pedepsei(daca nu vanezi mori de foame si te mai si bat) pt. a obtine cruzime perversa - pitbuli de lupta; sau se inhiba pt a obtine turma de,, oite-fricoase" pe principiul fricii...(te mananca lupul, eu, ciobanul te apar); sau pe principiul indiferentei (nu te hranesc, nu te iau in ograda) rezultand maidanezi flamanzi, pe strazi.
-prin cognitia dreapta -se inhiba imaginatia creativa pozitiva, pt ca ideile bune, arta, cultura nu prea mai fac bani, sau scad valoarea operelor de arta din trecut; unii nici nu stiu ca exista arta sau o confunda cu dat din buric prin discoteci. Si nu-ti trebuie oameni cu idei creative, de arta, de suflet, ca poate mai vede cineva, se mai trezeste cineva si i se pare interesant. Si ne ferim de oamenii creativi, stigmatizati ca,, nebuni", inca din antichitate.
- Deci avem in sistem produse ale manipularii de mai multe categorii :
---o turma de 1.oite fricoase si 2.oite isterice carora le dai la 1.papica un pic de scandal la tv, cu frica(stiri de la ora 5 cu crime, furturi, necazuri dramatizate la extrem, boli fizice f.f.f. grave care sunt jucate, superstiti, blesteme, etc.)sau la 2. papica la tv cu isterie(fite, fasoane, aparente, prototipuri de frumusete perfecta, prototipuri de fericire perfecta, printi pe cai albi in telenovele, scandalurile de care e cea mai cea ale curtezanelor la Capatos si altii, etc.)...oite care pun buletinul de vot in urna si se multumesc cu un mimimalism existential legat doar de lucruri materiale ieftine, mancand cantitate, nu calitate, care se pot vinde de la un cioban la altul in functie de nevoile ciobanilor, care pot sa iasa in strada gramada si sa urle tot felul de aberatii soptite, sa faca circ, pt ca avem nevoie si de campanie electorala ...plus exemplele de educatie prin imitatie pt generatiile viitoare...
--- o armata de 3.pitbuli agresivi care sa atace oricand se da ordinul- fabricati intentionat sau 4.maidanezi nedresati, flamanziti si lasati in strada pe indiferenta care pot fi folositi la nevoie.
Am facut o analogia pe creatura minunata a naturii numita caine, de care am abuzat in context, pt a exemplifica manipularea prin dresaj pe modul-conditionare operanta pe recompensa si pedeapsa...si dresajul cainilor care trebuie facut prin intarire empatica pozitiva, conditionare reflexa simpla.... cainele avand instincte de loialitate si empatie mai puternice decat oamenii si care nu are ce cauta in gradina zoologica pseudoumana.
Revenind la aforism...avem o realitate fizica proasta si multa...dar fiecare isi alege cum vrea sa fie, locul in care traieste si persoanele de care se inconjoara. Si daca e intelept ii ierarhizeaza pe stadii de apropiere...deci ne putem crea un microunivers al nostru pe care sa il umplem cu autodezvoltare, arta, oameni de calitate, empatie, catelusi, pisici si alte creaturi care ne fac sa fim oameni adevarati. |
Iluzille sunt, la urma urmei, tot un soi de realitate, chiar dacă, uneori, doar una virtuală, dar pe care unii dintre noi au pipăit-o sau au trăit-o ca atare.
Luându-le, responsabil, la bani mărunți, pe fondul unei lipse de egocentrism sau defetism, aceste iluzii sunt, deci, o realitate cu care poate că nu ne-am intersectat și nici măcar tangențiat, pe ici pe colo, dar care ne pândește la tot pasul, ne amușinează și ne bagă câte o secantă în coaste,
de cele mai multe ori; că așa-i ea, realitatea.
Sigmund Freud: Visele sunt o proiecție a realității, iar realitatea o proiecție a viselor. |