Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

I-au trecut toate apele văzând că șalupa venea spre ei mâncând pământul.

calambur aforistic de (24 februarie 2012)
Adăugat de Mihail MataringaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!

 

1
Betty Marcovici. [din public] a spus pe 24 februarie 2012:
Interesant aforism. Imi place ceea ce scrieti dvs.
2
daniel stanciu [din public] a spus pe 24 februarie 2012:
E un aforism profund, bazat pe un joc de cuvinte inspirat. Salupa e pe apa, dar mananca pamantul, ceilalti sunt pe uscat, dar ii trec toate apele. Frumos. Intrebarea mea e urmatoarea: care e ideea textului? Un joc de cuvinte trebuie sa sustina o idee nu sa se substituie ei. Nu conteaza calibrul intelectual al gandului respectiv. In fond sunt multe aforisme bune lipsite de "meandre" filosofice. D-le Mihai parerea mea, de "umorist de serie" este sa plecati de la o idee pe care s-o transpuneti intr-un calambur (daca va doriti cu adevarat asta). Daca procedati astfel sunt sanse sa evoluati.
3
alex_dospian [utilizator înregistrat] a spus pe 18 decembrie 2012:
Foarte reusit.Nu cred ca poate sustine cineva ca este un aforism slab...jocul de cuvinte face toti banii.
4
Abramovici [din public] a spus pe 18 decembrie 2012:
Pentru a deosebi glumița (reușită, ca cea de mai sus) de aforism (deși există și aforisme vesele) un înaintaș ilustru a inventat termenul de afurisism.

Afurisismul abundă în calambururi și jocuri de cuvinte. Sunt permise și chiar gustate de un public cititor destul de larg. La aforism, acestea apar mult mai rar. Câte jocuri de cuvinte sau construcții calamburistice găsiți în vasta operă aforistică a unui Voltaitre (ironic), Nietzsche (caustic)? Sau la E. M. Cioran? Deși umorul (fin) și ironia (cinică) nu sunt rarități la scepticul din Rășinari.

Calamburul și jocul de cuvinte scot panseul din zona literaturii, dirijându-l spre anagrame, kriptograme și rebusistică. Arta devine artizanat, iar concepția, confecție. Lec, un maestru al aforismului sarcastic, a revoluționat specia fugind cât mai departe de umorul obosit al calamburismului.

Pescarul a prins un somn de două ore. Iată un exemplu supralicitat de exploatare a unei omonimii destul de ieftine. Pare veselă, însă puțini oameni serioși, dar cu simțul umorului vor zâmbi la așa ceva.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook